Fórum témák
» Több friss téma |
Hmm LM2596 lehet tényleg megéri a +300Ft a jobb hatásfokkal
![]()
Kicsit off, de ha már lipo töltöt csinálunk ...
Nekem egy olyan áramkör kellene ami lekapcsolja a kimenetet ha az egyik cella 3V alá esik. 6 cella van BTW. Vagy 7 mert 24 volt kéne de lehet elég lesz a 22,2 frúrós csavarhúzónak. 3800mA es 18650 es aksik.
Azt vettem észre, hogy gyártónként jelentősen eltérő lehet, hogy mennyire barátságos árakat tud adni egy-egy kereskedő cég. Pl. STM-ben, IRF-ben jók.
Ha már homár ![]()
Nem hinném, hogy az IRLML2502-vel lehetne gond, tényleg nagyon helyes paraméterekkel rendelkezik. Szkóppal kéne nézegetni, hogy mi történik, abból talán rá lehetne jönni.
A sos-nál beírod, hogy samwha 470uf 25v rz, meg 35v.
Hello!
Csak három cellára rajzoltam meg, de gondolom el tudod képzelni 7 cellára is. Két LM393-ban 8 komparátor van, 7 cellánál marad egy plusz, amivel esetleg hiszterézist is lehet gyártani. üdv! proli007
Hogy gyártasz hiszterézist és mire használnád?
A rajzon levő komparátorok egyszerű komparátorként vannak ábrázolva. Hiszterézist pozitív visszacsatolással lehet csinálni annak érdekében, hogy a komparátor árkapcsolása határozott legyen. Erre akkor van szükség, hogy ha a komparálandó feszültség bizonytalan változású, és nem szeretnénk, hogy minden apró változás sűrűn kacsolgassa a komparátort. Akkumlátor töltésnél nemigen szokott ilyesmi előfordulni, mert az szépen egyenletesen töltődik, és ezzel együtt nő a feszültsége, így nem biztos hogy szükség van rá. Erre utalt proli007, de ha mégis úgy gondolod, hogy szükséges, akkor vedd elő a használni kívánt komparátort, és az adatlapjáról lenézheted, hogy hogyan kell csinálni, és többnyire számolási segédletet is kapsz.
Hmm de én lemerítem az aksik egy fúróval, nem töltöm. Szóval a feszültség az akku merülésével csökken. A terhelés meg folyamatosan változik. Valószínű hogy pwm es vezérlés van a fúróban. Az áramerősséget szabályozza az impulzus szélességgel, így a motor mindig max feszültséget kap. Szét még nem szedtem, de mi más lehetne. Akkor ha nem csinálok pozitív visszacsatolást sokszor bekövetkezik a 3V alatti állapot ami aztán visszamegy 3V fölé és megint lehet egy kicsit fúrni
![]()
Hello!
Pucuka leírta, hogyan készül a hiszterézis, és mire használható. De.. - Ez a rajz, csak egy áramkör részlete, ami szemlélteti, hogyan lehet cellánként figyelni az aksi feszültségét. Mivel nem írtad le, hogyan használnád, és mi módon avatkozik be, nem is rajzoltam hozzá semmit. - A hiszterézis, a ki és bekapcsolási pontok közötti feszültség különbség. Jelenleg ebben az áramkörben nincs hiszterézis, vagy is a ki és bekapcsolás, ugyan annál a 3V-os feszültség pontnál lesz. - Ha menet közben egy cella feszültsége 3V alá esik, akkor kikapcsol a védelem. De mivel ezzel az aksi terhelése is megszűnik, a feszültség egyből 3V fölé megy, és vissza is kapcsol. Vagy is "kapkodna" a motor.. Mert oké, 3V-nál lekapcsol. De milyen feszültségnél lehet visszakapcsolni? - Tehát itt nem biztos, hogy a hiszterézis lenne az üdvözítő megoldás. Lehet jobb ha az információt tároljuk, pld. egy RS tárral. Ezt ha elindítjuk a motort, bebillentjük, és ha egy cella leesik 3V alá, visszabillentjük. Vagy is újra elindulni akkor fog, ha ismét megnyomjuk a gombot, vagy is töröljük a hibajelet. - Szóval rajzoltam hozzá egy RS tárolót, amit egy 555-ből alakítottam ki. Ennek kimenetét ha rákötöd a PWM Reset bemenetére, feszültség csökkenés esetén kikapcsolja a PWM jelet. (Gondolom a PWM-nél is van tiltás, ha nem, akkor egy relét használsz az 555 kimenetén.) A PWM csak akkor fog újra megjelenni, ha megnyomod a gombot. Az utolsó komparátor, most csak invertálásra szolgál. Viszont kimenetén a 10µF-os kondi biztosítja, hogy letiltani a feszültség csökkenés csak akkor fogja a PWM jelet, ha a csökkenés legalább 1 másodpercig fennáll. Az 555-nél a TRIG lábnak THRES lábbal szemben elsőbbsége van, tehát a GOMB nyomásakor, akkor is engedélyezi a PWM működését, ha a feszültség ekkor alacsony. A rajzot egyébként a TINA demo verzióval készítettem, pontosabba szimuláltam. üdv! proli007
Nem lenne szükség hiszterézisre, ha a belső ellenálláson eső feszültséget is kivonnánk abból a jelből amit érzékelünk.
Li-po akkuk sokszor 10-20-30C árammal túlterhelhetők így a kis belsőellenálláson is jelentős a feszültségesés.
A pwm +12V mit csinál? Azt hova kell kötni?
Pwm reset és a pvm gnd köze kéne rakni a relét ugye? A wm2 a relé? Ha van reset láb akkor a PWM resetet kötöm a fúró pwm ic reset lábára? Felraknad a kapcsolás TINA fileját? Köszi
Sziasztok!
Megint lenne egy variációm erre a konverterre: DC-DC Az elképzelésem az lenne, hogy ezzel látnám el egy IDE eszköz, 5 és 12V-os igényét. Szerintetek?
Hello!
Ez 5V-ból készít +-15V feszültséget.. üdv! proli007
Működik ez kérem szépen.
![]() Írtam azt az ellenállást, amit rákapcsoltam párhuzamosan az outputra, hátha a fogyasztóval van a gond, és azért nem kapok 1A-t. Ma telefon helyett egy 6V, 18W-os izzót kapcsoltam a kimenetre. Fel is vett a tápból 2.8A-t. ![]() Fel is forrósodott a tekercs, és a dióda is, még a 2A-es bizti is.. ![]() Biztos azért nem oldott ki, mert lomha, és mert kapcsolgatva veszi le a konverter a li-ion cellából ezt a nagy áramot. Az izzó is szép világosan kezdett el világítani, szóval tuti kapott 5V-ot. A probléma valószínűleg az volt, hogy a telefon nem terhelte le eléggé a konverter outputját, így 400mA is elég volt ahhoz, hogy tartja a stabil 5V-ot. de ez az izzó szerintem levitte az output feszültséget 3-4V-ra, és ezt a konverter kompenzálta a 2,8A-ral, hogy 5V legyen ismét. A probléma most az, hogy a konverter túlságosan lemerití a liion cellát, akár fél voltra is, a 3,7V-os cellát. Ezzel csak az a baj, hogy túl sok idő ezt visszatölteni, és ez alatt semmit nem tölt a telefonba. Ezérthát most az IC shutdown lábát fogom vezérelni egy olyan jellel, ami nézi az akku kapocsfeszültségét, és várhatóan lekapcsol a konverter, de ezt még most próbálom.
Ugye-ugye, mondtam én hogy működnie kell.
Ha MCP1651-et használsz akkor ez alapból benne van.
Az LBI lábra leosztod a küszöbfeszültséget és az LBO lábat pedig a shutdown bemenetre.
Sziasztok!
Most kezdek egy kicsit ismerkedni a kapcsolós tápokkal. Elsőre egy 12/2*20V-os konvertert csinálnék. Mivel jó lenne ha stabil lenne, ezért a 494 mellett döntöttem. A gondom a következő: 130mA terhelésig minden jó(közelítőleg), viszont utána felkúszik az áramfelvétel 700mA-ről 2A-re, a kimenő feszültségem pedig leesik 9-16V-ra, A kért érték között mikor mennyire, utána ha leveszem a terhelést, akkor sem megy vissza az áramfelvétele. Ki kell kapcsolni, majd 1-2 perc elteltével megint jó, persze csak kis teljesítményen. Mellékelek néhány szkóp képet, a 494 kimenetén ha 200mA-rel terhelem akkor értékelhetetlen "felhő" látható. A trafó pctápból van, 2X6/2X18 menet. Egyenlőre gyakorlatilag légszerelt a cucc: a trafó hosszú kivezetésekkel van a panel mellé téve. Mi lehet a jelenség oka? Mit szúrok el? Előre is köszi a segítséget! ![]() Nekem is ez volt az első ötletem. "Az LBI lábra leosztod a küszöbfeszültséget és az LBO lábat pedig a shutdown bemenetre." De ez nem nagyon akar működni.. :/ Pedig a shutdown, és az LBO kimenet is működik, mert külön-külön mindegyik szuperál. A shutdown egyébként GND-re reagál, de akkor nagyon, mintha egy kézi kapcsolóval kapcsoltam volna ki az egészet.(ha leveszem a GND-t, akkor újra bekapcsol.) Ennek az IC-nek van "Two Undervoltage Lockout (UVLO) Options: - 2.0V or 2.55V"-ja, de az a baj, (nekem 2V-os van, mert választható ez) ha pl 1V celafesznél lehúzom a telefont, a cella önerőböl visszamászik 2.10V-ra, és akkor megint rákapcsolja a konverter lelke a telefont az outputra, szóval nem csináltam semmit.. Megpróbálhatom még azt, hogy mit csinál egy 2.55-s IC-vel, de arra az esetre, ha nem lehetne automatizálni a kapcsolást, arra az esetre átalakítom még ma a csatolt képen látható kapcsolást, hogy a led helyett a shutdownra adjon nekem negatívat, mert a kapcsolás szerint pozitívat ad.. Jah és majd bele kell szerkesztenem egy kondit is, hogy ne "prellezzen" a kapcsolás,mert csak akkor világít a led, ha a mostani 5,1V alá süllyed a feszültség. Ezt én ki cserélem egy 3V-os zénerre, és 3V-nál kapcsol, de ha 3,1V-ra visszamászik a cellafesz, akkor újra lekapcsol, és ez így fog ismétlődni. Ezeket csak azért írom le, hogy ha más ilyen problémákkal nézne szembe, az is tudja, hogy mi a kiút, mert én ilyen leírásokat, mások által leírt tapasztalatokkal böngészve nagyon sokat tanultam. ![]() Tomi.
Így rögtön az elején, szerintem ne merüljön az a cella 3v alá soha! Az említett probléma mindig fent fog állni, terheletlenül visszamászik a fesz a megengedett tartományba. Oda egy set/reset áramkör kell hogyha egyszer már leesett a fesz a küszöbértékre (set) csak kézi beavatkozásra álljon vissza (reset). Persze még szebb ha mondjuk leáll 3V nál és csak 4volt felett működik újra ez egy műveleti erősítővel/komparátorral megoldható,
csak a hiszterézist 1v kell kiszámolni.
Pontosan így gondolom én is, de már az is elég, ha nem engedi lemerülni a cellát 3V-nál alacsonyabb feszültségre.
Így is lesz 2 ledem, ami a töltést jelzi, és ami 3,2-3,3V között világít az IC LBO lábán.. A legjobb az lenne, ha az IC beépített undervoltage lockoutja úgy működne, ahogy kell. Komparátorra, meg mit tudom én mire, nincs már helyem ![]() ..de egyébként igen, az lenne a legtökéletesebb megoldás, valami ilyesmit szeretnék én is elérni ezzel a zéneres megoldással.
Hát azt nem tudom hogy fogod a zénerrel elérni, szerintem sehogy , de bátraké a szerencse!
Pedig a mellékelt kapcsolás működik 5v-nál.
5V alatt világít a led, afölött pedig nem. ..de ugye nekem ez nem jó, mert egy 3v-os zener kell, a tranyó pedig az anódot kapcsolja, a katód rajta van a negatívon fixen. nekem pedig a negatívot kellene kapcsolni.
De ez semmi mást nem csinál csak ad egy impulzust, erre lekapcsol a konverter, akku visszamászik ujraindul a konverter és így tovább, ez a chipben is benne van.
LBI lábra leosztod a 3V ot 1.22V ra és az LBO lábon ott lesz a szükséges jel. Amit te írtál UVLO az most ide nem kell!!
"erre lekapcsol a konverter, akku visszamászik ujraindul a konverter és így tovább"
Pontosan tudom ezt, ezt kell valahogy megakadályoznom. Az UVLO pont azért kellene, hogy jó legyen, mert a "lockout" outputot blokkolja "undervoltage" (alacsony)feszültség alatt, nem? ![]() Nem kioktatásnak szánom, csak én így értelmezem. Az lbo-n megvan a szükséges jel, a led világít 3,2V-nál, csak ez a jel, amit kapok az lbo-n, az nem vezérli a shutdown lábat.(de ezt még értelmeznem kéne, mert szerintem működik, csak rá kell jönni, hogy hogy) de tök mind1, ha működik, ha nem, az lbo-al is ugyanúgy működne, mint amit fent idézőjelek közé szedtem, és amit te is megírtál. Kell valami, ami legalább pár másodpercig kikapcsolva tart..
Igen kell de felesleges ez a zéneres ami erre amúgy se jó és benne van a chipben minden plussz munka nélkül.
UVLO az under voltage lock out DE nem erre való. Arra való hogy ha már kevés a feszültség a chip biztos működéséhez inkább kikapcsolja de saját maga érdeképen nagyívben tojik arra hogy a cellának ez jó vagy nem, amúgy sem lenne erre jó sem a 2V sem a 2.5V. Erre az LBI lábon való leosztás való ellenállás osztóval. Ha biztos működést akarsz akkor kelleni fog egy db RS tároló az LBO lábra, az se nagyobb ennél a zener-es akárminél és az legalább korrekt.
"nagyívben tojik arra hogy a cellának ez jó vagy nem"
Azt észrevettem.. ![]() még egy feszültség figyelő amúgyis kell nekem. Egy, ami jelez a leddel 3,3V-nál kb, hogy merül az akku, a másik pedig 3.0V-nál(vagy 2,7-nél) rákapcsol a shutdownra, és kikapcsol a konverter. Az a pár tized volt pont elég ahhoz, hogy észbekapjak, és még marad is időm.. Kb fél óra, vagy még több idő lesz majd, még a figyelmeztető led kigyulladásától kikapcsol a konverter. Ha kikapcsol, akkor úgy is fogyasztó nélkül töltöm majd a li-ion cellát, terhelés nélkül a konverter meg semmi áramot nem vesz fel.. max pár mikroampert. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |