Fórum témák
» Több friss téma |
Minden esetben egy fix helyről kell indulnia megálnia ,majd újra gombnyomásra a befejezett állásrol vissza kéne mennie a fix alapra.
Nemigazán tévedhet,mivel egy robot munkát végezne.
Akkor a legjobb a szervó. Ott van visszajelzés a pozició változásról, azaz szabályozásról beszélünk. A visszajelzés nélküli rendszer csak vezérlés.
De ha ettől eltekintünk, akkor érvényes az előző hozzászólásom.
Tisztelt fórumozók,
Az alap koncepció egy CNC megmunkáló központ adatainak kinyerése (elsősorban szerszám élettartam számláló, ciklusszámláló) és ezek felhasználása egy SPC programban (élettartam vezérelt ellenőrzés céljából). Ugyanakkor SPCnek is vezérelnie kell a gép által végzett folyamatot - ha nincs mérés, nem indul el. Kommunikációs portok: TCP, RS232. Adatbázis+SPC oldalon nincs gond, csupán a kommunikációt kéne megoldani. Foglalkozott-e már valaki ilyen típusú dologgal? Akár adatfeldolgozó wifi interface? Köszönöm előre is mindenki hozzászólását.
Sziasztok!
Van e az L297-ben tartóárami (pihentetés) vissza szabályozás? Vagy csak elszúrtam valamit? Mivel a motor forgás közben kevesebb áramot vesz fel mint álláskor. Ereje van csak nagyon melegszik és a hangja is kellemetlen picit! Változtattam a kapcsoláson, csak annyit, hogy lehagytam a ledeket. Köszi előre a választ.
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a van egy bipoláris léptetőmotor, ami 12V-os és kb 1-1.5A-es, akkor a tápfeszültséget milyen méretű kondenzátorral célszerű szűrni?
Ha csak ezt az egy motort hajtod akkor elég a 2200-3300uF. Ha tengelyenként van ilyen motorod akkor szorozd meg 3-al.
De arra figyelj, hogy nem elég a 12V-os tápfeszültség a meghajtásához!
Kedves JZoli!
Azt hogy kell értelmezni, hogy a 12V-os tápfeszültség nem elég a meghajtáshoz?
Úgy érti, hogy ha normális sebességet akarsz elérni nagyobb feszültségről kell járatni. Nekem 5V-os motorok 24V-ról mennek, de ez még nem is olyan nagy tuning. Van aki 1.2-2.4V-os motort több mint 30V-ról használ.
Értem, illetve nem.
Ha egy motor mondjuk 5V-os, akkor az mit, hogy 5V-os mit jelent? Illetve pl. esetedben az 5V-os motor 24V-ról folyamatosan megy, vagy PWM-mel? Az igazat megvallva én egy szkennerből szedtem ki egy motort, de a rajta levő STH-39D1126-02 1.8DEG/STEP 4.1OHM feliratra hiába kerestem rá a keresővel, nem találtam adatlapot hozzá. Úgyhogy a 12V tipp. Most készítem hozzá a vezérlő áramkört (H-hidakat, mert bipoláris). Gondolom a szkennerben sem adnak rá nagyobb feszültséget, mint 12, vagy mégis?
Kínai vezérlővel megy, PWM-el.
Azt a feszültséget jelenti, amit tartósan elbír, károsodás nélkül. Mivel a te motorod 4.1Ohm kétlem, hogy 12V-os lenne...valószínűleg egy PBL3775-ös IC hajtotta ami maximum 750mA tud. Inkább olyan 2V körülire tippelem. Ebből már láthatod, hogy eredeti felhasználásakor is nagyobb tápot kapott.
Igen, van a nyákon gy PBL3775 vezérlő.
Akkor ez most azt jelenti, hogy ha én egyenlőre nem PWM-mel szeretném hajtani, akkor 2V-ot használhatok, ezt bírja el tartósan?
Nincs ott véletlen egy PBL3517 is?
Nem, ez az egy chip van itt.
Csak, mert néztem az adatlapját és egész egyszerű Step/Dir vezérlőt lehetne belőle fabrikálni.
Ha mindenképp ennél a motornál akarsz maradni akkor a TB6560-as IC-t ajánlom. Ne üzletben vedd, mert ott drága inkább a "sárga" fórum Adok-veszek topikját nézegesd. 7-800Huf-ért is van már.
A vezérlését magam terveztem meg, és fogom megcsinálni. Csak eddig azt nem tudtam, hogy magát a motort mekkora feszültséggel kell meghajtani.
Bocs az offért, de a jelek szerint eléggé gomba vagyok. Mi az a "sárga" fórum?
Égen-földön keresek 6560-asokat, de mindenütt bazi drága... Előre is köszi, Zoli
Tervezz bele valami áramkorlátot ami olyan 500mA körül tartja a motor áramot. Akkor táppal is mehetsz feljebb...
Áramgenerátorra gondolsz, ami ha a motor tekercseiben levő áram a feszültség ráadásakor a 0-ról eléri a pl. 500mA-t, akkor már nem engedi tovább növekedni?
Igen, ezt többnyire PWM-el oldják meg.
Namost a PWM meg az áramgenerátor szerintem két különböző dolog.
PWM-mel honnan tudom, hogy a mekkora legyen a kitöltési tényező, ami az adott, pl. 500mA eléréséhez tartozik?
Szinte az összes vezérlőnek van Sense bemenete amin a fázisáramot figyeli. Ez egy soros ellenállás amin ugye feszültség esik...ezt figyeli és ez alapján állítja be a kimenő áramot.
Á, mostmár értem mi a sense, amit néhány helyen láttam.
És ezek az ellenállások mekkorák szoktak lenni? Mármint ha nem egy cél vezérlőről van szó, hanem amit a saját vezérlőmbe tennék.
Az emlitett TB6560-hoz 1A-ig 0.5Ohm az ajánlott. Nagyságrendileg neked is hasonló kellhet.
A léptető motor vezérléssel kapcsolatban még azt nem látom még át, hogy bipoláris motornál van két tekercsem, amikre meghatározott sorrendben és meghatározott irányban kell a feszültséget ráadnom a 2 db H-híd kapcsolással, pl. Full step módban A+B+, A-B+, A-B-, A+B-.
De ha mondjuk most kezdem el léptetni a motort, akkor honnan tudom, hogy ebből a ciklusból melyik lépésnél áll a motor, azaz melyik lépés jön?
Köszönöm, időközben privátban is felvilágosítottak, és arra is rájöttem, hogy rosszul lehet bekábelezve az agyamban egy modul, mert a sárga kapcsán egyből valami kínai hely villant be
![]()
Sziasztok!
Maradt régebbről egy Tachus42 vezérlőm. Sikerült tegnap szereznem 3 darab 23SM056 motort. Ezen oldalon lévő motor bekötést hogyan kell értelmezni. Az ábra szerint 6 vezeték van ugye bekötve, viszont ennek a motornak ugye 8 van. Ezt nézegettem, de ebből nem igazán jöttem rá, hogy melyik színt hova is kössem. Valakinek van valami tippe? Köszi! Zsolti
Kozositsd a pirosat a citrommal, a feketet meg a naranccsal es maris 6 vezeteked van.
Nekem van 1 ilyen kínai kék TB6560 as vezérlőm,kicsit használt már,azt csinálja hogy ugyanazzal a motorral tesztelve,az X jól fut és gyors a motor,a többin viszont csak kis fordulatot lehet beállítani mert lépést veszt,kiesik a forgásból,ja és néha sípol is a motor ami az X nél nincs.MI lehet a baja???? IC csere?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |