Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltető hőfokszabályozó
 
Témaindító: Bfg10k, idő: Máj 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 41
(#) alex199303 válasza telectro hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
igen megépitettem müködött is a kijelzöre irt ki számot de mivel tegnap rendeltem meg az érzékelőt hozzá igy majd ha az megérkezik utána tudok biztosat irni... De már megépitette más is és még képet is rakott fel róla ugyhogy szerintem tuti jo. De megírom ha megvan....
(#) telectro válasza alex199303 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Én is rendeltem ds1280-at de már eltelt 40 nap és még sehol semmi. Valószínűleg refund lesz a vége, bár ettől még nem lesz érzékelőm. Szóval jónak tánik ? Mert akkor el kezdek panelt fúrkálni, meg összerakosgatni.
Hol vannak a képek ? Én nem találtam, vagy csak vaksi vagyok ?
(#) vicsys válasza telectro hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Minek kell rendelni, mikor a boltban annyi van, hogy még el is adnak belőle... Bővebben: Link Ja, és DS18B20 a típusa.
(#) telectro válasza vicsys hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Azért mert az bolt egy kicsit drága. Az interneten rendelve fele annyi az ár és free shippinggel házhoz jön, itt meg egy rakat pénz a posta vagy utazzam át a várost érte.
Ja igen felcseréltem a számokat, ds18b20 és nem 1280.
(#) vicsys válasza telectro hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Ha többet rendelsz (féláron vagy olcsóbban), szólj priviben mert beszállok egy 60db-ig.
(#) telectro válasza vicsys hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Szerencsére az lm35dz megérkezett, és mivel sürgősen kell a keltető, így elsőre egy egyszerűbb kapcsolást kell nagyon gyorsan összedobnom, mert megromlanak a tojások. De nem adom fel a ds18b20-at sem..
(#) Andrissimo válasza pisti150 hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Szia

Hatalmas problémába ütköztem,ugyan ilyen keltetógépet javítok a barátomnak mint amit itt mellékeltél,elromlott a hőérzékelője és sajnos nem látni rajta mi is volt benne,tudom hogy a hozzászólásod ősrégi de egy próbát megér hátha emlékszel mi volt benne,vagy meg tudod nézni...

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_6062_17_ASC.html

Esetleg valaki nem -e tudja az érzékeló tipusát..

Köszönöm!!!
(#) pittosi válasza Andrissimo hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Én is javitotam bár áttételes ellenálás segitett a beállításba.10*
az érzékelő KY10
nekem vanis egy darab talékba
(#) alex199303 válasza telectro hozzászólására (») Júl 12, 2012 /
 
Megérkezett a HESTOREból az érzékelő tegnap megépítettem elsőre nem ment de kijavítottam a hibámat és már működik. Nyugodtan építsd meg...
(#) Andrissimo válasza pittosi hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Köszönjöm!

Van érzékelő,de már két napja szarozok a beállításával,megőrít.

Vettem egy drb 1 kiloohmosat,és egy drb 2 kiloohmosat,elvileg a 2 kilós volt benne,de annyira nem smakkol a régi ellenállás hozzá,hogy már mindet kiszedtem.Próbáltam trimerrel belőni de az nem nagyon tetszik neki...25 fok szobahőmérsékleten 38 fokot mutat.. á
(#) telectro hozzászólása Júl 18, 2012 /
 
Az SHT11 páraszenzor helyett jó lehet a DHT11 is ? Köszi.
(#) telectro válasza alex199303 hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Köszi, egyelőre a sima lm35 érzékelőssel vagyok elfoglalva, de sort kerítek a ds1820 érzékelősre is főleg, hogy mégis megérkezett a rendelésem.
(#) Droid25 válasza otto54 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
Szeretném megkérdezni mennyiért csinálja a termosztátot mert engem érdekelne keltetőbe?!
(#) pittosi válasza Andrissimo hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
1*10 azaz tiz fordulóst vegyél azzal tudod csak beállítani . hidd el . mással nem lesz jó
http://www.hestore.hu/prod_10028027.html
én kis hasáb alakut tetem bele ez nagyobb teljesíményű , de nem találtam képet .
(#) Peet19 hozzászólása Okt 7, 2012 /
 
Üdv!

Szeretnék építeni egy olyan áramkört, amihez egy kis segítséget kérnék. A feladat a következő:
Csináltam egy keltetőgépet, hozzá egy hőkapcsolót, digitális hőmérőt stb, ami teljesen jól működik. Csináltam még egy csipogót ami jelezne nekem ha a hőmérséklet nem megfelelő tartományban van. A csipogó természetesen csak akkor működik ha áramot kap, és ehhez kellene csinálnom még egy olyan áramkört ami bekapcsolna akkor ha pl: a hőmérséklet 37C° alá csökken,vagy 38C° fölé emelkedik akkor bekapcsolna ez az áramkör és áramot adna a csipogónak. Ezzel jelezve nekem hogy valami gond van.
Meglehetne oldani úgy hogy csinálnék még 2db hőkapcsolót, ahol az egyiket 37 a másikat 38 C° -ra állítanám de valami egyszerűbb megoldás kellene mert drága az alkatrész .
Még arra gondoltam, hogy esetleg meg lehet-e oldani termisztorokkal valahogy, úgy hogy az ellenállás csökkenésével bekapcsolna egy áramkör ha elér egy bizonyos beállított pontot. Ugyanígy a hőmérséklet emelkedésénél is.
Nem tudom hogy csináljam ha van valakinek ötlete azt nagyon megköszönném.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Peet19 hozzászólása Okt 7, 2012 /
 
Tranzisztort lehet kapcsolgatni ellenállás csökkenésével vagy emelkedésével?
(#) Peet19 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Köszi, ezt már megcsináltam. Itt az 1 C° pontosságot leszűkítettem 0.1 - 0.2 C° -ra a hiszterézissel. Felemeltem több mint 2 MOhm fölé és más sensort használtam. Nekem így tökéletesen működik és először arra gondoltam hogy megcsinálom mégegyszer és beállítom hozzá a min. és max. hőfokot ahol kapcsoljon a csipogó, de kicsit költséges lenne. Ezért gondoltam hogy inkább tranzisztorokkal oldanám meg a feladatot valahogy csak még nem tudom hogy, .
Még csak ismerkedek a tranzisztorokkal és ha jól értem akkor a Kollektor és az Emitter között csak akkor folyik áram ha a Bázison is áram folyik? Ha a bázis nem kap áramot akkor nincs áram a kollektor és az emitter között sem, ugye?
Ha jól értem akkor ez rendben van, de hogy oldjam meg a tranzisztor kapcsolását?
Ha pl van a csipogó áramköröm ami 9V, és a negatív ágra beraknék egy tranzisztort (kollektor - emitter) csatlakozással, akkor az alapesetben megszakítja az áramkört ha a bázison nincs (+) feszültség?

A bázisra mekkora (+) feszültség kell hogy elinduljon 9V áram a kollektor és az emitter között és megszólaljon a csipogó?
Nem tudom hogy ebben az esetben mennyire fontos az erősítési tényező. Vagy elég ha csak annyi áramot engedek a bázisra hogy kinyisson (1.2V) ?

(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Hello!
Költség, legfeljebb a hőérzékelő lenne. A feladatot meg lehet oldani egy termisztorral is, mert annak hőegyütthatója elég magas. Áramkörileg egy "ablakkomparátor" szükséges.
Tranzisztorokkal itt nem érdemes bajlódnod, főleg, ha még nem értesz hozzájuk. Az LM393 nyolc lábú IC-ben két komparátor van, ami össze tudja hasonlítani a feszültségosztó feszültségét, az NTC-ről érkező feszültséggel. R2-R3-R4 egy referencia feszültségosztót képez, ahol az U1a IC kicsivel nagyobb feszültséget kap, mint az U1b. A kettő között van az ablak, ami a 37-38 fok különbségét adja. Vagy is az ablak szélességét, az R3-al lehet állítani.
A P1 potival, pedig a hőfokértéket, úgy hogy az 37/38 legyen. A komparátorok nyitott kollektoros kimenetűek, így össze lehet kötni a kettőt, és bármelyik bekapcsol, megszólal a Piezzo.
(A rajzon két tápfeszültség van jelölve, de a valóságban a két komparátornak közös a tápfeszültsége. Plusz a 8-as láb, Mínuyz a 4-es láb. Nézd meg az adatlapon!)

Jól emlékszel, akkor folyik kollektoráram, mikor bázisáram is folyik. A feszültség csak annyiban lényeges, hogy a bázis-emitter egy dióda is egyben, és ahhoz, hogy ott áram folyjon minimálisan 600mV feszültség kell. A bázisáramot egy soros bázisellenállással kell korlátozni, mert mint afféle dióda, egyből tönkremegy, ha közvetlen feszültséget kap a kb. 600mV nyitófeszültsége felett. De ahhoz, hogy ilyen kicsi feszültségkülönbségre olyan bázisáram jöjjön létre, ami megszólaltatja a csipogót, differenciál erősítő és plusz erősítő fokozatok kellenek. Az meg benne van az IC-ben, nem kell külön létrehozni..
üdv! proli007
(#) zamatőr hozzászólása Nov 17, 2012 /
 
Üdv mindenkinek.
Találtam egy kapcsolást amit megépítenék de kijelzőt nem találtam a neten. SC1602 ALU. Ez most orosz karakteres vagy bármelyik alfanumerikus megjeleníti.Csak gépi fordítással olvastam de egy próbát megérne.
http://www.servissistemy.narod.ru/15.htm Itt van az eredeti.
(#) vicsys válasza zamatőr hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Szerintem szabványos.
(#) ricsippi hozzászólása Dec 15, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék!
Hőfokszabályzót szeretnék építeni!Van egy nagyon jó kis rajzom csak nem nagyon értem a működését!Keltetőgép építéséhez szükséges!
Aki esetleg megépítette vagy találkozott vele vagy érti az kérem segítsen!

1.kérdésem:Melyik az az elem amelyik a hőmérsékletet ellenőrzi, méri?(amit beépítenék vagy elvezetnék a kívánt helyre) vagy az egész panelt a dobozba építsem?
2. kérdésem: 1kA potméter az Potméter ALPHA 1KA LOG lenne?vagy csak egyszerű 1kohm-os potméter?

hszab.jpg
    
(#) kadarist válasza ricsippi hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Szia!
A hőérzékelő az Rh jelzésű NTK temisztor és az 1k ohm -os potméter típusa nem számít. Van egy ilyen, kifejezetten keltetőszabályzókkal foglalkozó topik.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) kissi válasza ricsippi hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Szia!

Az 1kA az lineáris potmétert jelöl, de kadarist kolléga jól mondta: a potméter karakterisztikája nem befolyásolja a működést ( csak Neked lesz esetleg egy kicsit nehezebb beállítani egy adott hőfokot, mert ott például gyorsabban/lassabban változik a log. poti értéke, mint a lineárisé ! ).

Steve
(#) ricsippi hozzászólása Dec 17, 2012 / 1
 
Sziasztok!

Az alábbi rajzhoz tudna valaki adni NYÁK rajzot?Én nem tudom letölteni!
Kérlek segítsetek!
Köszönettel:Ricsippi
(#) kadarist válasza ricsippi hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
Szia!
Kattints a lap alján a zöld-sárga nyák-piktogramra.
(#) korgs2 hozzászólása Jan 2, 2013 /
 
Sziasztok!
Nem teljesen idevágó a téme,de hőfokszabályozóról van szó.Szükségem lenne egy olyan hőfokszabályozó kapcsolásra,amely egy relét vezérel és be lehet állítani a nyitási,zárási hőfokot is. Pl 65foknál lekapcsol és 55nél vissza. MAx 80 fokig kellene és ne PIC-el.
Köszönöm a válaszokat,B.U.É.K.
(#) ricsippi hozzászólása Jan 4, 2013 /
 
Sziasztok!

Lenne pár kérdésem amit nem nagyon értek!

1 kérdésem:Az NTC és NTK termisztorok között mi a különbség illetve ha 3,3Kohm helyett 4,3 Kohm-ost használok akkor az milyen következményekkel járna?

2 kérdésem:A csatolt képre vonatkozik!
Az optocsatoló MOC3041 vagy MOC3062 ajánlanak és mi lenne ha MOC 3020 OCS raknék a helyére?
-A rajzon látható egy (L) jelölésű izzó!Az mégis mekkora lenne 12V?és hány W-t?
-Szilárd test relé helyett használhatok sima relét ami ugyancsak 12VDC árammal működik és 230V-ot kapcsol 10A árammal?
Válaszotokat előre is köszönöm!

szilrel.jpg
    
(#) vicsys válasza ricsippi hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
1. NTC=NTK Nem lesz jó, elcsúszik az érzékelési tartomány.
2. Szerintem mehet bele a másik OC. Az izzó a 230V(!)-os oldalon van és kimeneti terhelést szimbolizálja. Lehet az motor vagy fűtőbetét is...
Használhatsz relét.
(#) dörmi válasza ricsippi hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Szia!

Az optocsatoló az mindenféleképpen nullátmenetes legyen mert nem veri ki az izzót. Ezért ajánlják ezeket a típusokat. Ez a kapcsolás csak ohm-ikus terhelésre jó.
A sima relét nem ajánlom a sok kapcsolgatás miatt, mert kicsi az esély hogy kibír egy keltetést.

(#) proli007 válasza ricsippi hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Hello!
1. Így van, elhúzza a beállítási tartományt, de ettől függetlenül nyugodtan használhatod a 4,3kohm-ot. Ugyan is a beállítási tartományt úgy is hosszá kell illesztened a beállítani kívánt hőmérséklet tartományához.
- Az NTC-3k és az 1k-poti-1,5k egy Wheastone hidat alkot. A kapcsolási pont ott lesz, ahol a híd kiegyenlített állapotban van.
- A hidat a 723 referenciája táplálja, ami kb. 7..7,2V. Így a poti két végállásában a feszültség, kb. 3 és 5V. Vagy is középállásban kb. 4V a feszültség. Ennek a feszültségnek kell meglenni (kapcsoláskor) az NTC alatti ellenálláson. Így az NTC-re 3V jut.
- Ha megnézed hogy a kapcsolni kívánt hőfokon az NTC ellenállása hány Ohm. (Megméred vagy adatlap), akkor megtudhatod az NTC-n folyó áramot. I=3V/Rnct. Így már a szükséges alsó ellenállás értéke számítható. R=4V/I alapján. Ehhez közeli szabványos értéket beteszed és a potival meg beállítod. (Úgy is lesz eltérés, mert az NTC is szór, meg az IC-nek is van bemenő árama.
Ha gondolod, a pot feszültséget alapján, így visszaszámolhatod a poti beállítási tartományát, hogy ne legyen túl sok. Mert a keltetéshez sokat nem kell állítgatni, a hőfok elég pontos (ahogy itt olvasom). Vagy is nem túl jó a széles beállítási tartomány, mert akkor kis elmozdulásra jelentősen elmászik a hőfok.
(Használd a fejlécnél, a Válasz "gombot", hogy tudjuk mire, vagy kira vonatkozik a hozzászólásod..)
üdv! proli007
Következő: »»   26 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem