Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
1., Köszi az infókat
2., Igen erre a dologra elég egy dugasztáp, de tételezzük fel, hogy ez olyan vezérlés a táplálandó áramkör, ami a paramétereknek megfelel, de 230V AC-t kapcsolgat relék segítségével. Itt ugye alapból a dobozba érkezik a hálózati feszültség, nem célszerű külön dugasztápot használni. 3., Az érintésvédelem természetesen megoldandó és elsődleges szempont. Nem ez az első hálózati árammal működő eszköz amit csinálok, csak sajnos a tudás ezen része erősen hiányzik a fejemből. Idáig is minden egyes cucchoz valakitől kérdezgettem, csak mondjuk, hogy meguntam. Szeretném ha nem csak a vezérlőket, érzékelőket, stb. tudnám megvalósítani magamtól, hanem az áramellátásról is tudnék gondoskodni. De azért szűkíthetünk a körön. Olyan eszközöket csinálom megrendelésre, melyek a fent leírt módon működnek. Egyedi vezérlések (kazánok, intelligens házak, de akár autóba való biztonsági vagy konfort elektronikák.) Az utóbbi témakörben általában egy fesztab (7805) elég, bár olykor-olykor ott is inkább kapcsoló üzemű a táplálás (kisebb fogyasztás). Amíg törpe feszültségről van szó, addig nincs is bajom ezekkel, de a hálózati tápok mások. Ezen ismeretek bővítése lenne a célom ezzel a kérdéssel. Remélem érthetőre sikeredett, és nem veszitek zaklatásnak, hogy ki akarok húzni belőletek valami általános információt.
... és folytassuk. Mi is az a transzformátor?
Bővebben: Link Ezt akár ki is kereshetted volna. Ebben vannak az alapképletek. Bár ezzel a gyakorlatban nem sokra mész, amit elvetettél gyakorlati méretezést, azzal többre mész. A gugli rengeteg találatot hoz, elméletit is. Egyébként a kapcsolóüzemű tápokban is van transzformátor, (de legalábbis tekercs) ami a működési frekvencia miatt sokkal kisebb, és főleg könnyebb..
Téma képei: 7. oldal 4. kép pl. Ilyet keress!
Parancsoljál, ezekből a PDF-ekből pl. össze lehet szedni sok okosságot: Bővebben: Link
Igen, ez-az! Köszönöm! Bekötöttem és működik!
Talán azért siklottam át felette, mert az enyém kicsit máshogyan néz ki, kicsit régebbinek hat, és másabb sorkapocs van rajta. Még egyszer köszönöm!
Sziasztok!
Egy bontott tekercsből nyert E vasmagnak, hogyan tudom meghatározni az Al értékét? Segítségeteket előre köszönöm!
Szia! Az "inverteres hegesztő trafó", vagy a "kapcsoló üzemű tápegység 230V-ra" c. topicban le van írva (ha ferrit vasról van szó; lemezeknél ilyen nincs).
Van egy 5x5 cm es EI vasmagom, volt már itt róla szó, 25AC-t ad le és 5x1mm es dróttal van tekerve a szekunder, kb hány ampert adhat le max?
Mi az hogy 5*1mm?
1mm-es drót 2,5A bir el. Meg köveztek érte, de szerintem a 3A is sima ügy...
Megnéztem mindkét témát, igaz nagyságuk miatt csak keresővel próbálkoztam, de nem találtam. Nem tudod kinek a hozzászólása volt?
Írok mindkét forumba, hátha akad valaki akinek beugrik a hozzászólás.
Ha már szóba került, akkor mondjuk ki bátran, hogy totálisan semmit sem jelent mikor szimplán azt mondjuk egy vezetékre: elbír 2,5A-t. Elbír az 2000A-t is, csak esetleg nagyon rövid ideig.
De félre téve a polemizálást (polemizál=ellentmond, vitázik), arról van szó, megpróbálunk életszerű körülményeket feltételezni, és ezeket figyelembe véve adjuk meg a terhelhetőséget. No de kinek mi az életszerű? Transzformátoroknál, 2,5-3A/mm2 áramsűrűség már kimondottan nagy biztonságú méretezésnek számít. Ez a tartomány egyébként ésszerűtlenül alacsony, mert pl a falban futó vezetékek esetében ennek akár az 5-szöröse is bőven elfogadott az építőiparban. Trafóknál azért macerásabb a dolog, mert szorosan egymás mellett, kimondottan zárt térben vannak a huzalok, ezért az Ő melegük nem tud hová menni, egymást melegítik a huzalok. Ezzel együtt is -véleményem szerint-, nem számít orbitális vakmerőségnek a 4A/mm2 körüli érték megengedése sem, csak melegebb lesz a trafó. Egészen kisméretű trafók primer tekercseinél, akár 7-9A/mm2 is előfordul, mert csak így fér el a huzal, de azok melegszenek is rendesen. D1-es huzal esetében, ha S=2,5A/mm2, akkor Imax=1,96A S=3,0A/mm2, akkor Imax=2,36A S=4,0A/mm2, akkor Imax=3,14A
Kedvencem a pongyola fogalmazás, amiből mindenki azt olvas ki ami épp eszébe jut. Lemaradt egy V betű, nem baj kitaláljuk, ha akarjuk; mi lehet a 25AC. Némi visszaolvasással hatalmas tudásra lehetne szert tenni, minden le van már írva a transzformátorok teljesítményéről, méretezéséről, huzalok üzemmódnak megfelelő terhelhetőségéről. Pl: "J"áramsűrűség, folyamatos üzemű; hegesztő; impulzus üzemű, stb. transzformátorok esetére. Az "S" látszólagos, "P" Wattos, "Q" meddő teljesítmény összefüggéseiről, számításáról. [OFF]Persze, ha valóban érdekli a delikvenst.
Sziasztok!
Adott az alábbi donor transzformátor. Ebből szeretnék kinyerni 17V-os szekunder feszültséget, azaz 230/17V-os trafóra lenne szükségem. A szekunder áram 4A legyen, de a maximálisat szeretném kihozni belőle. Milyen szekunder és primer tekercsszámokkal és huzallal kellene dolgoznom? tekerésben nem vagyok profi, és nem biztos hogy olyan átmérőjű huzalom lesz, ezért olyan 80%-os kihasználtsággal lenne jó számolni. Tudtok ebben segíteni?
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék tőletek hogy mit tudtok az alábbi transzformátorról amire az van ráírva hogy "AM-2250 40 ATOM" megmértem a feszültségét 54,2V a középkivezetéshez képest pedig 27,30V. Egy régi Akai AM 2250 erősítőből bontottam egy stk463-as ict hajtott gyárilag. Az lenne a kérdésem hogy körülbelül mekkora teljesítményű lehet és ugyszintén erősítő tápjaként szeretném hasznosítani hogy van-e valami ötletetek ahol megállná a helyét. Válaszotokat előre is köszönöm!
Szia!
Az STK teljesítményéből, és a feliratból (ld: adatlap) kb. 40VA, hogy az egyéb dolgokat is ki tudja szolgálni. Terheld meg melegedésig (jó kéz melegig, kb. 2 órára), vagy szekunder tekercs huzal átmérőből számítható (J~ 2.5-3-mal).
Szia! Kedved szerinti AB osztályú erősítőt építhetsz belőle. 8 ohm, vagy nagyobb impedanciával terheld.
Szia!
Bármire vevő vagyok amivel kapcsolatban lehetne hasznosítani a trafót. Eredetileg egy mono tda7294-nek lett volna szánva ami sztereóba lett volna megépítve de ennek sajnos édeskevés még labortápnak is az. Esetleg lenne valami tipped vagy ajánlásod erősítő kapcsolással kapcsolatban?
Ugyan ilyen kaliberű trafóm van, JVC erősítőből. STK4141-et hajtott. A szekunder éppúgy 2x27V. Ezzel terhelem: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1285567.html#1285567
Ugyan úgy tehetném 2db TDA-val is. Az erősítő teljesítményét alapvetően a tápfeszültség és a terhelő impedancia határozza meg, tehát ha eddig bírta ezután is bírni kell neki. A viszonyítás kedvéért megmértem a pakkot, 70x60x40-es. A készülék hátára 80W teljesítményfelvételt írtak (Made In Japan). A terheletlen egyenfeszültségem 2x36V. Egy csatorna mért legnagyobb clippelés nélküli teljesítménye ohm-os ellenállásra (8 ohm) 40W. Az erősítőt becsülettel terhelem (zenével a torzítás határán belül) és a trafó nem izzad
Szia!
Felkeltetted a figyelmemet! Érdeklődni szeretnék az általad megépített texas erősítőről hogy milyen a hangzása elsősorban olyan erősítőt szeretnék építeni aminek tiszta hangja van és viszonylag részletes mivel első hangfalakat szeretnék vele hajtani nem nagy teljesítményűek szóval az általad említett 40W bőségesen elegendő lenne. Nem szeretném offolni a témát csak ki szeretném kérni a véleményed az erősítővel kapcsolatban hogy milyen a hangzása és én mindennapi zenehallgatásra filmnézésre használnám hogy milyen topic fele nézzek szét akkor! Köszönöm a segítséged egyébként
Ajánlom az Erősítő mindig és mindig témát. Figyelés re kijelöltem, rábukkanok, ha oda írsz.
Sziasztok!
Egy régi antenna jel-erősítőből kimentettem egy kis paneltrafót. Megjegyzem, az antenna erősítőt hibás állapotban kaptam. Mielőtt kivettem, az elektronikát átfutva megállapítottam egyértelműen , hogy melyik a 220-as fele, rá is írtam. Ma ki akartam próbálni, mi jön ki a secunderen, hogy alkalmas lesz-e a kitűzött célra, de nem működik. Rábikázom a 220-at, de a kimeneten semmi se jön ki. A secunderen ki tudom mérni a 16R ellenállást, de a primeren semmi ellenállást se tudok 0-2M ohm-ig mérni. Létezik, hogy rossz a trafó, és azért nem tudom kimérni, valamint azért volt alapból rossz a jelerősítő? Üdv!
Sziasztok! Honnan vehetnék, nem aranyáron, tekercselő huzalt? Hol mérnek ki, és postáznak is? Már kérdeztem itt a fórumon, de előrébb nem jutottam.
Primer--1104menet--0.4-0.45mm zománc huzal
Szekunder---83menet---1.6-2mm zománchuzal
Sziasztok!
Ismét kérdéssel fordulok hozzátok. A ferrit magokat mivel szoktátok összeragasztani?
Szia!
Hőálló ragaszóval ragassz, például kétkomponenses epoxi alapú ragasztóval.
Szia!
Egy típus tudnál mondani(amit te is használsz), mert így hirtelenjében beírtam a googleba, és egy jó pár lehetőséget felkínált. Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |