Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   466 / 840
(#) v alaki hozzászólása Aug 8, 2012 /

Sziasztok,
Szenzorok illesztésében kérnék segítséget, mert az alábbiakat tapasztalom.
Van egy mindenes (ATMEGA8-al) panelem 8 bites ADC-vel.
Ráteszek egy szenzort (Pl.SS49 mágneses, vagy LM335-t akkor a mért értékek ugrálnak. Jön 4-5 stabil szám, majd egy 8-10%-al eltérő, majd közel az eredeti érték jön néhányszor, majd megint a kiugró. Mérgemben tettem rá ellenállásosztót, és 100kohm-os potit, azzal meg stabil. Még extrém hosszú zsinór esetén is.
Van valami ötlet?
(#) lalus válasza Brian88 hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

na ez eddig oké, de sajna itt is ez a hiba fogad....

hiba.png

(#) sikolymester válasza v alaki hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Vagy a szenzorok rosszak, tehát így mérnek és ez van.

Vagy :ennél valószínűbb, hogy nincsen rendesen megcsinálva ez a mindenes nyákod és a földpont szépen "elmászkálgat" a szenzorok alól.
Kicsit tudományosabban: az áram ami ugye hurokban folyik, vagyis un. áramkörben, a szenzor földpontjánál folyik éppen el (persze lehet, hogy nem, ezt sajna nem tudom megítélni látatlanban). Ennek hatására ott megváltozik a feszültség, hiszen a vezetéknek van ellenállása. Mindez a digitális áramkör miatt, ami ugye kapcsolgatja a sok sok tranzisztorát, váltakozó terhelést jelent. Ezért mér néha jót, néha rosszat.

A nyáktervezés, leszámítva az ökölszabályokat, amiket nem tudom betartottál-e, szinte művészetnek számít. Rá kell érezni a dologra. Persze mindamellett, hogy rendesen beleveted magad a szakirodalomba is.

Aztán persze lehet, hogy nem ez a hiba, de egy infóra csak ennyi választ tudok adni.
(#) blackdog válasza sikolymester hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Idézet:
„A nyáktervezés, leszámítva az ökölszabályokat,”

Én 3. hete küzdök a kapcsolásom nyáktervezésével mert mindig jön egy érzés, hogy ez nem lesz jó vagy, hogy ezt szebben lehetne csinálni. TQFP64 tokozású az AVR.
Milyen ökölszabályokat tudnál javasolni?
(#) trudnai válasza sikolymester hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Miben tud tobbet az AVR Studio 6 az 5-ossel szemben? Ingyenes amugy? (Mert a regisztracios kerelme kicsit ossze zavart, vagy otthoni felhasznaloknak van csak ingyen?)
(#) sgt válasza trudnai hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

ARM is benne van. Meg szerintem bugokat javítottak benne, vagy ez csak remény? Bővebben: Link Nem igazán tűnik úgy, hogy lenne hibajavítás. Mindenkinek ingyenes, csak azt a regisztrációs cuccot kell kitölteni.
(#) trudnai válasza sgt hozzászólására (») Aug 8, 2012 /

Koszi! Nagyon jonak tunik, ki fogom probalni! Kozben a Microchip-ek attertek Java alapu fejlesztoi kornyezetre ami jo is meg nem is. Mindenesetre nekem ez a Visual Studio-n alapulo jobban tetszik igy elso latasra, mint a Microchipeseke. Nyilvan ez nem fog Linuxon es Mac-en is futni, azonban nekem sohasem volt gondom virtualis gepen futtatni az ilyesmit...
(#) trudnai válasza sgt hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Ugy nezem nekem nincs szerencsem ezzel (ld meg a csatolt kepet). Probaltam mindent, osszes update fent van mar, 600x ujra bootoltam. Regi Studio elotte is es azota is megy, regi MPlab (PIC fejlesztoi kornyezet) szinten megy.
(#) sikolymester válasza trudnai hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Én látatlanban azt mondanám, hogy kell neki az SP3 XP-hez.
Fel van az telepítve?
(#) sikolymester válasza blackdog hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Majd linkelek neked este vagy holnap néhány oldalt, illetve feldobok tárhelyre egy-két könyvet.

Az ökölszabályok amúgy kb ennyi:
-Ahol csak lehet földréteg legyen.
-A föld réteget próbáld legkisebb mértékben megszakítani (az áramkör vissza ága így a legkisebb ellenállás/impedencia úton tud jönni)
-Digitális áramkörök táp lábaihoz kondikat kell tenni adatlapja szerinti értékben, ezeket olyan közel, ahogy csak lehet
-Analóg és digitális alkatrészeket különválasztva érdemes elhelyezni, előbbi ugyanis felveszi a zajt a digitális kapcsolgatásból
-Analóg jelvezeték ne haladjon el nagyfrekvenciás vezeték felett/mellett
-Ne legyenek hegyes szögek a vezetékekben.
-Nagyfrekvenciás vezetéknél lehetőleg kevés átkötés legyen.

Most így hirtelen ennyi jutott eszembe.
(#) blackdog válasza sikolymester hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Nagyon hálás leszek, ha lesz még leírás.
Amit eddig leírtál azok alapján jók voltak az eddigi megérzéseim nagyjából így is tettem.
(#) lalus válasza lalus hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Szia Brian! amúgy amit linkeltél stk200 programozót annak a vcc lábára nem kell semmi? így nekem nem megy a dolog... kipróbálom xp altt..
(#) trudnai válasza sikolymester hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Fel. Mondom, az osszes update felment.
(#) zombee válasza lalus hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

+5V-ot kell rákötni külső tápról. Ja és a GND-t se felejtsd el bekötni...
(#) sikolymester válasza trudnai hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Ja, azt hittem az az avr studiora vonatkozott. A screenshoton ott van a task baron a sarga pajzs. Abbol komboztam ki,hogy nincsen esetleg sp3.
(#) lalus hozzászólása Aug 9, 2012 /

Köszönöm mindenkinek a segítségét, sikerül felprogramoznom az Attiny13-mat és megépíteni az aut. akkutöltőt....)
még annyit kérdeznék, hogy ezzel a sima egyszerű stk200-as programozóval miket tudok még égetni? milyen AVR-eket??
(#) zombee válasza lalus hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

mindet, ami ISP-ről programozható.
(#) trudnai válasza sikolymester hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Ja, az a Windows Security Essentials -- Figyelmeztet, hogy nem scanneltem vegig a hard drive-omat. Mindegy, egyenlore nem egeto a kerdes, csak jo lett volna latni mit tud. Lehet, hogy csak a virtualis geppel vannak nyugjei, majd megprobalom mashol.
(#) SzAndras00 válasza trudnai hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Szia, szerintem a Security melletti sárga pajzsra gondolt a kolléga !
(#) lalus válasza zombee hozzászólására (») Aug 9, 2012 /

Okés, köszi!
(#) trudnai válasza SzAndras00 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Most mar akkor nem tudom melyikre gondoltatok aket sarga kozul, de mindegy is. Az, hogy nincs fent egy update meg nem azt jelenti a programnak el kellene hasalnia! Figyelmeztetes meg rendben lenne, hogy nem mukodik mert nem friss az operacios rendszer. Meg az is rendben lenne ha valami maskepp mukodne az elvarttol -- na de hogy eldobja magat es kerdezi tolem akarom-e debugolni az Atmel Studiot, haaaat...
(#) lalus hozzászólása Aug 10, 2012 /

Sziasztok! ismét kérdéssel bombázlak titeket...

megépítettem ezt a töltőt de nem igazán vált be, szerintem kevés az a 100mA lehet ezt esetleg 250-300mA-es töltőáramra növelni? amúgy az akksik:
8,4V (7 cella) 1500mA NiCd
8,4V (7 cella) 2000mA NiCd
vagy mi lehet még az oka hogy nem töltött fel? úgy viselkedett egy 5W-os indexizzóval mint egy kondi, felvillant vele 1-2 mp-ig és szép lassan elaludt...
valami ötlet?

ja, itt a cikk:Bővebben: Link
(#) zolee1209 válasza trudnai hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Ez engem is szívat, "rendes" XP-n... Nemrég vettem fényképezőgépet. Rádugva gépre, megjelenik a sajátgépben a "fényképezőgép és képolvasó" ikon. Rákattintva tudtam másolni a képeket, stb... Felraktam az Atmel Studio 6-ot. Azóta, ha rákattintok erre az ikonra, feljön a debug ablak, és az explorer.exe-re panaszkodik. Akármire nyomok, az explorer újraindul
(#) trudnai válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /

Koszi az infot, ezek szerint a hiba nem a mi keszulekunkben van
(#) mzozo95 hozzászólása Aug 11, 2012 /

Hi!
A magas kvarc jobb minőségű mint az alacsony? A kisebbet jobban el lehet helyezni, de valamiért csak 65ft a hestorenál, míg a nagy 230...

Tudna nekem valaki tanácsot adni?
Üdv.: Zoltán
(#) zombee válasza mzozo95 hozzászólására (») Aug 11, 2012 / 1

Szerintem nincs különbség, a magas típusok régen voltak jellemzőek, ma már az alacsony hódít.
Képzeld csak el, tűhegynyi kvarcok kerülnek bele a mobilokba, ha ezek olyan drágák vagy rosszak lennének...
(#) mzozo95 válasza zombee hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Köszi!
(#) brugo hozzászólása Aug 11, 2012 /

Szervusztok,
Készen megirott programok tanulmányozásával probálkozok Mi az a makefile,és miszerint kell azt megírni ?
PIC-eknél ha C -ben programozol nincs ilyen.
(#) blackdog hozzászólása Aug 11, 2012 /

Sziasztok!

A leg elemibb problémába futottam bele és nem tudok kikeveredni belőle.
Pontosan a nyomógomb pergése. 4db nyomógom. Olyan össze-vissza működik, hogy már öröm nézni. Megőrülök.
Hogyan lehet szoftveresen lekezelni a pergést? Schmitt triggert nem szeretnék beletenni és a megszakításokat is békénhagynám , ha lehet.
(#) mzozo95 válasza blackdog hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Ha változik a gomb állapota, delay-elj 20ms-t, és akkor már nem lesz gond... Az első msp430 as cikkben írtak erről, így a legegyszerűbb...
Következő: »»   466 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem