Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oktató rádiókészülék dokumentációjának tervezése
Lapozás: OK   8 / 13
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Sziasztok!
Közben én is játszottam kisebb modulokkal, mert volt komoly érdeklődés rá. Pl. egy hangfrekis előerősítő fokozatot készítettem csak gyakorló az-az kibicskázott panelra. Ezt közzé tettem a Rádióamatőrök topik-jában is.
(#) szendi001 hozzászólása Júl 20, 2012 /
 
Elővettem újra témát. Vásároltam egy egyenes vevő készletet a Conradban. Ahhoz képest milyen egyszerű két nap volt összerakni, mert minden kezelőszervet huzalozni kell. Legalább 10 állomás jön rajta. Arra gondoltam ez a készülék alkalmas cikk készüljön belőle. Iskolapéldája annak, hogy papír dobozba milyen szuper rádiót lehet építeni szemétből. Látszik rajta a konstruktőr hozzáértése.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Idézet:
„hogy papír dobozba milyen szuper rádiót lehet építeni szemétből”


ARANY ÁR8ON !

Konrados kittek ezért felejtősek nevetséges 5 7 ezer Ft is elkérnek a semmiért ...
Bármelyik zsebrádió lehet donor abban van pvc forgó , ferritantenna , tranzisztor ellenállás , kondi , hAngszoró max a ZN414et kell meg rendelni ... az igaz huzos ha csak azt az egyet veszed meg mert postköltsége van.
(#) madzagos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Üdv mindenkinek
Megépítettem a 3 tranzisztoros rádiót. Nekem nagyon halkan szól, ferritantennával csináltam meg de kell hozzá a tetőantenna is. Valamit nem jól kötöttem be?

Üdv Madzagos
(#) Class-A-. hozzászólása Júl 23, 2012 /
 
A téma indítónak szeretnék gratulálni ennek a témának a létrehozásához.-Nagyon hasznosnak,jónak tartom az ilyen irányú kezdeményezést.Csak igy tovább,erre szükség van és lesz is mindig. Így játszva lehet tanulni ,főleg azoknak akiket kimondottan érdekel a téma.Gratulálok minden ide látogató amatőrnek és profiknak akik segítőkészek.
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
3400 Ft volt. Amúgy a felvetésed jogos, de ez annyira kiforrt konstrukció, hogy egyszerűen érdemes lekoppintani.Bővebben: Link
(#) szendi001 hozzászólása Júl 24, 2012 /
 
Bővebben: Link
Így néz ki összerakva. A sok huzal miatt van vele munka, de igazi audion élény van. Vettem vele távírót, és am et is.
(#) szendi001 válasza Class-A-. hozzászólására (») Júl 24, 2012 /
 
Sajnos nagyobb falat a dokumentáció írása mint hittem. Elsősorban után építhetőség miatt. Azért remélem lesz belőle valami.
(#) Atosbacsi hozzászólása Aug 2, 2012 /
 
Üdv! A Conrados rádió nekem is felkeltette az érdeklődésemet. Én külön-külön megvenném az alkatrészeket, úgy olcsóbb. Egyedül ferrit antennát nem találok. Nincs miből kibontanom se. Esetleg tudja valaki, hogy hol találhatnék? Detektoros megvolt, ez lenne a következő.
(#) szendi001 válasza Atosbacsi hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Ebben nincs ferrit antenna. Dipól kell rá, vagy hosszú drót. Jövő hét elején lefényképezem a belét, és akkor látod az elrendezést. Nem feltétlenül lesz olcsóbb rendes potikkal, de nyilván maga a kapcsolás nagyon egyszerű.
(#) Atosbacsi válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Ok, köszönöm! Bővebben: Link
Egyébként ezt is néztem. Nekem való, mert nagyon kezdő vagyok, viszont rákattantam a témára. Sok helyen nézelődtem, utánatelefonáltam, de ferritantennát venni.... Ezekszerint az egyetlen járható út a bontás?
(#) Kera_Will válasza Atosbacsi hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Igen bármelyik AM-et is vevő zsebrádióból kiszedhető.
Van sok menetes és kevés menetes része.
Avagy mégtöbb kivezetése.
A sok menetesek nagyobb ellenállásúak a kevés menetesek kisebb ellenállásúak.
Leginkább a sok menetesekkel kell páruzamosan kötni a forgó kondit.
A kis menetes részek az impedancia ilesztés miatt vannak kialakítva.Az tranzisztoros erősítő bemenetéhez igazítja/illeszti a nagy menetszámú rezgőkört.
Lehet megcsapolással(auto transzformátor) vagy független tekercsként kialakítva.
Ha valami fogalom kifejezés nem érthető kérdezzél.
De a google is barátod lehet. .
(#) pucuka válasza Atosbacsi hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Ha ferrit rudat (antennának) szeretnél, nézz körül pl. itt.
Bővebben: Link
(#) bigrobi válasza Atosbacsi hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Itt van par regi rajz en ano ijenekkel kezdtem ahol nincs forgokondi ott kerek feritrudon 90 menet van a 45.-ik kivezetesnel egy papirhengeren es azt huzod almaskeresokent bar en joban szerettem a valtoztathato kondit. 5. rajz tekercs adatai L1=20~25 L2, L4=4~5 es L3=70,a valtoztathtao kondenzatorosoknala nagyob tekercs az 70menet. Szerb nyelven teljes konyvek vannak ha valaki erti felrakhatom. Meg a bekotesek is benne vannak laikusok szamara.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 6, 2014 /
 
IP3 mérések, általános mérések, és bemenő keverőfokozatok kiválasztása miatt jöttünk erre a felületre. Nagy fejlesztésben vagyok, ha valakinek van ideje segíteni, megköszönöm. Most lett kész 3 bemenő fokozat nyákja. Felcsatolom este és várom majd a véleméyneket.
(#) szendi001 válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Bocs a késői válaszért! Engem érdekel a könyv, ha megosztod!
(#) ha1drp válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Mivel itt folytatjuk lenne pár észrevételem az előzőekkel kapcsolatban.
Az IP3 megmutatja mi az a jelszint, aminél már nem lehet megkülönböztetni a vett jelet a hamis azaz másik két jel által kikeverttől. Ennek a mértéke vevőkészülék bemenőfokozataiban magasnak tűnik (pl NE612 @ IP3=-13dBm = 50uW = s9+60dB), ami valószínűtlen, de a minél magasabb érték tisztább vételt eredményez. Sokkal nagyobb a valós és a fals jelek közti arány.

Felmerült, hogy a digitális feldolgozás esetén nincs IM, de ma még mind az előerősítők, mind az adó végfokozatai analóg félépítésűek. (lásd.: SDR ) E szerint sem az AD/DA konverterek sem a QSD/QEI nem IM mentesek. (+ a DSP procikban is van szaturáció). Természetesen a rövidebb analóg láncok hiánya miatt a digitális dekódolású rádió magasabb IP3-t eredményezhet.

Az erősítő elemek nem lineárisak ez igaz az adó végerősítőire is. Ott ahol eleve spektrum kerül kisugárzásra - AM és társai - az IM termékek kisugárzásra kerül. Természetesen ahol csak egy vivő van - FM, CW - ott ezzel elméletileg számolni nem kell.
(#) pucuka válasza ha1drp hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Idézet:
„Felmerült, hogy a digitális feldolgozás esetén nincs IM,”

Félreértetted. nem az volt, hogy nincs, csak annyi, hogy sokkal kisebb jelentőségű.
Intermoduláció több helyen keletkezhet, a belső intermoduláció összetett jelek erősítése esetén keletkezhet, külső viszont mind a bemeneti, mind a kimeneti fokozatokban. Mindkettő mértéke az erősítő linearitására utal.
Az adó oldali intermoduláció (bár ez eddig nem került szóba) produktumai is kisugárzásra kerülnek, nem kis problémát okozva az azonos telephelyen működő rádió rendszereknek.
(#) ha1drp válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
egyetértünk
(#) pucuka válasza ha1drp hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Nomeg ha megküldesz egy NE612 -vel készült vevő bemenetét S9+60 dB -vel, az már régen ül. Ezért mondtam, hogy közvetlenül mérni nem lehet, csak számolni.
(#) szendi001 válasza ha1drp hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Közben a rajzolgatás közben felmerült pár kérdés. Hágy db az ideális erősítés a kvarc szűrő előtt? Egy db NE612 mennyit erősít? Ennyit erősít 2db BF961 ellenütemben? A kaszkód az kb 20 db- tud csúcson. Ezt anno mértem.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2014
(#) ha1drp válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Az NE612 keverőerősítése frekvenciafüggő. Rövidhullámon 20dB körül lehet.
Az ideális erősítőlánc úgy nézne ki, hogy a kvarcszűrő után az antenna bemenőjelével egyező lenne a jelszint, hiszen erősíteni csak a hasznos jelet kell. Az antenna után szűrő kb. 1dB, a keverő (passzív) 6dB, a kvarcszűrő max. 10 dB veszteséggel számolható. 20dB erősítéssel számolva még marad tartalék. 10MHz alatt egyébként nem illik a keverő előtt erősíteni, ha lehet az erősítő kerüljön a keverő után, ezzel megoldott annak korrekt lezárása is.
Bár eddig a keverő IM torzítása volt a téma, de megemlíteném, hogy minden aktív elemre igaz. Ez általában katalógus adat, s leginkább a kimeneti (OIP3) van megadva. Csak összehasonlítás miatt BFG135 kb. +40dBm, BF961 <+20dBm, 2N3866 +41dBm. Az adatokból kiderül az erősítőelem áramának növelésével növekszik az IP3.
(#) szendi001 válasza ha1drp hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Amennyire kiveszem a szavaidból, akkor nem kell plusz fet, mert a BF es keverő is tudja a 20 dB-t.
(#) szendi001 válasza ha1drp hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Ilyen lett a két féle bemenő fokozat. A fentiek értelmében a 3 tagú sávszűrő után van a keverő, aztán vagy van egy plusz fet vagy nincs, de ellenállás csillapító van a keverő után, amihez megy a kvarc szűrő.

Keverők.png
    
(#) ha1drp válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Nem tudom a BF-es keverő a hasznos jelre vonatkozóan mekkora erősítéssel rendelkezik.

Egyéb:
link: keverők
és még
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Elso keveronek az NE612 nem jo, pont a fennebb vitatott tema miatt. Mindenhol irjak hogy elso keveronek DBM. Nem ertem miert kerdes ez
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Mert nagyon egyszerű, és nagyon jól működik egyszerű QRP vevőnél. Egyébként kezdem érteni a DBM lényegét a 8ET féle cikk alapján. Jelen összehasonlítás célja az lenne, hogy oké hogy rosszabb, de mennyivel? Az 5. nyák NE612 vel van, a referencia meg a DBM, ideálisan lezárva.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Azért is kérdés mert neked evidens ami nekem nem.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Egyszeruen : a DBM nagyobb jellel (RF in) hajthato mint az NE612. Hogy mennyivel ? Ki kell merni, vagy ket adatlapot osszehasonlitani.
(#) ha1drp válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Sajnos nekem kicsi a rajz.
Nem véletlen ki-be kapcsolható az előerősítő még a legmodernebb készülékekben is.

Továbbra is javaslom a 86-os évkönyvet!
Elecraft K2, K3 kapcsolási rajz!
DC vevők
Egy példa előfokra
Következő: »»   8 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem