Fórum témák
» Több friss téma |
Az miért van amúgy, hogy RH-on semmi hatása nincs? Se 14 megán sem feljebb .
Belehallgattál AM üzemmódban a rövidhullámú sávokba? De közép és hosszúhullámon is lehet hallgatni a sistergést.
Amatőr sávokon hallgatózok (SSB üzemmódban). Van egy R326 típusú vevőm egy 20m hosszú Windom antennával.
Hosszúhullámon ez nem ad jó eredményt mert ott sok-sok zavar van a zavaromon kívül is. Az a lényeg, hogy a DXelést nem zavarja.
Napok óta RH SDR hallagtással töltöm a délutánokat. Nincs véletlenül ismert SDR vevő 137,5 re? Ha valaki ismer ilyet kérem adjon linket. Be lehetne állítani a winben, hogy vegye fel a a vételt és értelmes időben tudnám dekódolni. Üdv Joe
Szia!
FM üzemmódban is működnek ezek a vevők?
Sziasztok! Megnéztem az SDR lehetőségeket. Kit alapon is beszerezhető, bár a talált példány nem egyszerü. Írja a adoksijában, hogy URH modullal tipikusan időjárás műhold vételére alkalmas!Bővebben: Link
Ahhoz, hogy kipróbálható legyen, maga az "érzés" ez a link való. Itt figyelni kell, hogy új java legyen a gépren és elsőre indul. Meglepően jó vételt produkál RH-n. Sajnos URH linket nem találtam, eddig nekem úgy tűnik, hogy URH vételhez magát az SRD készüléket meg kell építeni. Az azonban mindenképpen megjegyezném, hogy a korábban említett fax alapú RH adás ezen a honlapon keresztül rádó vevő nélül meghallgatható! Jó rádiózást!Bővebben: Link
Igen, úgy tűnik megy, bár a AFC kérdéses.
Az a baj, hogy a WebDSR-en sem láttam/hallottam FM vagy NBFM vételt.
Én is elírtam egy helyen, de a lényeg érthető. SDR. Egyébként annyira szelektív az a "hulladék" minőségű kapcsolás, hogy érdemes lenne elgondolkodni SRD alapú vételen. Az FM demoduláció kérdéses, de egy csomó üzem módot tud. Van technikai oka annak, hogy FM SDR nincs?
SDRben van FM ... csak a löket kissé sok ha APT-re gondolnál egyszerűbb SDR esetén.
Több féle SDR elv lehetséges. De ez kissé off ... lessé át a SDR topicba ! folyt köv ott !!!
Az RH része off és a magyarázat része. A 137- Mhz vétel megvalósítása digitális eszközökkel egyszerű műszaki tartalom, és a helyén van, abban az esetben, ha kifejlesztésre kerül egy ilyen elvű vevő kifejezetten műhold vételre.
OK akkor már készen van részben .
Az utolsó hsz-ek az előzőleg emlegetett topicban erről szólnak. Igaz van némi akadálya mert erős HW igényel az USB dongle. Ma próbáltam rajta közepes FM löketű 30-40 Khz jelet detektálni.Hogy APT vételre mit tudna ? Érzékenysége megvan a E4000 TV vevő chip tud közel -130dBm alatt is igaz keseknysávú CWnél. Szélesebb sávban kissé süketebb ott -120 -110dBm körül teljesít.Ez kb.: 0,7-1 uV érzkénységet jelent. Az FC001x tipusú vevők se roszabbak ennél. Tehát az USB DVB-T dungle érzékeny 136-7 MHzen. Sajnos a DSPje RTL2832U adatlapján csak 7/8 bit mélységű AD van. Ezzel az a baj , hogy a közeli sávban lévő nagyobb teljesítményű adó betakarhatja a jelet. De kipróbálni érdemes mire lehet jutni vele. Ha más nem panoráma vevő egyébb felsőbb sávokban. Azt hiszem sok beszámolót találhattok már erről a neten. Mivel a 7-8bit csak 40dB dinamikát tartalmaz. 20 24 bites AD-kel 100dB-120dB feletti dinamikát lehet elérni. Ami manapság standard követelménye a rádióknak. 1uV és 1V között kb.: ekkora a különbség. Elvi lehetőségek műholdas vevős SDR-re. 1.lekeverni I/Q-val alapsávra (hangfreki) és ott hangkártyával dekódolni. (viszonylag olcsó mert jobb hangkártya is olcsón elérhető) 2.Direkt mintavételezés 13x.xxx MHzet ennyire gyors ADvel minél nagyobb bitszámmal 20-24 digitalizálni. Az előálló adatfolyamot gyorsan FPGA-ba tölteni a benne lévő több millió kapukból realizált(veri-log ,VHDL nyelven leírt kapcsolati rendszerben) párhuzamos jelfeldolgozó hálózaton keresztül vezetve megkapható a kívánt nyersadat halmaz. Ezt USB/ETHERNET kapcsolaton keresztül a PC fele lehet küldeni. (ez eléggé drága , nehézkes a fejlesztése építése) Hírtelen más nem jut erről eszembe. DVB-T kompatibilitási lista RTL-SDR itt satcom vétel is van Windows driver DVB-T vevőkhöz SDR programokkiegészítője
Digitalis vevot epiteni APT vetelre koltsegesebb mint analog vevot. Eleg ha csak az FPGA-ra, vagy a megfelelo minosegu A/D-ra gondolsz. A panelrol es a munkarol nem is beszelve. Szerintem teljesen folosleges barmifele dongle APT vetelre. Korpolarizalt antenna kell es jo erosito. Akar egyszeres keveressel is jol mukodhet a dolog.
3.-dik verzió.
Ha lassab a nagy bitmélységű AD-d akkor előzőleg hozzá lekeverni KF értékre a jelet és onnan feldolgozni. Természetesen itt is van nem kevés FPGA és egyébb elem. Igaz ekkor már nem kell teljes spectrumra figyelni mert a KFre keverés közben 1 2 analóg szűrőn már átment a jel azok meg kissé előformálták.
Üdv!
Egész jó a helyzet. A noaa 15 szépen jön, de miért van ilyen nagy világosabb, színtelenebb rész a kép oldalán? A vevő sávszélessége miatt lehet?
Egy gre psr-275 szkennerrel a tetőn pedig egy Sirio GP 3-e antennával.
Sikerült végre 2 műholdképet egymásra rakni, bár ma fent volt a zavar, még így is jól néz ki...
Ma jól lejöttek a képek, és egy kis photoshopolgatás után nagyon szép képet sikerült összehozni.
Gratulálok, nagyon jól sikerültek a vételek, és a végső eredmény is!
Kösz! Jó dolog ez az APT üzemmód. Kár, hogy már kevés a műhold...
Tetszik ahogy összeillesztetted a képeket, nekem nem jutott volna eszembe így összerakni őket. Csatlakozom Novakhoz tényleg nagyon jók a képek, ez a Sirio antenna úgy látszik jobb a keresztdipólnál.
Azt nem állítom, hogy "jobb", de más üzemmódokat is hallgatok (amatőr átjátszók, APRS) és ez egy optimális megoldás... Nem nehéz összeillesztgetni, csak idő kell hozzá, hogy minden képet leszedni, aztán rakosgatni egymásra, de a régebbi teljes verzióban futó WXtoimg tud ilyen Orthographic projection-t és azzal sokkal könnyebben lehet összerakni, mert a műholdpálya alapján hajlítja meg a képet.
Sikerült egy Fantamorph nevű programmal a képeket áttűnésekkel egymás után rakni. Ez akkor lesz viccesebb, ha több kép lesz...
A konvertálás nem lett egy sikertörténet. Maradtam inkább a GIF-es animálásnál. Még kevés kép van csak kész, de majd lesz több is idővel.
Ez ugyan nem video, de mai kep, /antenna telepites/probalkozas.Bővebben: Link
Homerseklet eloszlas:Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |