Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek

Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   52 / 82
(#) borvendeg válasza djadji hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

AVR-hez nem értek! Ahhoz nem tudok hozzászólni.

Motor illezstéshez egy NYÁK-ot linkeltél. Ebből nehéz megmondani mire gondolsz, de valószínűleg H-hídra gondolsz. Akkor arra kell figyelni, ha a motorok nem 5V-ról mennek, akkor a szintillezstést meg kell oldani, mert egy olyan tranyót aminek a C-E feszültsége nagyobb mint 5V akkor nem tudod kinyitni.

Ha csak relével akarod megcsinálni, akkor nem tudsz fordulatszámot szabályozni.

[OFF]u.i.:Használd a link gombot...
(#) mzozo95 válasza djadji hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

az atmega8-16pu jó választás, de ne mindig kérdezz, nézz utána hogy van e példaprogram vagy valami, egy kezdőnek az az elsődleges, hogy van e példa amit meg tud érteni( vagy könyv..)
(#) sargarigo válasza djadji hozzászólására (») Jún 10, 2012 /

A motorhoz meg nagyon tudom ajánlani az L293D típusú H-hidat (majd később, tudom).
Ha csak egy irányba kell hogy forogjon, akkor egy tranyó vagy fet is elég. De ez meg a motorodtól függ hogy milyen lesz.
A programozót ha usb-set akarsz, akkor tényleg jobb ha megveszed készen (ha nem kell hogy usb-s legyen, akkor az stk200 nyomtatóportos csak pár kanóc és készen is van, én is ezt használom már évek óta)

Vezérlőnek a mega8 nagyon jó választás, mert elég sok portja van, és rengeteg belső perifériája. Mire mindent kiismersz, addigra bele is tanulsz a dolgokba!

Kezdésnek amúgy meg nézd meg Fizikus cikkeit, jó alap!
(#) Fizikus válasza pacshu hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Szia!
Kezdesnek olvassad el ezeket:
Vonalkoveto robot 1
Vonalkoveto robot 2
Ezekben nehany kerdesedre megtalalod a valaszt...
Csak roviden:
A TCRT5000-nel az egyik ellenellas az infra LED aramat korlatozza (R100), a masik a fototranzisztor melle kell (En a 4K7 helyett 10K-t vagy 22K-t hasznalnek inkabb).
A fototranzisztor analog feszultsegjelet ad valaszul, ezt lehet TTL jelle atalakitani a schmitt-triggerrel.
Az L293D a 2 motort vezerlo H-hid IC.
(#) djadji hozzászólása Jún 11, 2012 /

Hát végül mégis PIC égetőt vettem. Az győzött meg (egy hirtelen döntéssel), hogy rákerestem PIC példaprogram, és arra is hogy AVR példaprogram.
Az eredmény elég meggyőző, magáért beszél....
Mindenesetre ha akkora nagy guru lennék és az AVRre is szükségem lesz, akkor egy AVR égetőbe beruházni még lehet...

Mindenestre köszönöm még1x mindenkinek a segítséget. Most várom az égetőt, közben valami programozó lapot néhány leddel, megpróbálok összerakni! Aztán meglátjuk
(#) pacshu válasza Fizikus hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Köszi!
Ez a két cikk nagyon hasznos volt!
Most már tudom mik ezek a chipek és a H bridge sem kínai, és így milyen egyszerűnek tűnik és logikus!
És már azt is tudom a Full-bridge-nek hogyan nézzek utána.
(#) borvendeg válasza pacshu hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Használj gyári motorvezérlő IC-t. Sok szívástól megkímél.
pl.:L293
(#) Hp41C válasza djadji hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Szia!
Melyiker vetted? A PICkit2 -vel lehet AVR -t is programozni. No nem a gyári PC -s programmal, de firmware -t nem kell cserélni hozzá.
(#) borvendeg válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Mi próbáltuk, de nem sok sikerrel. Látszólag minden jól ment, de mégsem működött az AVR...
(#) djadji válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

EZT vettem meg végül.
HA jól látom ebbe bele lehet tenni a chipet, de kis is van vezetve, hogy a teszt lapon lehessen programozni. EZ utóbbit szeretném használni.
ehhez hasonlót láttam AVR-hez is EZT nem egészen 4 dolcsiért. Már asztaldísznek is megéri.
PICből a PIC16F84A-t választottam kezdésnek.
(#) mzozo95 válasza djadji hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Kicsit kiesik a témából, bár nem teljesen...

Még sosem vásároltam ebay-en,
Le tudnád írni röviden, mi a vásárlás menete?
Jelenleg csak OTP-s bankszámlám van, ezzel lehet fizetni?...
(#) djadji válasza mzozo95 hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Persze, leírom.
Dombornyomottal lehet, de nagyon nem ajánlom. Ha esetleg le akarják-tudják nyúlni a kártyádat, az csúnya véget érhet.
Amit mindenhol elfogadnak az a PAYpal, ez egy virtuális számla. Van ahol CSAK ezt fogadják el. Ráraksz egy összeget, és onnan fizetsz (ergo nem tudnak a kártyádról lelopni pénzt, mert csak a paypal-odat látják, amin meg csak annyit tartasz amennyit el is költesz). Ezt sem szereti minden felhasználó (vagyis aki fizet vele) mert hozzá kell regelni a saját bankkártyádat...és mivel külföld, ezért ha utalsz rá pénzt, akkor 3-4 nap mire megjön rá. a paypal.com-on regelsz, megadsz neki egy kártyát, amiről PRÓBÁBÓL levesznek 100 FTot (de lehet hogy 10et.. nem emlékszem pontosan) majd 1 nap múlva vissza is teszik. Ez nekem se tetszett nagyon... Ha ez megvan akkor használhatod (még lehet hogy a jogosítványom képét is el kellett küldeni nekik előtte vagy utána...)
De működött..
Érdemes megfontolni, mert bár vannak visszaélések, de egy korábban említett Chip teszt fogalalt itthon 5-7000 Ft, az Ebayen 500 Ft sincs... (és ingyenes házhoz szállítás Hongkongból.. nem is értem hogyan)
De nem ritka hogy 1 hónap mire megjön (nekem múltkor 2,5 hónap volt).

(#) bodgabo válasza djadji hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Nem szükséges a PayPal-ra utalni, az közvetlen a beregisztrált Visa vagy MasterCard-ról is le tudja venni a szükséges összeget -úgy tudom- napi középárfolyamon átváltva amikor fizetsz. Lenyúlni így sem tudják, mert amíg nem igazolod vissza az adásvételt (amíg nincs a kezedben az áru), addig a vevő sem kapja meg az összeget, ezalatt a PayPal vigyáz rá. Problémás esetben pedig nagyon korrektül és gyorsan intézkednek, nekem is volt ilyen félreértéses ügyem ami hamar megoldódott és visszakaptam a pénzem. Ilyenkor nem árt angolul tudni...
(#) djadji válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

lehet.. ezt nem tudtam (bár valami rémlik). Biztos beállítás kérdése, mert ha nincs a paypal-on pénz, akkro nem si engedi megvenni ebay-en a cuccot. SZval nekem nem vonja le.. de lehet hyg be lehetne állítani azt is.
Nem tudod hol kell állítani?
(#) bodgabo válasza djadji hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

Ez érdekes, nekem csak a Visa kártyám adatai meg vannak adva és ha fizetek, automatikusan levonja a bankszámlámról (ha épp nincs a PayPal számlámon pénz). Nem tudom hogy kell-e valamit még állítani, de erre a témára van külön topic, szerintem ott többet tudnak
(#) mzozo95 hozzászólása Jún 13, 2012 /

Köszönöm az ebay segítséget!

Közben vásároltam a hestorenál egy btm222 bluetooth uart modult, forrasztottam neki egy panelt, és ez alapján a cikk alapján próbálkoztam: Bővebben: Link
De sajnos nem akar működni.. összekötöttem egy 232es ic vel a géppel(+ fesz osztó a max 232 tx lábára ->btm222 rx lába)
Nem küld vissza semmit a tx lábon a gépnek, pedig már küldögettem neki hogy "at" ...
A bluetooth ként megjelenik, "látja" a gépem, de amikor csatlakozni akarok rá, hibát ír ki...

Az antenna egy 3,2 cm es "rézdrót" tápot egy lf33cv biztosítja(3.3v), a kimenetén egy 1µF os kondival, bemenetét nem szűrtem, egy átalakított PC tápról +5V t kap ott.

mellékeltem egy képet az egységről.
Valaki tudna tanácsokat adni, mi lehet a hiba?

btm 222.JPG

(#) mzozo95 válasza mzozo95 hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

1db gndt és 2db vcc kötöttem be, de gondolom ez nem lehet hiba...
Valahogy le lehet ellenőrizni, hogy működik e egyáltalán a modul? Elég sokat kértek érte, remélem nem hibás...

Névtelen.png

kis szemtelen, már működni látszik, de a bluetooth nem ismeri fel seriel port ként, de már a terminálban a kiküldött byteoka t visszaküldi.. ám, ha azt küldöm hogy at, nem küldi vissza hogy ok, csak azt hogy "at"...
Fene vigye ezt a kis panelt...
(A modul egy nagyon kicsit melegszik, nem éri el a "kéz meleg" hőmérsékletet, de egyértelműen már nem hideg tapintású)

terminál.jpg

már működik a parancs is, kell egy enter a parancsok után... Érdekes hogy a pc felismeri, ám nem jelenik meg a serial port opció(és a virtuális serial sem).
u.i.: Kár hogy nem lehet hsz-eket törölni...
(#) borvendeg válasza mzozo95 hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Hello!
Írtam egy cikket a használatáról, a www.hobbyrobot.hu weboldalon. Ha mindent így csinálsz és jó a modul, akkor mennie kell. Szívtam olyannal, hogy nincs a gépembe BT és az USB dongle volt rossz.
(#) Hp41C válasza mzozo95 hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Szia!
Idézet:
„...tápot egy LF33cv biztosítja(3.3v), a kimenetén egy 1ľF os kondival...”

Az LF33 adatlapja szerint min 2.0 µF kellene a kimenetére.
(#) mzozo95 válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Igen, megtaláltam a cikked, nagyszerű, nélküle nem igazán tudtam volna megcsinálni...

Kipróbáltam a szerkezetet windows XP alatt, és működik, küldi, fogadja a byteokat, ám WIndows7 alatt fel sem ismeri a 'virtuális'- bluetooth serial portot... Mi lehet az ok? Nektek nem volt ilyen gondotok?
(#) mzozo95 válasza mzozo95 hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

driver, újratelepítve, működik w7en is!
(#) borvendeg válasza mzozo95 hozzászólására (») Jún 15, 2012 /

Érdekes állat a WIN7 de nekem is azon működik!
(#) pacshu hozzászólása Jún 15, 2012 /

Robotom energia ellátásán gondolkodtam:

12V -os energia forrást szeretnék létrehozni, autonóm/rc robothoz, erről a forrásról működtetném a logikai vezérlést és a motorok ellátását.

Ezt elérendő vennék 10 db NIMH AA ceruza elemet és hozzá egy holder-t amiben sorba lennének kötve - ennek az ára így 13800 körül mozogna.

Szerintetek jó így vagy tudtok jobbat?
(#) sirály12 válasza pacshu hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Mindenképp sok darabban gondolkodol? Miért nem jobb 1 db akku, ami 12V-os?
(#) Thowra válasza pacshu hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Üdv!
Esetleg hordozható dvd lejátszó, kistv... aksija is jó lehet, van ami kb 12V os és benne van a töltő elektronika így nem tudod mélykisütni/túltölteni se.
(#) pacshu válasza sirály12 hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Kevés a tapasztalatom, és gondoltam én így tudnám megoldani a legkönnyebben és a legbiztonságosabban.
(Igazából még a pákámat és a gyakorló kiteket is most rendelném meg)

Egy kiszuperált aksihoz nehéz megtalálni azt a töltőt vagy elektronikát amivel biztonságosan lehet tölteni?

Vagy például ennek a Zselés akumulátornak hogyan kell megoldani a töltését?

Ilyet még talán tudnék is találni mindenféle lámpából, de emlékeim szerint ezek elég hamar tönkre is mennek, hogy lehet őket ellenőrizni?

Talán az elemes megoldás azért hagyott kicsit nyugodni, mert találtam egy NIMH akkumulátort amit átszámolva magyar pénzre, majdnem ugyanott vannak. (Hestoreban elég kevés ilyet találtam, esetleg van valami más bolt ahol lehet nézegetni ilyeneket?)

Köszönöm!
(#) mzozo95 válasza pacshu hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

NiMh akkukból én a vateráról rendektem legutóbb, 3000mah os NiMh, 250ft/db... a fizkó külföldről hozta be, nagyon olcsó...
Bővebben: Link
Bár a minőségértől túl sokat nem tudok... Egy hasonló akkupakkom kb 2 évet bírt egy távirányítós autóban, utána kezdett romlani a teljesítménye(persze rendesen kezelte, kivédve a memóriaeffektust is...)
(#) borvendeg válasza mzozo95 hozzászólására (») Jún 16, 2012 /

Hello!
Óva intelek az ilyen gagyi aksiktól! Vettem és a ráírt érték harmadát sem tudta.
Amit én csinálnékcsináltam is)
kb.:8000ft egy univerzális RC modellezők által használt töltő (igaz nagy beruházás, de az életbe több gondod nem lesz az akutöltéssel, mert az minden típust tud tölteni)
Ehhez lipo aku 3cellás körül kéne nézegetni, modellbolttokba szokott lenni akciós.
Ez nem a legolcsóbb, de hosszútávon ez a legjobb megoldás szerintem.
Következő: »»   52 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem