Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Szia! Miből gondolod, hogy a primer van felül. Szerintem a szekunder. Kis szerencsével még rá tudod tekerni a hiányzó voltoknak megfelelő menetszámot.
Ohm mérő segítségével azonosítsd be a primert (nagyobb ellenállású). Előtét izzón keresztül próbáld le a transzformátort. Ha minden rendben, szigetelt vezetékből fűzz be 10 menetet, mérd meg a 10 menet feszültségét és aránypárral számítsd ki mennyi kiegészítést kíván a meglévő szekundered.
Idézet: „Mi alapján dől el, hogy egy vasmagból mekkora teljesítményt lehet kihozni?” A vasmag keresztmetszettől. Ez az a fellület, amelyik a tekercs közepében van. A vasmagnak van egy olyan kevésbé jó tulajdonsága, hogy egy adott fellületen az erővonalak telítődnek, és akkor már nem lesz fluxusváltozás, és így szekunder áram sem. Ezért egy transzformátor méretezésnél megadják a vasban levő maximális indukciót, ami jellemző a vasmag anyagára. Ez érték felett a vas telítésbe megy. Ez meghatározza a max átvihető teljesítményt.
Ha jól gondolom 20cm2 keresztmetszetnek elég is lesz, mert az már úgy 400W körül van. 0,7es primert gondoltam, a szekunder pedig 1-1,2... Ez így megfelelő lenne?
A középső nyelv 32 mm széles, és a pakett 36 vastag?
Egy ilyen vas 78 VA ha a két vasat összeteszed, akkor is csak 157 VA lesz, 400 Watthoz elég messze van.
Toroidba kell gondolodni.
Köszönöm a választ, akkor neki sem kezdek.
Kedves Fórumtársak!
A minap lomtalanitás közben sikerült guberálni egy jólkinéző trafót amelyen nemsok adat van feltüntetve. Valamint a primer tekercsen kivezetések-bevezetések hada, a mérés nem lenne gond csk tudnám hová kell kötni a 220 at pontosan. A csatolt képeken ezt a trafót láthatjátok. Esetleg valaki tudna egy jó módszert ezen adatok kideritésére. Előre is köszönöm az ötleteket.
Ohm mérővel megkeresed a legnagyobb ellenállású tekercset, az lesz a 230.
Köszönöm a gyors választ.
Persze gondolom a vastagabb bemenő ágakon kell keresgélnem?
Olyan 6*6*2cm lehet kb.
reloop: Mert a piros vezeték a primer és van ott felül. Lehet kísérletezek egy kicsit vele. pucuka: Hát, ebből nem sok értettem. :zavart2:
Éppen hogy nem. A primer a legvékonyabb szokott lenni.
Na még egy kis infó, hátha valaki tud rá valamit mondani, hogy kivitelezhető-e és ha igen akkor hogyan.
Méretei: 2,5*7,8*6,5cm Primer: ~0.1mm ~62ohm Szekunder: 1mm ~1ohm 14.5V ~3A És igen, rosszul írtam. A szekunder van felül az a vastagabb. Ebből szeretnék én 24V 50VA-t.
A trafód egy szabványos EI78/26 mm vasmag. Ebből olyan 35 W -ot tudsz kihozni. Az 50 W -hoz legalább az eggyel nagyobb méretű, EI84/28, vagy annál nagyobb méretű vas kellene.
Arról nem tehetek, hogy nem sokat értettél belőle, a legelső kérdésedre válaszoltam. Bár ujfalusi kolléga rákérdezett a méretre, és abból számítható a vasmagkeresztmetszet. Több dolgot tehetsz, vagy jobban, alaposabban utánanézel az elektromágnesességnek, és akkor tudni fogsz bármilyen extrém vassal transzformátort készíteni, vagy elfogadod a konkrét (szabványos) magméretű transzformátorokra készült táblázatokat, vagy az interneten fellelhető (itt a fórumon is) számoló programok egyikével kiszámolod. Attól meg nem kell megijedni, ha némileg eltérő eredményekre jutsz, mert a végeredmény nagyban függ a kiindulási paraméterektől.
Közben én is utána számoltam, nekem olyan 21VA jött csak ki.
Halott dolog ez így sajnos. Köszi mindenkinek a segítségét.
Sziasztok!
Bocsánat hogy már megint kérdezek, de mint kiderült én nem tudom elkészíteni a trafót, ezért keresgéltem az interneten és találtam egy toroid transzformátort. 220V/50Hz 2x30V 6A Ez ugye 360VA-t jelent, ami már el kell hogy vigye a sztereó tda7294-est, ugye? Mellesleg az ára sem túl sok 8,63 Euró.... http://www.kupujemprodajem.com/Torusni-transformator-2395264-oglas....918737
Ebből azért nem egyértelmű hogy max 6A vagy áganként 6-A..
Beszéltem az eladóval, azt állítja, hogy áganként 3 amperos, bár ő sem biztos benne!
Én is így gondolom. Akkor ez a trafó 180-W os. Az árból ítélve túl szép lett volna.
Sziasztok!
Én már hónapok óta küzdök egy mélynyomó javításával, ami általában rossz, ahogy felhangosítom letilt, de nagyon ritkán tökéletesen szól. Találban benne egy trafószerűséget a digitális erősítő panelon, és arra kezdek gyanakodni, mert 55 fokot mértem rajta. Ez mennyire számít soknak, mekkora az esély hogy az a trafó rossz?
Az 55 fok nem sok de a funkció dönti el. Azt javaslom van ilyen topic ott kérdezd meg.
Melyik topicra gondolsz?
Volt egy ilyen hogy: "zárlatos tranformátorok mérése", de azt valaki nálunk sokkal okosabb bezárta, és áthelyezte ide a kérdésemet.
Inkább a kondikban kellene keresni a hibát. Ezek a kapcsolóüzemü táp trafók azért elég ritkán szálnak el csak úgy. Az ocsó made in cshájna kondik kiszáradása inkább lehet a hiba forrása, ezeket éredemes cserélni még ha nem is púposak. Üdv.
Köszi, ránézek azokra is de ez egy digitális végfokon van, semmi köze a kapcs. üzemű tápokhoz. Akkor az 55 celsius fok nem olyan vészes?
Az 55 fok még belefér. Cseréld ki a kondikat és meg látod mi lessz.
Leírtad digitális erősítő topic cím. Ha van rajz a szerepe is eldönthető.
Megvettem a trafót, ma meg is érkezett. Szépen adja a 2x30,5V, a szekunder drót 1,5-ös. Jó nagy darab az egész 13cm átmérőjű, 5,5 magas, 3,4kg!
Az 1.5-ös drót vidáman bírja a 3 ampert. Sok sikert az építéshez.
sziasztok abban kérném a segítségeteket hogy kaptam 1 toroid trafót de nincs rajta semmilyen infó így nem igazán tudom beazonosítani...Hátha van valaki aki már többet látott és tud segíteni...A képen látható Trafóról lenne szó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |