Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia!
A rosszak megvannak? Ha igen akkor annak a házába építs be két újat, bőven belefér.
Egy ismeretlen című (borító nélküli) 1942 kiadású könyvben találtam egy pár oldalt az elektronikai alapképletekkel. Aki fejből tudja annak lehet, hogy felesleges de gondolom vannak akiknek még új, de hobbinkhoz szükséges tudnivalók.
Sikerült vele jutni valamire?
Üdvözletem!
Az Orion Ar 601-est sikerült felélesztenem nyugalmából. Csodálkozásomra a szűrőkondiba megmaradt a szufla vagy 19 év álom után. A hangja nagyon szép. A csövek fűtése rendben, nem mutatnak rendellenességet (sikerült beszereznem majdnem új csöveket). Az áramfelvétele nem megy 0,2A felé. Ez a szám remélem jó. A problémám az lenne, hogy a varázsszem nem hajlandó elindulni benne. A fűtése rendben, fel is izzik, de ennyi. Nem kezd zöldülni. 3 csövem van, de egyikkel se hajlandó pislákolni. Valakinek nincsen valami ötlete erre a hibára?
Szia nekem egy orion ar 602-es van nagyon szépen szól
![]()
Szerintem a belseje megegyezik az URH egység kivételével.
A varázsszemen még dolgozok, remélem lesz valakinek ötlete, hogy mi lehet még a probléma.
Azt még nem néztem át.
Az adatlapja szerint : Fűtő fesz.: 6,3V Fűtő áram.: 200mA UFK fesz.: 100V Anód fesz.: 250V Anód áram.: 0,5mA Ernyő fesz.: 250V Ernyő áram.: 2,1mA Segítenél, hogy mely pontok között tudok mérni?
Szia aha közben elkészültem a tertával . tiédben milyen az urh az enyémben kis fém huzal van az meg rá a forgókondenzátor végén lévő alkatrészbe üdv lali
URH egység csak a 602 be került beszerelésre. A 601 es még nem volt felszerelve vevővel, bár a helye megvan neki benne.
A fűtőfeszt mérted?
Megkapja a 470kohmos ellenállás a 250V tápot? A 470kohmos ellenállás jó? Értéke megfelelő? A 9-es lábon tápfesznek kéne lennie. Forrasztásokat ellenőrizd! Ha minden érték megvan és nincs zöld ernyő, akkor az dísz lett.
Holnap kiderítem, mert már kezdek fáradni. Lehet, hogy a mozgatástól csak egy forrasztás adta meg magát.
Bocs az elvetemült kérdésért, de a feszt a sasszé és a láb között kell mérnem?
Így van.
Ugye AR602-es az alany? Közben Lajos bezavart a Tertájával és annak a kapcsolását kezdtem nézegetni. ![]()
Az alany 601 es. Ahogyan néztem itt a tápfesz 220v
Ha az ernyő kap feszt,akkor keskeny zöld csíknak kell lennie,tehát a cső működőképes. Ha ezesetben sem nyílik a pillangó,meg kell nézni a keverőcső rácsáról jövő 1,5 Mohm-ost, valamint a 47nF szűrőkondit. A feszültségértékek mindig a sasszihoz ("föld") képest értendők.
speed008 azt írta, hogy csak a fűtés izzik és más semmi. Tehát zöld csík sem jelenik meg. Ezért javasoltam neki, hogy nézzen át mindent ami ott van (ellenállást, forrasztást, vezetékszakadást...)
Még nem ugrottam neki, mert most sokat használom a hanggenerátort és ezek a kondik abban vannak
![]()
Üdv!
Sikerült átnéznem a rendszert. A hibát sikerült megoldani. Egyszer a varázsszem cseréjével és most jön az érdekesség az egyenirányító cső is cserére szorult. A harmadik egyirányító lett a jó. A második csövem elkezdett szikrákat hányni magába. Ez a jelenség a cső végét jelenti? Mert a többinél ilyen jelenség nem áll fent?
Ha rossz volt az egyenirányító csöved akkor, hogy mértél te 220V-os tápot?
Azzal a csővel csak 70v környékén mértem a rácson. A másikkal megvan a kívánt fesz.
Üdvözletem!
A restauráló kollégákhoz lenne egy kérdésem! A rádiókban lévő papírhengeres kondiknál a mért és a névleges érték között gyakran eltéréseket mérek. Ez miért van? A rádió működik így is, de nem szeretném, hogy a használattól tönkremenjen.
Nem tudom, hogy mekkora eltéréseket mérsz. Minden alkatrésznek már gyártás korában volt eltérése a névleges értéktől a rádiókban használtaknál általában a 20 %, de gyakran ezt is meghaladta (pl. elkóknál). Az alkatrészek bizonyos mértékig "öregszenek", ezalatt változhatnak az értékük, de kb 60 év után ez már nem is észrevehető. Ezek a használattól nem "kopnak", és ha működik a rádió, az értékük még mindíg a megfelelő határon belül van, hogy mennyire azt csak egy átfogó méréssel lehetne kideríteni.
Úgyhogy aggodalomra semmi ok, ha mégis hibásnak mutatkozik, akkor lehet cserélni, vagy ha a látvány is fontos, javaslom Janó bácsi módszerét, ami igen látványos. Ha visszaolvasol megtalálhatod.
Volt, hogy mértem már 60%os eltérést is.
Szerintem amíg működik hagyom őket, ha elszállna akkor ráérek kicserélni. Ha a papírhengerbe rakásra gondolsz, azt már csináltam én is. Én személy szerint az eredetit szoktam kifúrni, bele az új kondi, ragasztópisztollyal kitöltöm a végét, alkoholos filccel befestem és észrevehetetlen az alkotás ![]()
Ezt az adatot nem írtad.
Pucukának igaza van, nekem van 1969-es MM elkóm, 10µF van ráírva, de csak 4µF-ot mutatott a műszer. Az elkó tökéletesen működik, nem melegszik és szépen simít.
Az adatokat csak reggel volt időm megmérni.
A régi elkó lehet többet el fog még menni, mint az új társai.
Sőt, valószínű, hogy a többszöri használat után visszanő a kapacitása (formázás).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |