Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RS232 kérdések

Témaindító: tizedeske, idő: Júl 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 25
(#) bbatka válasza michael67 hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Köszi. Ha már fel jött ez a topic. Találtam egy free komponenst VB6-ra. Egy NAG -ért cserébe ingyen használható. A neve XMCOMM.
VB6 alatt ugyanolyan hibásan kezeli a portot mint a VB6 beépített komponense. Volt egy másik próbálkozásom is a VB6 kék könyv minta alkalmazásával. Áttörést ez sem hozott. Most böngészgetem a témával kapcsolatos anyagokat.
watt CRC-s anyaga nagyon hasznos. Egyetlen aggodalmam ezzel szemben hogy az adat forgalmat le fogja lassítani a többlet adat és az oda-vissza adat forgalom. A PIC programját is alaposan át kell gondolnom. Első körben most inkább az adatok helyes fogadására helyeztem a hangsúlyt. Ennek lehetőségét vizsgálgatom még.
(#) Syn7h37ic hozzászólása Júl 25, 2012 /

Sziasztok. Szert tettem egy PL2303 chipes panelre. Fénykorában telefon adatkábel volt. A win fel is ismeri, tehát elvileg jó. Csak a kérdés a következő...
A soros in-out rész, az TTL szinten megy, vagy már illesztetett az RS232 feszültség szintekre?
Adatkábel készülne belőle.

DSC00236.JPG

(#) icserny válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Ha egy IC-ből áll (csak a PL2303), akkor TTL jelszint. Hogy ez hány voltos, azt a 4. lábra adott feszültség szabja meg (3,3 V, esetleg 5 V).
(#) Hp41C válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Szia!
Miért nem kérdezed :google: -at: Adatlap...
(#) Syn7h37ic válasza icserny hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Egy IC. Ez jó is nekem, mert pont TTL kell. A 4. lábra rámérek, de jó eséllyel 5V lesz.
(#) Syn7h37ic válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Megkérdeztem, és le is szedtem az adatlapot, de konkrét kapcsolási rajzot nem adott, csak a lábak kiosztását.
icserny fórumtárs válasza segített szerencsére. Ugyanis az adatlap csak több kérdést adott, mint választ.
(#) Norberto válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Célszerű lesz MAX232-t beépítened utána, mindenképpen. Az RS-232 szabvány jelszintek elérése céljából. Legalább a 2 általános érnél (Rx-Tx).

Legalábbis javasolt, ha nem akarsz úgy járni, mint én, hogy megfelelő minőségű (jelszintű) konverter híján órákat-napokat-heteket szívunk az "iparban"...
(#) Syn7h37ic válasza Norberto hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

TTL jelszintekkel kell, hogy dolgozzon. Rx-Tx kell csak, más nem.
De a tervben benne van egy MAX232 is, de csak próba szinten, igazából riasztópanelekhez és kommunikátorokhoz építek adatkábelt, mert eszelősen drágán adják a gyári adatkábeleket, amik jó része egyszerű MAX232-re épülnek, esetleg a jobbak FT232 USB chipre. De itt is jórészt 5V TTL, ritkábban 3.3V van.
(#) padisah válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Szia!
Én már többször, több fórumon megírtam a tutit USB-RS232 ügyben.

A megoldás a konverter.hu által forgalmazott ATC810, amiben FT232 chip van. Ennek a TTL szintű kimenetű változata az ATC 830 ugyanott.

USB-RS232
(#) Norberto válasza padisah hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Ennek az ATC810-nek milyenek az RS-232 oldali jelszintjei?

TTL vagy az RS-232 szabványnak megfelelő?
(#) zombee válasza Norberto hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

(#) Norberto válasza zombee hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Az előző linkről ki tudtam választani hamar az ATC810 weblapját, nem volt nehéz.

De a kérdésemre még mindig nincs korrekt / konkrét / egyenes válasz:

Idézet:
„Ennek az ATC810-nek milyenek az RS-232 oldali jelszintjei?

TTL vagy az RS-232 szabványnak megfelelő?”

Amit meg abszolut hiányolok, hogy semmiféle dokumentáció jellegű leírás nincs a termékről.

Én speciel mérnök lennék vagy mi, nekem nem elég egy marketing-szöveg a termékekről, mint pl.: "Plug and Play telepítési mód", "Teljes kompatibilitás USB V1.1 és 2.0 szabványokkal"

Ezektől nem vagyok képes hasravágódni.

Azt tudom, hogy az FTDI mit tud, csak azt nem, hogy a dobozban mi rejlik még rajta kívül, ha egyáltalán rejlik még valami...
(#) _vl_ válasza Norberto hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Az én véleményem az, hogy a TTL-szintű soros interfészt nem lehet RS232-nek nevezni, mivel az RS232-ről szóló "szabványszerűség" a jelszinteket is tartalmazza, és abba sem az 0/5V, a 0/3.3V-os TTL-es verzió meg pláne nem fér bele.
Persze ez a gyártókat nem érdekli, és lazán ráírják a TTL-szintűre is, hogy RS232. Azaz ettől nem lettél okosabb.
(#) Norberto válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Na igen. Sajnos ez az, amire én is gondoltam.

Egyébként nem figyeltünk rendesen.
Ez az a verziójuk, ami TTL-es: Bővebben: Link
(#) Norberto válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Megnéztem a 810-es "doksijának" nevezhető pdf-et... hát, én amondó vagyok, hogy mivel az RS-232 jelszintjeivel egyáltalán nem foglalkozik, és semmi utalás a bufferelt kimenetre sem (pedig ezeket hasznos és igencsak kiemelkedő"feature-ként" eladhatnák a marketingesek a termékkel együtt), így valószínűleg nincs semmi különös a konverter IC-n kívül a "kimenetén". És mivel nincs kiemelve a jelszint, talán még a TTL sem garantált... (?)
(#) icserny válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Én ilyet vettem. Olcsó, és tüskesorra egyszerűen csatlakoztatható. Arra kell ügyelni, hogy 5 V-os és 3,3 V-os változatban kapható.

A 830 doksiját kell nézni. Ott van ilyen, hogy "TTL 15m". Ami mondjuk elég jó.
(#) _vl_ válasza icserny hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Ebay-ről? Vagy létezhet itthoni forgalmazó?
(#) icserny válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Természetesen E-bay-ről. Van itthoni forgalmazó is csak úgy drágább.
(#) padisah válasza Norberto hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Mivel én tettem fel a linket, ezért válaszolok. Hozzáteszem, nincs közöm a céghez, csak nekem is van egy ilyen átalakítóm.
Az ATC-810-es szabványos RS232 jelszintekel dolgozik, a 830-as pedig TTL szintű.
A 810 "szabványosságát" és puffereltségét illetően nincs adatom, csak azt tudom, hogy a DSC riasztóközpontok - amik a szakmában köztudottan nagyon érzékenyek az RS232 átalakító milyenségére - csont nélkül működnek vele, pedig sokfajtát kipróbáltam.
(#) Norberto válasza padisah hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Hali!

Értem, köszönöm. Ez már megnyugtató válasz. :yes:
(#) chipi hozzászólása Okt 5, 2012 /

Sziasztok!

Jelszint illesztést szeretnék készíteni uart és com port közé.
Ezt a kapcsolást találtam hozzá.
Ez megfelel?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
(#) Mengyán válasza chipi hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

MAX232-vel szokták.
(#) chipi válasza Mengyán hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Ez ugyan arra a jelszintre fog illeszteni akkor mire szükségem van?
Külön driverre nincsen szükség a felismerésnél?

USB RS232 kábelem van. Ebben a chip benne van. Akkor ezt ráillesztem és kész a 3.3V kimenet része?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
(#) Hp41C válasza chipi hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Szia!

Jó a Parallaxos megoldás is. A +3.3V a kontrollered Vdd -jének felel meg. Ez az illesztő a RS232 szerinti segédfeszültségeket a PC soros portjának modem vezérlő jeleiről szedi, a kezelő programban (a PC -n ) be kell állítani. Sikeresen alkalmazható alacsonyabb sebességekig, kb.34800 Baud -ig.
Ha nagyobb sebességet szeretnél, akkor 5V táphoz a mx232, 3.3V -hoz a max3232 (vagy valamelyik másodgyártó típusát) használd.
(#) chipi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Az eszköz 115200 baud-on dolgozik. Ez alatti sebességen nem lehet megszólaltatni.
Csak a kérdés, hogy akkor most melyiket érdes megépíteni. Holnap tudok alkatrészeket beszerezni.
Delock USB COM kábelem van.
(#) Hp41C válasza chipi hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Az előzőben írtam:
Idézet:
„Ha nagyobb sebességet szeretnél, akkor 5V táphoz a max232, 3.3V -hoz a max3232 (vagy valamelyik másodgyártó típusát) használd.”
(#) chipi válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

max3232 höz a max232 kapcsolás jó? Kondik?
(#) _vl_ válasza chipi hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Nézd meg a data sheetjét, lesz benne "alapkapcsolás", az teljesen jó lesz Neked.

Hogy milyen feszültséget szeret, mekkora és milyen fajta kondikat óhajt melyik lábára, az is ott lesz benne.
Következő: »»   14 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem