Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   380 / 607
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Szia! Fleta teljesen korrekt választ adott a feltett kérdésre. Nem értem miért traktálod ezzel.
(#) mazso1988 válasza reloop hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Szia Reloop!
Megpróbáltam így hogy be lettek állítva a potik így ahogy mondtad és valóban jöttek így már a mélyek, de azért még tesztelésre szorul a kicsike!

Még annyi gondom lenne vele hogy ha nincs vezérelve, és a volume pótméter is teljesen le van tekerve, akkor is valamiért halk sustorgás hallatszik a hangszóróból ez miért lehet? Talán földhurok?
(#) reloop válasza mazso1988 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Szia! Ezt a sustorgást az IC-k zajának vélem. A földhurok tipikusan búgó hangot hallat.
(#) mazso1988 válasza reloop hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Ezzel akkor nem is lehet igazán semmit sem kezdeni gondolom.
(#) Alkotó válasza mazso1988 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
A részleteket -szokás szerint- nem ismerem, de a TDA7294 saját zaja (sustorgás) nagyon pici, nálam a hallásküszöb környékén van, de inkább alatta.
Ebből arra gondolok, van előtte valamilyen másik fokozat, ami termel egy ettől nagyobb zajt. A dolog nagyon egyszerűen tesztelhető, ha a végfokozat bemenetét rövidre zárod (ha van előtte fokozat, válaszd le, nehogy károsodjon), akkor csak a végfok saját zaja marad a hangszóróban, tehát meghallgathatod a mértékét.
Ha kiderült, hogy ez rendben van, akkor az előtte lévő fokozatot kell átnézni.
(#) mazso1988 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Nálam is épp hogy csak hallatszik igazán csak akkor mikor közelebb megyek a hangszóróhoz. Igen van előtte előfokozat mert ez eredendően mélynyomó erősítőnek készült.
(#) szemy91 válasza reloop hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
hát még eddig nem volt dolgom erősítő építésében, javításában már inkább,de ez nem éppen ugyan az
(#) mazso1988 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Leválasztottam az előfokot a végfokról és megszűnt a sustorgás. így akkor az előfokban keresendő a hiba ezt is lehetne szűkíteni szerinted?
(#) Alkotó válasza mazso1988 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Erre tippeltem Én is.
Az előfok zaját is lehet feszegetni, de ha ennek mértéke nem nagy, akkor talán nem érdemes. Ezek a fokozatok, általában feszültséget erősítenek, aminek mértéke akár több százszoros is lehet. E miatt a saját zajukat is erősítik. A "sustorgó" jellegű zajok a félvezetők saját terméke általában, ezért pl. egy jobb minőségű műveleti erősítő zaja kisebb lehet mint egy olcsóbb változaté.
Ezen kívül még zajosító hatása lehet egy szélsőségesen elhibázott illesztésnek, ami akkor fordul elő, ha a korábbi fokozat kimenetét nem zárja le eléggé az Őt követő fokozat. Manapság ennek már alig van jelentősége, szinte bármit lehet bármihez kapcsolni.
(#) mazso1988 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Én TL074 használtam direkt a csatoló kondik minősége is gondolom nagyban befolyásolja ezeket a fennmaradó zajokat igaz?
Gondolok itt pl: elkókra, amik közvetlenül vannak bent a soros zenei jelben.
(#) WaRL0 válasza mazso1988 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Kondikat amiken keresztül esetleg jel is megy illene fóliára cserélni.
(#) akos153 hozzászólása Aug 29, 2012 /
 
Nekem is lenne egy hasonló problémám. Ha rá van kötve a végfokra egy előfok (pl egy keverő) és az be is van kapcsolva akkor semmi zúgás semmi sistergés nem hallatszik a hangszórókon. Ha ki van kapcsolva és le is van választva azaz nincs összekötve csak magában a végfok van bekapcsolva akkor hallani egy kisebb zúgáshoz hasonlító hangot. Ez mitől lehet?
(#) Alkotó válasza akos153 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Pl. ekkor lebeg a végfok bemenet. Zárd rövidre, el kell hallgatnia.
(#) WaRL0 válasza akos153 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Szerintem szabadon van a bemenet, és összesed minden zajt. Próbáld meg esetleg egy nagyobb ellenálással lezárni.
Szerk.: Alkotó gyorsabb volt
(#) Alkotó válasza mazso1988 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
A kondi egy végeláthatatlan világ. Ezzel együtt sem hinném, hogy értékelhető mértékű zajt termelnének (azt hagyjuk meg a félvezetőknek).
A kondik minősége inkább a frekvenciamenetre gyakorolt hatásuk miatt kap jelentőséget, de (remélem nem bántok meg vele senkit) ez a témakor nem esik abba a nagyságrendbe, ahol már figyelni (és főleg költeni) érdemes erre.
Sok féle 4-es műveleti erősítő létezik, 50Ft-tól akár 5000Ft-ig. Találomra próbálj ki néhányat, akár már a TL084-is jobb lehet, de vannak ettől sokkal brutálisabb OPA....-ok is.
(#) akos153 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Köszönöm a választ. Ha teszek elé egy előfokot akkor ez a gond megszűnik? (próbaként volt rajta egy keverő előfokkal együtt szeretném használni majd egy közös dobozba építve). Csak megijedtem, hogy valami baj van. Egyébként ha rövidre zárom búg az egész hangfal, teljes kivezérlésbe kerülnek a hangszórók!
(#) mazso1988 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2012 /
 
Tudom hogy ezek a zúgások nem olyan nagy dolgok, mert tény hogy mikor szól nagyon szép hangjuk van ezeknek az erősítőknek.
De én nálam sajnos valami más okból eredhet ez a kis mértékű zúgás, mert ha kiveszem a TL074-et akkor is megmarad ez a jelenség.
(#) reloop válasza szemy91 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Az építés megkezdése előtt ajánlom olvasd el KD mester B5 erősítőhöz írott előszavát. Remélem nem másítja meg a döntésed, de jó ezzel tisztában lenni.
Annak érdekében, hogy ne egy toldozott-foltozott művet állíts elő, javaslom készíts egy vázlatot a majdani erősítőről. Alapvetően tartalmazni fogja a végfok paneleket, a kimeneti-bemeneti csatlakozókat és a tápegységet. Időben el kell dönteni, hogy szükséges-e a bejövő jelet, annak hangszínét szabályozni, szeretnéd-e a hangsugárzóidat egyenfeszültség ellen védeni, kívánod-e ventilátorral javítani a hűtés hatékonyságát (kívánni fogod ), és kellenek-e egyéb apróságok: kivezérlés jelző, crossover, stb-stb. Pillants a téma képeire, fogsz találni pár olyan erősítőt, amiben több trafó is van, mert menet közben fogalmazódtak meg az igények és már nem volt mód az újabb és újabb szekunderek feltekercselésére, holott a kezdeteknél még lett volna rá lehetőség.
Ha nem szeretnél ennyire belemélyülni, és szabadon választod ki a transzformátort, akkor azt az általános tanácsot adnám, hogy a végfokhoz tartozó szekunderek mellett legyen 3db 10-12V-os 1A terhelhetőségű is.
A transzformátor névleges teljesítmény igényét az a puszta tény, hogy 2x200W erősítő lesz belőle még önmagában nem határozza meg. Teljes biztonsággal egy 600-700VA-es trafó tudja meghajtani ami bizony elég tekintélyes úgy árban mint tömegében. Ha az erősítőt csak a dinamika csúcsok lesugárzásakor veszed igénybe a maximális teljesítményen, tehát nem clip-pel folyamatosan, akkor kisebb 4-500VA-es is meggyőzi.
Mivel kezdő építő vagy, a szimmetrikus táplálású hidat nyugodtabb lélekkel ajánlom. Ennek 2x24VAC szekunder kell - a fentiek szerint - 8-12A terhelhetőséggel.
Inkább jelzem, mint meglepjen: a hídkapcsolás ezzel a tápfeszültséggel 8 ohm-os hangszórókat tud jó hatásfokkal meghajtani.
(#) reloop válasza mazso1988 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Ha zúg az már lehet földhurok. A fotón azt látom, hogy a hangszóró a testet a jel test helyéről kapja, ami kirívó hibának (hibalehetőségnek) számít. A hangszóró test helye a táp pufferkondenzátorainak közös pontja. A két csatlakozási lehetőség ugyan elektromosan összeköttetésben áll egymással, de az összekötő szakaszon óhatatlanul feszültségesés jön létre, melyet a kapcsolás még fel is erősít.
(#) mazso1988 válasza reloop hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Ezt már közben javítottam és át van kötve a föld vezeték a pufferkondenzátorok mellé, a képen lévő vezetékest is lecseréltem vastagabbra.
(#) mazso1988 válasza mazso1988 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Jelenleg a képen látható módon van vezetékelve az erősítő.

sub.jpg
    
(#) demonherceg válasza fleta hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Csak leírtam,hogy ez az egy megoldás létesek,hogy 4 IC egy helyre dolgozzon. És a válaszaimból kiderül,hogy a szimpla 7294 egyáltalán nem lehet. És csak segíteni akartam azzal,hogy adok egy ötletet.
(#) szemy91 válasza reloop hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Köszi! ha esetleg tudsz valahol ahol a KIT-eket meg lehet venni,ahol érdemesebb és jó is és persze ahol olcsóbban meg lehet úszni minden információt, segítséget szívesen fogadok
(#) vipera1997 válasza szemy91 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
(#) david91 válasza szemy91 hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Én őket tudom ajánlani.
(#) demonherceg hozzászólása Aug 30, 2012 /
 
Sziasztok. Volna egy hatalmas nagy kérdésem. Az a gond,hogy vettem 4 db TDA7294-et és mind a 4 IC-nek legyártottam a már jól bevált NYÁK-ot ami eddig mindig működött. És most egyik IC sem akar megszólalni. Siri csendben vannak akár mit teszek,és még nem is melegednek hűtő nélkül sem. Mi a fene lehet velük? Én gyanítottam a gyári hibát. De,hogy mind a 4 az legyen,már gyanús egy kicsit. Igaz olcsóbbak voltak,miket eddig vettem. Ha valakinek volt már hasonló problémája ezekkel az IC-kel akkor a tanácsokat szívesen várom. Előre is köszönettel.
(#) reloop válasza demonherceg hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Szia! Lehet hibás értékű ellenállás a stby/mute körben. Ha nincs legalább 3,6V a 9 és a 10 lábakon akkor viselkedik így az IC.
(#) Alkotó válasza demonherceg hozzászólására (») Aug 30, 2012 /
 
Szinte kizárt, hogy eleve hibás IC-ket áruljanak. Szerintem inkább minden panelon elkövettél valamilyen értékeltérést, és ez zavar be a képbe.
(#) demonherceg válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Nos a stby/mute lábán stabil 5V van. És előbbi panelokon ugyan azok az alkatrészek voltak,mint ezeken. Hisz vadi új alkatrészekből vannak megépítve és a többi működött. Az összes panel egyforma mint a vízcseppek. Csak is az IC-k szórakoznak velem,és kezd elmenni a türelmem. A füst még bennük van...úgy,hogy kéne még működniük.
(#) Alkotó válasza demonherceg hozzászólására (») Aug 31, 2012 /
 
Az egy rossz hibakeresési megközelítés, ha abból indulsz ki, hogy minden jó.
A panelok egyformasága éppen a hibák egyformaságát jósolja.
Ha még van a régebbi ("ugyanilyen" de működő) példányokból, akkor próbáld azokkal "összemérni". Ehhez tápfeszültség sem kell,csak azonos pontok közti ellenállásokat hasonlítasz össze.
Feltételezem, hogy már az elejétől megbízható áramkorláttal élesztgetted a panelokat, mert az IC-k elpusztításához nem kell feltétlenül füstnek is társulnia (de tény, hogy azzal együtt sokkal látványosabb a kivégzésük).
Következő: »»   380 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem