Fórum témák
» Több friss téma |
A villanyóra alatti kismegszakító a fázist bontja? Ha nem, akkor a nulla megszakítása fázisfeszültségre helyezi a vízcsövet ( Jártam olyan lakásban, ahol a nullát bontotta és ELMU szerelte!! ) Kapcsold le az összes fogyasztót is, pl. tűzhely, bojler...stb. és nézd meg akkor is, mert valamelyik testzárlatos. Valamelyik lakásban, lehet, hogy a vízvezetékre testeltek és van egy rossz gépük, (nem biztos, hogy ebben a lakásban), bár gyanús, hogy a villanyóra alatti megszakítóra nő a feszültség.
OFF
Pár éve valahol volt egy halálos áramütéses baleset. Egyik lakásban elszállt a gázvezetéken földelt eszköz, s pár lakással arrébb +rázta az éppen zuhanyzó áldozatot.
Ez MIÉRT off ???
Nagy valószinüséggel valami hasonló - ha nem is pont ugyanez - történik éppen ennél az esetnél. Biztos, hogy valamilyen földelési probléma, akár elkötés is lehet vagy,szakadás,vagy valami amatőr előzőleg belepiszkált és most a kolléga sziv vele. Én már találkoztam olyannal is amikor nem épitették ki a védőföldet hanem a konnektorban összekötötték a védőföld csatit a nullával. Annyi pancser nyúlkál a villany hálózathoz, hogy az hihetetlen. Aztán amikor megvan a baj, akkor csak sápitoznak, hogy ők jót akartak. Sajnos a védőföld hiánya, vagy hibája miatt bizony nagyon könnyen megtörténik a halálos áramütés.
Sziasztok,
köszi a hsz-eket. Most épp az Elmü-nél van a laszti, én megmondtam a főnökömnek, hogy innentől nem nyúlok ott semmihez, természetesen megértette. Focizza le a társasház a szolgáltatókkal, én nem vállalok felelősséget a továbbiakban semmiért. Mondjuk vérlázító, hogy a lakást menedzselő cégnek annyira nem volt ez sürgős, hogy csak másnap, (ma) volt hajlandó foglalkozni ezzel a dologgal. Ezért (is) felejtős részemről a dolog. Megmondtam a lakónak, hogy véletlenül se használja a kádat. Mást nem tudok tenni. TaTa
A vicces az lesz a dologban amikor kijön az ELMÜ és az ÓRÁIG mindent rendben talál, széttárja két kezét, hogy innentől neki semmi köze hozzá. És ez bizony igy van, az ő illetékességük az óráig tart, ez benne van a fogyasztói szerződésben. Annyit viszont tehet ha bizonyithatóan életveszélyes a hiba akkor lekapcsolhatja a házat az elektromos hálózatról és a helyreállitás után köti csak vissza. Úgyhogy az ügyfelednek sem lesz egyszerü dolga.
Fut még egy két kört mire ezt lefocizza.
Hali!
Olvastam előbbre ebben a témában, hogy a kapcsolót a fázisra kell kötni (azt zárja-nyitja). Miért a fázisra, a null nem jó?Akkor is szakadna az áramkör!Köszi! Scooby
Azért nem szabad mert akkor a foglaltban amihez nyúlkálsz, mondjuk izzócserénél, a fázis maradna ami a földhöz képest ráz, sőt meg is ölhet.
:felkialtas: :yes: S ezért kell a foglalat alsó talpérintkezőjére kötni a kapcsolt fázist! H. ha mégis lenne fesz foglalatban, (és szakadt az izzó) akkor a szoknyán (a menetes részen) nemlesz fesz jelen. Persze az ördög nem alszik (s ezért karikásak a szemei! ) ! Valamint, egy kis megrázó élményre, mindig fel kell készülni!!! ... :felkialtas:
Idézet: „Valamint, egy kis megrázó élményre, mindig fel kell készülni!!!” Illetve a hálózat minden azzal a feltételezéssel kell nyúlni, hogy az feszültség alatt lehet. "A feszültség alatt levő vezeték ugyanúgy néz ki, mint a feszültségmentes, csak más a fogása."
"A feszültség alatt levő vezeték ugyanúgy néz ki, mint a feszültségmentes, csak más a fogása."
Ez nagyon tettszik, nagyon jó duma. Idézet: „Illetve a hálózat minden azzal a feltételezéssel kell nyúlni, hogy az feszültség alatt lehet.” Most nézem, hogy kimaradt egy szó. Illetve a hálózat minden pontjához azzal a feltételezéssel kell nyúlni, hogy az feszültség alatt lehet.
Sziasztok!
van egy kontakta érintős dimmelős kapcsoló. Bekötésére kérnék megoldást: van 3 kontaktusom, az első "szinusz hullám jobbra fel mutató nyíllal áthúzva" jelölve(ez lehet a szabályzott kimenő fesz?) van egy lefele nyilallal jelölt kontaktus és egy A betűs kontakt. kössz a segítséget!
Szia!
Amelyik nyíl a kapcsoló belseje felé mutat értelemszerűen az a bejövő fázis, a kifelémutató nyíl a szabályzott feszültség .Az "A" kapocsra csak sejtésem van .Ezeket a kapcsolókat készítették alternatív kivitelben és elképzelhető , hogy a társ kapcsolóra menő pontról van szó.Azért ha nem sürgős várj meg még egy két véleményt ,esetleg dobj egy képet róla , mert ez a lapcsoló már nem mai gyerek mivel a Kontakta márkanév már ~20éve megszünt (Kontavill->Legrand) Amit még tudj erről a kapcsolóról a benne levő cuccok szórt terei szerették zavarni egyes készülékek működését(TV,rádió) és az éjjeli csenben halk 50Hz búgást produkáltak( legalábbis ezek közül elég sok) A szerelést pedig csak körültekintően végezd nehogy "megrázó" élményed legyen
Igy igaz a harmadik az alternativ üzemmód csatija.
Szereltem már egy "pár" darabot belőle. A bemeneti csatira feltétlen a fázis kerüljön. Ugyanis ezek nem használhatók abban az esetben ha a nulla van megszakitva kapcsolószálnak. Idézet: „Ugyanis ezek nem használhatók abban az esetben ha a nulla van megszakitva kapcsolószálnak.” Ami egyébként tilos és életveszélyes is. (Csak a pontosság kedvéért.)
Jelentem élek
nem tudtam megvárni a hozzászólásokat, úgyhogy kisérletezésbe kezdtem. A síma nyílra tettem az L-t, a szinuszos áthúzóst L outnak használtam. A-t kihagytam és műxött kipróbáltam fordítva, hogy N-t dimmelem, hát tényleg nem műxik : Kössz a segítséget azért! Az alternatívos ötlet jól jött. ugyanis otthonra is kell majd egy hasonló kapcs.
Az "A" bemenet ugyanolyan hatású, mint a szenzor, pl lépcsőházi világításhoz létezett "szolga" egység, amiket párhuzamosan köthetők erre a bemenetre. A magam részéről ide betettem egy optocsatolót, amit a régi Videoton TV-be épített távvezérlő-kiegészítő áramkör hajt, így a TV-távval tudom működtetni.
"Villanyszerelő" ismerősömnél láttam már, hogy a konnektorban a védő érintkező össze van kötve a null. vezetékkel. Senkinek sem ajánlom!
Sajnos tapasztalnom kellett a saját lakásomban, hogy milyen is egy null. szakadás. nálunk három fázisú az elektromos hálózat. A villanyóránál megszakadt a null vezető. Mivel a kertes házunkban a szobák különböző fázison vannak, így a null. szakadást követően mivel bekapcsolt a fagyasztó szekrényünk, a 220V helyett 380V jelent meg. A hűtő motor tekercsén keresztűl két különböző fázis volt a konnektorban :eek2: Ráadásul a védő vezető is ott volt összekötve a null vezetékkel a villanyóra mögött! Szerencsére tragédia nem történt. Nem ugrott ki a dauer senki hajából. Somogyi lévén az akkori dédász orvosolta a problémá, egy csavart nem húztak meg kellőképpen.
Mit értesz az alatt, hogy az óra mögött volt összekötve. Az óra lakás felőli oldalán vagy a szolgáltató felőli oldalán?
Sziasztok!
Van egy gondom. Vettünk egy házat és a konyhában úgy volt megoldva az áramellátás, hogy a falból 4 vezeték jön ki, ebből egynél világít a fázisceruza, a többinél nem. Ez és másik kettő fekete, a negyedik sárga-zöld. Ezekből jött egy lámpa és 2db konnektor. Viszont ezeket leszedték és nem tudom visszakötni! Tudnátok segíteni hogyan kezdjem? Melyiket vigyem a lámpához illetve a konnektorokhoz? Előre is köszi Helló
Másik probléma, hogy nem tudom bekötni sehogy sem egy dupla villanykapcsolót.
Itt csak két vezeték van, egyikben van fázis és erre a kettőre kéne rákötni két lámpát. Bárhogy kapcsolom, mindig az egyik világít csak. Egyszer világított mindkettő,de akkor meg nem lehetett lekapcsolni A kapcsolónak 3 csatlakozása van. Légyszi segítsetek hogy csináljam, hogy mindkét lámpát kapcsolja, az se baj, ha egyszerre,csak le is tudjam kapcsolni Helló
hi
asszem neked ez kell
Igen, ez tényleg jó, köszi
Amelyiken világít a fázisceruza az a fázis a zöldsárga a védőföld amásik két fekete közül egyik a lámpa kapcsolószála a másik meg a nulla lehet minek kéknek kéne lenni vagy nézd meg jobban mert létezil kékben nagyon sötétkék is mi megtéveszthet!
Hello
vegyél ki abból a négy huzalbol kettöt,egy fázist,és egy nult,ezek lesznek a konector huzaljai.Na de a fázist még használnod kell a lámpához is,egyik huzal gondolom földelés lenne a másik megmaradó meg a megszakitot kapcsoló a lámpához a lámpa a falba van beszerelve?ha igen akkor szinte biztos hogy vagy a nul vagy a fázis megszakitója,ez atól füg mi mérsz a foglalatban,ha fázist akkor nul megszakitó.
[off]A villanyóra, a villanyórát vébő biztositék (kismegszakító), és azok bekötései valamint a szerelőtábla "mögötti" kötések az áramszolgáltatóhoz tartoznak. A plombák felbontása áramlopásnak minősül és azok szerint járnak el! Szóval oda magánszemély nem nyúlhat! Még akkor sem ha éri a dolgát! Tehát a villanyóra MÖGÖTTI terület (KÖTŐDOBOZ) az áramszolgáltató fenhatósága...
Köszi a segítséget nektek is, hard és patexati!
Ezekből remélem össze tudom hozni, megyek haza majd és megnézem...
Mindenesetben a fázist kell megszakítani, s a hulla, az megyszakítás nélkül kell h. a fogyasztóhoz menjen.
Persze itt is van kivétel. A kétsarkú kapcsoló, melyet leválasztásra használhatunk fel, PL "Időszakosan nedves" és "Nedves" helyiségeknél. Úgylátszik h. most nagyon OFF hangulatban vagyok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |