Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Csatlakoznék Sanyi barátom írásához a panel naturbani kipróbálásához.A legjobb,ha a bemeneteit a hegesztőre kötöd,(az áramkör kimeneteit addig ne kösd be!! ),hogy ne keljen külön ezért építeni egy tesztelő áramkört,lehet,de nem annyira egyszerű.Amit Sanyi írt az ok és jó.Az ívgyújtás segítő résznél műszerrel tudod mérni,hogy nyit a tranzisztor egy pillanatra amikor ívet veszel,akár egy ledet előtét ellenállással is beköthetsz a +12V és a tranzisztor C közé,így látható is a működés.Az ív "stabilizáló" résznél pedig változó értékű feszültséget tudsz mérni műszerrel,meg nem mondom hány voltot,nem próbáltam.Ha mindent jól csináltál akkor az áramkör azonnal működőképes.Egyetlen kritikus pontja a 2K ellenállás (az UC3845 kimenetéről jön),ha nagyon lefújtaná a gépet akkor kissé növelni kell pár tized kiloohmmal.Ezzel vigyázni kell,mert túl kicsi értéknél lefullad a gép,túl nagy értéknél pedig a halálba kergeti.Általában a 2K elegendő.
Váltóáramból kb. 10V-al kevesebb is elég az elektródának ahhoz hogy hegeszteni lehessen vele. Katt ajánlotta a fojtót, az is csak akkor lenne jó,ha az egyenirányított feszültség minimum 48-50V. Inkább építs inverteres gépet,(ha már erre a fórumra írtál) az tuti jó lesz.
Aham igy már mindent értek.
Lehet h inverteres lesz a következő lépés csak nincs ithon hegesztő, régi el lett adva, és most kicsit nehezen meg a barkácsolás ha nincs hegesztőm. Amugy 48v a feszje, ráfért 36menet 2,5-ből, előre gyártott mintára tekercseltem, nem direkt a trafóra.
Köszönöm szépen így már rendben vagyok.
üdv: Zoli
Tisztelt fórumozók.
Segítségeteket kérem.Kaptam egy hiányos hegesztő robotot.(Nincs adattáblája, csak ezt látom rajta MASTER TIME TWIN FK 71. valószínű SIEMENS) A 2db ferrittrafó,a fojtó,az egyenirányítók épek. Szeretnék egy inverteres hegesztők készíteni belőle. A ferrites trafó(2db) primer oldalán van 16db FRO 108,és 4db BYT203PIV 1000 dióda,ISOTOP tokozással Az FRO108-at nem tudom beazonosítani. Sem a gugli,sem a Datashet nem segít. Műszerrel 3 lábon tudok ellenállást mérni.Nyitóirányban 100k illetve170kOhm-ot. a 4.lábhoz és a hűtőtönkhöz semmit.(mind a 16db-on egyformán mérek) Kérlek benneteket aki tud segítsen a beazonosításban. Üdv:Zoltán
Az említett hegesztőről és a keresett alkatrészről
egy pár képhttp://kepfeltoltes.hu/120721/STA50086_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/120722/STA50087_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/120722/STA50088_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/120722/STA50089_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/120722/STA50090_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Nagyon gyanus,hogy ez valami békebeli fet lehet,bár 16Db?A 4Db BYT az biztos egyenirányítás,Amérésed alapján, nem az igazi,egyenként kéne mérni.Méréssel be lehet azonosítani a lábakat.Szedd ki az összeset,és mérj gét jelet a gépen.Nem kell főtáp,csak segéd.
Meglehet tévedtem, rengeteg csavaros diódát látok az egyik képen,meg snuberreket,ez lesz az egyenírányítás.De akkor a BYT ?Kéne látni a vezérlésről is pár képet.Meg,miis a baja a gépnek?
Szia.
Hiányoznak panelok a gépből, nem javítás a szándékom. Amit lehet felhasználok az építendő inverteres hegesztőhöz . Csak nem találok semmi adatot a FRO 108-as valamikről,amik a ferrittrafót hajtják. Üdv:Zoltán
Szerintem ez egy régi Fronius, és azok a kapcsolótranyók(ISOTOP tokban) a Froniusnak gyártott típusok. Azért nem találsz adatlapot róla. Valószínűleg darlingtonok,párba válogatva.
Mai napon kipróbáltam,lesz ami lesz alapon.
Megnéztem az ISOTOP tokozást és a isotop szerinti lábkiosztás szerint a kollektorra égőn keresztül +tápot adtam, gate meg potival az emitter és a tápfesz közé kötve 0-tól emelve a tápfeszt begyújtotta a lámpát,majd letekerve a potit kioltotta.Tehát kapacitív úton működik a gate Tehát az FRO108 jó. De még mindig rejtély hogy hexfet vagy igbt. Nem tudom hogyan lehetne eldönteni hogy mi. Tudnátok tanácsot adni? Üdv:Zoltán
Ez csak fet lehet ebben a tokozásban,és ebben a gyártási intervallumban.
Kedves mpisti.
Közbe az MTT-n egy kedves tanyalakó feltett egy linket azon felismertem a Froniust.Személy szerint téged ajánlott.Tehát a Froniust kaptam meg bontásra. Mind a 16db FRO108at kipróbáltam és működnek. A kimeneti egyenirányítók is mind jók .Gondolom a ferrit trafók is jók lehetnek,égésnyom,füst nincs rajtuk. Most kérném a tanácsodat. Az itt publikált macit szeretném után építeni a bontott fronius alkatrészeinek felhasználásával. A ferrit trafójai hatalmas nagyok cca 100*80-as Mi a véleményed az elképzelésemről? Üdv:Zoltán
Hello
olvasgatom a fórumot, és látom megépitette/ted MACI névre hallgató hegesztőt, nyilvánossá tudná/d tenni a gép nyomtatott áramköri rajzait ?? vagy fenn vannak és keresgessek...? üdv
Igen,rengeteg egyedi nyák rajz van fenn.Mert egyedi.Mindenki a maga igényéhez készített nyákot.Én Pl legalább tiz félét készítettem.A legutobbi,egy Pc táp dobozba kell hogy elférjen.Vágod a méretet?14,5x13.5.
Akkor valami efféle Froniusból vannak nekem is kimeneti diódáim, meg ferrittrafóim (2db). Sajnos én sem találtam semmit a 12db szekunder köri diódáról.
no ez érdekelne, fel tudnád tölteni ezt a PC táp dobozban elférő rajzait ha nem nagy kérés??
Fenn van már a képek között,de azért berakom.
Ja meg nem vagyok teljesen képbe,a teljes hidhoz kell kimeneti fojtó?Mintha úgy emlékeznék hogy nem szükséges.Némelyik gyári félhidasba sem raknak.Ebbe sem terveztem bele,de ha kell,igen szűk lesz a hely.
Kell. Különben nagyon fura dolgokat fog csinálni.
Köszi,akkor csak bele kell préselnem egy fojtót.
En nem tettem, egy teljes hidas rezonansrol van szo. Proba hegeszteseket vegeztem vele, laikuskent azt kell mondjam, hogy eleg jol hegeszt.
Ha rezonáns, akkor máshogy működik, van ilyen is, meg olyan is.
Gee Lee majd megmondja, hogy kell-e bele fojto, O tobbet keszitett.
Elment az írásom a fele fogalmazásnál,ennek utánanézhetne a moderátoroknak.Nem az első alkalom.Na megint.Ez nem rezonáns de teljes híd.Valahol olvastam hogy a teljes hídba nem szükséges kimeneti induktivitás.Van egy pár gyári panelem,félhíd,és nincs benne induktivitás.Javítottam ilyen gépeket,az egyiknek teljesen elment a vezérlése,és raktam bele egy colt vezérlést.A gép működik,de az ív fröcsög,de végzi a dolgát.A gép 180A res,és tudja.Eleinte én is készítettem félhidat minimális fojtóval,5uH,és tudta a 150A.Na jó ez nem fröcsögött.Ennyire számit az a pár uH.Mert akkor a kevés is elég?
Gee Lee egy teljes hidas, hard switch kapcsolást épített. Ez impulzusszélesség moduláció elven működik. A kimeneti fesz. van pwm-ben modulálva. Ebből lesz áram a kimeneten, ebből lesz az ív. Ha nincs fojtó, nagyon hullámos lesz az áram, esetleg olyan nagyon, hogy a tranyók ki is lukadnak...
Egyébként a rajzán ott van a kimeneti fojtó: 30 uH... A Maci ugyanígy működik, csak ott be van korlátozva a kitöltési tényező max 50 %-ra, így az sem megy fojtó nélkül. De már volt róla szó, hogy már kis fojtóval is nagyon fröcsög az ív. Az oka az, hogy mindkét átalakító feszültség kimenetű. A rezonánsakból van olyan, ami áramkimenetű, ezekhez nem kell fojtó. ( cserébe teheted máshova a fojtót, meg használhatsz nagyobb tranyókat, meg kell rezgőköri kondi, stb. Egyik sem fenékig tejfel. )
Kis fojtóval nagyon hullámos az ív árama, ezért fröcsög. De gondolom, ez azért a pálca bevonattól is függ. Egyébként, hobbi szinten ne akarjunk mindent kispórolni... vagy kinai gagyit akarsz csinálni?
Azt nem.Belepréselem a fojtót.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |