Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
A rendszerváltás bug-ja, hogy a cím "AVR- Miértek, hogyanok", vagy ez a topik, tényleg AZ a topik lenne?!
Ha valaki AVR-t akar venni, akkor azt csak és kizárólag az MSC Bp-nél (ez olyan mint a PIC Chipcad-je) tegye, mert ők a hivatalos ATMEL forgalmazók Mo-n. Vagy rendeljen eBay-ről.
http://mscbp.hu/Products.aspx?CategoryID=10 A Lomexnél kicsi a választék, a HEstore nagyon drága, a Farnell aranyárban adja. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Idesorolnám a TME-t is. Ott elég jó áron vannak még AVR-ek. Nagyobb mennyiségben nagyobb kedvezményt lehet kapni tőlük mint az MSC-nél...
Üdv!
Nem tudom jó topicba írok-e... Van egy áramkör rajta egy ATmega8L 8AU mikrovezérlővel és sehogy nem tudok kapcsolatot létrehozni vele a GQ-3X égetőmmel ISP módon. Testek, +5V-ok, kvarc minden bekötve, ellenőrizve. (mosi,miso,sck,reset) Leszedtem már 2 IC-t körülötte, hátha bekavar vmi a panelon. Még a reset lábat is felemeltem. Bele szólhat még valamelyik láb esetleg? Szerintem nem kéne, nem véletlenül ISP-n lehet programozni, de azért megkérdezlek titeket, hátha járt valaki így. Ha nem, akkor marad az a verzió, hogy gyárilag döglött az ATmega...
"MSCBP csakis kizárólag" - ezt ugye nem gondolod komolyan??? Hivatalos forgalmazó - akkor garanciát is ad? (nem hiszem). Legolcsóbb? - RELATÍV!
Én speciel a Compatel-től rendelek, ez webáruház, de személyesen is átvehető minden. A postázás is nagyon korrekt(pár IC miatt nem kell 1115Ft-ot fizetni mint egyeseknél, csak kb. a felét). Az AVR-ek kb. fele olcsóbb, másik fele meg drágább mint másnál. Szerencsére az általam gyakrabban használt típusok esnek az olcsóbbik részbe(pl. ATMega8), ezért is szeretem. De pl. az ATMega16/32/8535 IC-ket máshonnan szerzem be, mert ugyanitt drágább, akár 2x annyiba is kerülhet! Pár IC miatt nem kell késélre menő vitákba bonyolódni: ott kell megvenni ahol a vásárlás(tehát a teljes tétel) a legolcsóbb! Beleszámítva az ÁFÁ-t és az esetleges postaköltséget(vagy villamos, metró, busz, stb.). A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Van GQ-3X és GQ-4X -em is és mindkettő programozza, igaz én a foglalatban programozom nem a panelen.
FUSE -ban az ISP nincs letiltva? A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Sziasztok!
Mikor érdemes/szükséges/muszáj használni a TOSC1/TOSC2 lábakat? Azt tudom, hogy ide egy 32768 kHz kristály kell, hogy legyen saját kvarc a belső timer-nek. De ezt mikor érdemes használni?
Lehet igazad van... GQ-3X-nél ezt nem tudom megnézni, igaz? Mivel az csak ISP-n enged és még az eszköz azonosítót se olvassa ki. Esetleg STK200-al... Amúgy egy Taxo---2.5-ös kábelről van szó. Nem lepődnék meg, ha lezárták volna...
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Amugy nem idegesiteskeppen mondom, csak ugy halkan jegyzem meg, hogy az USA-ban a digikey es a mouser is atszamitva 118 Ft-os aron arusitja az ATTiny13A-t, ha 25 darabonkent veszed. Namost ha meg erre rateszed a Magyar AFA-t akkor is meg joval bejjebb vagy, mint az a 180Ft amiert az a "nagyon olcso" MSC kinalja. Nyilvan ha onnan rendeled akor meg ott van a szallitasi koltseg ill a vam is, emiatt lesz a vegen az olcso termekbol draga
Kár mscp postán rugózni, mert tudtommal nem postázik, legalább is nekem kis tételnél nem postázott.
Csak személyesen vehettem át. Egyébként a kint lévő árakat csak akkor frissítik, ha új áru érkezik be és újra be kell árazni. Tehát simán lehet h kinézel valamit, nincs, de megrendelik és más áron lesz. Persze előtte szívesen adnak árajánlatot. Amúgy jól mondta a kolléga fentebb, jó áron adják ill. adták, sőt a nagy avr áremelés közepette talán ők voltak az egyik legjobbak. Érdemes még szétnézni az elektrokontha -nal is, pár éve vettem ott jó áron avr-eket. Beragadt raktárkészlet vagy jó beszerző, nem tudom. A jelenlegi avr ár kínálatot nézve, azért e kettő még mindig a jók közé sorolható.
Sziasztok.
Van egy Attiny2312 vezerlöm es egy SC56-11GWA 7 segmentes kijelzöm.Bekötöm minden megadom neki hogy az A reszt vilagitsa meg megadom neki hogy #define PORTB0 vagy PINB0 de semmi utana meg neztem alaposan az adatlapjat a kijelzönek 2DB 5V os ága van az mire kell? nincs GND je létezik ez?.csak nem füstöltem el a kijelzöt már most O.o?
Uppsz pedig most olvastam épp bocsi.Szoval mi lehet a gond? miert nem vilagit?
Meg kéne nézni az adatlapot, nagyon szép és hasznos ábrák vannak benne! A 3-as és 8-as láb az összes LED közös katódja, ezt a földre kell kötni! Ha nem tudod melyik, egy multiméterrel simán meglesznek!
A többi bemenetre(a szegmensek anódjai) 1-1 ellenállást kell tenni(min. 100Ohm) és az AVR-re kötögetni. Ha több ilyen kijelzőt használsz(hiszen 45-ről akarsz visszaszámlálni) akkor két dolgot tehetsz: 1: a másik kijelző anódjait is bekötögeted(plusz 1-1 ellenállás!!!), ezzel újabb 7 portlábat foglalsz el az AVR-en. Ez a legegyszerűbb, és még így is marad 3 portlábad... 2: a másik kijelző anódjait páronként egyesíted az elsővel. Az ellenállások e csomópont és az AVR közé mennek, így ellenállást is spórolsz. A két kijelző katódpontját nem a földre, hanem 1-1 NPN tranzisztorra(kollektorra) kötöd rá. BC337 tökéletesen megfelel. A tranzisztorok bázisait 1-1 10kOhm-os ellenálláson keresztül az AVR 1-1 portlábára kötöd. Az emitterek a földre mennek. Így 5-el kevesebb portlábat használsz el(marad 8), és csak rá kell jönnöd hogy mi az a multiplexálás... A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Most csak 1 el probalom, hogy müködik-e. Naja most nicns multimeterem de ha a 3-8 as lab az 5V akkor mind1 h meikre adom az 5voltot nem? Akkor lehet eza gond h nem tettem ellnálást? (bár van nekem 3V os ellánálásom ami LED hez vettem de mindja meg lehesem az hány Ohm os)
5 savos Barna fekete fekete barna és asszem kék nem látom rendesen de ha itt a segédprogramoknál ezt beállitom 100 Ohm os A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Szépen kérlek, ha már a megfelelő topikot nem találod meg az alapvető elektronikai ismeretek megtanulásához, legalább annyi erőt vegyél magadon, hogy ezt a szlenges izét a fejedben tartod! Köszönöm!
Bocsánatot kérek.Sikerült megoldanom. Már csak annyi a kérdésem és itt hagylak titeket, hogy ha kiadok at Attiny45 el egy jelet/parancsot azt az Attiny2313 al, hogy tudom értelmeztetni?pl:kinyitom a pb0 as labat ami az Attiny2313 al van össze kötve.Az attiny2313 erzekeli es lefutat egy kodot. A Kiküldési parancs meg van csak értelmezési kéne.ez az utolso és itt hagylak titeket egy ideig mert a projectem kész.
Ponyprognál melyik fuse bit tiltja az ISP hozzáférést?
Sziasztok!
4db ADC porton végzek mérést. Ezt LCD-n megjelenítem és, ha van kapcsolat PC-vel akkor RS232-n keresztül ott is megjelennek az adatok. Viszont én szeretném a méréseket 30-60sec időközönként tárolni és majd később PC-n feldolgozni. Milyen eszközökre lesz szükségem a rögzítéshez? Elég külső EEPROM vagy valami SD kártyás megoldás kellhet?
www.elektrokontha.hu
AT 26 DF 161 Ez egy 2MByte-os FLASH, ami 503 Ft-ba kerül. SPI-n keresztül működik, szóval csak a 4 vezetéket + tápokat kell bekötnöd. Nekem ez tűnt a legolcsóbbnak.
~1200 Ft-ért pedig 2Gbyte-ot kapsz. http://www.argep.hu/product_702740.html
A kérdés persze elsősorban az, hogy mégis mennyi ideig akarsz mérni. Kiszámold ez mennyi adat lenne, majd utána kitalálod, hogy egy jellemzően pár Kbyte-os eeprom egyáltalán szóba jöhet-e. Ami az SD kártyára írást illeti: meglehetősen egyszerű, csupán arra ügyelj, hogy 3,3V-os jelszinten üzemelnek. 5V-tal még a végén elfüstölöd, ha az AVR-ed 5V-os tápon van.
A 32,768 kHz -es időalappal egyszerűen lehet másodpercet mérni.
Lévén a 32768 a 2-nek a hatványa.
Sziasztok!
Volna egy érdekes problémám. Adott egy Atmega1280 amit felszeretnék programozni. Nem először használom ezt a típust, de most valahogy nem akar működni. A jelenség annyi, hogy ha az ISP frekvenciát 1MHz-re állítom, akkor nem olvas ki semmit. (0x00 0x00 0x00) Ha 125KHz-re, akkor 0x1E 0x97 0x03-et olvasok ki, ami egyezik. 2 NYÁK-on is kipróbáltam teljesen új Atmega-val, de az eredmény ugyanaz. Zárlat nincs, a programozó, és a táplábakon, tökéletes a kontakt. 100nF kondi mindenhol, ahogy azt kell. A forrasztás hőmérsékletére is nagyon odafigyeltem, végig kéz meleg maradt az alkatrész. Kezdek tanácstalan lenni, mi okozhatja ezt. Valaki tudna 1-2 tippet, hogy merre induljak? Előre is köszönöm! Üdv.
Miért akarsz mindenáron 1 MHz-en programozni? Gondolom túl nagy már a hex. Elméletileg lehetséges 1 MHz-en programozni, ha a cél IC frekije elég magas. Default értéken vannak a CLOCK fuse bitek?
Minden defaulton van. Most kipróbáltam egy Arduino MEGA1280-ba töltöttem fel új bootloadert, és ezzel a módszerrel tökéletesen beleégette. Csak valami hardveres macera lehet, pedig jónak kell lennie. Az ardu mega referencia doksiját használtam fel.
Igen, hardveres problémád van! Egy Arduino esetében egy gyorsabb kvarckristályról megy az AVR ezért nem jön elő a probléma!
A 125kHz alapján neked AVRISP-mkII, vagy azzal kompítíbilis programozód van. Én is tapasztaltam hasonlót, ennek megvan a világos oka és magyarázata. Az AVR-ek többsége gyárilag egy 1MHz-es RC oszcillátor frekvenciáján ketyeg. Ez azt jelenti hogy a programozód ISP-frekije nem lehet 250kHz vagy több. Én már rájöttem hogy ilyenkor már a 250kHz sem jó, a legnagyobb választható sebesség 125kHz. Sajnos erre nem gondoltak az Atmel szakemberei, de ettől függetlenül egy AVRISP-mkII 125kHz-en is kb. 2x gyorsabban hasít mint egy gyári STK500 115.2kHz-en! Lehetőségek(csak 1 van): a programozás idejére átállítod a FUSE biteket hogy 8MHz-en RC-oszcillátoron, vagy kvarckristályról fusson. Ha parancssorból csinálod(stk500.exe), akkor még egyszerűbb: először 125kHz-en átállítod a FUSE biteket, 1MHz-en programozol, majd újból 125kHz-en visszaállítod(ha szükséges). A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
Üdv! Most kezdtem a második évfolyamot, egyik tanárnál opcionálisan lehet választani elkészítés módok közül p r-c
ttl cmos pic avr 8051 z80 picex fpga közül lehet választani, én avr mellet döntöttem, lehet rosszul ebben is várom a segítségeteket, avr téren hogyan induljak el? Pic oktatás is van, akkor párhuzamosan indulnék el ha lehet. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
Én az FPGA-t sem hagynám ki
Mért? Egyszerű egyébként?
Köszönöm szépen a segítséged! Az egyik boardon kipróbáltam, és jónak tűnik! A másik most 125KHz-en se reagál, de lehet valamit benéztem rajta, átnézés alatt van.
Még egyszer köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |