Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Még megoldás lehet ha veszek le a szekunder hosszából
a MOT-on? Mert nincs impregnálva. (((Esetleg gondoltam még arra hogy csináltatok egy 220/600V-os trafót Egyenirányítva 850V körül lenne.)))
Az nem fog menni, szorosan be van rakva a vas ablakába. Csak szétbarmolod.
Egy megfelelő izzót bekapcsolsz sorosan a primer oldalon, a szekunderen meg egyenrángatás után feszültséget mérsz... Már ha van megfelelő teherbírású műszered...
Köszönöm.
Holnap ki is próbálom. Mekkora legyen az izzó ? 75-100W.? A multim mér egyent 1000V -ig remélem nem vágja agyon.
Látom hogy most a táppal van problémád.
Van egy rajzom egy tápról, ami ha jól van megépítve, simán képes 1kV-t leadni.
Ha jót akarsz, inkább ne méricskélj motot multival.
Milyen MOT-od van?
Méretek érdekelnek, meg ha van rajta matrica típusjellel, akkor az is.
A soros tagokkal vigyázni kell, mert ha nincs terhelés, a soros fojtó impedancián nem esik feszültség, és az üresjárási feszültség a trafó túloldalán felmehet ugyan úgy a névleges értékig, pláne izzó esetén, ha kis áram folyik, nem is melegszik fel, és nem is képvisel a körben korlátozó tagot. Ezt csak feszültségosztóval, más trafóval, elektronikus vezérléssel, boost konverterrel, vagy egy kis trükkel lehet orvosolni.
havranarpi: egy megoldás lehet még, egy másik trafót, ami mondjuk hasonló teljesítményű, mint amennyi a névleges terhelése lesz a MOT-nak, bekötsz sorosan a MOT körébe, ellenfázisban. Ekkor nincs veszteség (a másik trafó üresjárási áramfelvételén kívül), és a másik trafó lekorlátozza a kimeneti feszültséget. Ezzel csak az a gond, hogy nem nagyon fogsz ilyen trafót találni, ami megfelelő feszültségű lenne. Más megoldást nem nagyon tudok, esetleg még alfa vegyes trafófelvágottja, de a legjobb lenne egy külön trafó hozzá, ami 230/700V-os.
Primer-2.2 Ohm
Szekunder-108 Ohm Ez van ráírva- Gal-700E-1S 220V-50HZ Class 200
SGTC-t szeretnék építeni 2 db MOT-tal viszont a forgó szikraközzel problémám akadt. A flex-et triakkal szeretném szabályozni. Viszont a koronggal van bajom. Nincs se korongom se esztergám. Valaki tudna ebben segíteni? Megéri szerintetek a MOT-okkal sorba kötni egy 5kV-os neontrafót? Hogy statikus szikraköz is elég legyen?
Triakot meg diakot akkor tárolj otthon rendesen, mert félpercenként tárazhatod be az újat.
Statikus szikraköz + 2 MOT = ívelés, csattogás, minden, csak nem működés. 2 MOT csak éppen elég, hogy egyáltalán üzemképes legyen, ez csak forgó szikraközzel működik, és nagyon nagy kapacitással (100nF< C), és relatíve kis primerrel. Ezt a tárcsát esztergályossal kell megcsináltatni, elviszed hozzá a flexed, és megmondod, hogy erre szeretnél egy tárcsát, és odaadod az előre méretezett korong rajzot róla, elmondod neki, hogy 11000rpm-el is mehet a cucc, szóval a lehető legkiegyensúlyozottabbnak kell lennie a korongnak. Az anyag elvileg lehetne akár vas is, csak akkor a flex is potenciál alá kerül, ez nem túl szerencsés, úgyhogy én a poliamidot ajánlom.>
A fizikai mértekre gondoltam, de a típus legalább megvan
![]()
Lényegében igen, ez csak példa. Elméletileg leget több száz W-s trafókból is összedobni.
Ha sikerül találnom egy 700 Volt körüli trafót
akkor az hány A kell leadnia Szekunder oldalon? 100mA-200mA?
Az ilyen kis csövekhez 100-150mA már elég, de ha túlhajtani akarod a csövet, akkor 400-500mA kell.
Ha megszorzod a feszt, és az áramot, megkapod a szükséges tápteljesítményt. Nézd meg a cső adatlapját hogy mennyi a mex. anód áram. E-fölé lehet menni, de NEM javasolt! De +40-50mA még nem gond neki.
Találtam egy mikrótrafót neked, ha gondolod, nyomjál rá.
A méretei, és az oldalán levő nem túl informatív matrica alapján (az általad írt típuson szokott ilyen lenni) jó lesz neked.
Valaki elvitte előlem.
Másik lelőhely a vastelep, ott nézz körül.
115 mm-es átmérőjű korongon hány lyuk legyen körbe? 8 db? Milyen átmérőjű lyukak legyenek? 6 mm elég? Mennyi PE fólia kell szerinted a fegyverzetek közé?
Nálam 1333bps a max, 1000-nél már tökéletesen működik, számold ki a te motorodhoz megfelelő elektródaszámot.
Na haladtam a DRSSTC-vel, igazából még gyűjtök infót skoritól, meg pár ismerőstől, nem akarok rögtön IGBT temetőt, de nyár végéig el fogok készülni. Rezonancia 73nF-os kondival 183kHz-re adódik, azaz nagyjából 10,3uH-s a primer tekercs. Ezt építem:
Bővebben: Link
Kíváncsian várjuk a fejleményeket!
Rendeltem hozzá még egy rozsdamentes gömböt tetőkapacitásnak. Van rendes toroidom is, de ez tükörsima, itt a feszültség nagyon megnő, mielőtt a gömbből kitörne, így valamelyes nagyobb szikrákra lehet számítani.
Bővebben: Link Igaz az enyém kisebb lesz valamivel.
Helló
Nagyon megtetszettek a tesla tekercsek , ezért eldöntöttem ,hogy építek én is egyet . Egy kis VTTC re gondoltam , mivel elég sok alkatrészem lenne hozzá , így viszonylag olcsón megúsznám. Erre a kapcsolásra gondoltam , egy PL500-as csővel . Mondjuk nincs valami túl nagy tapasztalatom se a teslákkal , se az elektroncsövekkel , de remélem azért majd megbirkózok vele .. ![]() ![]()
Ami javaslat, hogy igyekezz nagyobb primer menetszámot és kisebb primer kondit használni (a rezonancia ugyanaz legyen), hogy a primer rezgőkör Q-ja és a rezonancia-impedancia nagyobb legyen. Ezt a cső jobban szereti (a pentódának nagyobb a belső ellenállása, minél jobban illeszteni kell rá a terhelést).
Arra ügyelj, hogy az anód ne izzon, a csövön belül kék fény ne legyen, mert begázosodik a cső, és akkor kuka! Azonfelül: használj leválasztó transzformátort, ne kösd direktben a hálózatra!!! A biztonságod a legfontosabb!
Értem , és köszönöm a tanácsokat . Szóval akkor ha már kéken világít közel jár a halálhoz
![]() ![]() Jah , a leválasztó trafó nem rossz ötlet , kár ,hogy nincs nekem egy se ... tekintve ,hogy a cső nem túl nagy teljesítményű gondolom elég egy kis teljesítményű trafót tekernem .
A táppal kapcsolatban ez jó választás. Ha jól válogatod össze a trafókat.
Sikerült elintézni a VTTC-hez egy 700V 0.3A-es Toroidot.
Az jó lesz, egyenirányítás után kb. 20-25%-al nőni fog a fesz. De nem kell megijedni.
Vagyis úgy lett elintézve a tekercselővel
hogy 2*350V /2*0.4A Így is megfelel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |