Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   168 / 383
(#) erbe válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 25, 2012 /

Nagyméretű trafónál 2 A üresjárati áram akár megfelelő is lehet.
(#) luluzulu válasza erbe hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Ezzel azért vitatkoznék...
Két amper az nagyon sok. 440VA üres járásban az rengetek. Annyit elfűteni...

A trafója valószínűleg kisebb feszültségre van tekerve. Esetleg a kivezetéseket össze kötni sorosan. Kép jó lenne.

A fojtótekercsre nem tudok mit mondani, de ha troid vagy EI,CI,EE magra van tekercselve akkor ugyan úgy érvényes.
(#) Sebi válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Idézet:
„Ez a saccolás a fojtótekercsek vasmagjára is igaz? Mert elvileg abból is lehet trafót tekerni.”

Attól függ, trafót, vagy fojtót akarsz tekerni. A vasmag - az vasmag, különbség a lemezelésben van. A fojtót általában egy irányban lemezeljük (egyszerűen az összes E-lemezt betoljuk a csévébe, majd - a telítés elkerülése érdekében - légréspapírral az összes I-lemezzel zárjuk)
Tehát, ha van egy fojtód, a vasmag méretének megfelelő teljesítményű trafót készíthetsz belőle.
(az én egyik erősítőm hálózatija higanygőzlámpa fojtójának vasára volt tekerve)
(#) erbe válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Hegesztőtrafónál a 2 A üresjárati (meddő) áram semmi. 3-5 kW+ normál trafónál is előfordulhat, ha nem kis üresjárati veszteségre, hanem jó terhelt hatásfokra méretezték.
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Most megmértem kíváncsiságból a hegesztőtrafómat, mert gyanús amit mondasz. 430mA. Ez egy kisipari trafó, nagyon sok éve vettem egy tekercselőtől, aki kimondottan ilyeneket gyártott. Ez alapján (és a műszaki érzékem alapján is), durván sokallom a 2A-es nyugalmi áramot.
(#) tdi75 hozzászólása Máj 27, 2012 /

Sziasztok! Ma kutattam a cuccaim között, és találtam ismét egy finomságot. Elektronyika szp1 típusú mikrósütő trafóját. Na erről kéne nekem egy bekötés. Sajna nem sok minden van rá írva, de ez jellemző a szovjet testvéreinkre.
(#) Mályi László válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Igen van aki az üresjárati áramot favorizálja. Ebben az esetben 10 A primer árammal is elégethető a2.5 pálca. Az ív hangja csendes. Csak több drót nagyobb ablak kell vagy melegszik. Tehát több forint beruházása kell egységnyi teljesítményhez. A másik szélsőség az üresjárati áram felvétel eléri a terhelt áram felvételt. Az ív hangos zajos, alacsonyabb a beruházási költség. A transzformátor lágy indítóval lehet indítani. Ezért inkább a közép utas megoldás a megszokott. A vas teljesítmény igényét csak nevesebb cégek számolják. A kisipar klónoz nem számol.
(#) erbe válasza Mályi László hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Idézet:
„A kisipar klónoz nem számol.”

Amelyik trafót nem úratekertem, azt mind magam számoltam ki. Akadt, amit saját számítás szerint tekertem újra.
Igaz, soha nem voltam "kisiparos".
(#) alioka hozzászólása Máj 31, 2012 /

Üdv
Találtam egy trafót vasútmodellhez volt elég böszme és ha jól tudom hiperszil! Van rajta 4 bemenő vezeték 2 egybe forrasztva ez mind2 oldalra megy és van még oldalanként egy egy vezeték, secunder oldalon van egyik oldalon 4 kivezetés másikon 2 .Adattábla szerint 12V egyen feszt adott le ehhez van is hozzá szelén egyenirányító , valamint van 16 voltos váltó kimenete, ezekekre hogy mérhetnék rá hogy kibírna-e adni esetleg 8 ampert? Képet mellékelek hozzá.
köszönöm a segítséget előre is
üdv alika

P1100692.JPG

(#) luluzulu válasza alioka hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

A 8A-hez vékonyak a vezetékek.
Ahhoz minimum 2mm vastag secunder vezeték kellene.
A trafó vasmagja sem birna ki 130VA teljesítmény kellene a vasad meg legfeljebb 100VA.
Mihez kellene?
(#) alioka válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Jobb híján ezt használnám akkutöltőhöz esetleg építenék rá valami fűtő eszközt faminta égetéshez de előbbi kéne jobban vagy 72 AH-s akkuhoz vagy akkor kis motoros akkuhoz ott 1,2 A felső határ kell úgy is 12 AH csak ha már ennyi kivezetése van tennék rá usb-t na meg 3-voltos kivezetést stab ic-vel a fényképezőhöz meg ilyenek.
(#) granpa válasza alioka hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Szia!
Én néha tennék pontot, vesszőt, kettőspontot, egyszóval írásjeleket; mert így elég zagyva, és érthetetlen az írásod.[/OFF]
(#) luluzulu válasza alioka hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

A motor akkuhoz jó lesz, ez az usb-s dolog az hülyeség, minek??Nem is beszélve arról hogy 1-1,5kg-os trafót hurcolászni...Akku töltőnek csináld meg és kész..
(#) alioka válasza luluzulu hozzászólására (») Jún 1, 2012 /

Nem kell hurcolászni, beépített akkus sony mp3 töltődne róla.Még ismerek jó pár helyet ahol bulizni járok 4-5 napra, ott ledobjuk a sarokba ,és elvan, a kütyüt úgy se lehet töltés közben hallgatni, és 3 szekunderből egyikre bőven ráfér egy feszstab ic is

köszi a segítséget
üdv
(#) Class-A-. válasza alioka hozzászólására (») Jún 3, 2012 /

Ez azt hiszem a PICO modell trafója 2.5 ampere emlékszem.Nem hiperszil csak osztott csévéjű - kettős- a biztonság miatt gyártották igy .Mert ha le égetted vagy akármilyen gond volt ,ne kapj áram ütést a 220 v tól.
(#) tdi75 válasza Sebi hozzászólására (») Jún 4, 2012 /

Na itt van az ígért kép.
(#) megfigyelő hozzászólása Jún 4, 2012 /

Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni hogy SM102a típusú trafóra szeretnék 0.22 huzalból 2400 menetet tekerni és 0.5 huzalból kb 400 menetet. A kérdés az lenne hogy hány méter tekercselőhuzalt kell vennem ezen menetszámokhoz.
(#) blasz hozzászólása Jún 4, 2012 /

Sziasztok szert tettem egy trafóra ami valamilyen 2x50w Wermona-Regent végfokban volt,a hátulján van egy csatlakozó vagy jumper-nek hely,de nem tudom milyen állásban lenne jó. Valószínű de nem biztos,a hálózati választó lehet,110v-230v stb.Meglepő feszeket mérek rajta,28v-tól 81 voltig a felső panelon,de nem hiszem hogy valós adat ezekre nincs szükség a végben.Ha valaki ismeri,és van bekötésről dokumentációja megköszönném.
(#) granpa válasza megfigyelő hozzászólására (») Jún 4, 2012 /

Szia! A vas nálad van? Ha igen; N/csévehossz/ huzal-átmérő= sorok száma. Közepes menet-hossz (közép-sor)= Vasmag (2a +2b)+ 4 x cséve anyagvastagság+alsó sorok vastagsága 4x= közép-sor hossz. Szükséges huzal hossz= közepes menet-hossz x N.
Mivel kilóra adják; hossz x keresztmetszet x fajsúly (Cu 8.9 kg/dm3)
(#) megfigyelő válasza granpa hozzászólására (») Jún 4, 2012 /

Jelenleg úton van. Ezt még értelmeznem kell.
(#) blasz hozzászólása Jún 4, 2012 /

Még annyit hozzá tennék hogy így csak magában tetején az elektronikával,bekötve,/ha helyesen kötöttem be/ melegszik,30 perc alatt 40 fokra kb.
(#) luluzulu válasza blasz hozzászólására (») Jún 4, 2012 /

Mérd meg a primer ellenálásokat, és ahol a legnagyobb oda kössd a 230at.
(#) poda hozzászólása Jún 14, 2012 /

Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha erősítő 4-5 A-t vesz fel és két szekunder tekercsel csinálom a szimmetrikus tápot akkor a szekundereknek fejenként kell elbírniuk az 5 Ampert vagy a kettőnek együtt? Magyarul fejenként kb. 2.5 A
Köszi előre is

tap.png

(#) gorzoll hozzászólása Jún 16, 2012 /

Helló nem tudja valaki,_hogy a mikró trafó az milyen anyagból van ??_mit bír mert nem tudom mivel számoljak!
válaszokat elöre is köszönöm.
(#) granpa válasza gorzoll hozzászólására (») Jún 16, 2012 / 1

Helló! Úgy emlékszem 1T-ig jó normál üzemben: 45/Avas(négyzet cm-ben)=N/V, P=(Avas/k)2 x f (50): k=0.02 jelen esetben. P(kW), A(m2)-ben.
(#) erbe válasza gorzoll hozzászólására (») Jún 16, 2012 / 1

Az általam visszaszámoltakat (eddig 4 db) 1,56-1,6 T értékre méretezték. Ha nem akarod, hogy nagyon zúgjon, ne legyen nagy üresjárati áramfelvétele, akkor 1,4, ha nagyobb teljesítményt akarsz, 1,5 T-vel számolj!
(#) gorzoll válasza erbe hozzászólására (») Jún 17, 2012 /

Köszönöm ez sokat segített!!
(#) kinkat válasza kinkat hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

A Trafó szépen el is készült, adta is a 28,4 voltot, de addig addig forgattam a kezemben hogy az egyik primer drót ki is tört .....

Szeretnék készíteni egy másikat, de úgy hogy az elvigye a 2 TDA7294-est....

EI Vasmagom van 2X(32*36)-os keresztmetszettel, ami 23cm2 jelent. Ebből mennyire lenne szükségem, ahhoz hogy 2drb Tda7294est táplálni tudjak? Illetve milyen vastagságú drótokat ajánlatok primernek és szekundernek?

DSC01758.JPG

(#) speeedfire hozzászólása Jún 22, 2012 /

Mi alapján dől el, hogy egy vasmagból mekkora teljesítményt lehet kihozni?
Van itthon egy 14,5V 3A-es trafó. Nem tudom se a szekunder, se a primer tekercs információját. A primer van felül, ahogy látom. Ha kiszedem a primert és megmérem mekkora akkor az alapján lehetne tervezni egy 24V 50VA-s trafót ebből?
Maga a trafó
(#) ujfalusi válasza speeedfire hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Jó lenne tudni a trafó méreteit. Így ránézésre ez kb 25-30-vattos trafó.
Következő: »»   168 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem