Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   45 / 105
(#) blackdog válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Érdekelne a tapasztalatod!
Vákuum próbát én is utálom, de sokszor szükséges. (Hivatalosan mindig kell!)Te hogyan úsztál vele?
(#) herp hozzászólása Júl 13, 2012 /
 
"Az, hogy a kültérit és beltérit egy 4 erű vezetékkel kell összekötni ahol van hálózati 230V, Null, Föld és jel vezeték ne zavarjon meg. Itt már "bonyolult" kommunikáció zajlik."

Igen, ettől tartottam én is, köszönöm!

Még egy kérdés: igénytelenebb hűtő-fűtő gépeknél csak a beltériben van kapilláris, hűtéskor úgy megy mint egy alap klíma, fűtésnél meg expandál már a szívócsőben is a hk? És az útváltó intézi az irányváltást?
(#) klimás56 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Üdv ! Rossz peremezés miatt a vákumot tartotta , de amikor nyomás alá került, akkor szép lassan elengedte a hűtőközeget. A vákum rászívta a peremet, a nyomás "megemelte".
Javítás után , kb 12 évvel ezelőtti szerelésről beszélek, a minap szedtem le a gépet , egy deka gázt sem kellett utántölteni. Split klímáról van szó, nagy rendszernél a vákumpróba inkább a nedvesség jelenlétére adhat elég jó infót.
A végvákum környékén fel szoktunk szerelni egy d= 200 mm-s 150 mbaros manométert, ha az áll mint a cövek, akkor jó eséllyel "száraz" a rendszer.
(#) klimás56 válasza (») Júl 14, 2012 /
 
Köszönöm, ez így korrekt !
(#) klimás56 válasza herp hozzászólására (») Júl 14, 2012 /
 
Üdv!
Hűtésnél a kültériben is van kapilláris cső, ami dolgozik, fűtés üzemmódban a kültériben elhelyezett váltószelep (ASCO szelepnek is titulálják) váltja a gáz irányát , a beltéri felé az addigi "szívócső" lesz a gőzcső, a 6-s cső lesz a folyadékcső. A kültériben van még visszacsapó szelep is és esetlegesen másik kapilláris is a fűtés üzemhez.
(#) herp válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Szia!

kösz az infót, gondolom ez inkább korszerű, igényes gépeknél van ilyen profin összeállítva, nem? Én a múltkor szétszedtem egyet, abban a kültériben nem emlékszem kapillárisra, csak a váltószelepre. De az egy elég egyszerű konstrukció volt.

Egy barátom szeretne építeni hőszivattyút úgy, hogy egy hűtő-fűtő kültéri menne fűtő üzemmódban, és a beltéri helyett lenne egy víztartályban elhelyezett bordás csőspirál a kondenzátor. Vagy egy lemezes hőcserélő esetleg. Szerinted működhet egy ilyen elrendezés? A kondenzátort méretezni kéne gondolom, de elég sok az ismeretlen, viszont elég kötöt az anyagkészlet ami van szóval egy hobbicélú berendezést lehet h összeállítanánk valamikor
(#) Exbagoly hozzászólása Júl 19, 2012 /
 
Heló Uraim!

Végig olvasva a topicot az elejétöl a végéig,simán le jött hogy hütésre házi viszonyokban a split klímák a nyerök!
Viszont én is mint sok sorstársam akiket itt olvassgattam sajnos mobil klímára vagyunk szorulva (albérlet)
Jelen pillanatban egy Einhell MKA 3000 M készülék próbálja nekem a hüvöset biztositani ez ugye a vastag gége csöves változat.Sajnos viszont szerintem igen gyatra a teljesitménye hiszen öregecske gép ez a hütö közeg benne R407C jelü gáz.
Kérdéseim vajon megérné-e ezt a klímát fel töltetnem?Kérdezgettem klímásoktól hütögép szerelöktöl sajnos NEM FOGLALKOZUNK VELE választ kaptam :/ Avagy másik opcióként gondoltam rá hogy mobil split klímát szerzek be?
Vagy még egy ötlet bár igen bizarr veszek egy split klímát majd olyan csövel köttetem össze ami hajlik és lesz egy mobil splitem.természetesen szakemberrel!
(#) Gery78 válasza Exbagoly hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Jó megoldás lehet ha mobil split klímát szerzel, láttam ilyet használtan is. Ez tulajdonképpen egy mobil klíma, de nem egy dobozba épített masina, hanem van kültéri egysége is. Azt ki tudod tenni az erkélyre, és akkor nem kell megfúrni a betont/ablakot. A másik ötletem az ablakklíma. Az ablak szigetelését kell csak megoldani, hogy ne jöjjön vissza a meleg. Albérletbe ezek a megoldások jöhetnek szóba, ha a főbérlő nem szeretne ilyesmit. A sima split kliíma nem jó, mert merev csővel kell összekötni, és azt nem tudod mozgatni, el fog törni a csatlakozás.
(#) Exbagoly válasza Gery78 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Értem a lényeget na szóval ablak klima miért is nem jó.Sajnos müanyag bukó nyiló ablakok vannak faragni képtelenség :/
Akkor érdemes egy használt mobil splitet vásárlonom vagy töltessem ezt?Esetleg valaki tudna ajánlani ehy split tipust?Nem akarok értetlenkedni.De a sima splitet miért nem lehet egy rugalmas csövel össze kötni?mint ami a mobil spliteken van pl?
(#) klimás56 válasza Exbagoly hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
A válasz egyszerű, tudomásom szerint nem lehet kapni azt a hajlékony acél/fém csövet ami kellene oda!
Más meg nemigen alkalmas oda!
(#) Exbagoly válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Köszönöm!Szóval csak a két opció maradt töltés vagy mobil split :/
(#) vismajor77 hozzászólása Júl 26, 2012 /
 
üdv urak tiszakécskén szeretnék egy szerelőt aki átnézi a bontott(általam leszerelt) és áltaLAM FELSZERELT klimát működött rendesen de a szállitás miatt anno kint levették a gázt és most gondolom vákumozni nyomáspróbázni és feltölteni kellene panasonic inverteres asszem 2.6 os tanácsokat is szivesen fogadok mert a vákumozás látom létkérdés meg ugye ellenőrizni jol raktam e össze valamint ha valaki tud az elektromos bekötésben sgiteni hálás lennék 3 vezetékes rendszer
*
köszönettel
(#) klimás56 válasza vismajor77 hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
Üdv! Kécskén van klímás, a Szabolcska úton is kinnt van a reklámtáblája. Szerintem őt lenne célszerűbb megkeresni...Pestről macerásabb lenne bármit tenni.
Az elektromos bekötés nem ördöngősség , légyszíves ha van lehetőséged, tegyél fel fényképet az elektromos csatlakozókról.
(#) vismajor77 válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 27, 2012 /
 
köszi őt már megkérdeztem) semmivákum csak gáztöltés 15))))
szerencsére kiszállásit nem kér.......
kissé viccesnek tartom mert pesten amikor fent dolgoztam kaptam pesti cimmel 10 es ajánlatot is.rakok fel fotókat köszi szépen
(#) becoka hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
Üdv! V.ki letudná irni hogyan kell a gázt visszanyerni a tartályba ill.megtölteni a kültérit gázzal? Vacuumolom,szerelőcsöveim vannak,mérlegem van,és van egy 3kg. Alutartályom r407c.-vel.
Az történt ugyanis h. A kültérit javítani kellett és most nemtudom mennyi gáz van benne pontosan.Nem megfelelően hűtV.ki tudna segíteni? 2.6-os inverteres split -ről van szó! ..........
(#) herp válasza herp hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
#1264322-re valaki esetleg?

Vagy túl nagy hülyeség?)
(#) rolikacsa hozzászólása Júl 30, 2012 /
 
Sziasztok!

Kérdésem az lenne hogy ajándékoztak nekem egy klímát.Kb 2 éves .Csakhogy lemerjem e szedni házilag és elvinni magunkhoz felrakni és utána csak szerelő átnézze és feltöltse gázzal.Mert nekem húzos most 50-60 ezret kiadni egy le fel szerelésért.Csővei ahonnan le kell szerelni falon kívül van az összes.Mit tanácsoltok?

Üdv Roli
(#) kaqkk válasza rolikacsa hozzászólására (») Júl 30, 2012 / 1
 
Olvass bele a témába , már többször leírtuk hogyan kell le -és újra felszerelni egy klímát gáz veszteség (klímás segítsége ) nélkül
(#) sagij hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Sziasztok!

Van nálunk egy klíma ami a kompresszor gázoldali kivezetésénél jegesedi és a beltéri nem hűt. R410-es gáz van benne, nálunk lévő manométer alacsony nyomású oldalát rá csatlakoztattuk a a szervíz szelepre a nyomás 3,6bár körül volt a hőmérséklet meg 14C körül volt. A kompresszor adat tábláján meg 4,2bár nyomó oldali nyomás és 1,5bár szívó oldali nyomás van. Egy jól működő ugyan ilyan klímánál meg 7bár körül van az érték. Az itteni klíma szerelők csak rátölteni tudnak abbol is csak R22.etst és ha van mano méterük az is általába törött, ha szivárog a gáz azt észre sem veszik. Ja ez mind Irakban van.
(#) sagij hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Sziasztok!

Az előbbi hozzá szólásomban a hőmérsékletett Fahrenheitben irtam 14F az -10Cban akkor gázhiánya van?
(#) Prim-Szolg hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Sziasztok !
Örülök, hogy találtam olyan fórumot, ahol segítőkész emberek beszélgetnek, adnak tanácsot másnak önzetlenül.
Most én is kérném segítő szándékú tanácsotokat:

Daikin FTXN35LV1B split klíma telepítésekor ( kb 7-7m csővel) a következő anomáliával találkoztam, és erről szeretném kikérni a véleményeteket.
Vákuumolás után 30 perc elteltével 10 mbar nyomásváltozást tapasztaltam, további 30 perc után nem volt változás. Másnap megismételtem a vákuumolást, ugyan az történt. Rajtahagytam a manométert, további 1 nap elteltével több nyomásváltozás nem volt tapasztalható. Hiába mozgattam a csatlakozásokat, rángattam a védőcsövezést, bottal piszkáltam a beltérit, nem tudtam további változást előidézni.

Kicsit tanácstalan vagyok.
A következő hibákra tudok gondolni:
- A szomszéd jár fel a tetőnkre engem sz...patni,
- Valakik megtuningolták a vákuumszivattyút, és olyat vákuumoltam, hogy idővel behorpadt a beltéri,
- Egy patkány megharapta a padláson a csövet vákuumolás közben, és most a szájával beleragadt a lyukba,
- esetleg ez normális jelenség ?

Arra gondolni sem merek, hogy valamilyen szerelési hibát vétettem, vagy megtörtem a csövet, esetleg gyári hibás ?
Merjem ráengedni a gázt a rendszerre, vagy csináljam újra az összes csatlakozást, ezután cseréljem le a csöveket, mindezt akkor, amikor a szomszéd biztosan nyaral, és bedörzsöltem az egész csövet patkányméreggel ?

Ehhez kapcsolódó másik kérdés:
Vajon működhet az a hibakeresési metódus, hogy gumilapot szorítva a csővégre vákuumolunk, így szakaszolva le a rendszert ?

Segítségeteket előre is köszönöm ... a szomszéd nevében
D.K.
(#) tibibalogh520 válasza Prim-Szolg hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Szia!
Ez "természetes"jelenség is tud lenni!!!
Akkor fordul ilyen elő, ha a rendszerben víz (cseppek, pára) van.
Ezért nem győzzük hangoztatni, hogy a vákuumozásnak nem csak az idegen gázok eltávolítása a célja, hanem a szárítás is!
Gondolj bele, hogy a rendszerben lévő vízcseppek, a vákuumban egy idő után légnemű halmazállapotot vesznek fel(elpárolognak), mely esetben már jóval nagyobb a tömegükhöz viszonyított térfogatuk, tehát a vákuum mértéke csökken.
Ahogy ezt a keletkezett "gőzt" a többszöri vákuumozással eltávolítod, ez a jelenség érthető módon megszűnik.
Remélem segítettem.
Üdv Tibi.
(#) Prim-Szolg válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Kedves Tibor !
Köszönöm a segítséget, akkor még a héten vákuumolok, meglétjuk megszűnik-e.
(#) herp válasza sagij hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Nem vagyok egy nagy szaki, de nekünk hasonlót csinált töltés közben egy gép, a vékonyabbik cső hűlt, a vastagabbik langyult. Aztán töltöttünk még gázt és tökéletes lett.

A kompresszor adattábláján levő nyomások nem MPa-ban voltak megadva? Az a max. nyomás/nyomáspróba szokott lenni.

hsz-deből ítélve nagyon király a helyzet kint!
(#) klimás56 válasza sagij hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
22-est véletlenül se engedd rátölteni! Amúgy gázhiányra utalnak a leírtak.
(#) klimás56 válasza herp hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Nem hülyeség, csak a lemezes hőcserélő alkalmas legyen a hűtőközegre.
Csőből kéne vagy 20-25 méter 12 -15 mm-s, annak talán van elég felülete a hőt átadni.
(#) dige hozzászólása Aug 2, 2012 /
 
Segítséget szeretnék kérni
van egy hisense inverteres split klímám az a gondom ,hogy a kültéri egység nem indul el. mi lehet a probléma. a beltéri kiadja a jelet neki az üzemi led is világít rajta és egy relét is hallok kapcsolni, de ezenkívül semmi.
(#) kaqkk válasza dige hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Szedd le a tetejét a kültérinek , és cseréld ki a motor indító kondenzátorát .
(#) tibibalogh520 válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Szia!
Mivel inverteres, abban nem igen fog találni olyat.
(#) kaqkk válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Tényleg ! inverteres .. Akkor sajnos ez elektronika-vagy kompresszor hiba
Következő: »»   45 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem