Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Nagyméretű trafónál 2 A üresjárati áram akár megfelelő is lehet.
Ezzel azért vitatkoznék...
Két amper az nagyon sok. 440VA üres járásban az rengetek. Annyit elfűteni... A trafója valószínűleg kisebb feszültségre van tekerve. Esetleg a kivezetéseket össze kötni sorosan. Kép jó lenne. A fojtótekercsre nem tudok mit mondani, de ha troid vagy EI,CI,EE magra van tekercselve akkor ugyan úgy érvényes. Idézet: „Ez a saccolás a fojtótekercsek vasmagjára is igaz? Mert elvileg abból is lehet trafót tekerni.” Attól függ, trafót, vagy fojtót akarsz tekerni. A vasmag - az vasmag, különbség a lemezelésben van. A fojtót általában egy irányban lemezeljük (egyszerűen az összes E-lemezt betoljuk a csévébe, majd - a telítés elkerülése érdekében - légréspapírral az összes I-lemezzel zárjuk) Tehát, ha van egy fojtód, a vasmag méretének megfelelő teljesítményű trafót készíthetsz belőle. (az én egyik erősítőm hálózatija higanygőzlámpa fojtójának vasára volt tekerve)
Hegesztőtrafónál a 2 A üresjárati (meddő) áram semmi. 3-5 kW+ normál trafónál is előfordulhat, ha nem kis üresjárati veszteségre, hanem jó terhelt hatásfokra méretezték.
Most megmértem kíváncsiságból a hegesztőtrafómat, mert gyanús amit mondasz. 430mA. Ez egy kisipari trafó, nagyon sok éve vettem egy tekercselőtől, aki kimondottan ilyeneket gyártott. Ez alapján (és a műszaki érzékem alapján is), durván sokallom a 2A-es nyugalmi áramot.
Sziasztok! Ma kutattam a cuccaim között, és találtam ismét egy finomságot. Elektronyika szp1 típusú mikrósütő trafóját. Na erről kéne nekem egy bekötés. Sajna nem sok minden van rá írva, de ez jellemző a szovjet testvéreinkre.
Igen van aki az üresjárati áramot favorizálja. Ebben az esetben 10 A primer árammal is elégethető a2.5 pálca. Az ív hangja csendes. Csak több drót nagyobb ablak kell vagy melegszik. Tehát több forint beruházása kell egységnyi teljesítményhez. A másik szélsőség az üresjárati áram felvétel eléri a terhelt áram felvételt. Az ív hangos zajos, alacsonyabb a beruházási költség. A transzformátor lágy indítóval lehet indítani. Ezért inkább a közép utas megoldás a megszokott. A vas teljesítmény igényét csak nevesebb cégek számolják. A kisipar klónoz nem számol.
Idézet: „A kisipar klónoz nem számol.” Amelyik trafót nem úratekertem, azt mind magam számoltam ki. Akadt, amit saját számítás szerint tekertem újra. Igaz, soha nem voltam "kisiparos".
Üdv
Találtam egy trafót vasútmodellhez volt elég böszme és ha jól tudom hiperszil! Van rajta 4 bemenő vezeték 2 egybe forrasztva ez mind2 oldalra megy és van még oldalanként egy egy vezeték, secunder oldalon van egyik oldalon 4 kivezetés másikon 2 .Adattábla szerint 12V egyen feszt adott le ehhez van is hozzá szelén egyenirányító , valamint van 16 voltos váltó kimenete, ezekekre hogy mérhetnék rá hogy kibírna-e adni esetleg 8 ampert? Képet mellékelek hozzá. köszönöm a segítséget előre is üdv alika
A 8A-hez vékonyak a vezetékek.
Ahhoz minimum 2mm vastag secunder vezeték kellene. A trafó vasmagja sem birna ki 130VA teljesítmény kellene a vasad meg legfeljebb 100VA. Mihez kellene?
Jobb híján ezt használnám akkutöltőhöz esetleg építenék rá valami fűtő eszközt faminta égetéshez de előbbi kéne jobban vagy 72 AH-s akkuhoz vagy akkor kis motoros akkuhoz ott 1,2 A felső határ kell úgy is 12 AH csak ha már ennyi kivezetése van tennék rá usb-t na meg 3-voltos kivezetést stab ic-vel a fényképezőhöz meg ilyenek.
Szia!
Én néha tennék pontot, vesszőt, kettőspontot, egyszóval írásjeleket; mert így elég zagyva, és érthetetlen az írásod.[/OFF]
A motor akkuhoz jó lesz, ez az usb-s dolog az hülyeség, minek??Nem is beszélve arról hogy 1-1,5kg-os trafót hurcolászni...Akku töltőnek csináld meg és kész..
Nem kell hurcolászni, beépített akkus sony mp3 töltődne róla.Még ismerek jó pár helyet ahol bulizni járok 4-5 napra, ott ledobjuk a sarokba ,és elvan, a kütyüt úgy se lehet töltés közben hallgatni, és 3 szekunderből egyikre bőven ráfér egy feszstab ic is
köszi a segítséget üdv
Ez azt hiszem a PICO modell trafója 2.5 ampere emlékszem.Nem hiperszil csak osztott csévéjű - kettős- a biztonság miatt gyártották igy .Mert ha le égetted vagy akármilyen gond volt ,ne kapj áram ütést a 220 v tól.
Na itt van az ígért kép.
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni hogy SM102a típusú trafóra szeretnék 0.22 huzalból 2400 menetet tekerni és 0.5 huzalból kb 400 menetet. A kérdés az lenne hogy hány méter tekercselőhuzalt kell vennem ezen menetszámokhoz.
Sziasztok szert tettem egy trafóra ami valamilyen 2x50w Wermona-Regent végfokban volt,a hátulján van egy csatlakozó vagy jumper-nek hely,de nem tudom milyen állásban lenne jó. Valószínű de nem biztos,a hálózati választó lehet,110v-230v stb.Meglepő feszeket mérek rajta,28v-tól 81 voltig a felső panelon,de nem hiszem hogy valós adat ezekre nincs szükség a végben.Ha valaki ismeri,és van bekötésről dokumentációja megköszönném.
Szia! A vas nálad van? Ha igen; N/csévehossz/ huzal-átmérő= sorok száma. Közepes menet-hossz (közép-sor)= Vasmag (2a +2b)+ 4 x cséve anyagvastagság+alsó sorok vastagsága 4x= közép-sor hossz. Szükséges huzal hossz= közepes menet-hossz x N.
Mivel kilóra adják; hossz x keresztmetszet x fajsúly (Cu 8.9 kg/dm3)
Jelenleg úton van. Ezt még értelmeznem kell.
Még annyit hozzá tennék hogy így csak magában tetején az elektronikával,bekötve,/ha helyesen kötöttem be/ melegszik,30 perc alatt 40 fokra kb.
Mérd meg a primer ellenálásokat, és ahol a legnagyobb oda kössd a 230at.
Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha erősítő 4-5 A-t vesz fel és két szekunder tekercsel csinálom a szimmetrikus tápot akkor a szekundereknek fejenként kell elbírniuk az 5 Ampert vagy a kettőnek együtt? Magyarul fejenként kb. 2.5 A Köszi előre is
Helló nem tudja valaki,_hogy a mikró trafó az milyen anyagból van ??_mit bír mert nem tudom mivel számoljak!
válaszokat elöre is köszönöm.
Helló! Úgy emlékszem 1T-ig jó normál üzemben: 45/Avas(négyzet cm-ben)=N/V, P=(Avas/k)2 x f (50): k=0.02 jelen esetben. P(kW), A(m2)-ben.
Az általam visszaszámoltakat (eddig 4 db) 1,56-1,6 T értékre méretezték. Ha nem akarod, hogy nagyon zúgjon, ne legyen nagy üresjárati áramfelvétele, akkor 1,4, ha nagyobb teljesítményt akarsz, 1,5 T-vel számolj!
A Trafó szépen el is készült, adta is a 28,4 voltot, de addig addig forgattam a kezemben hogy az egyik primer drót ki is tört .....
Szeretnék készíteni egy másikat, de úgy hogy az elvigye a 2 TDA7294-est.... EI Vasmagom van 2X(32*36)-os keresztmetszettel, ami 23cm2 jelent. Ebből mennyire lenne szükségem, ahhoz hogy 2drb Tda7294est táplálni tudjak? Illetve milyen vastagságú drótokat ajánlatok primernek és szekundernek?
Mi alapján dől el, hogy egy vasmagból mekkora teljesítményt lehet kihozni?
Van itthon egy 14,5V 3A-es trafó. Nem tudom se a szekunder, se a primer tekercs információját. A primer van felül, ahogy látom. Ha kiszedem a primert és megmérem mekkora akkor az alapján lehetne tervezni egy 24V 50VA-s trafót ebből? Maga a trafó
Jó lenne tudni a trafó méreteit. Így ránézésre ez kb 25-30-vattos trafó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |