Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv.
Az én TDA7294 hídjaim trafója külön dobozba van mint a végfok, mert nem fért bele a dobozba. Attól félek hogy az összekötő kábel meghibásodhat, elszakadhat és a végfok csak fél tápot kap és akkor elmegy minden IC "az örök vadászmezőkre ". Ezért készítettem egy elvi kapcsolást ennek a problémának a kiküszöbölésére, szeretném ha átnézné valaki hogy jó-e? Konkrét alkatrészeket nem írtam mivel bármilyen NPN, PNP -nek megfelelő bontott tranyó jó, s aszerint kell számolni az ellenállások értékét.
Szia! A váltakozó feszültség figyelése nem garancia a fél tápfeszültség kimaradásának észlelésére. Az egyik ág AC szakadása csak annyit eredményez, hogy egyutas lesz az egyenirányításod. Ilyet néha alkalmazunk is kényszerhelyzetben, mikor csak egy - középleágazás nélküli - szekunderünk van.
OK értem igazad van nem tudom miért nem figyeltem oda már fáradt vagyok, szóval én kiveszem a diódát és rárakom az egynirányított tápra úgy jó lesz?
Az itt a gond, hogy ha a fél tápfeszültség kimarad, már vége is az IC-nek. A következő pillanatban már felesleges a táp kikapcsolásával bajlódni.
Az az elméletem, hogy fél táp kimaradásnál a hangszórón keresztül kapnak fordított polaritást egyes tokon belüli félvezetők. Ilyen szempontból a híd kapcsolás nincs veszélynek kitéve. Összességében: nem látok kockázati forrást a külön dobozolt transzformátorban.
Reloop már kitalálta nekünk(neked) az "egytápfeszes" megoldást, aminek van GND pontja is, csak azt magának hozza létre, nem a trafóból veszi.
Így -egyéb előnyei mellett- egyetlen biztosíték megoldja a védelmet, kizárva a félrebillenést. Ő is, Én is kipróbáltuk, hibátlanul működik (mindent megtalálsz hozzá). Javaslom ezt az irányt, csak előnyei vannak.
OK majd megpróbálom legközelebb, ehhez, már megvan a transzformátorom tekercselve.
Ahogy jónak látod. De a trafó nem akadály, mert ha az jó a szimmetrikushoz, akkor az aszimmetrikushoz is jó csak másképpen kell kötni. Illetve általában feszültségben túllőnek a célon az építők, de ez már egy másik kérdéskör.
Sziasztok!
Valaki tudna nekem abban segíteni, hogy a hídba megépített +/- tápos TDA7294 kb mennyi Wattot ad le? Köszi!
Hello, ez a tápfeszültségtől függ de közel 150-170W a teljesítménye.
Ez függ a tápfesztől valamit a terhelő impedanciától.
Amúgy pontosan kétszer annyit ad le mint a sima, valamint az egytápos híd is ugyan annyit ad le mint a szimmetrikus tápellátású. Minden jót. B
A méréseim szerint +/-36V -os terhelt tápnál,8 Ohm-os müterhelésre, szinusz jellel 40V effektiv feszültséget ad le klippelés elött, ami 200w-ot jelent.
Én is megmértem, terhelés után 62,2V-os tápfesz mellett (ez +-31,1V-al azonos), 154,7W tiszta színuszos teljesítmény, 8 ohmos műterheléssel.
De!!!! A tápfeszültség túlzott növelése csak látszólag tűnhet értelmes döntésnek. Nagyjából +-35V terhelt feszültség után már szinte kontrollálhatatlanná válnak a belső hőviszonyok. Reloopnak van egy nagyon korrekt elmélete a belső áramkorlát, az adatlapi ajánlás és a valós viszonyok vonatkozásában, amit érdemes elolvasni. És akármennyire is hihetetlen, szinte alig hallható hangosságbeli különbség a nálam ténylegesen kipróbált 85W és 150W között.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy valaki épített hozzá hangszínszabályzót? Ha igen tudnátok adni hozzá kapcsolást?
Köszi!
Régebben azt hiszem pont ezt építettem meg, de valamiért semmi nem jött ki belőle. Te esetleg megépítetted? Mert ha nálad működik akkor megépítem még egyszer hátha nekem is fog.
Tökéletesen működik,de ezt nem itt kell megbeszélni!
Sziasztok . Tanácsotokat kérném ki . Építeni szeretnék szubládához egy hidalt TDA7292 Ic-s aktívszűrős erősítőt .
Ehez keresnék egy hidalt kapcsolás nyákrajzal együtt ha van valakinek . A másik pedig egy jófajta aktívszűrő kapcsolás is kellene mély hang kiemeléssel . Jelenleg a csatolt kapcsolásban szereplő szűrőt használom ami jól működik, de hibája hogy a szűrőn kimenő jel igen csak kicsike, és még elférne egy pici mély hang pluszba . Ezt lehet módosítani ? Még egy kérdés a hidalt TDA 4Ohm -os hangszórónál hogyan viselkedik ? (Nem folyamatos terhelésnek lesz kitéve az erősítő ) Köszönöm
Üdv! Hamarosan én is építek 2 hidalt változatot, és én ezt használom hozzá. Ha letöltöd, abban van nyák- és beültetési rajz, kapcsolás, és le is van írva, hogy hogyan viselkedik 4 ohm hatására. Ha pedig több mély kell, akkor a kimenetére tegyél egy ilyen kapcsolást, és itt ráadásként a potival a hangerőtöbbletet is tudod szabályozni
Te aktív szűrőt csakis erősítőbemenetre kötünk !! Szóval tudtommal 4 ohmal nem terhelhető a TDA7294 híd(lehet igen de akkor lekel venni a tápot kisebbre), TDA7293 moduláris híd ajánlott 4 ohmos terhelésre . Szóval jó hangszóró kell ütős basszushoz és ez a módosítás az erősítőhöz(ettől szűrő kell) Bővebben: Link A szűrő vágási frekvencia olyan 95-120 Hz körül jó
Igen tudom hogy a bemenetre kel kötni. Jelenleg 1X TDA 7292 IC-s erősítő és a Csatolt kapcsolásban szereplő szűrővel használom a zenegép mély ládáját . Gondoltam véglegesítem az egészet és mivel a mély sugárzó egy turbina 300W-os miért is ne tegyek hidalt erősítőt .
Ezt javaslom. Illetve a hozzá kapcsolódó részek elolvasását, ahol Reloop részletezi miért is jó/jobb ez, mint a szimmetrikusan táplált változatok. Valamint találsz mérési eredményeket, és minimum kétféle komplett kivitelezési elképzelést is.
Illetve ha a képeket és a terveimet megnézed, akkor látható, hogy itt kimondottan arra törekedtem, hogy külső sínnel lehessen leszorítani az IC-ket, ami nagyon jó és hatékony megoldás.
Köszönöm mindenkinek . Egy kérdés a panelterven az erősítő teljes , a védelem nincs rajta ? Akkor ez ebben a formában védelem nélkül is működik ha megépítem.
Köszönöm.
Szia! Úgy olvasom Neked TDA7292-esed van, ez pedig a TDA7294 témája. Kérlek pontosíts, mert könnyen félreértések adódhatnak.
Igaz ezt elírtam , nem hiába van este . TDA7294 Erősítő az enyém is .
Elbizonytalanodok az ilyen kérdéseket olvasva, mert nem tudom komoly-e vagy csak tréfa.
Ha megnézed a rajzot (a v1.1b verzió az utolsó), akkor egyértelműen 3 részre tagoltam, végfok+védelem+ventilátor vezérlés. Ez így komplett. A végfok panelon a végfok van, a védelem panelon meg a védelem. A végfok természetesen működik védelem nélkül is, de ez azért kockázatos vállalkozás.
Köszönöm csak azért kérdeztem mert a kapcsoláson ( TDA7294 HÍD v1.1a kapcsolás.pdf ) rajta minden . Viszont a nyáktervet a védelem + hűtéstervet nem találtam a csatolt linked alatt . v1.1b csatolmányt nem lelem .
Köszönöm a segítséget.
Bocsi de itt nekem csak a kapcsolási rajz jön be a pdfbe és 3 üres oldal.
A v1.1b egy kapcsolási rajz változat. Ha ez van ott, akkor minden rendben.
Mi az amit nem találsz? |
Bejelentkezés
Hirdetés |