Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Még megoldás lehet ha veszek le a szekunder hosszából
a MOT-on? Mert nincs impregnálva. (((Esetleg gondoltam még arra hogy csináltatok egy 220/600V-os trafót Egyenirányítva 850V körül lenne.)))
Az nem fog menni, szorosan be van rakva a vas ablakába. Csak szétbarmolod.
Egy megfelelő izzót bekapcsolsz sorosan a primer oldalon, a szekunderen meg egyenrángatás után feszültséget mérsz... Már ha van megfelelő teherbírású műszered...
Köszönöm.
Holnap ki is próbálom. Mekkora legyen az izzó ? 75-100W.? A multim mér egyent 1000V -ig remélem nem vágja agyon.
Látom hogy most a táppal van problémád.
Van egy rajzom egy tápról, ami ha jól van megépítve, simán képes 1kV-t leadni.
Ha jót akarsz, inkább ne méricskélj motot multival.
Milyen MOT-od van?
Méretek érdekelnek, meg ha van rajta matrica típusjellel, akkor az is.
A soros tagokkal vigyázni kell, mert ha nincs terhelés, a soros fojtó impedancián nem esik feszültség, és az üresjárási feszültség a trafó túloldalán felmehet ugyan úgy a névleges értékig, pláne izzó esetén, ha kis áram folyik, nem is melegszik fel, és nem is képvisel a körben korlátozó tagot. Ezt csak feszültségosztóval, más trafóval, elektronikus vezérléssel, boost konverterrel, vagy egy kis trükkel lehet orvosolni.
havranarpi: egy megoldás lehet még, egy másik trafót, ami mondjuk hasonló teljesítményű, mint amennyi a névleges terhelése lesz a MOT-nak, bekötsz sorosan a MOT körébe, ellenfázisban. Ekkor nincs veszteség (a másik trafó üresjárási áramfelvételén kívül), és a másik trafó lekorlátozza a kimeneti feszültséget. Ezzel csak az a gond, hogy nem nagyon fogsz ilyen trafót találni, ami megfelelő feszültségű lenne. Más megoldást nem nagyon tudok, esetleg még alfa vegyes trafófelvágottja, de a legjobb lenne egy külön trafó hozzá, ami 230/700V-os.
Primer-2.2 Ohm
Szekunder-108 Ohm Ez van ráírva- Gal-700E-1S 220V-50HZ Class 200
SGTC-t szeretnék építeni 2 db MOT-tal viszont a forgó szikraközzel problémám akadt. A flex-et triakkal szeretném szabályozni. Viszont a koronggal van bajom. Nincs se korongom se esztergám. Valaki tudna ebben segíteni? Megéri szerintetek a MOT-okkal sorba kötni egy 5kV-os neontrafót? Hogy statikus szikraköz is elég legyen?
Triakot meg diakot akkor tárolj otthon rendesen, mert félpercenként tárazhatod be az újat.
Statikus szikraköz + 2 MOT = ívelés, csattogás, minden, csak nem működés. 2 MOT csak éppen elég, hogy egyáltalán üzemképes legyen, ez csak forgó szikraközzel működik, és nagyon nagy kapacitással (100nF< C), és relatíve kis primerrel. Ezt a tárcsát esztergályossal kell megcsináltatni, elviszed hozzá a flexed, és megmondod, hogy erre szeretnél egy tárcsát, és odaadod az előre méretezett korong rajzot róla, elmondod neki, hogy 11000rpm-el is mehet a cucc, szóval a lehető legkiegyensúlyozottabbnak kell lennie a korongnak. Az anyag elvileg lehetne akár vas is, csak akkor a flex is potenciál alá kerül, ez nem túl szerencsés, úgyhogy én a poliamidot ajánlom.>
A fizikai mértekre gondoltam, de a típus legalább megvan
Lényegében igen, ez csak példa. Elméletileg leget több száz W-s trafókból is összedobni.
Ha sikerül találnom egy 700 Volt körüli trafót
akkor az hány A kell leadnia Szekunder oldalon? 100mA-200mA?
Az ilyen kis csövekhez 100-150mA már elég, de ha túlhajtani akarod a csövet, akkor 400-500mA kell.
Ha megszorzod a feszt, és az áramot, megkapod a szükséges tápteljesítményt. Nézd meg a cső adatlapját hogy mennyi a mex. anód áram. E-fölé lehet menni, de NEM javasolt! De +40-50mA még nem gond neki.
Találtam egy mikrótrafót neked, ha gondolod, nyomjál rá.
A méretei, és az oldalán levő nem túl informatív matrica alapján (az általad írt típuson szokott ilyen lenni) jó lesz neked.
Valaki elvitte előlem.
Másik lelőhely a vastelep, ott nézz körül.
115 mm-es átmérőjű korongon hány lyuk legyen körbe? 8 db? Milyen átmérőjű lyukak legyenek? 6 mm elég? Mennyi PE fólia kell szerinted a fegyverzetek közé?
Nálam 1333bps a max, 1000-nél már tökéletesen működik, számold ki a te motorodhoz megfelelő elektródaszámot.
Na haladtam a DRSSTC-vel, igazából még gyűjtök infót skoritól, meg pár ismerőstől, nem akarok rögtön IGBT temetőt, de nyár végéig el fogok készülni. Rezonancia 73nF-os kondival 183kHz-re adódik, azaz nagyjából 10,3uH-s a primer tekercs. Ezt építem:
Bővebben: Link
Kíváncsian várjuk a fejleményeket!
Rendeltem hozzá még egy rozsdamentes gömböt tetőkapacitásnak. Van rendes toroidom is, de ez tükörsima, itt a feszültség nagyon megnő, mielőtt a gömbből kitörne, így valamelyes nagyobb szikrákra lehet számítani.
Bővebben: Link Igaz az enyém kisebb lesz valamivel.
Helló
Nagyon megtetszettek a tesla tekercsek , ezért eldöntöttem ,hogy építek én is egyet . Egy kis VTTC re gondoltam , mivel elég sok alkatrészem lenne hozzá , így viszonylag olcsón megúsznám. Erre a kapcsolásra gondoltam , egy PL500-as csővel . Mondjuk nincs valami túl nagy tapasztalatom se a teslákkal , se az elektroncsövekkel , de remélem azért majd megbirkózok vele .. Átolvastam egy pár oldalt itt a fórumon , meg külföldi oldalakon is és terveztem egy primer/szekunder párost , de nem vagyok benne biztos ,hogy megfelelő lenne. A primer 56os PVC csövön lenne 15 menet 2,3mm átmérőjű huzalból JavaTC vel számolva így a frekvencia 1MHz körül lenne 2,2nF kondival . A szekunder 35,35ös PVCn 1020 menet 0.1es huzalból ami szintén 1MHz körül lenne . Úgy számoltam , hogy így a Q értéke is 10 közelében lesz ami elméletileg jó , csak nem tudom még a többi szempontot ami szerint meglehetne csinálni , hogy jól össze legyen hangolva. Ha esetleg tudna valaki linkelni egy hasznos oldalt azt megköszönném
Ami javaslat, hogy igyekezz nagyobb primer menetszámot és kisebb primer kondit használni (a rezonancia ugyanaz legyen), hogy a primer rezgőkör Q-ja és a rezonancia-impedancia nagyobb legyen. Ezt a cső jobban szereti (a pentódának nagyobb a belső ellenállása, minél jobban illeszteni kell rá a terhelést).
Arra ügyelj, hogy az anód ne izzon, a csövön belül kék fény ne legyen, mert begázosodik a cső, és akkor kuka! Azonfelül: használj leválasztó transzformátort, ne kösd direktben a hálózatra!!! A biztonságod a legfontosabb!
Értem , és köszönöm a tanácsokat . Szóval akkor ha már kéken világít közel jár a halálhoz jó tudni. Lényegében az lenne akkor a fontos , hogy kb annyi legyen a szekunderre tekert huzal hossza , mint a hullámhossz negyedrésze , a cső belső ellenálásához illeszteni a tekercs impedanciáját , 10-20 közötti Q érték legyen és a primer / szekunder körülbelül azonos frekvenciára legyen hangolva . Ezek lennének nagy vonalakban ami szerint méretezni kellene a tekercset ugye ? szólj , ha hülyeséget írkálok vagy valami csak próbálok mindenre kitérni , és mindent kideríteni még most , nehogy aztán majd akkor kelljen változtatnom az egészen , mikor már össze lett rakva .
Jah , a leválasztó trafó nem rossz ötlet , kár ,hogy nincs nekem egy se ... tekintve ,hogy a cső nem túl nagy teljesítményű gondolom elég egy kis teljesítményű trafót tekernem .
A táppal kapcsolatban ez jó választás. Ha jól válogatod össze a trafókat.
Sikerült elintézni a VTTC-hez egy 700V 0.3A-es Toroidot.
Az jó lesz, egyenirányítás után kb. 20-25%-al nőni fog a fesz. De nem kell megijedni.
Vagyis úgy lett elintézve a tekercselővel
hogy 2*350V /2*0.4A Így is megfelel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |