Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
Szia!
Bocsi a rajzert, lehet hogy felre lehetett erteni, de amikor irtam a cikket meg csak ismerkedtem az elektronikaval. Ez mar remelem jobban ertheto (a GND-ket nem kotottem ossze mindenhol, mert nagyon zavaros lett volna a rajz... ):
Jaaa.. hogy most fogtam föl.
EZÉRT nem értettem én ezt! Nem fogtam föl, hogy a (most linkelt rajzon) a "9V-os elem" és az "5 V-os elem" miért van összekötve??!! Most fogtam föl, a motorhajtó 9 Voltos, egyben a 7805-nek a táplálója is (én nincs is 5Vos elem)! MÁR ÉRTEM! Akkor mégis jó volt az eredeti rajz is, meg ez is, csak én voltam eltévedve. Mert én teljesen külön áramellátást kell használjak, vagyis egy (a példa kedvéért) egy 9 voltos elemet a motorhoz és egy 5 voltos elemet az IChez (így a kettőnek semmi köze nem lesz egymáshoz). Ezért értettem én "soros" kapcsolásnak. Értem, világos és köszönöm a segítséget!
Megint segítségre szorulok.
Misztikus dolgok történnek velem. Egyszer működik amit csinálok egyszer nem. Gonosz szellemekkel lehet tele a ház... Megcsináltam az bekötést (ami az új rajzon szerepel) de nem akar működni. Amikor megvettem, csak úgy "összedobtam", és szépen működött (motor helyére LEDet raktam, egyetlen 7805-tel tápláltam az ICt és a LEDet is), majd motort is rátettem, szépen működött, sőt PICre kötve is forgatta a motort erre-arra (nem teljesen úgy ahogy kell, de másnapra hagytam a kiderítését ennek) No azóta nem bírom rávenni a L239D-t életre kelteni (vettem még L293NE, és DNE-t is, hátha elégettem a D-set), de azokkal sem működik. Bevallom kihagytam a kondikat a kapcsolási rajzból, gondolván, hogy azok csak védő szerepet játszanak (elsőre is kondik nélkül ment). Ez probléma? 100µF-em van, de 0,1es kondim nincs sajnos, ezért gondoltam kihagyni. Okozhatja az a gondot, vagy a kondiknak (az elképzelésemmel ellentétben) van lényegi szerepe?
Még annyi, hogy csak az egyik (rajzon bal) oldalt kötöm be, plusz a 16os lábnak 5volt. A GND után a 8as láb kap 5-9V-ot, az egyes lába pedig 5 Vra kötöm (egyenlőre had menjen maxon a motor). Ezek után ha a 2 vagy 7es lábra +5Vot adok, akkor a duó led világít zölden vagy pirosan. Illetve világított, de csak egyszer.
Azóta sem.
Hi!
Sokat kérdezősködtem ebben a témában egy hexabotos projektemhez, itt az eredménye, ha valakit érdekelne: videó
Szia!
Az IC 4, 5, 12 es 13 labait kossed GND-re. 16-ra koss 5V-ot. 8-ra pedig a motorfeszultseget. En a legalabb 7V-os elemet hasznalok, hogy a 7805 kenyelmesen elo tudja allitani belole az 5V-ot. Teszteleshez koss a motor helyere duo LED-et a megfelelo aramkorlatozo ellenallassal. az 1-es labra (PWM1) fixen koss 5V-ot. A teszteleshez koss eloszor az M1A-ra (2-es lab) 5V-ot, M1B-re (7-es lab) GND-t, majd utana csereld meg (M1A-ra GND, M1B-re 5V). Ezzel letesztelheto a H-hid IC mukodese. A 0.1 µF-os kondik a motor altal keltett nagyfrekvencias zajokat szurik, LED-es teszteleshez nem kellenek.
Hello, gratulálok nagyon jó lett. A vázat is te tervezted?
Köszi..
Igen, a vázat is én terveztem, Solid Works 2010 segítségével, és egy ismerősömmel vágattam ki bükkfalapokból, lézeres cnc vel. Itt egy animált kép 5.0 váztervről(itt még nincs fogója): Bővebben: Link
Hello!
Ha nagyobb tápról használod a motort mint 5V akkor a szintillesztés benne van az IC-ben? Szerintem nem... Én optoval csináltam egy szintillesztő fokozatot.
Hát... az őrület határán egyensúlyozok. Megnéznétek a képet? Szerintem mindent jól kötök és nem működik. Egy 9Vos elem táplálja az egészet, a 7805ből szépen kijön az 5 V. Ez az 5V megy a "motor-táp"-hoz is. Tudom a lednél nincs ellenállás, de azt se bánom ha kiég led a fenébe, csak mutasson már valami életjelet (5Voltot bír pár másodpercig az biztos).
Mi a hiba? Próbáltam láthatóan fotózni, de persze nem sikerült. A 4-5 láb össze van kötve egy rövid fehér kábellel a fekete mögött, a led alatt. Most amíg írtam a hozzászólást melegedett is. Ennyire hülye lennék, hogy valamit ennyire elkötök és nem jövök rá 4 napja? Segítség.....
A stabkockának ugye csak nem látszik a kondija? Különben nem fog normális 5V-ot adni!
Ami még feltűnt: a breadboard-on középen neked nincs megszakítva a piros és a kék vonal? Mert nekem meg van! Ha neked is, akkor az ic nem kapja meg a tápot! Mérd ki! HA igazam van, akkor egy átkötés és kész
Az is problema lehet, hogy nem kotod ra a GND-t mind a 4 labra csak az egyikre. Es a dugdosos probapanelen meg van szakitva kozepen az also es felso erintkezosor, azokat kosd ossze...
7805-nek a kondijára gondolsz? Nos az valóban nincs... Korábban egy korrekt 7805-tel csináltam, most csak beletettem és nem vacakoltam a kodival, csak BÁRMI életjelet várnék a ledtől... Rákötöttem egyébként 4 db ceruza elemet is (7805 nékül) és korrekt tápot is, de ugyanazt a nagy semmit kaptam.
De von miért melegedett fel amíg megírtam az előző postot?? A 7805 tüzesre, az Ic langyoska volt.. és azóta a 9V-os elem már csak 7,66-t ad le (csak 1000 Ft volt ) És még mindig rejtély, hogy miért... UI: vettem még 4 motorvezérlőt, azokat is betettem ennek a helyére (tegnap, akkor még jó elemmel) és azokkal pontosan ugyanazt a semmit produkálta...
Nem, nincs megszakítva. Soha nem is gondoltam volna rá, de pár hónapja vettem egy ilyet ebay-en és annak meg volt szakítva (két helyen is). De ennek nincs, megnéztem még egyszer megint. Végig egybe van.
HA jól értem akkor alapból nem láttok hibát benne? Arra gondoltam, hogy egyik raszter nem érintkezik...(?). Tettem már ide, oda az IC-t. Most mindjárt egy másik panelben is megpróbálom tesztelni. Köszönöm, annyiban megnyugtató hogy nem követek el ÓRIÁS hibát, a dolog misztikuma viszont aggodalomra ad okot... De próbálkozom, nem adom fel.. ha sikerül beszámolok.
Még egy info. Ha 2es, 7es láb valamelyikét GNDre kötöm akkor bizony a 7805 elkezd forrósodni. Ha +5re kötöm akkor meg semmi, 4 ICvel is. Na most hagyom 1-2-3 napig pihenni, hátha elhagynak a gonosz szellemek unalmukban, és utána újra megpróbálom
Ugyan tedd már meg azt a szívességet, hogy az ic lábait szépen egyesével végigméred a földhöz képest! Az ilyen rossz szellemek általában kontakthiba formájában szoktak jelentkezni. Az meg, hogy melegszik a stabkocka, azt jelenti, hogy valahol komoly áramok folynak. Vedd ki a ledet, és csak úgy méregesd körbe az egészet, aztán adj neki engedélyező bemenetet, és megint mérd körbe!
Nekem akkor volt hasonló szitu, amikor az ic logikai tápja nem kapta meg az 5V-ot, mert elemről ment, csak le volt már merülve. Addig jó volt, utána semmi. Aztán újra kellett építenem az egészet, mire rájöttem hogy csak egy elemcsere... Szóval: "mérés, ellenőrzés!"
Kár, hogy csak a "nagyfaluban" vannak ilyenek. Kíváncsian várom már, hogy itt mikor jönnek arra rá, hogy a web kamera, nem csak az "élő, felnőtt filmek" közvetítésére jó, hanem oktatásra is.
A hobbirobot forumon már felmerült, és valószínűleg lesz is vidéki alkalom... Egy viszonylag nagy százalékban gyakorlatra építő képzéshez pedig nem megoldás a webkamera, de egyébként nem rossz ötlet.
Csak azért írtam, mert egyes országokban, ez már "bevett szokás", hogy az úgymond "ingyen oktatás", online is elérhető bárki számára, az elméleti és a gyakorlati rész is.
Szerintem, (csak magánvélemény) ennek itt is nagy sikere lenne, főként azok körében akiket érdekel, és egyéb okból nem tudnak résztvenni/elutazni, stb. egy ilyen oktatásra. És azért a mai technikával, már bárhol lehetne nézni/halgatni egy ilyen oktatást.
Értem, hogy miért mondod, megfontoljuk. Köszi az ötletet.
Hello!
Nos lehiggadtam és megint megpróbáltam, de az ajánlatod szerint körbemértem három L293 ICmet is. Az eredmények érdekesek (kép mellékelve). A három IC-t A,B, C-nek neveztem el. Csak a 1,8,16 lábára kötöttem 5Vot, és ezeket mértem a GNDhez (negatív). Tudtok ebből nekem valami okosat mondani? Szerintem: 1: C ic meghalt, vagy miért az eltérés? Nem pont ugyanaz az IC.. de akkor is furcs. 2: Az normális, hogy a 4-5, 12-13 lábon is majd 5Vot mérek?
Hát nem tudom mit mondjak. Most összeraktam és az A és B ic-kel működik. B-vel nem az akkor meghalt. De mivel ment el nekem 4 napom? Mind a hárommal teszteltem. Igaz (mivel egyikkel sem működött) mindig visszatértem az C-hez, hiszen egyik sem működik nem az IC hibája (gondoltam én).
Lehet hogy MINDEN A,B próbálkozásnál volt valami kábelhiba? és ezért visszamentem C-hez, ami meg rossz volt? És a tezstek 99%át azon végeztem, a maradék 1%ban pedig MINDIG más hiba volt? Hihetetlen. Mindenesetre hasonlít a legelső esetre. Este működött (mint most), aztán aludtam egyet (mint most fogok) és másnap.... Minden estre köszönöm mindenkinek, különösen a mérés ötletet. Magamtól nem gondoltam volna rá!
Ember! Gondolkozz már egy kicsikét! Nem gyanús neked az, hogy a 4,5 és 12,13 kivezetéseknek testen kellene lenniük? Ha a gnd-hez képest majdnem 5V-ot mérsz, akkor az nincs testelve! Testeld le az említett lábakat, és mérés újra! Egyébként ötletes megoldás ahogyan táblázatba foglaltad
Kösd be a 8,16-os lábakat tápra, a 1,4,5,9,12,13 lábakat testre, és mérj! Mivel az 1,9-es engedélyező láb le van húzva, tiltva van a működés, a kimenetek emiatt nagyimpedanciás állapotban vannak, vagyis "lebegnek". Most kösd át az 1,9-es lábat tápra, és a kimenetek a bemenettől függően vagy magas, vagy alacsony szintűek lesznek. Ezt úgy tudod ellenőrízni, hogy a 2,7,10,15 lábakat hol testre, hol tápra húzod. Ehhez ajánlok a biztonság kedvéért egy pl. 100ohmos ellenállást közbe iktatni. Tehát ha a 2-es lábat felhúzod, akkor a hármas megy vele (IN1 -> OUT1). Na most akkor tessék újra mérni, és most már talán érteni is fogod hogy hol mit kellene látnod. enjoy!
Nos újabb gondom akadt.
A motorvezérlőt rákötöm a PIC-re, és egy LEDet villogtatok. A motorvezérlő akkor kapcsolja be a motort, mikor a LED elalszik, és akkor kapcsolja ki, mikor a LED világít. Tesztelésnél is azt vettem észre, hogy mikor a motorvezérlő 2,7-es lábát GNDre húzom, akkor forog a motor. Én úgy emlékszem, hogy a L293D-nél, tápra kellett húzni, hogy forgassa a motort. Most egy L293NE, vagy L293DNE-t használok, de nem találom a lapján, hogy ez normális lenne...? Tény, hogy akkor világít ha GNDre húzom. No, ez mi lehet, hogy é slehet megoldanom, hogy akkor forogjon amikor a LED ég? (hihetetlen, hogy milyen bizarr dolgok esnek meg velem. Mindenkinél így van az elején, vagy én vagyok extra balfék?)
Emberek, azárt olvassunk cikkeket, elég sok kérdésre válaszolnak fizikus cikkei, pl a motorvezérlőt én ez alapján építettem, elsőre tökéletesen működött...
Bővebben: Link A pergésről is írt egy oldalt:Bővebben: Link Nagyszerű cikkek, használjuk ki hogy ingyenes, és hasznos! Bővebben: Link A többi cikket is érdemes olvasni, kezdőknek a hobbielektronika cikkei és kapcsolásai a kánaán!
Emberek, olvasom a cikkeket, én is ez alapján építem és nem működik. Ezért bátorkodtam kérdezni...
De köszönöm a könyvjelzőket, átolvasom őket sokadszorra is. Bár a kérdésem arra vonatkozott hogy mi lehet a baj, van e valakinek valami segítő ötlete, mit ronthattam el. Hogy hogyan KELLENE működnie, azt én is tudom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |