Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   55 / 2515
(#) Kovidivi válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Hello!
4 ohmos hangszóró helyett simán használhatsz 8ohmosat, baja nem lesz, csak fele akkorát fog szólni. 2 hangszórót úgy tudsz bekötni, hogy kettő kimenetet nem használsz. hidalni nem lehet az ic-t.

Megj: Ezt a kérdést nyugodtan feltehetted volna az Erősítő mindig és mindig c. topic-ban.
(#) lamalas hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Kovidivi,

Legyszi kicsit figyelj jobban oda miket mondasz:
Idézet:
„+-30 voltot pedig a +-21volt egyenirányításával érhetsz el...”

Az a bizonyos +-21V ha jol sejtem valtakozo feszultseg (meghozza a trafo szekunder feszultsege) igy ott nincs se + se - !!! Inkabb ird azt, hogy "+-30V-ot 2x21V valto egyeniranyitasaval erhetsz el..." ami egyebkent nem teljesen igaz, mert uresjaratban sem lesz +-30V ugyanis a diodakon is esik feszultseg ... kozel lesz hozza, de nem eri el a gyok2-es csucserteket. Bocs, ez mar csak szőrszálhasogatás

A masik:
Idézet:
„4 Ωos hangszóró helyett simán használhatsz 8ohmosat, baja nem lesz, csak fele akkorát fog szólni.”

Ez megint olyan kijelentes ami akar igaz is lehet, de akkor pontosan meg kell fogalmazni, hogy mik azok a feltetelek/korulmenyek ami miatt fele akkorat fog szolni, mert egyebkent mindenki azt fogja hinni (aki nem ert hozza, most tanulja v. ismerkedik a temaval), hogy barmely 8ohmos hangszoro/hangsugarzo fele akkorat szol ugyanarrol az erositorol meghajtva mint egy 4ohmos hangszoro/hangsugarzo. Es ez nem igaz!

De hogy valaszoljak a problemadra is: ellenorizd le, hogy a visszacsatolo 22k-s ellenallas tenyleg 22k-s es nem 2,2k ... ez tipikus hiba szokott lenni es emiatt az erosites is jelentosen lecsokken es meg nagy bemenojelnel is alig szol az erosito. Ugyanez ervenyes annal a bizonyos RC tagnal is. Ellenorizd, hogy ott valoban 560ohmos ellenallas van es nem 5,6k! Ha minden OK, akkor jo lenne ha vmi asztali CD v. DVD lejatszorol tudnad meghajtani az erositot, ugyanis az mp3 lejatszok kimenojele eleg gyengus szokott lenni. A szamitogep mar jobb, de elegge hangkartyafuggo.
(#) hard hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Üdv nektek,egy kéréssel fordulok hozzátok megszálotakhoz ,nem tudná nekem valaki megadni a Sony TA 1055 integrated amplifier,Solid State kapcsi rajzát.Már krestem a googlen de nem találtam ,hátha van valaki aki ügyesseb nálam ,elöre is köszönöm
(#) Kovidivi válasza lamalas hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Hello! Oké! Elnézést kérek: váltakozó áramnál tényleg nincs +-. elnéztem... jogos.
Másik: bocs, hogy nem voltam olyan precíz,hogy kitérjek az egyenirányításnál eső feszültségre (talán 1-2volt).

A fele akkora hangerőt azért írtam, mert ha valakit tényleg érdekel a dolog, akkor utána néz, hogy pontosan miért is.(egyébként ilyen esetben felesleges az általánosítás, mert ez egy válasz volt egy kérdésre a TDA7294-el kapcsolatban, ahol adott volt a tápfesz (+-30voltDC), és ha 4ohmmal hajtja a srác, akkor kb. 70watt fog kijönni belöle, 8 ohmon pedig csak 35watt (kb.).ami fele teljesítmény, ha jól számolom. Ha erősítő ic nélkül kérdezi, akkor más választ kap.)

Én nem szeretnék ilyenen problémázni, úgyhogy elnézést kérek mindenkitől, akiben esetleg rossz érzést váltottam ki.

A tippet köszi, leellenőrzöm újra, de sztem jók az értékek.
(#) KD mester hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
off: Ennyi "répságot" még semmien elektros forumon nem láttam mint itt. Az emberek szinte tanulják itt egymástól a fájdalmasabbnál fájdalmasabb elektronikai hülyeségeket. Éppen ezért egy lamalashoz hasonló, jártasabb ember belejavításait vegyétek komolyan.
(#) zotyo válasza KD mester hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Ha jól látom Kovidivi maximálisan elfogadta lamalas tanácsait, így figyelmeztetésednek sok értelmét nem látom.
Jártasságod az elektronikában nyilvánvaló, viszont stílusod néha visszatetsző.
Sok fiatal ezeken az oldalakon szerzi első tapasztalatait, nyílván tesznek fel olyan kérdéseket ami másnak egyértelmű, s előfordulnak helytelen kijelentések is.
A segítő szándék hasznosabb mint a ledorongolás. Szerintem.

Üdv.
(#) Dióda válasza KD mester hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
KD! Ne legyél már ilyen szőrösszívű velük hisz még kezdők.
Ha ilyeneket látok én arra szoktam gondolni milyen badarságokat elkövettem én is anno de te is biztos mikor kezdtük.Ha meg valaki nem fogadja meg az öregebb és okosabb tanácsait az magára vessen de ha viszont azt nézzük hogy aki feltalálta a villanykörtét az is belenyugodott volna amikor ledorgálták érte hogy hülyeség akkor most gyertyafénynél néznénk tévét.
Néha egy kezdő idétlennek tűnő kérdéséből születnek szuperjó gondolatok és ötletek.Mindenki tudja hogy abban amit csinálsz te is nagyon jó vagy, biztos van a fórumon olyan aki a te tudásodra áhitozik magának és szeretné elérni azt a tudást.Néha nem a könyvek és a leírt szakirodalom adja meg rá a választ hanem mi akik már nem ma kezdtük.Bár azt is aláírom hogy az emberi lustaság határtalan tudom tapasztalatból mert 17 éves a lányom hogy a fiatalabbjai lusták a dolgok utánn kutatni és olvasni.Ha én mondom neki akkor engem néz hülyének de ha a tanár mondja akkor az szent és úgy van.Persze mindíg az én tanácsom jön be de ez már nem ide tartozik.Amugy KD lenne hozzád egy kérdésem! Kaptál a kezedbe mostanában olyan könyvet amiből az iskolákban elektrót tanítanak?
Kérjél eggyet és olvass bele.De előre szólok nehogy idegbajt kapj a hülyeségektől ami benne van.Meg olyan dolgoktól amire semmi szüksége egy nyers elmének ahhoz hogy megértse a dolgokat , persze a lényeges értelmes dolgok amiből az alapokat meg lehet tanulni az valahogy kimaradt belőlük.
Lassan az iskola is olyan lessz mint az autóvezetési vizsga , elvárják hogy ha odamész már tudjad.
Részemről ez a förtelem.

Na már megint kifakadtam ezer bocsi mindenkitől.
(#) valve válasza zotyo hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Miert erzem ugy hogy valahol mindenkinek igaza van,.. De azert az h "+-21v" valtoban, az tenyleg kiakaszt,..
(#) csavarga hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Emberek, segítség!
Lassan beleőszülök. Az erölködőm már vagy két hónapja szívat és mosmán lövésem sincs mi a baja. Az előfokban a TL072-t kicseréltem, már nem torzít aránylag nagy jel mellett sem, de valami mindíg letilt benne, mikor a hangerőt 2/3 fölé tolom. A mellékletben van a kapcsrajz
Annyit még hozzáteszek, hogy a végfok valszeg nem hibás, mert a power amp inputon tudom kenni a száját a cuccnak.

FM 212R.pdf
    
(#) Dióda válasza csavarga hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Nagyon jó a rajz ! Műszert elő és tessék végigmérni az értékeket hogy mindenhol megfelelő-e.Gyanítom hogy valamelyik fet adta meg magát vagy gerjedés lessz.
(#) csavarga válasza Dióda hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Én is FET-re gyanakodom. Igazság szerint amikor lenémít, valamilyen oknál fogv a "MORE-DRIVE" piros ledje is bevillan, holott nem lenne szabad.....szerinterm
(#) Kovidivi válasza valve hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
"+-21v" valtoban" - már mondtam, hogy az egy elírás, és már bocsánatot is kértem érte (ellenőrzésnél sem vettem észre)! Ne mondd, hogy te sose írsz el valamit!

És köszönöm Zotyonak és Diódának a reagálást! És igazad van Zotyo! Kezdő vagyok, de próbálok segíteni ott, ahol tudok! Ha nem értek valamihez, akkor inkább nem mondok hülyeséget! Ebben a témában, melyben válaszoltam, úgy érzem tudok pár dolgot, és szerettem volna segíteni! De a lényeg, hogy a kérdező minden fontos információt megkapott (lehet még többet is ) ami szükséges az erősítőjéhez.
Lamalas: Köszi a javítást! Mostmár megjegyeztem egy életre
(#) KD mester hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Bocs mindenkitől, ha valakit megsértettem. Nem ez volt a szándékom. Csak eszembe jutott, hogy sok téves dolog terjed itt is, ami alapvetően hibás és szinte senki sem szól közbe, hogy ezzel meg fogjátok szívni és így vagy úgy kellene értelmezni bizonyos dolgokat. Másrészről egy másik fórumon kifogtam eegykét olyan embert akik óriási hülyeségeket állítottak és hülyeséggel is bizonygatták. Amikor meg leírtam a logikus követhető és szerintem elég világos cáfolatot, mindenféle más alapjaiban tök hibás dologgal rácáfolva az írásomra, szinte majdhogynem lehülyéztek. Ezért valahogy elment a kedvem az oktatósditól.

Olyasmi kategóriájú dolog ez, mint amikor az audiotechnika néhány híres mérnöke azt mondta, hogy minél rövidebb jelutat kell használni a jelminőség romlás minimalizálása érdekében.

Azóta a hifi újságírók centiméterben! mérik a jelutat egy készülékben és ez benne szerepel az általuk leírt minősítésben!!! (én meg majd kérek a boltba egy méter tejet )

Amikor egy ilyen tudásanyagon nevelkedett emberrel folytatsz vitát ezen a témakörön, ott tök mindegy, hogy mit írsz, mindíg te leszel hülyének nézve.
Ezen dolog hatása alatt voltam még egy kicsit, mikor írtam a hozzászólást. Mégegyszer bocs, jobbító szándék vezérelt.
(#) Dióda válasza KD mester hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Szerintem nem haragszik itt rád senki ezért de azt azért tartsd meg a gondolataidban ha a he fórumra kattintok akkor ott a tanulótól a mesterig van mindenki.
Én sem ma kezdtem az elektrózást de nem is akarok senkit úgymond "oktatni".Szerintem te se tedd! Rájöttem már évek alatt ha valakinek valami kérdése van amit nem ért beírja ide és elkezdik a többiek dobálni a labdát amit földobott majd ha már jól körberugdosták akkor szoktam csak egy pontos kimerítő választ adni és úgy elfogadják.Néha nagy zakkanatomban én is bedobok valami olyant ami szerintem hiányzik a fórumról és azt is megvesézzük de szimplán információosztás céljából.

Amit akartam hozzáfűzni a dologhoz hogy itt téged senki sem fog kioktatni ettől soha sem kell tartanod mert szerintem ez a fórum az elektronika szeretők és nem az okoskodók fóruma.Itt néha az alapvető kis szütyök kapcsolásnak is úgy tudnak örülni mintha nemistudom mi lenne.Ha valaki meg rádkérdez valamiért akkor itt tényleg nem érti az illető vagy nem tudja hogy létezik olyan is.Én személy szerint örülök hogy itt vagy körünkben és megosztod velünk a műveidet és tudásodat önzetlenül .
Ha tehetem én is azt teszem csak nálam az a probléma hogy például a digitális dolgok nekem idegenek de nagyon bár most kezdem tanulgatni vén fejemmel.
(#) leaser válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
30cm-es 8ohmos a mélyhangszóróm (Somogyi) + közép+magas+hanváltó 3utas
Nem tudom , lehet hogy nem lesz jó ez az IC tipus, :no: mert kb 60-70W azért kellene, és ahogy itt írjátok 8ohmnál csak 30w, na ez nekem édes kevés.
Akkor ha tudtok valami okosságot (8ohm/min70W), súlyra és összerakásra könnyűnek kellene lenni.
ezt azért néztem ki mert csomagküldésből viszonylag könnyen össze rakható és minden együtt van .Ha van jó ötletetk vagy egyszerű de bevált kacsolásotok ami nem túl drága szivesen venném.
(#) Gery válasza leaser hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
TDA7294 hidalása, azaz 2db "összekötsz". Arra viszont 4ohmos hangfalat ne tegyél. Teljsítményileg megkétszereződik.(vagy talán még több is lesz )
(#) Kovidivi válasza leaser hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Nagyobb tápfesszel le tud adni a TDA7294 70Wattot 8ohmra. A többit majd a többiek elmondják.
(#) leaser hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Minden kivitelezhető kapcsolás érdekel, akár híd akár nagyobb táp csak működjön (8ohm és legalább 70w)
Aki tud rajzot, nyáktervet megköszönném!
(#) lamalas hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Sziasztok!

Huha, nem az volt a szandekom, hogy vihart kavarjak, de ahogy olvasom vegulis minden OK. En azert batorkodom kijavitani a neha aprosagnak tuno hibakat/mellebeszeleseket/stb. mert kesobb jobb lesz az embernek ha helyesen tanulja meg a dolgokat es nem a rossz rogzul be. A fosulin szerencsemre/szerencsetlensegemre en olyan tanart kaptam aki igazi (preciz) villamosmernok embereket akart belolunk faragni. Akkor nagyon szadistanak tunt, azonban evekkel kesobb jottem ra, hogy igaza volt! Szoval en nem szeretnek szadistanak tunni de bizony engem is zavarnak az apronak tuno pontatlansagok is pl. hogy sokan +- feszultsegrol beszelnek valtakozo feszultseg v. aram eseten. Ha latok ilyet akkor kijavitom, hogy a kezdok se tanuljak meg a helytelen, pontatlan dolgokat.

KD mester neked kulon koszonom a hozzaszolasaid itt es a masik forumon is, en nagyon sokat tanulok jelenleg is beloluk! Az erosito tervezesbe soha nem melyedtem bele annyira mint Te, suliba soha nem is tanitottak ennyire reszletesen a dolgokat de hat en mas szakon voltam (telekom/digitalis atvitel es kozponttechnika).
(#) lamalas hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Jut eszembe KD mester!

Ma voltam a lomexben nehany alkatreszert a B5-be + tartalek cuccokert. TIP es BC tranyokbol szinte annyi fele gyartmanyt adtak mint ahany tranyot vettem (ST, Fairchild, es meg ki tudja a BC-k milyen gyartmanyok, de azok is kulonbozoek) ... ez elkeserito, hogy lesz igy a B5-bol jo minosegu erosito? Lehet h. ennek nincs alapja, de egy szimmetrikus erolkodobe en szeretem ha az NPN-PNP parok legalabb egy gyartotol valok ... ugyanez igaz a bemeno fokozatra es a VAS-re is. Neked errol mi a velemenyed? Ja es persze mas velemenyere es tapasztalatara is kivancsi vagyok! Koszi.
(#) szamóca válasza lobbooo hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Én is utánnanéztem a gyári rajzon, de a választ nem tudom. Az hogy működik biztos. :yes: Engem is éredekelne a magyarázat valakitől aki érti.
(#) Peti_85 hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Sziasztok!

Lamalashoz és KD mesterhez szólnék, annyit, hogy természetesen nem sok közünk van még némelyikünknek az elektronikához, és meg lehet érteni ha néha badarságot írunk. Javítsatok ki, mondjátok meg, ha az úgy nem jó, kritizáljatok nyugodtan minket, csak arra figyeljetek, hogy a "segítség" ne tűnjön okoskodásnak, vagy főleg a másik lefikázásának. Pl. vannak a fórumon, akik a helyesírással vannak egy picit hadilábon, de persze őket sem kövezzük meg.
Tehát nyugodtan mondjátok meg a korrekt dolgokat, de ne fennhéjázón... Nyílván mindenki tudja, hogy kik itt azok a tagok, akik vágják a dolgokat, úgy hogy nem kell még nyomatékosítani a másik balgaságát...
Köszi, csak ennyit akartam.... És nem magam miatt írtam, csak hogy én is kifejtsem a véleményem...


Bocs az offért.
(#) lamalas válasza Peti_85 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Persze-persze, en azert erre figyelek mindig. Remelem hogy eddig azert nem fikaztam le senkit es a modorom se volt elviselhetetlen Ha nem igy van szoljatok nyugodtan! A jovoben is vigyazok ezzel hisz senki nem szuletik ugy, hogy a kisujjaban van az elektronika.
(#) hapro válasza leaser hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Szia!

A TDA 7294.. egy kis tapasztalat. Egyik ismerősömnek készítettem egy aktív subot. (jó persze az nem 3 utas hangfal..) Szóval a subba egy TDA 7294 volt a végfok, a hangszóró pedig 30cm Somogyi kevlár. Ismerős fél évig hajtotta, ami a csövön kifér.
Eredmény:
A Somogyi kevlárt annyira széthajtotta vele, hogy ha kivettük a hangszórót a dobozból, és fejre fordítottuk, a membrán jó fél centit "kiesett" a helyéből. Ha megfordítottuk akkor ugyanezt megtette, csak ellenkező irányba a kosár felé.
Szóval ezzel csak azt szeretném elmondani, hogy ott nem volt két IC meg max tápfesz amit elbír az IC, hanem normál beállítások mellett, is ki tud csinálni egy 30cm-es Somogyi hangszórót ez az IC. Persze ez egy aktív váltóval működött, és gondolom annyit hajtott ki belőle amennyit csak tudott.

Hát ennyi a történetem.

üdv.:

Zoli


(#) zsoltee0001 válasza leaser hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
hi
Ja, köss össze hídba 2 TDA-t, van a neten hozzá panelterv, de ha két KIT-ből akarod összeállítani abban is tudok segíteni, már csináltam ilyet.
csákó
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
Ha elég 70watt(d=0,5%) 8ohmra, akkor TDA7294 +-35volttal, ha kicsit több kell, akkor maximum +-40voltig mehetsz, ekkora 85wattot(d=0,5%) is le tud adni az ic (akár 110wattot is, ha 10% a torzítás). 4 ohmon ekkora ne használd az erősítőt! Ajánlom még a TDA7293-mat, melynek biztonságosabban adhadsz +-40voltot, és van rajta clip jelző.
Ez az egyszerű kérdés már régen felvetődött, és én rengeteg emberből kinézem, hogy tudott volna válaszolni rá, csak nem tette meg valamilyen oknál fogva. Ezért próbálok segíteni, mert sokan átsiklanak felette, pedig tudnának segíteni. Anno én is rengeteget vártam olyan egyszerű kérdésekre választ, melyeken most nevetek...)
(#) Lázár Péter hozzászólása Okt 5, 2007 /
 
Hali. Egy kérdés: van egy 35W-os erősítőm tv-ből. A panell mérete nem nagyobb a számítógépes kártyáknál. Arra gondoltam hogy beleépítem a gépbe mint "vakkártya" csak attól félek hogy a táp csak 200W-os és az erősítőt arra a 12V-ra kötném amitre a hűtőventillátorok vannak. A kérdés a következő: kivitelezhető a dolog vagy megölné a tápot?
(#) hapro válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
Szia!

régen én is készítettem hasonlót, abban TDA 7374 IC volt, néhány alkatrésszel. Abban ha jól emlékszem 250W-os táp volt, ha a végfokkal együtt kapcsoltam be a gépet, akkor ment rendesen a végfok, de ha csak úgy dugtam rá a végfokot mikor már ment a gép, egyszerűen ujraindult a hirtelen "nagy" áramfelvétel miatt. Kis teljesítményít lehetett így lehalászni belőle, meg a sem volt túl jó minőségű, ha jól emlékszem.
Aztán kb össz vissz egy órát ha használtam, szóval nem tudok nyilatkozni, hoigy megölné-e a tápot.


üdv.:

Zoli



(#) huhuu válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
Szia!

SZERINTEM nem lehet gáz, de remélem hozzá értők is olvassák és kijavítanak, hanem így van.

Először is, milyen gép ez? És mik vannak rá kötve?
egy vinyó vagy kettő, optikai meghajtó egy vagy kettő? kis flopy? proci stb....
ez azért fontos, mert ettől függ, hogy mennyit fogyaszt a gép és mennyi marad még a 200 wattból.

Ezek az erősítők( gondolom ic-s) álltalában a ráírt max teljesítményt 10% torzítással tudják, azaz élvezhetetlen már ilyenkor ezért valószínüleg ugysem fogod max hangerőn halgatni.

Én rákötném a tápra nyugodtan, a tápokban van védelem ami kikapcsol rövidzárnál. Nem tudom, hogy tulterhelésre is kikapcsol e, de valószínüleg igen.

Viszont nagyon fontos a preciz kivitelezés, mert a számgépek érzékeny jószágok!!
Lógó vezeték szigetelés nélkül vagy bármi hasonló....
Elég egy rossz mozdulat és elszálhat az alaplapod vagy bármi más, nekem sok dolog szált el így!


Talán egyszerűbb lenne neki keresni valami trafót és szépen bedobozolni!
(#) M.Béla hozzászólása Okt 5, 2007 /
 
Hali!

Lenne 1 kérdésem: létezik olyan végfok kapcsolás amely +-100V-ról képes működni?
mert ha igen akkor van 1 olyan ötletem(lehet h. tök hülyeség)
Naszóval: a 230V váltót ha közvetlen egyenirányítjuk akkor +- 105V-ot kapunk a saját földeléséhez(konnektor földje)képest,erre már csak pufferek és már mehet is a végfok
Ezzel meg lehetne spórolni a trafót, (igaz akkor lőttek a galvanikus elválasztásnak) vagy ez hülyeség???
Írjatok.....
Következő: »»   55 / 2515
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem