Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   476 / 840
(#) zolee1209 hozzászólása Szept 5, 2012 /

A rendszerváltás bug-ja, hogy a cím "AVR- Miértek, hogyanok", vagy ez a topik, tényleg AZ a topik lenne?!
(#) sgt hozzászólása Szept 6, 2012 /

Ha valaki AVR-t akar venni, akkor azt csak és kizárólag az MSC Bp-nél (ez olyan mint a PIC Chipcad-je) tegye, mert ők a hivatalos ATMEL forgalmazók Mo-n. Vagy rendeljen eBay-ről.

http://mscbp.hu/Products.aspx?CategoryID=10

A Lomexnél kicsi a választék, a HEstore nagyon drága, a Farnell aranyárban adja.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
(#) thomas3 válasza sgt hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Idesorolnám a TME-t is. Ott elég jó áron vannak még AVR-ek. Nagyobb mennyiségben nagyobb kedvezményt lehet kapni tőlük mint az MSC-nél...
(#) molnarp hozzászólása Szept 6, 2012 /

Üdv!
Nem tudom jó topicba írok-e...
Van egy áramkör rajta egy ATmega8L 8AU mikrovezérlővel és sehogy nem tudok kapcsolatot létrehozni vele a GQ-3X égetőmmel ISP módon.
Testek, +5V-ok, kvarc minden bekötve, ellenőrizve. (mosi,miso,sck,reset)
Leszedtem már 2 IC-t körülötte, hátha bekavar vmi a panelon.
Még a reset lábat is felemeltem.
Bele szólhat még valamelyik láb esetleg? Szerintem nem kéne, nem véletlenül ISP-n lehet programozni, de azért megkérdezlek titeket, hátha járt valaki így.
Ha nem, akkor marad az a verzió, hogy gyárilag döglött az ATmega...
(#) zombee válasza sgt hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

"MSCBP csakis kizárólag" - ezt ugye nem gondolod komolyan??? Hivatalos forgalmazó - akkor garanciát is ad? (nem hiszem). Legolcsóbb? - RELATÍV!
Én speciel a Compatel-től rendelek, ez webáruház, de személyesen is átvehető minden. A postázás is nagyon korrekt(pár IC miatt nem kell 1115Ft-ot fizetni mint egyeseknél, csak kb. a felét).
Az AVR-ek kb. fele olcsóbb, másik fele meg drágább mint másnál. Szerencsére az általam gyakrabban használt típusok esnek az olcsóbbik részbe(pl. ATMega8), ezért is szeretem. De pl. az ATMega16/32/8535 IC-ket máshonnan szerzem be, mert ugyanitt drágább, akár 2x annyiba is kerülhet!
Pár IC miatt nem kell késélre menő vitákba bonyolódni: ott kell megvenni ahol a vásárlás(tehát a teljes tétel) a legolcsóbb! Beleszámítva az ÁFÁ-t és az esetleges postaköltséget(vagy villamos, metró, busz, stb.).
(#) Dudus válasza molnarp hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Van GQ-3X és GQ-4X -em is és mindkettő programozza, igaz én a foglalatban programozom nem a panelen.

FUSE -ban az ISP nincs letiltva?
(#) blackdog hozzászólása Szept 6, 2012 /

Sziasztok!

Mikor érdemes/szükséges/muszáj használni a TOSC1/TOSC2 lábakat?
Azt tudom, hogy ide egy 32768 kHz kristály kell, hogy legyen saját kvarc a belső timer-nek. De ezt mikor érdemes használni?
(#) molnarp válasza Dudus hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Lehet igazad van... GQ-3X-nél ezt nem tudom megnézni, igaz? Mivel az csak ISP-n enged és még az eszköz azonosítót se olvassa ki. Esetleg STK200-al... Amúgy egy Taxo---2.5-ös kábelről van szó. Nem lepődnék meg, ha lezárták volna...
(#) trudnai válasza zombee hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Amugy nem idegesiteskeppen mondom, csak ugy halkan jegyzem meg, hogy az USA-ban a digikey es a mouser is atszamitva 118 Ft-os aron arusitja az ATTiny13A-t, ha 25 darabonkent veszed. Namost ha meg erre rateszed a Magyar AFA-t akkor is meg joval bejjebb vagy, mint az a 180Ft amiert az a "nagyon olcso" MSC kinalja. Nyilvan ha onnan rendeled akor meg ott van a szallitasi koltseg ill a vam is, emiatt lesz a vegen az olcso termekbol draga
(#) Proci_85 válasza trudnai hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Kár mscp postán rugózni, mert tudtommal nem postázik, legalább is nekem kis tételnél nem postázott.
Csak személyesen vehettem át.
Egyébként a kint lévő árakat csak akkor frissítik, ha új áru érkezik be és újra be kell árazni. Tehát simán lehet h kinézel valamit, nincs, de megrendelik és más áron lesz. Persze előtte szívesen adnak árajánlatot.
Amúgy jól mondta a kolléga fentebb, jó áron adják ill. adták, sőt a nagy avr áremelés közepette talán ők voltak az egyik legjobbak. Érdemes még szétnézni az elektrokontha -nal is, pár éve vettem ott jó áron avr-eket. Beragadt raktárkészlet vagy jó beszerző, nem tudom.
A jelenlegi avr ár kínálatot nézve, azért e kettő még mindig a jók közé sorolható.
(#) kurosaki hozzászólása Szept 6, 2012 /

Sziasztok.
Van egy Attiny2312 vezerlöm es egy SC56-11GWA 7 segmentes kijelzöm.Bekötöm minden megadom neki hogy az A reszt vilagitsa meg megadom neki hogy #define PORTB0 vagy PINB0 de semmi utana meg neztem alaposan az adatlapjat a kijelzönek 2DB 5V os ága van az mire kell? nincs GND je létezik ez?.csak nem füstöltem el a kijelzöt már most O.o?
(#) kurosaki válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Uppsz pedig most olvastam épp bocsi.Szoval mi lehet a gond? miert nem vilagit?
(#) zombee válasza kurosaki hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Meg kéne nézni az adatlapot, nagyon szép és hasznos ábrák vannak benne! A 3-as és 8-as láb az összes LED közös katódja, ezt a földre kell kötni! Ha nem tudod melyik, egy multiméterrel simán meglesznek!
A többi bemenetre(a szegmensek anódjai) 1-1 ellenállást kell tenni(min. 100Ohm) és az AVR-re kötögetni. Ha több ilyen kijelzőt használsz(hiszen 45-ről akarsz visszaszámlálni) akkor két dolgot tehetsz:
1: a másik kijelző anódjait is bekötögeted(plusz 1-1 ellenállás!!!), ezzel újabb 7 portlábat foglalsz el az AVR-en. Ez a legegyszerűbb, és még így is marad 3 portlábad...
2: a másik kijelző anódjait páronként egyesíted az elsővel. Az ellenállások e csomópont és az AVR közé mennek, így ellenállást is spórolsz. A két kijelző katódpontját nem a földre,
hanem 1-1 NPN tranzisztorra(kollektorra) kötöd rá. BC337 tökéletesen megfelel. A tranzisztorok bázisait 1-1 10kOhm-os ellenálláson keresztül az AVR 1-1 portlábára kötöd. Az emitterek a földre mennek.
Így 5-el kevesebb portlábat használsz el(marad 8), és csak rá kell jönnöd hogy mi az a multiplexálás...
(#) kurosaki válasza zombee hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Most csak 1 el probalom, hogy müködik-e. Naja most nicns multimeterem de ha a 3-8 as lab az 5V akkor mind1 h meikre adom az 5voltot nem? Akkor lehet eza gond h nem tettem ellnálást? (bár van nekem 3V os ellánálásom ami LED hez vettem de mindja meg lehesem az hány Ohm os)
5 savos Barna fekete fekete barna és asszem kék nem látom rendesen de ha itt a segédprogramoknál ezt beállitom 100 Ohm os
(#) trudnai válasza Proci_85 hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Ne nekem irdd
(#) zolee1209 válasza kurosaki hozzászólására (») Szept 6, 2012 / 1

Szépen kérlek, ha már a megfelelő topikot nem találod meg az alapvető elektronikai ismeretek megtanulásához, legalább annyi erőt vegyél magadon, hogy ezt a szlenges izét a fejedben tartod! Köszönöm!
(#) kurosaki válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Bocsánatot kérek.Sikerült megoldanom. Már csak annyi a kérdésem és itt hagylak titeket, hogy ha kiadok at Attiny45 el egy jelet/parancsot azt az Attiny2313 al, hogy tudom értelmeztetni?pl:kinyitom a pb0 as labat ami az Attiny2313 al van össze kötve.Az attiny2313 erzekeli es lefutat egy kodot. A Kiküldési parancs meg van csak értelmezési kéne.ez az utolso és itt hagylak titeket egy ideig mert a projectem kész.
(#) molnarp válasza Dudus hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Ponyprognál melyik fuse bit tiltja az ISP hozzáférést?
(#) blackdog hozzászólása Szept 7, 2012 /

Sziasztok!

4db ADC porton végzek mérést. Ezt LCD-n megjelenítem és, ha van kapcsolat PC-vel akkor RS232-n keresztül ott is megjelennek az adatok.
Viszont én szeretném a méréseket 30-60sec időközönként tárolni és majd később PC-n feldolgozni. Milyen eszközökre lesz szükségem a rögzítéshez? Elég külső EEPROM vagy valami SD kártyás megoldás kellhet?
(#) csabeszq válasza blackdog hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

www.elektrokontha.hu

AT 26 DF 161

Ez egy 2MByte-os FLASH, ami 503 Ft-ba kerül. SPI-n keresztül működik, szóval csak a 4 vezetéket + tápokat kell bekötnöd. Nekem ez tűnt a legolcsóbbnak.
(#) sikolymester válasza blackdog hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

~1200 Ft-ért pedig 2Gbyte-ot kapsz. http://www.argep.hu/product_702740.html

A kérdés persze elsősorban az, hogy mégis mennyi ideig akarsz mérni. Kiszámold ez mennyi adat lenne, majd utána kitalálod, hogy egy jellemzően pár Kbyte-os eeprom egyáltalán szóba jöhet-e. Ami az SD kártyára írást illeti: meglehetősen egyszerű, csupán arra ügyelj, hogy 3,3V-os jelszinten üzemelnek. 5V-tal még a végén elfüstölöd, ha az AVR-ed 5V-os tápon van.
(#) sikolymester válasza blackdog hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

A 32,768 kHz -es időalappal egyszerűen lehet másodpercet mérni.
Lévén a 32768 a 2-nek a hatványa.
(#) gydanee hozzászólása Szept 7, 2012 /

Sziasztok!
Volna egy érdekes problémám. Adott egy Atmega1280 amit felszeretnék programozni. Nem először használom ezt a típust, de most valahogy nem akar működni. A jelenség annyi, hogy ha az ISP frekvenciát 1MHz-re állítom, akkor nem olvas ki semmit. (0x00 0x00 0x00) Ha 125KHz-re, akkor 0x1E 0x97 0x03-et olvasok ki, ami egyezik.
2 NYÁK-on is kipróbáltam teljesen új Atmega-val, de az eredmény ugyanaz. Zárlat nincs, a programozó, és a táplábakon, tökéletes a kontakt. 100nF kondi mindenhol, ahogy azt kell. A forrasztás hőmérsékletére is nagyon odafigyeltem, végig kéz meleg maradt az alkatrész.
Kezdek tanácstalan lenni, mi okozhatja ezt. Valaki tudna 1-2 tippet, hogy merre induljak?
Előre is köszönöm!
Üdv.
(#) sgt válasza gydanee hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Miért akarsz mindenáron 1 MHz-en programozni? Gondolom túl nagy már a hex. Elméletileg lehetséges 1 MHz-en programozni, ha a cél IC frekije elég magas. Default értéken vannak a CLOCK fuse bitek?
(#) gydanee válasza sgt hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Minden defaulton van. Most kipróbáltam egy Arduino MEGA1280-ba töltöttem fel új bootloadert, és ezzel a módszerrel tökéletesen beleégette. Csak valami hardveres macera lehet, pedig jónak kell lennie. Az ardu mega referencia doksiját használtam fel.
(#) zombee válasza gydanee hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Igen, hardveres problémád van! Egy Arduino esetében egy gyorsabb kvarckristályról megy az AVR ezért nem jön elő a probléma!
A 125kHz alapján neked AVRISP-mkII, vagy azzal kompítíbilis programozód van. Én is tapasztaltam hasonlót, ennek megvan a világos oka és magyarázata. Az AVR-ek többsége gyárilag egy 1MHz-es
RC oszcillátor frekvenciáján ketyeg. Ez azt jelenti hogy a programozód ISP-frekije nem lehet 250kHz vagy több. Én már rájöttem hogy ilyenkor már a 250kHz sem jó, a legnagyobb választható sebesség 125kHz.
Sajnos erre nem gondoltak az Atmel szakemberei, de ettől függetlenül egy AVRISP-mkII 125kHz-en is kb. 2x gyorsabban hasít mint egy gyári STK500 115.2kHz-en!
Lehetőségek(csak 1 van): a programozás idejére átállítod a FUSE biteket hogy 8MHz-en RC-oszcillátoron, vagy kvarckristályról fusson.
Ha parancssorból csinálod(stk500.exe), akkor még egyszerűbb: először 125kHz-en átállítod a FUSE biteket, 1MHz-en programozol, majd újból 125kHz-en visszaállítod(ha szükséges).
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
(#) compaqamplifier hozzászólása Szept 7, 2012 /

Üdv! Most kezdtem a második évfolyamot, egyik tanárnál opcionálisan lehet választani elkészítés módok közül p r-c
ttl
cmos
pic
avr
8051
z80
picex
fpga
közül lehet választani, én avr mellet döntöttem, lehet rosszul ebben is várom a segítségeteket, avr téren hogyan induljak el? Pic oktatás is van, akkor párhuzamosan indulnék el ha lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
(#) aticska válasza compaqamplifier hozzászólására (») Szept 7, 2012 / 1

Én az FPGA-t sem hagynám ki
(#) compaqamplifier válasza aticska hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Mért? Egyszerű egyébként?
(#) gydanee válasza zombee hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Köszönöm szépen a segítséged! Az egyik boardon kipróbáltam, és jónak tűnik! A másik most 125KHz-en se reagál, de lehet valamit benéztem rajta, átnézés alatt van.
Még egyszer köszönöm!
Következő: »»   476 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem