Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UV-s NYÁK levilágító készítése
Lapozás: OK   99 / 136
(#) kaqkk hozzászólása Máj 18, 2012 /
 
Sziasztok ! Kitaláltam egy vákuumos leszorítót a levilágításhoz . Állati egyszerű viszont elsőre elég jónak tűnik . Kettő db írásvetítő fóliát beletettem egy lamináló tasakba és lelamináltam . Az egyik végén végigvágtam itt teszem bele a nyákot a paussal ,majd egy cellux szalaggal leragasztom az egyik szembenlévő sarkot levágtam és ide ragasztottam be a vákuum szivattyú
csövét .
(#) llaci56 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
A laminálótasak az a laminálófólia, ami A4 -nél néhány milliméterrel nagyobb, és egy rövidebb oldalán hajtva van?
Vagy létezik tasak?
Az ötlet jó, ha A4 -nél lényegesen kisebb panelt teszel bele.
Az A4 -es (vagy ehhez közeli méret) esetén a szélek odasímulnak rendesen?
Én egyszerűen vákuumos fóliahegesztővel csináltam, és lehegesztettem a zacskót, benne a panelt a pausszal.
(#) kaqkk válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
A lamináló tasak = lamináló fólia és nem terveztem hogy A/4 - et készitsek vele . Ma lesz a teszt üzem .
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Bevált tökéletes !
(#) elektrorudi válasza kkornell hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Komoly, precíz, szakcég a forgalmazó:
Idézet:
„UV fénycső 8.000 órás élettartammal - napi 3 óra használat mellett.”

...és tessék mondani, napi 2,5 óra használat mellett hány óra az élettartam? .... és napi 3,5 óra mellett???
(#) kyrk hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Helló

Elkezdtem építeni a 3X levilágítómat. Pár képet fel is töltök róla.

Az elsőt még anno szkennerből csináltam, 1W-os LEDekből. Chipcad árulta őket ha jól emlékszem. Sőt még áramgenerátort is tőlük vettem. Sajnos itt problémám volt a LED-ek átfedésével. És pénzem sem volt sok LED-re igy abbamaradt. Kb 6*6cm-es nyakot tudott. Azota a polcon pihen és várja hogy jobb sorsra jusson.

A második egy PC hűtőventillátorra épült. 2db 3W-os LEDel és optikával. Ez már jobb volt. Nem zavart az átfedés de kevés volt a LED-ek száma, igy csak kb 13*13cm-e nyakot tudtam levilagitani vele. Ehhez volt idozitom is. Eredetileg GSM-es kapcsolónak készült az a nyák, LCD-vel és gombokkal. Aztán a GSM kikerült belőle, lett sima óra. Aztán írtam bele időzítőt, direkt ehhez a levilágitóhoz. Még okos is volt mert eepromba megjegyezte az utolsó levilágitási időt. Végül megtalálta igazi helyét a világban a doboz. Belekerült egy hőmérő és elment sörföző hőfokszabályozónak.

A harmadik levilagito pedig most készül. Sikerült guberálnom egy hűtöborit. Tényleg, ki az a marha aki ilyen jo hűtőborit kidob? Vettem ebayrol 3W-os UV ledeket. Vettem mellé még LED áramgenerátorokat. Ezekre 3W-ot irnak de tudom, hogy csak kb 2,5W-ot tudnak. Az IC ami rajta van eleve nem tud akkora aramot leadni amivel hirdettek. De arra jo, hogy kimelje a LEDeket.

Meg 1 vagy 2 LED talan ra fog ferni. Illetve meg optikat kell rendelnem hozza. Olyan 90 es 45 fok kozottire gondoltam. A 90-es mar tobbe kevesbe bevalt. Kb esszeru tavolsagra kell tenni a vilagitot a nyaktol hogy lefedje fennyel. De talan kicsivel szukebbre veszem, hogy finomabban lehessen allitani a levilagitott felulet nagysagat.

Ezutan meg epitek hozza egy idozitot. Mivel vettem egy grafikus LCDt ebayrol, talan azt epitem bele. Egy regi probapanellel kiprobaltam es sikerult meghajtani. Sajnos 18F-es PICel baromi lassu igy kenytelen leszek neki egy dsPICes panelt tervezni. Ez az egyik 5letem. Másik 5letem, hogy elhagyom az LCD-t es a gombokat es PCrol vezerlem. Amugy is manapsag minden haztartasban akar legalabb 2 szamitogep
(#) kaqkk válasza kyrk hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
A levilágító egészen jónak tűnik , de szerintem egy időzítőt kár ennyire "túlspirázni!" az első levilágítómban egy 16f628 dolgozott egy 2*16 os karakteres lcd vel
Az alatt az 5-8 perc alatt ami a levilágításhoz maximum kell még ha egy nagyon primitív nop-utasításokkal megoldott időzítőt használ az ember akkor sem tud
nagy időkülönbségeket összehozni . Én most éppen azon gondolkoztam ,hogy egy 8 lábú12f es piccel
mindenféle kijelzés nélkül csinálok egy fix időzítőt
ami gombnyomásra elindítja a vákuum szivattyút (a film leszorításhoz) aztán egy előre beállított idő után bekapcsolja a világítást is majd ha letelt a levilágítási idő mindent kikapcsol ,és megszólaltat 10sec re egy piezzo csipogót . Anyagigény: egy db 12f683 egy db 4megás kvarc 2db relé egy piezzo és egy nyomógomb .
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
Itt van a program folyamatábrája valami ilyen dologra gondoltam (a programban a reléket ledek jelképezik)
(#) Bedrock_rz válasza kyrk hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
Aki nem akar ebayről rendelni az itt is talál jó áron:
Link
(#) kyrk válasza Bedrock_rz hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
3W-osatt pont nem latok sajna UVbol.

Ebayen lattam mar 10W es 20Wosokat is. Azt hiszem egyszer kiprobalom oket. Sajnos kemenyen megkerik az arat, es mintha nem is jonne ki olcsobban mintha 3W-osat vennek, de ugye a meghajton lehet sporolni meg a helyen. Es mivel egyben van 20W ezert nem kell szivni az atfedessel sem.
(#) babuka hozzászólása Jún 16, 2012 /
 
Szia !

200x150mm-es levilágítóba hány darab 3W-os UV ledet érdemes tenni, és milyen magasságra érdemes azt az üveglaptól tenni ? Üdv !
(#) babuka válasza babuka hozzászólására (») Jún 17, 2012 /
 
Szia !

Előző kérdésben az UV LED okafogyottá vált.
Tapasztalati kérdésem lenne a hozzáértők felé,
200x150mm-es levilágító magassága mekkora legyen, ha egy 125W-os HGLi lámpát szeretnék használni.
Elég lehet 200mm, vagy túl alacsony ? Üdv !
(#) vicsys válasza babuka hozzászólására (») Jún 17, 2012 /
 
Akkor éred el az optimális távolságot, ha egy darabka nyákkal kísérletezel. Kiindulásnak jó lehet a 200mm, bár én inkább 250...300mm-ről indulnék utána csökkenteném. Sajnos az izzód hőt is ad le rendesen és ha túl közel van (és nem túl jó a filmed) könnyen alávilágíthat. Függ a levilágítási időtől is és film leszorításától is.
Ebből is látszik, hogy kísérletezés nélkül nincs tuti recept, hogy mit, milyen, mekkora és hány mm legyen.
(#) babuka válasza vicsys hozzászólására (») Jún 17, 2012 /
 
Szia !

Köszi a választ, egy dobozt akartam készíteni előre, de akkor ez nem jön össze sajnos. Hőre gondoltam, azt valamennyire ventilátorral tudtam volna csökkenteni.
Lehet akkor nem lesz doboz csak valami izzóvédő aztán felakasztom az asztal fölé.

Üdv !
(#) mitibi hozzászólása Jún 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Olvasgattam a forumot, többen is ajánljátok az arcszoláriumos megoldást. A Vaterán én ezt találtam: (itt egy hibás link szerepelt, törölve lett.). Szerintetek? A csövekről semmi bővebb adat. A Google-n keresgéltem a Philps Cleo tulajdonságaira, de konkrétan hány nm-es, illetve UVA-s azt nem találtam, ezért fordulnék hozzátok.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Moderátor hozzászólása mitibi hozzászólására (») Jún 20, 2012
 
A link hibás!
(#) mitibi válasza (») Jún 20, 2012 /
 
Bocsánat!
Nem figyeltem.

http://szepseg-egeszseg.vatera.hu/wellness/szolarium_napozas/szolarium_arc_1606036160.html
(#) szaky27 válasza mitibi hozzászólására (») Jún 20, 2012 /
 
Helló

Én is vettem hasonló arc szoláriumot ugyan így 15W os csövekkel arról se igen volt infó de tökéletesen működik kb 1 perc a levilágítási idő vele, szerintem nyugodtan megveheted mert boltba sokkal drágábban jönnél ki.

üdv
(#) mitibi válasza szaky27 hozzászólására (») Jún 21, 2012 /
 
Köszönöm!
(#) hotib válasza mitibi hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Ha netán nem Te vetted meg, akkor is ez kell Neked. Korábban írtam ezekről a csövekről, ábra a hullámhosszról, stb.
(#) atomsoftware hozzászólása Júl 6, 2012 /
 
Sziasztok

A kérdésem az lenne, hogy ezekkel az UV csövekkel működhet a levilágítás?

Mondjuk 4db 8W, vagy 2db 15W-os csővel mennyi idő kellene a levilágításhoz és milyen messziről?

Továbbá egy kis tippet szeretnék kérni, hogy lakkot és lemosót olcsón beszerezni, milyet ajánlotok?

Linket adjatok lécci.

4-6-8-15W-os csövek is vannak és elég jó árnak is tűnik.

UV-k: Link

Köszi előre is.
(#) pluto válasza atomsoftware hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Szia!

Hogy ezekkel működik vagy sem, azt meg nem mondom Neked. DE, óvakodj az olyan temékektől, ahol nincsenek feltüntetve a pontos paraméterek. (Ettől persze még lehet jó, talán a bolt volt lusta kiírni). Amire szükséged van az egy ca. 350nm hullámhosszúságú, vagy nagyobb cső. Mint példáúl ez itt. Ez a cső már mindenhól bizonyított. Hogy drágább mint a másik? Igen, de nem vásárolsz olyat, ami aztán használhatatlan és csak bosszúságot okoz. Igaz, én még ezer alatt vettem. A weblapjuk egy kicsit elavúlt, mivel a Sylvania már csak 365nm-t gyárt. Ami egyébként szerintem jobb is. A régiek kivételnélkül 350nm-ek voltak.
A darabszámot azt hiszem egy kicsit rosszúl közelíted meg. Mert nem csak azt kell nézni, hogy a 4x8 vagy 2x15. Így rossz a kérdés. Ugyanis a fényeloszlás is számít, az ideális az egyenletes. Ezt próbáljuk megközelíteni. Persze függ attol is, hogy mekkora paneleket szeretnél levilágítani. Ha ez meg van, szorozd meg legalább másféllel, hogy legyen tartalékod. Úgyis kinövöd. Én a helyedben 4x15W-ra szavaznék.
Hogy milyen messziről, az függ attól, hogy mivel dolgozol. Amennyiben pozitív lakkosat használsz - legyen P20 vagy gyári panel - úgy 5 - 10 cm 4db csőnél bőven jó. Persze ha távolabb vagy, az csak javít. Amennyiben Dry-fóliát és esetleg lötstoppot használsz, úgy az én tapasztalatom szerint legalábbb 40cm kell. Az enyém ca. 50cm. (ha jól emlékszem).
A P20 beszerzéséhez nem tudok hozzászólni, mert már jó ideje váltottam Dry-re. Egyéb vegyszer pedig, amennyiben pesti vagy, úgy József krt. Azúr vegyszerbolt, bár ezt már tucadszor leírták már előttem.

Üdv, Pluto
(#) atomsoftware válasza pluto hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Köszönöm válaszod, sokat segítettél.

A sokat le írták-kal annyi gondom, van csak, hogy több száz oldalt kellene elolvasnom, ha azt sem tudom mit keressek.

Jó lenne egy oldal, ahol elejétől a végéig az eddigi lehető legjobb és bevált megoldások rendszerezve vannak beleértve a jelenleg működő üzletekkel és termékekkel.

Mivel még nem csináltam ilyen megoldással nyákot, el olvastam jó pár oldalt, de sokszor annyira eltérnek a témától, hogy egyszerűen megunom olvasni.

Még egy kérdésem lenne, bár lehet, hogy nem itt kéne feltennem.

a kérdésem az, hogy olvastam a lézeres nyomópapíros topikot is, és így mivel nem próbáltam még egyiket sem, kíváncsi lennék, melyik a szebb, pontosabb megoldás.

Amennyire tájékozódtam és belementem a dolgokba, úgy láttam, hogy talán a lézeres nyomópapíros, mintha olcsóbb és szép megoldás is lenne, könnyebbnek látom az alapanyag beszerzést is.

Ha valakinek van mindkettővel tapasztalata, jó lenne, ha lényegre törően megosztaná velem, velünk a kettő közötti tapasztalatokat.
(#) pluto válasza atomsoftware hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Szia !

Ha nem okoz problémát, én semelyik irányba nem szeretnélek "eltéríteni". Röviden vázolnám, hogy én miért használom a fotós megoldást és azon belül is a Dry-folíát.
A legfőbb problémát az jelentette, hogy képtelen voltam reprodukálható eredményt elérni. Függetlenül attól, hogy jó volt az eredmény vagy pocsék. Először P20-l kezdtem. Végig csináltam az egész kálváriát. Nem állítom, hogy nem készültek kifejezetten szép panelek, de megjósólhatatlan volt a végeredmény. A laser nyomtatós történet szintén. Hol sikerült, hol nem. Így választottam a Dry-fóliát és azóta ez egy stabíl, kalkulálható munkafolyamatá nőtte ki magát. És nekem ez a fontos, még akkor is, ha nem jelenthetjük ki, hogy ne lenne macerás az ügy. Ennek fényében kéne döntened. Bár az egyáltalán nem válik a károdra, ha kipróbálod az összes módszert.

Üdv, Pluto
(#) atiotezer válasza atomsoftware hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Én így oldottam meg:
Bővebben: Link
Bővebben: Link

4db 15W-os BL cső (Tungsram márkaboltból)

Dry fóliánál kb. 10s elég a levilágításhoz
(#) mc-4 hozzászólása Júl 19, 2012 /
 
Sziasztok!

Ez a kompakt cső megfelelő levilágítóhoz?
Kettőt tervezek belőle egy dobozba.

Üdv!
(#) kaqkk válasza mc-4 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Megfelel, de 6000 ért kapsz 4 egyenes bl csövet amivel már egy rendes levilágítót tudsz csinálni !
(#) mc-4 válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Szia!

Adnál egy pontos linket?
Köszi!
(#) kaqkk válasza mc-4 hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
http://szepseg-egeszseg.vatera.hu/wellness/szolarium_napozas/arc_szolarium_egy_szoli_berlet_toredekeert_1620762755.html
Ez is jó
Következő: »»   99 / 136
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem