Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1712 / 3965
(#) mate_x válasza Erik93 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Akkor lehet fordítva kötötted be a LED-eket vagy rosszul érintkezik, vagy már tönkre tetted mivel ellenállás nélkül forrasztottad be. Ha 3,4 V a nyitófeszültség és az akku 3,7 V-os, akkor I=0,3/vezeték ellenállása. Ha bele gondolsz elég nagy áram is kijöhet.
(#) proli007 válasza Erik93 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Hello!
Mindenképpen kell a Led-ek elé ellenállás. A gagyi kínai dolgokban azért nincs, mert a telep feszültség, éppen hogy csak eléri a Led nyitófeszültségét. Valamint a vacak elem ami belekerül "magas" belső-ellenállású, és az korlátozza az áramot. Egy aksi egészen más, abból hatalmas áramokat lehet kivenni, kis kapocsfeszültség csökkenéssel. Vagy is a Led szinte akkora áramot vehet fel, amekkorát csak akar. Mivel a Led egy dióda, és annak feszültség-áram karakterisztikája a nyitófeszültség felett négyzetes (vagy több), kis feszültség növekedésre az áram nem arányosa, hanem sokkal meredekebben nő. Így mindenképpen előtété ellenállás kell. Ráadásul célszerű ezt Le-enként berakni, mert a nyitófeszültségük között szórás lehet. Így párhuzamosan kötve, az áram nem arányosan oszlik el. Egy átlagos fehér Led nyitófeszültsége kb. 3,2V. Vagy is a 3,7V már bőven sok lehet neki. Valószínűsíthető, hogy több darabnak ez a kis próba már a halálát is okozta.
Az előtét ellenállás, Re=(Ut-Uled)/Iled. 3,7V tápfeszültséget, 3,2V nyitófeszültséget és 20mA Led-áramot figyelembe véve az Led-enként, (3,7V-3,2V)/20mA=25ohm. Vagy is kb. 22ohm-os szabványos érték megfelelő hozzá. Aztán az ellenálláson eső feszültség mérésével, és az Ohm törvény használatával, vissza ellenőrizhető, hogy megfelelő áram folyik-e.
üdv! proli007
(#) Erik93 válasza mate_x hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
A LED-ek jól vannak bekötve,mert felvillannak néha,és külön-külön működnek is :/
(#) Erik93 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Ez a tanács elég hasznosnak tűnik,köszönöm,holnap be is vásárolok hozzá
(#) Chello.1 hozzászólása Jún 30, 2012 /
 
Hallod ez mi?? Ha keszen van a kerdes vagy hozzaszolas es modositom azt megcsinalja de ha csak egy kicsit is hozzafuzok, akk az nem jelenik meg sem a megvolt szoveg modositasa es tok hiaba javitottam most is vegig az elozo beirkalasomat, mert semi valtozast nem mentett el ellenben lezarta a kerdest a hibas verzioban.

Ha nem probalok meg hozzatoldani csak javitok ugy lattam akk 3 szor megtehetem es csak azutan fixalja.

Testbike-on pl. ugy van h akar egy honap mulva vagy armikor atirhatom akarmelyik bejegyzesemet korlatlan szamuszor. De legalabbis nem haromszor meg nem zar le...

Tovaba minnya fleteszek a szamitogepes miertbe tartozoan egy ezzel kapcsolatos kerdest, mert baromira nemtok azzal sem mit kezdeni.

Amugy meg hol lehet ilyen kerdeseket mint ez kozvetlenul moderator vagy admin fele intezni ??
(#) Chello.1 hozzászólása Jún 30, 2012 /
 
Na lassuk az ujabb ritkafajta kerdesemet

KB. egy fel eve jelenhetett meg az a problemam, hogy ha leirok valamit hibak kerulnek bele.

Amugy en nehany regi prog miatt altalaban ha nem hivatalos helyre irok akk mellozom a hosszu ekezeteket.

De mostanaban tele van minden egyes irasom olyanokkal, hogy pl. a nem vegerol lehagyja az m betut.
Meg felcserel betuket amit meg is tudneek erteni ha mindig a kozeleben levovel cserelnee fel, de nem mindig va h egeszen tavolival.

Meg pl. sokszor a ban ben-t lefaragja paraszt modon ba be nek. (pl. most is amig ezt leirtam)

elkezdtem csinlni (na ez pl. en vok mint lentebb irtam fonetikusan tomoritek reflexbol) h nagyon figyelek es akkor is televolt az iras igy azt vagyok kenytelen csinalni, hogy mentes vagy kuldes elott atnezem tuzetesen es vegigjavitom.

De azt vettm eszre h az alposan tobbszor atnezett szovegben mentes vagy kuldes utan ugyanugy talani egy nehany hibat vagy a szoban nem szereplo betut vagy akarmit szoval hibakat.

Es igy mar gyakorlatilag a lehetetlenul valoszinutlen szintjere csokken hogy en legyek az oka.

Egy ismerosom mondta, hogy regeben a foiskolasok vgy egyetemistak mar nemtom, hogy mondta elkezdtek egymasnak ehez hasonlo szopatoprogikat irni.

En meg mondtam mar regota mindenkinek, hogy mostanaban mennyire kreten modon irnak az emberek szinte mindenhol, meg ugye valtozik a koznyelv.
Igy peldaul a ban ben-t ba be nek irast szoktam emlegetni amit talan a legnehezebben viselek.

Namost mi van akkor ha
"A" En is beszoptam ezt a kis viccesprogit es masok is helyesen irnak csak nkik is atirja amit irtak
"B" Az ismerosom uszitott ram egy ilyen progit mert ki akar rohogni vagy megszenvedtetni
"C" Valaki mas aki elott vagy akinek beszeltem errol, hogy sztem baromi szar helyesirasa van sokmindenkinek csinalt egy progit hogy szarozzon velem.

En amugy nagyon sokszor durvan tomritek fonetikusan, mert sok jatek stb. chaten muszaly nagyon gyorsan irni es mert ezt konyen meg tudom tenni reflexbol angollal is meg magyarral is.

Azt hagyjuk h en ebbe mar majdnem beletorodtem, de pl. mi van akkor amikor mondjuk most allast keresek es az ahhoz kacsolodo szovegekbe ilyenek kerulnek??
Ez csak ugy eszembe jutott.

Gyakorlatilag most ott tartunk, hogy keptelen vagyok meeg tobszoros ellenorzessel is leirni egy hibatlan szoveget, mert mint mondtam nagyon ugy tunik hogy kuldes elott vagy alatt tömi tele azzal a par hibaval, hogy csakazert is legyen benne.


Helyezzetek at amelyik temaba akarjatok csak maradjon mg hatha tud vki vmit errol.
Az meeg elhinnem, hogy szar billentyuzet kozeli betuket kever ossze, de nem ir hozza a szo vegehez es nem hagyja le pl. mindig csak a nem vegerol az m betut meg a ban ben rol az n betu.

Pl (most a mindig bol mindeig -et csinalt ki kellett javitanom)
(#) zoltan0801 hozzászólása Jún 30, 2012 /
 
Helo!
Olyan kérdésem lenne, hogy szóba került egy router tápját átalakítani szünetmentes táppá. Eddig aki tervezte, úgy gondolta, hogy az alap 14V-os tápról lenne töltve, és egy figyelő áramkör mérné, és kapcsolná az alap tápot, és az akkumulátort. Az lenne a kérdésem, mivel az akkumulátorokkal nem nagyon vagyok tisztába, ezért az érdekelne, hogy hogy kéne megoldani a töltést?? Tehát kb. 20 db 600mA/h AAA akkumulátort ha szimplán rákapcsolom a 14 V-ra ugy feltölti-e, és ha igen akkor hogy figyeljem, hogy ne töltse túl? Remélem érthető volt, a válaszokat előre is köszönöm.
(#) Chello.1 hozzászólása Jún 30, 2012 /
 
A fent leirt szovegben korulbelul 20 at javitottam ha nem tobbet.

Egyet benne hagytam es fonetkusaimat is.

Na pl. itt van az, h ahelyett h ezt a 3 mondatot hozza tudnam irni utolag a bejegyzesem hez kell irni egy ujabb bejegyzest (milyen jo)
(#) Norberto válasza Chello.1 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Ha már helyesírás a téma...

Az !esetleg! elfogadható, hogy nincsenek ékezetek.

De a szándékos rövidítések idegesítőek. Nem neked. Te már tuti megszoktad (sajnos). De az olvasóknak - általában véve - biztosan.

Például:

h = hogy
akk = akkor
nemtom = nem tudom
vki = valaki

Ezek mind kiírhatók. Nem kerül többe egy gyorsan gépeni tudó ember esetében 1 tized másodpercbe sem. Ez inkább slendriánság, lustaság és trehányság kérdése, mint rövidítés kérdése. Nem viccből írom, és nem is 2 napos megfigyelésre alapozva. Hosszú-hosszú évek óta megerősödik ez a gondolat bennem, egyre inkább.
(#) David.zsombor válasza Pulyka hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Nem tudom mennyit tudnak ezek a cellák de egy kapcsolóüzemű ic plusz 1-2 alkatrész és a 3.7V-os cellákról pontosan 5 V-ot csinál és igen jó hatásfokkal. Pl.: MAX856(elég drága de mi szeretjük a maximot és ők is szeretnek minket... szóval nem feltétlenül). így elég lenne hozzá párhuzamosan kötni a cellákat. Ha a töltés nem sürgős akkor áramot is lehetne korlátozni mert az okostelók akksiját az teszi tönkre, hogy nagyon gyorsan töltődnek alapból (500mA felett bőven.) amúgy én most vettem egy ilyesmit 2000mAh elvileg, még nem teszteltem de van rajta egy napelem is és 8 dollár volt töltővel együtt.
(#) wtc válasza proli007 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Szia!
kipróbáltam az ellenállásokkal, simán jónak bizonyult, mert 3 fokozatban lehetett gyorsítani a motorokat, de sajnos terhelés hatására az első fokozat meg se mozdítja a motort, és a második kapcsoló hozzá kapcsolva nehézkesen, szóval így jelenleg azt tudtam kitalálni hogy átalakítom az ellenállásokat, 2 indítófokozatra, azaz 1 ellenállás, amire kb 4V esik, így eltud indulni terhelve is a motor, de viszont nem sok mindent javít a problémán. Nagy áramú reléket egyelőre nem találtam, esetleg mágneskapcsolóval nem lehetne megoldani? Mer így már csak 2 kapcsoló kell majd.
Köszi
(#) belfi2 válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Szia!
Idézet:

ha én szolgáltatok, nem tehetem meg, hogy rossz minőséget szolgáltassak”


Szép gondolat és jó lenne ha igaz lenne.Sajnos minden szoláltató kijátssza ezt.Meghatároz egy neki megfelelő szolgáltatási minimumot és ha szolgáltatás minősége a tűrésben van akkor nem lehet panasz ,fizetni kell.(Internet ,KTV, STB)
(#) rhinoeli hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Sziasztok!

Motorkerékpár fényszóróját kötöm közvetlenül az akksira egy relén (12V 30A) keresztül, amit a gyári kapcsolóval irányítok. (álló motornál kb 10V jutott az izzókig az akksiban lévő 12,9 helyett)

Ha jól tudom, érdemes egy "védődiódát" kötni a relé és a kapcsoló közé, hogy "kiengedéskor" a relében indukálódó áram ne károsítsa a kapcsolót? (ha rosszul fogalmaztam a jelenséget, javítsatok, nem ez a szakterületem )

Ha ezt jól tudom, kérlek mondjátok meg, pontosan milyen típusú diódát kell vennem, és azt hogyan kössem a relé és a kapcsoló közé (a negatív központilag testelve van a motoron).

Üdv,
Ádám
(#) kistrojak hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Sziasztok

Lenne egy gyors kérdésem. Van egy VISZÉK UNI 100 80/40 targoncatöltőm és az a problémám vele hogy üresjáratban fázisonként R:2.5A, S:2.5A T:4A áramerősséget mérek lakatfogóval.
Teljes terhelésnél ez változik R:25A S: 22A T: 20A áramra.
A töltő 80V és 40V, mindkettő feszültségtartományban 100A töltőárammal tud dolgozni a gyári adatok szerint.

Normális ez?

Előre is köszönöm.
(#) vizor válasza Erik93 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Az én elemlámpám 8 db nagyfényerejű LED-del működik (nyitófesz: 3V), párhuzamosan vannak kötve, mind a 8 LED előtt egy 27 ohm-os ellenállás. Egy Nokia 3410-es házában van és a telefon eredeti 3.7 voltos 1200mAh-ás akksija hajtja őket. Tökéletesen egyformán világítanak és 12 óra folyamatos üzem után még semmit nem csökkent a fényerejük. Kell az ellenállás, ahogy előttem is kifejtették, az akksi feltöltve a 4.1V-ot is elérheti.
(#) braner hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Üdvözlet!
Az lenne a kérdésem, hogy egy fejhallgató erősítő védőföldelés nélkül kapja a hálózati feszt(220V).
A csatlakozók és a poti háza nem baj, hogy a dobozhoz ér?Nem fog esetleg búgni, vagy sercegni amikor üzem alatt a dobozhoz érünk?

Sziasztok
(#) pjg válasza braner hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
A védőföldelés érintés védelmi célt szolgál. Amennyiben a készülék kettős szigetelésű nem is szabad földelni. A hálózati transzformátor rendszerint teljesíti a kettős szigetelés kritériumát.
Az erősítő szempontjából a tápegység szűrőkondenzátorának a testpontja legyen az egész rendszer testpontja.
(#) braner válasza pjg hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Köszönöm
(#) Norberto válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
:levele:
(#) pinkova válasza lui144 hozzászólására (») Júl 1, 2012 1 /
 
Bocsáss meg, nem akarlak sértegetni de elég trehány szerelés. Az a dugalj terhelhető 16 Amperral, kevés neki a bekötő keresztmetszet. Nem látom hogy a kábel rögzítve van-e, de ezek után feltételezem hogy nincs. A szerelőtáblába a bevezetéshez illett volna egy törésgátlót tenni, így hamar megadja magát.
Jobb lenne neked egy kosárfonó vagy szobafestői állás. De a munkaügyi központoknál működik pályaorientációs tanácsadás. Kitöltetnek egy tesztet és ennek tükrében adnak tanácsot minek érdemes tanulnod.
(#) zoly15 válasza pinkova hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Mint mondta, "szép fogyasztásmérő" ha neki ez a szép szerelés, ki a csúnya? Érthetetlen, de nem lehet megérteni minden ember gondolkodásmódját....
(#) pinkova válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Ne is törekedjünk rá. De sajnos itt tart a szakképzés, de ha megnyugtat, lesz ez még lejjebb is!
(#) rhinoeli válasza rhinoeli hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Kérem, ha valaki tud, válaszoljon a néhánnyal ezelőtti kérdésemre, egy kicsit sürgős a dolog. Köszönöm!
(#) alex199303 hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Sokat keresgettem a fórumon de nem találtam Bővebben: Link ehhez a ledhez megfelelő áramgenerátort. Ha valaki tud segítsen legyen szíves. Köszönöm szépen
(#) Mybuster válasza alex199303 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Üdv. Szerintem itt keresgess itt elég sok áramgenerátort találsz
Bővebben: Link
(#) pjg válasza rhinoeli hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Miért jó akkuról? Vagy gyárilag úgy van? Milyen motor?
Az a relé kontakthibás lehet. Vagy a kötés. Vagy az akkunak sok a fényszóró árama. A dióda felesleges. Nem indukálódik ott akkora feszültség.
(#) rhinoeli válasza pjg hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
A fő probléma az, hogy gyárilag kb 170 centi 15 éves vezetéken és több csatlakozón keresztül megy az áram, és így közel 3V-ot veszít, mire az izzóhoz ér. Az egész vezetékelést nem akarom újratervezni, így marad a relés megoldás.

Az is emellett szól, hogy kiegészítő lámpákat is szeretnék beüzemelni, amelyekkel így együtt már túl sok lenne az eredeti vezetékelésnek. (És halkan jegyzem meg, hogy Xenon is van tervben a jövőben...)

Egyébként egy 98-as Yamaháról van szó.
(#) rhinoeli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Tehát szerinted egy mezei lámpa kapcsolót nem tud károsítani a relé "visszajövő" árama? Bár, a dióda beiktatása ártani nem árthat...
(#) SzervízMacska válasza rhinoeli hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Amiről a fáma nem szólt, hogy milyen vastag az új vezeték, ill. hogy tettél volna a terheléshez méretezett olvadó biztosítót a kapcsolt oldalra, közvetlenül az akku + után... Egyébként, ha gondot okoz 3V-nyi feszültségesést kimérni eebben a "bonyolult" áramkörben, nem is értem, minek kezdtél bele?
(#) havranarpi hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Sziasztok!
Ha szeretnék Sprint LAyout-al tervezni egy erősítő
kapcsolás nyákrajzot de nem szabványos a lábtávolság akkor hogyan oldjam megy hogy passzoljon?
Egy STK084 IC lábairól lenne szóBővebben: Link
Következő: »»   1712 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem