Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   290 / 563
(#) BarnaPili válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Arra figyelj,hogy jó-e a Maciba a beépített diódás!
(#) berobbantam válasza BarnaPili hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Hát ha én azt tudnám,akkor nem kérdeztem volnaDa ha jól emlékszek akkor jó,csak feleslegesen drágább kicsivel
(#) KissAttila válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Üdv mindenkinek. Válaszd a HGTG tipust. Az az "orosz filling" egy rezonáns hegesztő inverter.
(#) berobbantam válasza KissAttila hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Köszi,akkor majd azt rendelek.De az is diódás.Tényleg jól emlékszek,hogy az nem gond a macinak?
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Az hogy van benne belső dióda vagy nincs,a félhidnál mindegy,mert a belső diódája nem védi meg,azért kell külső.A teljeshidnál mehet a belső dióda.
(#) berobbantam válasza dara hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Tehát akkor jó a maciba,csak felesleges a dióda bele.Problémát viszont nem fog okozni ha jól értem.
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Igen úgy van.
(#) berobbantam válasza dara hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Köszönöm a választ.Legalább ezt nem kell már lesnem.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Helló
Tettem megint egy illemkört evvel a táppal,de csak nem akar összejönni.Írtam a multkor,hogy volt egy kis tüzijáték.Nos a bu tényleg zárlatos volt.Most egy bu902 van benne ez kimérve jó.A bu meletti tranyó elvesztette a fél fejét,ezt újra cseréltem.Az 5 és 10 ohmokat is ujra cseréltem.Az 1n 4007-esekből 3 zárlatos lett,ezeket is cseréltem mind a 4-et.A 47 u 400 voltos kondit is kicseréltem egy 48 mikrosra.Ez volt itthon vagy kisebb lett volna.A trafó most egy ei30 aminek majd 110 négyzetmili a keresztmetszete.Volt egy proba.Pukk nem volt amit már pozitívumként könyvelek el,viszont a kimeneten csak 0.2 volt van.El lehet még szálva valami,vagy túl nagy a trafó ebbe a tápba?Most tekerek egyet ei28-ra.A primer 4 szál 0.1-es cuz lesz mert ez van itthon,a 0.35-ös meg nem fér rá a csévére
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Hány menet?Vasra számoltad a meneteket?A bu nál a rezonáns kondi 1n 1000V legyen.Ne 1N rak bele az túl lassú,lehet az a baja.Keress gyorsabb diódát,lehet a segédtáp nem indul.Egyébként mikor a problémád írtad,gyorsan megépítettem,nekem pöccre indult.Most építek egy 2KW tápot,ezt használtam segédtápnak,simán megy vele.Egyébként ez a táp min átalakítással hegesztő is lehet,sőt meg is fogom építeni.A mérete,sz,h,m,17x14x7cm.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Most mértem egy pc táp dobozt,15x14cm,bele fogom építeni.
(#) berobbantam válasza dara hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Kösz a segítséget,ki fogm próbálni amit írtál.Sajnos első nekifutásra hibás nyákterv alapján építettem meg.Aztán rájöttem a hibákra és akkor jött a füst.Valszeg már akkor zárlatos lett a bu.Most próbálom élesztgetni újból.Ha összejön rábízom a macimat.Kondit fogok keresni,szerintem van itthon.Ha akkor sem jön össze nézek diódát is másikat.
(#) Sanyessz hozzászólása Júl 16, 2012 /
 
hello mindenkinek, nem nagy tapasztalatom van ilyen hegesztő trafók terén ezért azt szeretném kérdezni hogy általában mekkora feszültség szükséges a hegesztéshez??
Mikró trafóból próbálok valami hegesztőt összehozni, mekkora keresztmetsztü huzallal, és mennyi menetet szokás ráhajtani??
(#) szazol hozzászólása Júl 16, 2012 /
 
Üdv. mindenkinek
Azt szeretném kérdezni, első sorban Gábortól és Sanyitól,hogy a külön megépített kiegészítő áramkört a Macihoz, milyen módon tudom lepróbálni,mielőtt beépítésre kerülne. Most a táp rákapcsolása után a letapadás védelem ledje felvillan, majd kialszik.Többször átnéztem az áramkört, minden úgy van ahogy a rajzon illetve a Gábor által közölt nyákon.Előre is köszönöm a segítséget.
Zoli
(#) dara válasza Sanyessz hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Az átlagos mikrotrafóból nem csinálsz hegesztőt mert kicsi a vaskeresztmetszete.Egyébként menetszám méretezővel kitudod számolni.
(#) dara válasza szazol hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Ha elalszik a led,akkor jó.Próbálni pedig úgy hogy kevés áramnál,letapasztod a pálcát,1-2mp mulva pedig a led kigyullad,jelezve hogy visszavette az áramot persze ha rávan kötve az egyes lábra.
(#) mpisti válasza Sanyessz hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Van egy olyan fórum itt a hobbielektronikán,hogy "mikrohullámú sütőből hegesztő" ott minden információt megtalálsz,ami számodra fontos lehet. Írd be a keresőbe hogy mikrotrafó, és ki fogja listázni neked az illeszkedő fórumokat.
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Helyesen: azért nem, mert kicsi az ablakkeresztmetszete. A vas keresztmetszet még elég volna ha jóval nagyobb lenne az ablak, és így beleférne a kellő mennyiségű huzal.
(#) szazol válasza dara hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Köszönöm a válaszodat,akkor beépítem
Zoli
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Jó jó ez így igaz,nem mindig azt írom mire gondolok.
(#) erdgab válasza szazol hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
A múltkor már leírtam,hogy a kiegészítő áramkör beépítésének feltétele,hogy a fojtó a pozitív ágban legyen és az előző verzióban alkalmazott leragadás védelmet ki kell iktatni,ha van! Nem "szeretik" egymást.A gép bekapcsolása után világítani is kell a leragadás védelem ledjének,majd ahogy lezajlik a procedúra,nő a kimeneti feszültség,el fog aludni,ez így jó.Ha csak a panelt próbálod,akkor is így fog lezajlani azzal a különbséggel,hogy akkor alszik el,ha feléled az áramkör,nincs hibajel és lejár az időzítés.
(#) erdgab válasza Sanyessz hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Én átolvastam azt a fórumot,építettek kisebb-nagyobb sikerrel valami hegesztő félét,de csak olyan egypálcásat és melegedett minden még ventilátor hűtéssel is.Nem igazán használható,esetleg pár heftelésre.Volt aki több trafót kapcsolt "eggyé",de ezekkel még egy pántot is rizigós felnyálazni,a kerítéskapu meg szóba sem jöhet.A szekunderen minimum 40V-ra van szükség,ezzel már lehet ívet fogni (én 30V AC-vel is tudtam),rátekersz 10 menetet és megméred mekkora feszültség alakul ki rajt,ebből már lehet számolni.A szekundert legalább 10-12mm2 vezetékből kellene megtekerni,ha ráférne,de nem fog még 4mm2-ből sem,ez pedig már izzani fog rendesen a primer tekerccsel együtt.Én nem javaslom.
(#) dara válasza erdgab hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Ja ezt mondtam én is csak röviden.És ha letapad ismét világit a led.
(#) szazol válasza erdgab hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Szia Gábor!
Igen olvastam az írásodat a kiegészítésről,minden tiszta is.Valószínű rosszul tettem fel a kérdést, mert ahogy az imént válaszoltál is, azt szerettem volna kérdezni, hogy csak magát a kiegészítő panelt külön a többi áramkörtől hogyan tudom leellenőrizni? Köszi a választ
Zoli
(#) dara válasza szazol hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Látom Gábortól várod a választ,Akkor várjad,én csak azt tudom mondani hogy a működési módjában benne a válasz.
(#) szazol válasza dara hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Kedves Sanyi nem kimondottan csak Gábortól vártam a választ,csak mivel ők tették közzé,ezért írtam,hogy elsősorban tőlük kérdezem.Én nagyon örültem neki mikor te válaszoltál,és segítettél.
üdv:zoli
(#) dara válasza szazol hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Na jó.Adsz neki tápot,12V.Meg amit a heg kimenetre kötnél,oda egy szab tápot,oda 30V tól visszafelé tekered és amikor elkezd a led halványodni attól kezdve lessz a leszabályzás.Kb 17V körülire állisd be a zenerek cseréjével.
(#) Sanyessz hozzászólása Júl 18, 2012 /
 
hello mindenkinek
Tudom hogy nem épp idevaló a kérdés,de remélem itt segitséget kapok, mikro trafóbol csináltam hegesztőt... egyenirányitás nélkül kifogástalanul müködik, a teszt 2es pálcával történt , majd a siker után gondoltam tovább fejlesztem a dolgot, egyenramu hegesztőre átalakitom.
Itt jöttek a gondok, alig lett ereje.
Nem jobban kelett volna hegesztenie ?
Probáltam kondik kötni h kisimitsa az egyenirányitás buckáit, de 2x 470mikrof/200v kondi szépen elfüstölt, utánna 16mikroF motor kondi következet az már türte, de erőtlen maradt továbbra is a hegesztés.
Mi lehet a baj?
(#) Tubi56 válasza Sanyessz hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
szerintem alacsony az üresjárati feszed.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Sanyessz hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Oda nem szabad kondit rakni, legalábbis így nem. Gondolom, graetzet tettél egyenirányítónak? Utánna kellene kötni egy fojtótekercset, ami elbírja a hegesztési áramot. Ez akkor lenne jó, ha kb fele...kétharmad akkora lenne a tömege, mint a trafónak. Bár ha mikrotrafóról van szó, akkor inkább legyen akkora, mint a trafó. Az a feladata, hogy a huplik szüneteiben is nyomjon áramot a pálca felé. De úgy is mondhatjuk, hogy amikor az áram meg akar szakadni, akkor nem engedi, megnöveli a feszt, aztán valahogy égve marad az ív. A szekunderfesz növelése is segítene, de akkor már nem jössz ki a mikrotrafóból.
Ha meg csak egy darab diódával egyenirányítottál, akkor gyanítom, hogy nem lesz jó akármekkora fojtót teszel is be. Tehát, kell a graetz.

Ezért kell nagyfrekin működni, sokkal kisebb méretek adódnak...
Következő: »»   290 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem