Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   298 / 1210
(#) szabolcsx válasza szabolcsx hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Azt hiszem a hiba nem a kódban volt, hanem az eepromban. Kezdetben 0xFF az értéke minden bájtnak. Átírtam 0-ra és most jó.
(#) vilmosd válasza szabolcsx hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Mar ne is haragudj, de a program nem az elkepzelesunk, hanem az utasitasaink szerint mukodik. Amit irtal, az eloszor kiolvassa a float erteket (az eefloat valami uj tipus?) majd modositja, es visszairja. Ezutan kijelzi a modositott erteket. Ebbol nem tudod meg mi tortent az eeprom irasakor. Ugye ugy szoktuk, hogy programozaskor inicializaljuk az EEPROM tartalmat is. Nalad ez nem tortent meg, tehat a kiolvasott float erteke nem hasznosithato. Mellesleg ez a float tarolasi mod uzemkepes, en is szoktam hasznalni. Probald meg a programodat az MPLAB szimulatorjaval vegignezni, es ott latni fogod mi tortenik.
(#) mrbini válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm. Holnap kipróbálom.
(#) szabolcsx válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 31, 2012 /

Köszi, de már megoldottam. Működik. Amúgy meg ez csak egy példaprogram volt.
(#) silent15 hozzászólása Szept 1, 2012 /

Sziasztok, én most egy embert keresnék, aki segítene nekem leellenőrözni egy NYÁK-ot, amin egy PIC van, pár meghajtó IC vel, szerintem a panel jó, de örülnék annak , ha valaki ezt megerősítené.

Köszi!
(#) Balagemann2031 hozzászólása Szept 2, 2012 /

Sziasztok! 18F es szériánál a ha bankváltásra van szükség, elegendő csak a BSR regisztert írogatni, vagy kötelező használni az Access, és Banked jelzéseket az utasítások után? Esetleg elmagyarázná nekem valaki, hogy melyiket mikor kell/érdemes használni? 16F es szériánál megy a lapozás, de 18F en nem próbáltam még, csak most szükség lenne rá... Köszi! (18F4550)
(#) trudnai válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Szept 2, 2012 / 1

Az Access cimzesi modnal figyelmen kivul hagyja a BSR regisztert, es igy nem kell azt beallitani pl ha PORTx / LATx / TRISx stb (tehat a SFR-ekhez) akarsz hozza ferni. Aoznkivul a 0-s lap also felehez is hozza fersz mindenhonnan barhogy is van a BSR allitva. Ezt a lapot arra szokas hasznalni, hogy:

1. Megszakitasbol hozza lehet ferni a terulethez anelkul, hogy a BSR-t piszkalni kellene, ezaltal, hogy a BSR-t el kellene menteni a tobbi kontextus informacioval

2. A leggyakrabban hasznalt valtozokat is ide lehet tarolni, hogy nem kell lapozgatni ezek eleresehez

3. Nehanyan atmeneti tarolonak is hasznaljak -- tehat a lapozgatos memoriabol MOVFF-el atmozgatjak ide az adatot ameddig sok szamitast kell elvegezni es a legvegen vissza mozgatjak. Ez hasonlo, mintha regiszter alapu architekturaval dolgozna az ember

(#) Balagemann2031 válasza trudnai hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Köszi, egyébként LCD menü szöveg táblázatokat szeretnék letárolgatni csak kicsi a hely az access bank részben, mivel a bootloader a felét lefoglalja... Tehát ha elhelyezem a táblázatot egy másik memórialapon, akkor ugrás elött, csak a BSR-t beállítom és kész? (assemblyben programozok)
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Szept 2, 2012 / 1

Access vagy Banked választása azt mondja meg, hogy az adott utasítás az ACCESS BANK-ok, vagy a BSR-rel kiválasztott lapot használja.

A BSR beállítása pedig arra szolgál, hogy a sok memórialap közül kijelölje azt, amelyikre a Banked utótagú utasítások vonatkoznak.
(#) trudnai válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Szept 2, 2012 / 1

Nem tudom mit ertesz ugras elott, de kezdem azt hinni a program memoriara gondolsz most. Az access es BSR az adat memoriara (RAM) vonatkozik. Na mindegy, ha csak egyetlen bank kell neked, plusz az access terulet, akkor eleg a program elejen egyszer beallitani a BSR-t...
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Köszönöm! Így már világos!
(#) bbalazs_ válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Szept 3, 2012 / 1

Es miert a RAM-ban tarolod, miert nem a programmemoriaban? Siman hozzafersz a TBLRD+ utasitassal, ennel egyszerubb megoldas valoszinuleg nem is letezik...
Beallitod a tablazat kezdocimet 24 biten es kesz. Irsz ra egy makrot es annyi.
(#) Hp41C válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Szept 3, 2012 / 1

Szia!
Ezek a szövegek, táblázatok változnak? Ha nem, akkor célszerűbb a program memóriában tárolni őket, az adatokat pedig a tblrd utasítással kiolvasni és aztán átadni egy karakter kííró rutinnak. Így csak azt kell RAM -ban tárolni, melyik táblázatot kell használni a táblázat elemének kíírásakor.
(#) Jostee hozzászólása Szept 3, 2012 /

Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Fel kellene programoznom egy 16F84A PIC-et.
A WinPic Programot használnám erre a célra. Építettem egy egyszerű JDM-es PIC égetőt ami működik is.A kód adott így azzal nem kellett vesződnöm.Fel is tudom programozni vele a PIC-et viszont ahhoz,hogy az áramkör megfelelően működjön amibe beépítem, állítólag 4MHz-es órajelet kell beállítanom a WinPic-ben. Ezt hol tudom beállítani? Ha marhaságot kérdeztem akkor bocs, abszolút kezdő vagyok PIC ügyben.
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Jostee
(#) vilmosd válasza Jostee hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

A Configban XT az oszcillator beallitas. Ezzel a 4 MHz kvarchoz hasznalhato a PIC.
(#) Jostee válasza vilmosd hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Köszönöm a gyors válaszod és a segítséged!
Üdv
(#) menyus hozzászólása Szept 4, 2012 /

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni hogy MPLAB alatt a "Message[305]" hibakód mitől van? Fordítás után (helyett... ) kapom ezt az üzenetet. Tehát a kód le sem fordul. Egy 2 programlapos F648A val szenvedek.

Köszi
(#) menyus hozzászólása Szept 4, 2012 /

Nagyon jó ez az új oldal, szebb is okosabb is..
(#) nedudgi válasza menyus hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Ha az assemblertől kapod, akkor nem hibaüzenet, hanem figyelmeztetés. A címzés s bitje nincs definiálva, tehát az alapértelmezést használja.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) Hp41C válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Szia!

Error - hibajelzés és nem keletkezik HEX állomány.
Message - Üzenet, felhívja valamire a figyelmet, ami kérdéses lehet. Készül HEX állomány.
305 Using default destination of 1 (file).

Ha nem tetszik, hogy felsoroja, az ErrorLevel -305 -tel kikapcsolhatod, az ErrorLevel +305 -tel pedig újra be lehet kapcsolni.
(#) nedudgi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Szerinted létezik Error 305 hibakód?
Ezt ugye menyusnak írtad?
(#) Hp41C válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Szia!
Igen, Menyusnak szántam. Bocsánat.
(#) Hp41C válasza menyus hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Szia!
Azt kezdtem magyarázni, hogy a szám előtti szöveget (is) értelmezni kell. Ha súlyos hiba történt fordítás közben, akkor a szöveg Errror .... Ha csak figyelmeztetés akkor Warning, ha csak üzenet, akkor Message...
Tehát: Message[305] Using default destination of 1 (file).
Megfejtése: Egy utasításnál nem adtad meg, hova kerüljön az eredmény. Ez lehet, hogy nem okoz hibát, de az is lehet, hogy hibás működéshez vezet. A hex ettől még elkészült.
pl.: movf Valtozo Ha csak a STATUS,Z -t vizsgálod utána, akkor jó, ha az értékét szeretted volna felhasználni, akkor hibás.

A hibakezelés egy kalap alatt kezeli a három típust: ld. ErrorLevel. MpLab / MpAsm
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Szept 4, 2012 /

Sziasztok. Az érdekelne, ha egy pic. ad-jével mérném a saját tápfeszültségét, hogyan teszem? Mi a referencia?
(#) nedudgi válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

A legtöbb (talán mindegyik?) AD referenciájaként kiválasztható belső 600mV referencia. Ilyenkor egy 1:10 feszültségosztót használhatsz a bemenetre.
(#) vilmosd válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Ugye a Vref nem lehet kisebb mint a merendo fesz, tehat csak azt kapod, hogy a teljes tapnal kapsz 0x3FF erteket az AD leolvasasrol. Persze van megoldas, ha pl a Vref=2,56 V. es az AD bemenetre pedig VDD/2 feszt kapcsolsz egy osztoval. Igy egy osztas 10 mV lesz. Igy az AD 1000 ertekenel 5 volt a tap. A Vref olcson eloallithato egy TL431 IC-vel, es egy ellenallas valamint egy poti segitsegeve, amit a beallitaskor kalibralsz. Viszont figyelni kell arra, hogy a VDD nem lehet 5,12 voltnal nagyobb.
(#) icserny válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 4, 2012 / 1

A másik lehetőség: a referencia feszültség megmérése, a tápfeszhez viszonyítva. Ehhez nem kell osztó... A PICCOLO projektben[/url] például az Analóg perifériák c. lapon a 2. listában mutatok erre példát PIC18F14K50 esetére (3,3 V-os tápfeszre).

A linket most nem tudom betenni, mert a fórummotor mindig a webáruházba akar linket generálni!
(#) nedudgi válasza icserny hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Ez jó, tetszik!
(#) n_yálastrubadúr válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Köszönöm. a 3,3v-ra gondoltam.
(#) Kovabe hozzászólása Szept 4, 2012 /

Sziasztok
Egy olyan kérdésem lenne hogy lehetséges e, hogy a pic-et tudom programozni de nem csinálja azt amit szeretnék??? Ugyan ilyen pic ugyan ugy felprogramozva pedig müködik (12f629). Ja és még annyit hogy már teszteltem és akkor még müködött csak elfüstölt a kimeneteken 1-1 fet-et. Tudom kezdö kérdés de nagyon érdekel hogy most vegyek ujjat vagy csak a panelommal van baj. Felteszek egy kapcsolást rolla hogyan is van bekötve.
Következő: »»   298 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem