Fórum témák
» Több friss téma |
oké. kössz szépen
A cikk második oldala.
köszike
Olyan kérdésem lenne ha esetleg építenék 1 erősítőt, most mindegy hány wattos, akkor honnan tudom hogy az adott kreálmányom hány ampert fog felvenni, mekkora trafót és milyet kell hozzá szereznem/vennem. Vannak e ezekre valamiféle képletek, vagy hol találom ezeket, milyen értékeket kell figyelembe venni? A válaszokat előre is köszönöm.
A válaszokat köszönöm.
A 24,8Watt az csak 1 csatornára vonatkozik nem? Ha pl 50 voltról megy az erősítő, akkor I=U/R=50/8=6,25A és ha 4 ohmos hangszóróra akarom, akkor 12,5A ha jól értem? Ezek nem túl magas értékek, és ha biztosítékot akarok belerakni, akkor azt ezek az értékek alapján állapítsam meg?
Helló mindenkinek!
Egy kérdésem lenne csak. Akarok rendelni egy KIT-et, de mivel ezekhez nincs kapcsrajzom és elég csekéj leirást nyújtanak a megrendelés előtt és ott a táphpz csak ennyi van leirva: +25V/-25V - ez miért igy van irva? Nem kell neki test? És kb. milyen teljesitményű trafó kéne egy 2*100 W-os erősitőhöz +25V/-25V-al. Egyébként az erősitő TDA 7250-nel és BDX33, BDX34 tranzisztor parral van megoldva. Előre is köszönöm!
Üdv!
Ennek az erősítőnek szimmetrikus transzformátor(középkivezetéses transzformátor) kell ami rendelkezik 2(feszültség)+1(GND) kivezetésekkel. 2*100W-hoz én egy 250W körüli transzformátort ajánlanék.
Sziasztok!
Mielőtt bárki is le b@szn@ mer nem kerestem elmondom hogy kerestem a fórumban, de ilyen áramkört nem találtam. (OLVASS TOVÁBB!) A problémám az lenne hogy építek egy erősítőt TDA 1557Q IC ből. Az erősítő 6-18V között működik. Nekem van egy trafóm (szoba párológtatóból) és ez 40VA-t tud 12V mellett. De én ezt az erősítőt a lehető legjobb minőségű hang előállításához szeretném használni tehát nekem valahogy símítanom kéne ez egyenáramot [elősszőr egyenirányítíni is kéne (de hogy???)]. Végül nekem egy nagyon sima egyenáram kéne 230V AC ról! Csak szeretném megjegyezni hogy nem nagyon ismerem a módszereket az egyenirányításra mivel még csak egy éve tanulom az elktrotechnikát heti 4 órában. Gondolom az első javaslat a Grace-híd lesz de ezzel két baj is van 1. Nem tudom mi az ( )se azt hogy lehet készen venni vagy építeni kell-e. 2. Azzal is csak nagyon darabos (lüktető) egyenáramot kapok. SRY ha valami hülyeséget írtam nem tudom!
lehet hogy félreértem a kérdésedet,de egyenirányítani kész egyenirányítóval,vagy egyenirányító diódákkal lehet
Ezt bármilyen rádiósboltban megkapod! a lüktetésre a megoldás: az egyenirányító után bekötsz egy 1000µF-os kondit
Google: graetz
En a kepeket is at szoktam bongeszni hatha hasznos oldalra vezet.
itt van egyy igecsak vázlatos,hírtelenjében összedobott rajz egy egyszerű táphoz.Nekem ez tökéltesen műxik.
(és tudom az egyenirányító rajzát csak paint-tel bonyi lett volna lerajzolni) És azt is tudom hogy az a dc nem kellett volna oda a trafóhoz,VÉLETLEN VOLT)
Szinte bármelyik tápegységes témában találtál volna ilyet, nem is beszélve a "Kezdő kérdések" c. részről, ahová talán jobban illett volna ez.
Az a bizonyos híd nem Grace (az a klinika), hanem Graetz. Négy dióda van benne összekapcsolva, négy ponton csatlakozik a "külvilág" felé: kettő a trafó szekunder tekercsére (~ vagy AC jel), kettő pedig a kimenet (+, -). Ilyen hidat sokféle teljesítményben vehetsz, vagy elkészítheted megfelelő terhelhetőségű diódákból is (a gyári híd többnyire kisebb helyen elfér). A kapott kimenet még valóban lüktető egyenfeszültség, ezért közéjük egy jó nagy értékű pufferkondenzátor kerül (A-enként 2200 uF, ha jól rémlik), ezzel párhuzamosan mehet egy kisebb (100 nF) kondi, a kapcsolási tranziensek vágására. Általában ezután jön a stabilizátor, ami a 12 V-ról gondoskodik, kimenetén a bemenő oldali puffer tizedének megfelelő kondi, illetve itt is lehet még egy kisértékű kerámia. Megszállottak a + ágba köthetnek még egy soros fojtótekercset, nagy impedanciával, kis ellenállással. Mindezen túl szinte kötelező az IC tápvonalának szűrése, közvetlenül a Vcc láb melletti (többnyire 100 nF-os) kondival, ha több Vcc van, akkor mindnél. Erősítőknél a kimenet pufferelése is szükséges, de ezt már egy hangtechnikás kolléga jobban el tudja mondani (meg valószínűleg azt is, amit én leírtam).
(A-enként 2200 uF, ha jól rémlik) tehét 6A re kell egy 13,2mF os kondi (van ekkora???)
ezzel párhuzamosan mehet egy kisebb (100 nF) kondi, -> minek ez a kondi és pontosan hova kell rakni?( ) Általában ezután jön a stabilizátor, ami a 12 V-ról gondoskodik, kimenetén a bemenő oldali puffer tizedének megfelelő kondi, illetve itt is lehet még egy kisértékű kerámia. Ezt egyáltalán nem értem főleg hogy lehet e kapni a stabilizátort vagy azt már korábban leírtad? Vcc láb -> NA EZ MI??? MI az a puffer???
No kezdjünk hozzá.
Gondolom elolvastad az egyenirányításról szóló cikket ami az oldalon van? Olvasd el. Abban le van írva egy két okosság. A 100 nF zavarszűrő kondenzátor, lehetőleg kerámia legyen. Stabilizálásról annyit, lehet Zénerrel illetve stabkockákkal. ha 12 V kell, akkor neked egy 7812 jóljönne. De 6 amperhoz nem egy darabra lesz majd szükséged. Vcc lábán kapja meg egy IC a tápfeszt És tényleg olvasd el az egyenirányításról szóló cikket puli
Kössz mindent szakítottam időt és elolvastam a cikket (THANK YOU!) Na szóval nekem a lehető legegyszerűbb kapcsolás kéne kb 6A ra nem lehetne Pl. egy nagy kondit berakni a Grartz-híd mögé? Nem tudok még egy stabilizáló IC-t berakni mert nekem már túl bonyolult lenne...
Egyébként hogy tervezed, hogy a 40VA-es trafódból 6A-t kiveszel 12V feszültség mellett?
Sziasztok. a soros izzólámpás módszer kiváló.viszont sokszor nincs kéznél megfelelő feszültségű,teljesítményű izzó. egy másik +oldás,h.egészen kis teljesítményű(15-20VA)trafóból,kis értékű pufferrel(2-300uF)összerakunk egy "élesztő"-tápot.erre a célra tökéletesen jók a régebben forgalmazott Puskás-féle nyák-trafók.főleg azért,mert középleágazásosak.nem tudom,lehet-e még kapni.ha gáz van,a trafó nagy szekunder ellenállása leejti a feszültséget,ez szinte mindig megvédi a meghibásodástól az ominózus alkatrészeket,viszont az erősítő"elindul"róla,ha ninden OK.nálam bevált. :yes:
Vágom hogy 40VA kevés lesz mer 12*6=72 tehát 72W teljesítmény kell neki, de ha mégis azt a trafót használnám hamar rájönnék a hibára amikor elfüstöl a trafó amint kicsit többet vesz fel az erősítő Azért TY!
A VA az nem egyenlő a Wattal? (Tudom hogy nem csak a különbséget nem vágom)
Szia!
Kössz a hozzászólást szerintem ezt fogom alkalmazni (mármint a te ötleted) De hogy lesz nekem 16,5V feszültségem (mért?)? Ja és hol tudok olyan trafót venni 230V~ -> 12V~ 6A ? És mennyi a trafó és mennyi be kerül a diódahíd? És végül ha én potit akarok kötni az erősítő bemenetére érdemes vagy a kimenetére és hogy kell bekötni mert három kivezetése van? Ja és a hidegítést nem értem (nem volt a cikkben sem amit linkelt a kedves pista91 nevű kolléga).
Köszi mostmár mindent értek!
Van egy előerősítőm amihez tápegységet kell építenem.
A cél 37 volt egyenáram. Nem vagyok elektronikai szakember, de úgy gondolom némi segítséggel meg tudnám csinálni. A tápegységek rajzát nézegetve nem tűnnek bonyolultnak: trafó, diódák meg egy két kondi, ellenállás és asszem ennyi. Ha valaki tudna egy jó kapcsolást és elmagyarázná, hogy hogy tudok ehhez trafót készíteni azt nagyon megköszönném. Mennyi lehet a primer és szekunder menetszám? 12 voltos trafót át tudok alakítani? Akkumlátor töltő volt még valamikor.
35V-os trafót kapsz a boltba, bár ha az puffereled meglesz 40V felett! Fontos hogy pont 37V legyen? Nincs tűrés?
Ami a tűrést illeti nem tudok róla.
Egy MM előerősítő lenne, 4558DX JRC 9457 IC-vel. Az lesz a legegyszerűbb, ha megveszem a trafót. Mellékelek egy képet róla (elnézést a minőségért). Csak a méretét akarom érzékeltetni. Esetleg ráismer valaki? miből származhat?
Sziasztok!
Végfok elé, hogyan lehet feszűltség stabilizálást csinálni?2X40W-os és 15V-os lenne! Előre is köszi!
Végfok elé nem szoktak stabilizálást tenni, TDA-s végfokról van szó? Vagy pontosan miről?
Üdv.
tda 2030 és bd249s250 tranyo párral lenne
Nem kimondottan kell stabil táp, elég neki a trafó, graetz, puffer, esetleg hidegítés.
Hello
Nemtudom h kezdjek hozzá a kéréshez ezért csak írom. Csináltam két 30Wos végerősítőt. +- 30V kell neki fejenként és elvileg középmegcsapolásos trafó. Ebben kérném a segítséget, h találnék-e ilyen trafót, ami 230V-ból csinál +-30V-ot és középmegcsapolásos. Elvileg 130VA-es elég lenne, mivel két végfokot kell meghajtania. |
Bejelentkezés
Hirdetés |