Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   285 / 1210
(#) Hp41C válasza mrobi hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Szia!

Sajnos a Microchip -nél elég negy a kapkodás... Két ágra szakadt az MpLab fejlesztés: A hagyományos MpLab 8.86 -nál tart (tekintélyes ki nem javított hibalistával) és az új MpLab X -re. Az utóbbi Java alapú, elég erős gép kell hozzá...
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 21, 2012 /

Szép napot!

Lenne egy alap kérdésem. A tmr0 ha nincsen előosztás azaz 000 az option regben a beállítás, akkor 4Mhz-en 256us után csordul túl? De a ez a beállítás (000) 1:2-t ír ami jelentené hogy 128uS- on ként. Most vettem észre hogy ezért nem megy a 011-es osztásom időben mert 8-al számoltam és 16-al megy. Remélem érthető volt az alap problémám.
(#) zenetom válasza Panzer576 hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Tudom mit érzel. Én speciel most ugyanezt élem át ugyanezzel a PIC-kel.
(Órát fejlesztek, és nem úgy akar menni a kijelzés, ahogy akarnám).
(#) Panzer576 válasza zenetom hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Ugye? Sejtettem, hogy nem vagyok béna! Na jó az vagyok, de nem ennyire!
(#) trudnai válasza Panzer576 hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Idézet:
„Proteusban nálam is, de az igazi PIC-en nem megy!”

Magyaran nagy az esely hogy a kapcsolasban szurtal el valamit. Tedd fel a rajzot, hatha abbol kiderul valami!
(#) Panzer576 válasza trudnai hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Ok!
Itt van:
Az analóg rész egy az egyben nincs rákötve, csak az LCD (egyenlőre)

Tedd mar ki legyszi egy PNG-be, mert nekem nincs Proteus fent.

Ok, remélem látszik!

Hat eleg nehez a feliratokat olvasni, mondhatni lehetetlen. A PIC labainak a szamozasat sem latom rendesen nemhogy a feliratokat.

Nincs abban egy "export" funkcio ami kitenne PNG-be normalis felbontasban?
(#) vicsys válasza Panzer576 hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Rakd ki pdf-be. A proteus tudja...
Áhhhh, inkább csatolom.

kijelzo.pdf

(#) Panzer576 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Hű! Ez ilyet is tud? Hogy kell ezt?
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Júl 21, 2012 /

Sziasztok.

Egy pic 16f887-el megoldható, hogy 2 vagy több külön pwm jelem legyen?
(#) Panzer576 válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Hali!
Egyszer csináltam RGB vezérlőt, nem volt pontos pwm, de nem a beépítettet használtam, mert abból abban a pic-ban csak 2 volt, de 3-at generáltam egyszerre.

A valóságban nézd át a táp részt!
Én most miután 3600x átnéztem a kódot és semmi hibát sem találtam, lecseréltem a hálózati tápot elemre és eddig még nem jelentkezett a hiba.
Megjegyzem a hálózati tápot még régen én kókányoltam össze, és sokféle terhelést raktam már rá, lehet a végét járja már a 78L05.... :hide:
Szerk.: úgy látszik nem csak a táppal van baj..

Van a PIC Vdd es Vss labai kozott kozvetlen kozeleben egy 100nF kondi? (Azt feltetelezem, hogy a Vdd es Vss be vannak kotve, mivel ugyan a kapcsolason ez kulon nincs feltuntetve, de azt ezek a modern rajzolo programok meg szoktak automatan csinalni )

Amugy en leszednek minden kulso aramkort elso korben es csak egy LED-et villogtatnek, hogy lassam a PIC megy-e. Aztan megneznem az LCD kivezeteseinel a labakat tudom-e kapcsolgatni. Az LCD-t amugy en 4 bitesen hajtanam, igy nem kellene a PGC/PGD labakat foglalni, es igy esetleg PicKit2-vel vagy ICD2/3 -al lehetne esetleg debuggolni is, illetve frissiteni a firmware-t anelkul, hogy a PIC-et ki kellene kapdosni a tokjabol...
(#) n_yálastrubadúr válasza Panzer576 hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Én a beépítettre gondoltam vannak a p1a,p1b és p1c kimenetek. Ezek érdekelnének hogy ők multiplexben vannak vagy, hogy van ez?
(#) vicsys válasza Panzer576 hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

File/Export graphics/export PDF file...
(#) trudnai válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Van olyan PIC, amiben tobb PWM kimenet van, de van amelyk csak fazis eltolassal rendelkezik (motor vezerlere hasznalatosak). Ha kulon PWM kell, akkor olyat kell kinezni a MAPS-ben amelyikben fuggetlen CCP modulok vannak. ha nincs akkor szoftveresen kell a PWM-et megvalositani ami neha maceras tud lenni.

Hali!
Igen, az be van kötve, és van egy kondi is, a tápom a pickit2 saját tápja, mert nincs labortápom, de épül, ez lenne a kijelzője.
Az analóg rész nincs bekötve, csak az LCD van rajta, és egyenlőre azon a fehér dugaszpanelon van.
4 bites is jó nekem, mind1, a 16-osok elfogadták a működés közbeni programozást, úgy is, ha a lábon a programozón kívül más is volt, a 18-asok nem?
firmware-t? Nem tudtam, hogy azt külön lehet frissíteni, de ez most mind1, majd utána nézek!
Próbáltam a ledes dolgot, hogy csak 1 led van rajta, de semmi, olyan hibát produkál, mintha nem menne az oszcillátor, el sem indulna...
(#) Panzer576 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Hmmm.... nekem ott nincs pdf... Ráfrissítek.
(#) Panzer576 hozzászólása Júl 21, 2012 /

Rátettem egy LED-e, nem hiszem el, hogy ez sem villog!
Ennél nem lehet mit elrontani?!?! Egy LED, azt csá!
ÚRISTEN!
Valakinek van eg működő példa progija assemblyben, ami PIC18f1320-ra szól?

Nekem van több programom is, bár a belső oszciról még sose járattam ezt a típust.
Kicsit átírtam a csatolmányodat, próbáld meg ezt.
Mindjárt kipróbálom én is.

asd.asm

Amit az előző hozzászólásomban csatoltam, az működik a valóságban is, most próbáltam ki.

Azért írok ennyi hsz-t, mert az előzőket már nem tudom szerkeszteni.
Nade, nálam az is működik a valóságban, amit Te csatoltál (csak annyit módosítottam benne, hogy a regiszterek nevét átírtam csupa nagybetűsre).
(#) Hp41C válasza Panzer576 hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

Szia!

- A regiszterek nevében, címkékben a kis és nagybetűk különbözőknek számítanak. Ez a program le sem fordul.
- Állítsd be az MpLab SIM -et debuggernek, a View menüben nyisd meg a Logic Analyzer ablakot, add a csatornákhoz a RA2 lábat. Indítsd el a programot és állj meg a bsf LATA,2 utasítás után. Lépj még egy-két utasítást. Máris láthatod, hogy vált a kimenet...
(#) joco3910 hozzászólása Júl 22, 2012 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne,hogy egy modositott asm fájlt,hol tudnám megnézni,mielött beégetem a PIC-be. (LCD-n hogy jelenik meg a modositás ).

Másik kérdésem az MPASMWIN-ben nem találom a
PIC16F628-as ic-t,lehet e azt letölteni valahonnan.Mert enélkül sajnos nem tudom az asm fájlt hex-é alakitani.

Köszönöm a válaszokat előre is
(#) zenetom válasza joco3910 hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Szia!
Idézet:
„egy modositott asm fájlt,hol tudnám megnézni,mielött beégetem a PIC-be”

Ezt hogy érted? Jegyzettömbbel is meg lehet nyitni..
(#) Hp41C válasza joco3910 hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Szia!
MpLab, típus kiválasztása. File import, View Program memory. Még vissza is fordítja... (A listában jobb klikk és menthető is.) A konfigurációs biteket értelmezve meg lehet nézni a Config / Configuration bits menüponttal.
MpLab SIM beállítása debuggernek, és még nyomkövetés is végezhető.
(#) joco3910 válasza zenetom hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Azt hiszem félreérthető voltam.Tehát azt szeretném látni,hogy a modositott ASM milyen képet fog mutatni az
lcd kijelzön,anélkül,hogy azt beégetném a PIC-be.Valami
szimulátor szerü programra gondoltam,ha van ilyen.

köszönöm
(#) joco3910 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Szia!

Nekem csak a sima MPASMWIN.exe van fent és abban sajnos nincs benne a F628-as.Akkor le kellene töltenem
az MLAB 8.6.ot? Azt hittem van valami egyszerübb megoldás is.Sajnos az MLAB nagyon sok helyet igényel és azert szerettem volna használni ezt az egyszerübb programot.

Köszönöm a válaszod
Következő: »»   285 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem