Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   55 / 270
(#) Yowie válasza kun dani hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Mivel nem homokon keresőzünk, viszonylag kevés a tengerpartunk, olyan 10cm-t le kell vonni minden értékből a gyakorlatban, hiszen nem tudod 0cm-re mozgatni a keresőfejet a talajtól. Tehát 20Ftos nagyságú dolgokat 5cm mélyen fogsz vele megtalálni, az 1Ft-ot megnem is látja ha földben van. Erre nem érdemes időt szánni, ha csak nem tank meg repülőgéproncs után kutatsz, bár gyanítom, azt meg talajhatásnak v. elhangolódásnak érzékelnéd. Bocs, mindig megfogadom, nem dumálok bele, építsetek csak nyugodtan 5 alkatrészből fémkeresőt.
(#) Yowie válasza Yowie hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Egyértelművé tenném a "jobbat". Ahogy láttam, analóg, építhető gépek között az IGSL az élmezőnyben van. Digitális gépek képviselik jelenleg a kereskedelmi élmezőnyt, ezeket igen nehéz utolérni. Vannak hátrányaik, azonban az előnyeik vitathatatlanok, egy-egy kísérletben meg lehet verni őket, de a gyakorlatban inkább a véletlen szerencse műve. persze vannak olyan speciális keresési szokások vagy céltárgyak, melyekre jobb egy analóg gép. Amiről beszélek, az 200ezertől kezdődik, erre gondoltam, amikor azt mondtam, ha jobbat akarsz. Vannak még a bolgár analóg gépek, ezek olcsóbbak, kissé többet tudnak mint az IGSL, de szerintem a gyakorlatban oda lehet tenni mellé. Aki valóban keresőzni akar, annak valami ilyesmiben kell gondolkozni. A többi, a játszós surf és hasonló PI-ket beleértve inkább a bosszúság forrása, ugyanakkor a környezet tisztán tartására alkalmas eszköz.
(#) mateatek válasza kun dani hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Járok keresőzni, és már egypár keresőt megépítettem. Szerintem a keresők között két gépnek van helye. Az egyik az IGSL és társai, tehát a VLF-IB-GEB gép. A másik pedig a PI gép, de az is kerettel és mélykeresőnek. Van terület, amit lejártam PI géppel és kis fejjel. Ezen a területen az IGSL-lel találok. Nem azért, mert a PI gép nem látja, mert volt olyan találat, amit nem ástam meg addig, amíg ki nem vittem oda a PI gépet és megpróbáltam azzal is. Látja kis fejjel. Csak a PI gép az kis fejjel lassú, mint a tetű. Ha gyorsan mész vele, átmész simán a jel fölött. Molyolva kell menni vele, amire nem nagyon vágyik senki. A VLF-IB-GEB gépekkel lehet haladni. Ha jel van, akkor azt csippantja.
Ha építesz egy olyan gépet, ami nem lát mélyre, ráadásul lassú, mint a tetű, mert ugye a BFO gép sem a gyorsaságáról híres, akkor a találásaid le fognak korlátozódni az MTZ lendkerekekre és a lemez lavórokra. Esélyed nem lesz arra, hogy apró tárgyakat szedjél. Yowie sem azért írja a hozzászólását, hogy abajgasson, csak tudja azt, ha egy kereső jelez, az még nem jelenti azt, hogy terepen is használható lesz.
Egy gépnek nem csak működőnek, hanem használhatónak is kell lennie. És ez nagyon leszűkíti a gépek sorait.
(#) nagyepf válasza Sanyi87 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

En tudok erzekeny femkeresot epiteni hazilag ami nagyon erzekeny:kell egy AM/FMradio es egy szamologep.Ossze kell ragasztani oket.Aradiot tedd AM-re!Utana kapcsold be a szamologepet!Probald ki egy nagyobb femdarabon pl kanal vagy csavarhuzo!Ha a radio recseg akkor sikerult.Bovebb informacioert a youtube ra ird be how to make a metal detector!
(#) nagyepf hozzászólása Aug 22, 2012 /

Esetleg eros magnessel felszedheted a homokos femdarabokat,amiket befed a homok es nem latod oket.
(#) Yowie hozzászólása Aug 22, 2012 /

Itt lehet nézegetni gépeket belülről

kereső PCB-k
(#) kampokez hozzászólása Aug 22, 2012 /

Valaki feltenné az IGSL keresőnek a leírását?
A külföldi fórumon ömlesztve van és nem tudom melyik a végleges verzió.
Köszi!
(#) kun dani hozzászólása Aug 22, 2012 /

Igazából én komolyabb gépnek nem nagyon szerettem volna nekiállni. Se megfelelő műhelyem se szaktudásom nincs hozzá. Kezdésnek megépítettem kis BFO keresőmet hátha találok vele valamit. Azzal az egyszerű áramkörrel is volt elég bajom. Ezért nem akartam több ezer forintot költeni alkatrészekre és vagy működik vagy nem. Talán majd elektortanárom ha segít megpróbálok valami komolyabb dolgot összetenni de itthon nem igazán állnék neki egymagam.
(#) mateatek válasza kampokez hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Azon a külföldi fórumon, az IGSL topikjában, a kilencedik oldalon, a 209-es hozzászólásban.
(#) Yowie válasza kun dani hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Akkor egy játszós PI-vel (Surf, Clone és semmi esetre equinox) kéne folytatni esetleg a silverrel, bár ha annyi munkát befektetsz, akkor inkább az IGSL, de ha keresőzni akarsz, akkor venni kéne.
(#) kiralyka84 hozzászólása Aug 22, 2012 /

Valaki tudna abba segíteni,hogy igsl-t osziloscop nélkül milyen mosdon tudnám bölöni ami erkere is jo lenne?melyik potival lehet hangolni?Ha állítás után kiprobalom mindig ugy is be lehet lőni?ÖTLETEKET VÁROK KOSZIKE
(#) Ge Lee válasza kun dani hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Érdemes tisztázni egy két dolgot mielőtt nekiállsz építeni, és akkor másként fogod látni a dolgot. Komoly (mármint igazán értékes) találatokban ne nagyon reménykedj, sokan vannak az országban akik a 90'-es évek elejétől fogva ebből (is) élnek, minden arra érdemes területet lejártak már, és nem BFO-kkal meg Silver-el, hanem méregdrága gépekkel. Csekély esély azért még van, ez az első ok amiért játékszintű kereső építésébe még unaloműzés miatt sem érdemes belevágni.
A második ok pedig az, hogy egy gagyi (ami semmire sem használható) és egy komoly, már jól használható gép között alkatrészárban néha nincs nagy különbség, lehet hogy csak 3-4000Ft. Amiért az utóbbi mégis jóval többe kerül az az, hogy kell hozzá csinálni hosszadalmas, idegtépő munkával egy precíz fejet, amit szintén nem kis munka árán össze kell hangolni az áramkörrel.
Tehát az első esetben lesz egy egyszerű, olcsó keresőd amit semmire sem tudsz majd használni, a második esetben pedig némi többletköltséggel és jó sok munkával lesz egy egész jó, már ha ügyes vagy.
(#) mateatek válasza kiralyka84 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Szkóp nélkül sehogy. De egykét elfuserált kereső készítés árából vehetsz egy valamire való használt szkópot.
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Ez azért csak részben igaz.... pl egy jól megépített delta, az sok mindennek nevezhető csak lassúnak nem.
Én a saját magam által áttervezett deltával, egyedi 35cm-es fejjel megépített gépemmel, igen gyorsan tudok haladni.
De terveztem olcsóbb egyszerűbb gépet is ami szintén PI és az is nagyon gyorsa, haladós terepen. 25cm-es fejével a hangyafingot is megtalálja. Mindez terepen, élesben, nem levegőben, a műhelyben.
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Csináltam már pár PI gépet. Lehet őket gyorsítani. De Te a géped feje előtt egy 1 forintost kb 15-20 centi távolságban elrántasz, olyan gyorsan, ahogy csak tudsz, arra határozott jelet kapsz?
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Nem tudom ezt még sosem próbáltam, mert nem életszerű. Ilyen gyorsan a gépet sem tudom rángatni, de egy jó kereső tempóban tökéletesen jelzi, mondjuk nem csak ezt...
múlt héten a gyerekeimmel kimentünk a Duna-partra és légpuska lövedékeket szedegettünk a kicsi géppel, csak úgy brahiból... 10cm-ről szépen jelezte... és pár centi vizes iszapban voltak.

Hozzáteszem, én igazából a PI gépekre vagyok ráállva, mással nem is igazán foglalkoztam eddig, kivéve egy Silver-t.

Ez a kis gép sok év munkájának az eredménye....
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Megterveztem egy az elképzelésem szerinti gépet, majd készítettem egy tesztpanelt hozzá. A kereskedelemben kapható összes létező műveleti erősítőt kipróbáltam a különböző fokozatokban, hogy hol melyik teljesít a legjobban, ebben az adott gépben. Szkóppal néztem a müv.e. tápvonalait, hova kell tenni a szűrőkondikat, és milyen értékeket, hogy az egymásra hatást a legjobban minimalizáljam. Az csak mellékzönge, hogy minden alkatrészt egyesével ellenőriztem a beépítés előtt, az ellenállásokat az 1%-os sorból válogattam mindenhová,a differenciál mintavevő alkatrészei 1ezreden belül futnak a szimmetria érdekében, a mintavevő FET-ekből rengeteget teszteltem az adott pozícióba, fizikai helyére, és az egymáshoz viszonyított elhelyezkedésükre vonatkozóan, hogy hőkompenzálásban legyenek egymással.

Kísérleteztem a beépített kondenzátorokkal milyen dielektrikumúak a legjobbak az egyes helyekre, milyen tűréssel, mely diódák a legjobbak a különböző helyeken,
kísérleteztem a mintavevők vezérlésével, az érzékenység szabályozó optimális működésével, az optimális segédtáp előállító áramkörökkel, az automata nullázó áramkörrel, ennek a működési időállandójával, a legérzékenyebb hanggenerátorral, és persze a legoptimálisabb meghajtó FET-tel. Ehhez terveztem egy intelligens, teljesen automata, felügyeletet nem igénylő töltőáramkört Li-Ion aksihoz, valamint egy felhasználófüggetlen védőáramkört, ami felügyeli a készülék fő tápfeszültségét, jelzi az akku lemerülését , majd a feszültség kritikus szint alá csökkenését, és végül ki is kapcsolja a készüléket az akku védelme érdekében úgy, hogy nem is engedi visszakapcsolni a lemerült akkuval.

Ebből lett végül egy kompakt, egykezes készülék, aminek minden áramköre a dobozában van, nincs fejhallgató, nincs lógó kábel, masszív hegesztett aluminium felső váz, és műanyag/ kompozit, üvegszál/műgyanta alapú alsó váz és fej az eredménye. 12V 2Ah Li-ion aksi hajtja a gépet, így egy egész napos keresést kibír. Ha mégis lemerül valahol, akkor akármiről fel lehet tölteni mert a beépített töltő áramköre dc-dc konverteres így 5V és 18V között bármit elfogad. Van hozzá egy szivargyujtó adapterem amivel kocsiban is tölthetem.

Gyakorlatilag egy hangerő szabályozó és egy érzékenység szabályozó az összes kezelőszerve, ezen kívül minden automata és önvezérlésű. 1kg körül van az üzemkész súlya, egy jó haladós tempóban a légpuska lövedéket már 10centi körül jelzi, de az apró tárgyak kihangolhatóak ha akarom, a keresési végmélysége kb 130-140cm körül van a 25cm-es fejével. Hőmérsékletre nem érzékeny, akkufeszültség változásra szintén érzéketlen.
(#) kampokez válasza arion hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Tudnál feltenni képeket az általad épített keresőről?
(#) arion válasza kampokez hozzászólására (») Aug 24, 2012 /

Ez ugyan nem a reklám helye, de itt megtalálsz minden infót róla.
Mindenkitől elnézést előre is.

http://clonepi.uw.hu/seusogoldsp.html
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Az a gyorsaság szerintem igenis életszerű. Van egy terület, amit PI géppel gyakorlatilag nem tudtam lejárni. Olyan volt PI géppel, mind ha egy vaslemezen mennék. Lassú volt a szétszórt rengeteg jel elkülönítéséhez. Maximum a diszkriminátor LED-jeire tudtam hagyatkozni.
A videón látható gépen a legszutyokabb fej van, a legkevésbé mélyre látó. A jobbik fejjel még több a jel.
http://www.youtube.com/watch?v=-qOsG_KSk3g&feature=g-upl
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Gratula, nagyon profi gépet építettél.

De mint a videón is látszik, Te sem azzal a tempóval rángatod a gépet, mint amit nekem javasoltál.
Ebben a tempóban pedig az enyém is tökéletes.

Egyébként figyelmen kívül hagytál egy lényeges dolgot. Két különböző gépről beszélünk, amik csak a működési elvükben azonosak, a jel feldolgozásában már nem.
Te is tudod hogy PI és PI gép között lényeges különbségek lehetnek, jó példa erre az Equinox, vagy a Surf Pi, amit ne hasonlítsunk pl egy Deltához vagy Snifferhez.

Én például szemetes talajon is jól boldogulok az áttervezett Deltámmal, vagy ezzel a kicsi gépemmel is.

Az előbbivel azért mert a nagy fej és finom beállíthatósággal ki tudom iktatni a szemetet, a kicsivel meg azért mert a kisebb fej párosítva egy brutális érzékenységgel, szépen érzékelhetővé teszi a különböző jeleket.

Hozzáteszem, én nem szelektálok, válogatás nélkül mindent megások és ha kell szitálok.

Tisztában vagyok benne, hogy két különböző gépről beszélünk. Azért nem használom az apróságokhoz a PI-t, mert ennek a gyorsaságnak a felét sem tudom megközelíteni vele. Persze, ha csak azért nem tudtam eddig elérni PI-vel, mert rosszul csináltam, szívesen meghallgatom, hogy mitől lesz cefet gyors.
PI gép szerintem kerettel az igazi és verhetetlen. Én is terveztem és készítettem magamnak egy PI-t. 24 voltos, diszkriminációval. Kerettel a sörös dobozt levegőben 2.5 méterről frankón jelzi, persze levegőben, mert ilyen mélyre még nem tudtam lefúrni. De 120 centi mélyen lévőt a földben diszkriminál. Van hozzá 50-es fej is, de azzal nem szoktam keresőzni, csupán a találat lokalizálásához használom.

Erről a gépről mondtad hogy nem eléggé gyors?

Akkor három kérdés: Rézcsőből van a nyél?
A fej ha jól látom nem direkt kábelt használ hanem valamilyen csatlakozó van a fejben ugye?
A fej és a nyél csatlakoztatásához mit használtál? Nem látszik jól a képen, rézcsap vagy csavar vagy egyedileg készült acél elem?

Ez a gép ez nem gyors. Nem is akarom, hogy ez az legyen. Ez mélykereső. Amúgy a nyél az fa. A csati, meg a gyorsaságot nem befolyásolja.

Megesküdtem volna hogy rézcső.... hogy a fenébe tudtad a fát ilyen szépen meghajlítani és bevonni ilyen sima felületűre?

Egyébként a csati befolyásolja a sebességet, és nem csak az hanem amit a képen látok ill. a csatlakozó kiviteléből sejtek.

De ha így tökéletes számodra, akkor lényegtelen.

Csak egy érdekesség, gondolkozz el rajta:

A nagyobbik gépem, kizárólag teszthez, csúcsrajáratva, 25cm-es tekercsével !! 50x50-es vaslapot 190cm ről jelzett, a végmélysége pedig 560cm!! volt. Nem 1mx1m kerettel csak egy hozzáhangolt 25cm-es tekercsel.
impulzusfrekvencia 104Hz, impulzusáram kb 7A, impulzusfesz, kb 600V-körül volt. A pontos értékekre már nem nagyon emlékszem mert kb 10 éve csináltam a tesztet. Hozzáteszem így már az instabilitás határán üzemelt a gép.

A FET masszív hűtéssel is forró volt, és 10000µF kapacitás kellett a pufferáramokhoz... különben "csuklott" a gép....

Egyébként ha már a szép gépek, én is mutatok neked....

A fejen lévő csatlakozó mi módon tudja a gép, ismétlem a gép gyorsaságát módosítani? Megjegyzem, csati nélküli fejjel sem gyorsabb. Kisebb fejjel sem.
Azt szeretném elérni, hogy ha egy 1 méteres falécbe beleütök 4-5 szöget, és azt elhúzom a gép előtt, akkor ne egy egy méteres hangmasszát kapjak, hanem 4-5 külön jelet. Vagy ha egy apró valami fölött gyorsan elhúzom a fejet, akkor jelezzen rá, és ne molyolni kelljen a föld fölött. Miközben az érzékenységem helyen van. Azt hiszem, hogy ezt a PI sosem fogja megcsinálni.
Persze a megvalósulás ötleteit várom.

Amúgy, az itt leírtakban is látható a PI gép egyik hátránya. Például a 100-200 hertzes frekvencia. Egy másodperc alatt a fej simán megtehet egy méternél több utat is. Főleg egy nagyobb fej. ilyen gyors mozgásnál a kis céltárgyra jut néhány impulzus. Abból a néhány impulzusból egyik gép sem fog rendes jelet csinálni. Persze egy bizonyos frekvenciáig növelhetem a a fej gerjesztésének a sűrűségét, de nem a végtelenségig, mert még "összeérnek".
Ez a végmélység meg micsoda? Leástál valamit olyan mélyre, és megtaláltad?
Következő: »»   55 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem