Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   36 / 55
(#) mezei dávid hozzászólása Jún 6, 2012 /
 
Szia mindenkinek!
Legyen szives valaki aki tudja felrakni a tda1524 és a tda2030 összekötési rajzát.
megépítettem mind kettőt az erősítő szépen szól
csak nem tudom az előerősítőt ,hogy kell összekötni az erősítővel,már ugy értem mely pontokat kell összekötni

Üdv:dava
(#) Zenner hozzászólása Júl 19, 2012 /
 
Sziasztok!

Meg építettem ezt a kis erősítőt(mellékelt rajz), de az a baj vele, hogy teljesen letekert gain poti mellett nem hogy tiszta, de semmilyen hangot nem ad. Ha feltekerem koppig akkor szép torzított hangja van. A hangszín szabályzók tekergetésével pedig el kezd sípolni az erősítő. A hangerő potira pedig nem reagál. Kiiktattam a hangszínszabályzókat, de akkor a hangerő poti szabályzásával kezdett el sípolni. A gain és a hangerő poti is logaritmikus.
Ha a gitáron tekergetem a hangszín potit akkor is ugyanúgy el kezd sípolni, de ECL 86 SE kapcsolásnál is ez volt.

Az ECL 86 pentódájánál lévő RC tagot (180R+50uF) kiváltottam egy 150 Ohm-os 5W-os ellenállattal, mert a 180 Ohm elfüstölt.

Az anód fesz érdekes, ugyanis egy 2*270V-os trafót használok egy EZ80-al. A puffer kondikon pedig 220V-ot mértem, ha minden cső a helyén volt. Lehet a 150 Ohm-os ellenállás miatt?

Egyébként, ha sikerül belőni azt a pontot, ahol nem sípol akkor baromi dögös hangja van és nagyon hangos

Valakinek ötlete, hogy mit tegyek?
(#) Cavalier válasza Zenner hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Ha letekered a gain potit, akkor lerakja az egész jelet testre, így persze, hogy néma marad. Ha a poti alja meg a test közé raksz egy pártíz-100k-s ellenállást, akkor nem lesz nullára tekerve.
Másik végcsővel próbáltad? Nekem az ECL86 nem jött be, pont az erős gerjedéknysége miatt.
Jobb lenne külön végcsővel, EL84, vagy 6V6. De egy másik ECL86 is lehet, hogy jó lenne.
A táp gyanús nekem, áramokat mértél? A 150 ohm mellé rakj kondit, mérj rajta feszültséget, abból számolj nyugalmi áramot, szorozd be az anódfesszel, és nézd meg, hogy jó-e így a csőnek. (anód és segédrács disszipáció)
(#) Zenner válasza Cavalier hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Próbáltam azt, hogy nagyon picit, éppen csak megszólalásig tekertem a gaint, de akkor is torz volt kissé. Tudtommal akkor kellene tiszta hangot adnia.
Sajnos ez az egy ECL 86-om van, bár van még 2 PCL 86 is. A fűtést megtudom oldani, kipróbálom azzal is. Nem mértem áramokat(mert nem tudom hogyan kell ). A 150 Ohm mellett van egy kondi, vissza tettem az 50µF-et. Nyugalmi áramot hogyan számoljam ki?(Bocsánat az értetlenkedésért, szakács vagyok, így csak hobbiból foglalkozom elektróval).
(#) Cavalier válasza Zenner hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Megméred a feszültséget a 150 ohmon, I=U/R, vagyis a mért értéket elosztod 150-el, ennyi lesz az áramod A-ban. Ezt megszorzod az anódfesszel, így megkapsz egy teljesítmény értéket. Az adatlapon megnézed mennyi az anód, meg segédrács disszipáció, összeadod, és ha kisebb érték jön ki mint amit kiszámoltál, akkor túl van hajtva a cső.

A hobbi szép dolog, de az alapokat itt is meg kell tanulnod.. Írj magánban, küldök pár könyvet.
(#) Zenner válasza Cavalier hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Megmértem. 14.6W jött ki, szóval valóban túl van hajtva a cső. Kipróbálom egy nagyobb ellenállással. Bár nem hiszem, hogy minden gondot megold.
(#) Zenner válasza Zenner hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
H elkövetnék egy olyat, hogy ezt építem meg csak 2 PL504-el(mert ezek vannak itthon), azzal nem követnék egy nagy marhaságot? Sajnos egyetlen egy ECC83 van a birtokomban, ezért keresek olyan rajzot, amiben egy darab szerepel. Itt csak egy van És megvalósulna vele a külön teljesítménycső használata is.
(#) Cavalier válasza Zenner hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Most nézem, hogy fehérvári vagy, inkább adok 1-2 csövet. Meg van pár egyéb cucc is, majd körülnézek.

Ehhez viszont egy végcső kell, ez is csak SE, jó bele persze a pl504 is, akkor ki lehet hozni olyan 6-8w-ot belőle.
(#) Zenner válasza Cavalier hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Holnap még alkotok valamit. Az biztos, hogy a dobozt megcsinálom. Addig eltudom dönteni mit teszek bele, vagy hogy mi lesz a végleges erősítő.
(#) ZSozsóó válasza Zenner hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Szia!
Rajzokat amiket kértél majd vadászok össze. Addig is a kérdésed, hogy miért torz...túl nagy a gain-ed szerintem, vagy szimplán már az első csövet is "túllövi" a gitárod. Esetleg próbálkozhatsz egy szeteró potis génnel, ha van kéznél egy 1M sztereó, az egyik felét az eredeti helyre, a másikat a második trióda után, a 2db 470kOhm osztó helyett mondjuk. Így egy orange féle duál génes erősítő lenne...Egy nagyon tisztától egy elég torzig, széthúzva jól a skála. Csak egy tipp! Zs. :wave:
(#) MrBrown válasza Zenner hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Szia,
Ezt építettem meg én is. Egy oldallal "korábban" láthatod.
Nálam muszály volt beletenni NVCS-t. Szerencsémre építettem már sztereó E/PCL86-ot hi-fi-re így tapasztalatból tudtam hogy egy igen gerjedékeny csőről van szó!
üdv, b
(#) Zenner válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Szia!
Lehet kipróbálom, amit mondtál. De megnézem azt is, ha lejjebb tekerem a gitár hangerő potiját akkor mi a helyzet.

MrBrown, láttam, hogy megépítetted, erről a fórumról vettem a rajzot. Építettem már sztereó és mono E/PCL86 erősítőt. Akkor nem tapasztaltam gerjedést.
(#) MrBrown válasza Zenner hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Szia,
Az szerencsés eset. Nálam nvcs nélkül mindíg használhatatlan volt, pedig nem csak gyári rádió trafóval próbáltam.
(#) Zenner válasza MrBrown hozzászólására (») Júl 20, 2012 /
 
Én se, hanem én tekertem hozzá. Működött vele csak ormótlan nagy volt a trafó(kb 800W) így sosem került dobozba, csak kísérletezgettem vele.
(#) edison14 hozzászólása Aug 20, 2012 /
 
Helló!

Most vettem egy Fender Frontman 212R kombót. A hangja jobb mint az előzőmé de a drive nem nagyon tetszik benne. Nézegettem képeket hogy milyen a hűtése a tranyóknak hát elborzadtam. Mindenesetre jó vétel volt mivel már van dobozom és azt csinálok vele amit akarok. Nos a segítségeteket szeretném kérni abban hogy egy kicsit felpofozzam a hangját. Olvastam hogy a szűrőkondik elég silányak kapacitásilag ezért ott kezdeném a cserét a következő lépés az 5W-os ellenállások cseréje mert azt is írtátok hogy eléggé melegednek. ITT található a kapcsolási rajz és ebben szeretnék olyan módosításokat elvégezni amikkel jobbá tehetném a hangját és nem lenne a drive olyan csúnya.

A segítségeteket és az ötleteket előre is köszönöm.
(#) ZSozsóó válasza edison14 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Szia!
Igen, elég hajmeresztő a dolog. Nem tudom mit tudsz kezdeni a torz csatornával, alapvetően nem fogod tudni megváltoztatni szerintem. A pufferkondik mérete egész egyszerűen nevetséges, az tény. Az 5W-ost hiába cseréled, a disszipáció az disszipáció, elegendő,ha megemeled, hogy ne feküdjön rá a nyákra. Vagy esetleg valamilyen áteresztő tranyós tápot készítesz neki és a tranyót rászereled a sasszéra (ahogy a végtranyókat is...). Hajmeresztő egy jószág, annyi szent, volt párhoz szerencsém javitás miatt. Szerintem, ha át akarod alakítani, akkor érdemes egy teljesen új belsőt adni neki, nem nagyon látom értelmét farigcsálásnak, vagy ha mást nem, a torz alkatrészeit kivenni és a be és kimenetét felhasználva egy új torz csatornát beapplikálni...de ennyi erőből...
(#) edison14 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Szóval azt mondod hogy teljes belső felújítás és kész. Érdemes a végfoktranyókat felhasználni az újhoz vagy inkább más típust választani?

Esetleg vlami bevált kapcsolás ami tartalmaz tiszta csatornát és egy overdrivet. A zengető ami benne van mennyire felhasználható? Kellene összeállítani valami kapcsolási rajzot ami alapján el lehet indulni. Mondjuk ebben az árkategóriában ne is várjunk csodát.
(#) Bassmester válasza edison14 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Nem érdemes beleturkálni. Tápkondi itt nem sok vizet zavar, nem érdemes cserélgetni. Ha nem tetszik akkor inkább add el valakinek aki ilyet akar venni. Ha átalakítod akkor nem fog annyit érni mint eredeti állapotában, plusz fennáll a veszély hogy rosszabb lesz. Ha valami jóféle hangszórói lennének akkor azt mondanám hogy csinálj neki egy csöves előfokot, de sajnos csak Fender matricás "no name"hangszórói vannak.
(#) edison14 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Esetleg milyen erősítőt ajánlasz ebben az árkategóriában aminek szerinted jó a hangzása?
(#) DenaturáltSas válasza edison14 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
TDA7294 tökéletes végfoknak, viszont arra figyelj, hogy a bemeneten lévő csatoló kondi kb. 100nF legyen!
(#) Bassmester válasza edison14 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Szerintem jófajta hangszórókkal volna érdemes feljavítani.
(#) ZSozsóó válasza edison14 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Én azt mondom, hogy ebben az árkategóriában a gyártók profitéhsége nem lát határokat, szóval használhatót gyáriban nem nagyon tudnék én sem ajánlani. Építs egyet tényleg, a 7294 is jó, én az LM3886-ot ajánlanám, ganz egál, ízlés/pénztárca kérdése. Az a jó ezekben a monolit IC-kben végfokozatban, hogy pár alkatrész kell és nem kell sajnálni tőle. Úgy értem, a visszacsatolásban a DC blokkoló kondi is lehet akár MKT vagy MKP 10-20uF, akár 2 párhuzamosan, meghálálja a hang, helyed meg egy nagy dobozban úgyis van...meg amúgy sem kell mélyre menni nagyon, még egy párszáz Ohm- kiloohm nagyságrendben is elég mélyre fog így lemenni. Én 3886 párti vagyok, ott egyértelműen változott a hang fóliával ezen a helyen (wima mks4 10µF x2, eredetileg yageo 22µF volt benne, a következőben már mkp vagy mkt lesz,bár gyanítom oda elegendő az mks is...), a változás megítélése szubjektív. Egy jó becsatoló kondi kell még, mkp10 pl és megtettünk szerintem mindent egy jó végfok irányába. Előerősítő meg...idő kérdése, ha van sok időd ki lehet sakkozni egy jót, én legmuzikálisabbnak mindig a jfetet tartom, műveleti erősítők nem a barátaim elő fokozatban (persze mit akarok, a végfok meg az...kompromisszum). De pl nemrég egy hohner erősítő volt nálam, az full műveleti erősítős felépítésű volt és elég tisztességesen szólt...ki lehet fogni, esetleg a www.drtube.com oldalon nézz be a marshallok közé, ott van jó pár félvezetős is, onnan lehet meríteni ihletet. Persze csodát nem kell várni. Én azt mondom a saját kapcsolás az igazi, amit az ember midnig csiszolgat.
(#) edison14 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Van itthon egy STK-m az nem lenne jó végfoknak? Vagy valami fetes végfok? Én úgy hallottam hogy a fetes erősítőknek kimondottan szép hangjuk van, de lehet hogy tompítják a hangot? Szeretem ha jó pattogósan szól a gitár.
(#) Bassmester válasza edison14 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Az FM 212-nek egyáltalán nem rossz a tranyós végfoka, tök felesleges másikkal próbálkozni főleg STK-val...
Ami a legjobban meghatározza egy gitárkombó hangját, az a hangszóró-láda együttese, aztán az előfok és legvégül a végfok, ami csak egy "igás ló".
Ha mindenáron ki akarod próbálni másik végfokkal, akkor tegyél bele próbaképpen egy TDA 7293-as modult, ez a típus biztos hogy bírja az FM 212 tápját. Ha " pattogósabb", feszesebb hangot akarsz, akkor még az is előfordulhat hogy tetszeni fog :yes:
Ha ilyesmivel kisérletezel, akkor feltétlenül építs be egy DC védelmet is, mert a hangszórók esetleges pótlása drága tanulópénz lehet.
(#) teddysnow válasza edison14 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Szia
Elmondom én is a tapasztalatomat. Én is építettem kombót és nagyon sokszor átalakítottam mire azt mondtam, hogy na most talán így marad. A következő gondolatom meg az volt, hogy a másikban meg majd amúgy csinálom. Arra jöttem rá, hogy ha olcsót akarok, akkor IC-s (TL07x vagy akármi), ha drágábbat, akkor veszek egy csövet 3000Ft-ért meg egy foglalatot 500-ért és táplálom azzal a táppal ami van, pl. elmegy 12V-ról is, ha egyszerűt akkor egy szál BS170. Az én véleményem az, hogy nem rosszabb az egyik a másiknál, hanem MÁS. Minden erősítőnek más a hangja és a TE FÜLED DÖNTI EL, hogy tetszik vagy sem. Sokan rossznak mondják a nem tetsző hangot. Azt gondolom, hogy butaság azt mondani egy autóról hogy rossz, mert nem tetszik (pl. zöld). Régen megvoltam győződve arról, hogy hülyeség kis hangszórós (10-13-16cm) "gyakorló" kombót használni. Kipróbáltam egyet és beleszerelmesedtem, mert MÁS volt. Teljesen más riffek jutottak az eszembe, teljesen másként gitároztam, másként inspirált, másként szórakoztatott az a kis jószág. Már fejben tervezek is egy PVC csőbe épített, kis röfögőt, egy hangerő egy tone.
Nincs tuti kapcsolás, sokat meg kell hallgatni. Sokan, sokszor mondják, mert csak így tudod kiválasztani a neked tetszőt. A JÓT
(#) ZSozsóó válasza teddysnow hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Szia!
Maximálisan egyetértünk, nagyon sok holmi megfordult a kezeim között, kevés volt, amire azt mondtam, hogy fogyasztásra alkalmatlan (volt pár, nem tagadom), de valahogy mindenben meg lehet találni a szerethető dolgot. Én személy szerint a műveleti erősítőt nem preferálom, de hallottam szenzációsan megépített opá-s cuccot is. Amit mindig mondok: a kutya nem az alkatrészben van elásva, hallottam már tré csövest és király félvezetőst, inkább a kapcsolás....Na,az amit magának kell az embernek kikísérleteznie...Ezen az úton járok! :wave: Zs.
(#) edison14 válasza teddysnow hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Mondjuk a hangja nem tetszett. DE itt jön a bukkanó. Amit vettem gitárt fél éve az egy Cort CR100-as és hát nem a legcsúcsabb és elkezdtem szétszedni mert takarítottam. Közben rátaláltam itt a fórumon a guitarelectronics.com oldalra ahol megnéztem a kapcsolását a gitáromnak. És jött a borzalom hogy teljesen másként van bekötve. És átépítettem és teljesen meglepődtem hogy mit ki lehet belőle hozni. A kombó is egyből jobban szólt. Amúgy megtetszett nekem is ez a kombó így ezzel az új gitárbelsővel. Az előző bekötés nagyon tompa és halk hangot adott maxra húzva a hang potit 5x olyan hangos mint előtte volt. Szóval ez egy elég nagy meglepetés lett. Lukács Péter(Peta) is azt mondta hogy nem rossz hanem más. Köszönöm a segítségeteket úgy néz ki nem lesz átépítés legfeljebb ha majd lesz egy kis (sok) pénzem akkor veszek bele új hangszórókat valamilyen Celestion-okat.
(#) mezei dávid hozzászólása Aug 30, 2012 /
 
Sziasztok!
az lenne a kérdésem ,hogyan lehetne bekötni a képen látható pc hang erősítőt gitár erősítéshez.
Belenéztem a kapcsolás 2db tda 2030 as IC vel szerelt.
Üdv :dava

Picture 4.GIF
    
(#) jani1987 hozzászólása Okt 1, 2012 /
 
TDA 7294-ből épített már valaki gitárerősítőt? Ha ien milyen lett? Ma lett kész a forrasztó páka hegye és most már tudok dolgozni.
(#) Bassmester válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
Hali!
Csináltam már néhányat, főleg bassgitárhoz. Nagyon megállja a helyét, több neves gyártó is használja, pl.: Marshall, SWR, Behringer, Fender, stb.
EZT a sztereó kombót szólógitárhoz csináltam csöves előfokkal. Nem az enyém, rendelésre készült lassan 1 éve, de gazdájának nagyon tetszik
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2012
Következő: »»   36 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem