Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   47 / 185
(#) mapi65 válasza david224 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Szia: Szerintem szét kell szedni a mechanikát. középső (reel)) motor nyitja-csukja az ajtót, és a szélső (asyst) motor húzza fel a fejet és kapcsolja a mechanikai üzemmódokat, egy szíjmeghajtású fogaskerekes áttételen keresztül egy un. programkerékkel. lehet hogy ez van megkopva. Ehhez a pprogram kerékhez kapcsolódik (mechanikán belül) még egy enkóder (logikai forgókapcsoló) és estleg ez is okozhatja a fejmozgatási hibát. De nem a főmotor mozgatja lendkerék segítségével fejeket. A zajosságnak lehet oka az ajtó nyitó fogaskerekek (3db van benne!) sérülése. Üdv István
(#) mapi65 válasza mapi65 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

Kép a mechanikáról.

DSC02891.JPG

(#) tnorbi90 válasza mapi65 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /

hmmm.... nem is tudtam, hogy már a 470-es is 3 motoros volt... nekem 490-es van, de az csak 2 motoros (de már 3 fejes)... mindenesetre lekaptam a tetejét, és befényképeztem a kis fogaskereket, meg a mechanikát hátulról, jelöltem hogy mit kell keresni, illetve mellékelek egy videót, amin hallatszik a mechanika hangja működés közben, hogyha a tied is ilyensmi hangú akkor jókat mondtam eddig, ha nem, akkor sajna tévedtem
(#) mapi65 válasza tnorbi90 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Helló! Azért mertem határozott lenni, mert nekem is van K470 K570 K770. A K570 ,770 három fejes, a K470 két fejes.

DSC02870.JPG

(#) tnorbi90 válasza mapi65 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Aha * , értem. Amugy nekem meg K370 (már nincs meg), K490, WR590 van, ezek mind egyenmechanikásak (2 fejes , 3 fejes, meg oda-vissza játszó 2 fejes, de mind 2 motoros) de legalább most is tanultam valami újat

DSC_1360.jpg

(#) Qeeman válasza cuglee hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Szia.
Lehet bele tisztító kazettát tenni,csiszoltasd le vele jól a fejeket.Az előírt idő 3x-osára is beenne hagyhatod.A nyomó görgőt viszont neked kell,esetleg föltisztítóval és tiszta alkohollal megtisztí tani./jó az arcszesz is/És ne szedd szét mert semmi baja sincs.
(#) Qeeman válasza dravart hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Szia.
Hát nem mondom,hogy vegyél hozzá új szalagokat.Mert már én se kapok a kazettás magnómhoz.Ezenkivül a fejet is megkéne tisztítani,és a kapcsólókat is kontaktsprayyal befújni.
(#) david224 hozzászólása Aug 12, 2012 /

Köszönöm a segítségeket.egyenlőre nem szedtem szét csak csavarhzóval megmozgattam a dolgokat .jó lett egyenlőre.egyedül az ajtó nyitás hangos mintha rágna valamelyik kerék.becsukáskor viszont ok.ezt én cseszetem el.Ezt leszámítva tökéletes.
(#) david224 válasza david224 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

helyesbítek!megint rossz
(#) megott hozzászólása Aug 16, 2012 /

Sziasztok!
Segítségeteket kérném, Yamaha KX-490 magnóhoz keresnék capstan szíjat vgy legalább a cikkszámát vagy méretét, kaptam egy ilyen magnót is gyönyörű állapotban de a szíj sajna megvan nyúlva, (a mérőkazettával 3150Hz helyett csak 3025Hz, a készülék soha nem volt megbontva), a motort nem szívesen tekerném odébb, de ha szerintetek inkább ezt tegyem, mintsem utángyártott szíjat keressek, akkor odébbtekerem

Üdv!
Megott
(#) zolika60 válasza megott hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Lapos, vagy kerek szíj van rajta?
(#) megott válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Lapos szíj van rajta!
(#) zolika60 válasza megott hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Méret alapján itt próbáld meg. Bővebben: Link
(#) megott válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Köszi! Ide már én is eljutottam, de egyszer szeretném szétszedni a masinát (van egy 4 éves fiam és hát apa nyomdokaiba lépne szívesen műszerészkedés cimszó alatt, magyarul jobb mindent ami csavarozható elzárni előle, egy szétszedett magnót ne annyira egyszerű elrejteni: )) ezért kérdeztem esetleg tudtok e rá méretet, mindegy marad a az alapos puceválás és újraolajozás, zsírozgatás, szíjcsere és újból mérés.
(#) zolika60 válasza megott hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Sajnos nem tudom a méretet. A segédtől meg nem kell félni. Nem telik el sok idő és jobban szereli a magnót mint te. Remélhetőleg. :yes:
(#) megott válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Megtaláltam, sajna csak a Sini tud ilyet hozni 62x3,2x1,3mm a mérete eredeti állapotában, hihetetlen 450 magyar forintba fog kerülni, igaz rendeltem még egy kazettaajtónyitás-csillapítót is (4500HUF, mondjuk ez fáj), ha lúd legyen kövér
A fiam nagyon érdeklődve nézi a cuccaim, bár igazából a DVD jobban tetszik neki (megeszi a lemezt a gép )
Köszi mégegyszer!
Üdv!
Megott
(#) bubocka hozzászólása Aug 21, 2012 /

Sziasztok! *

További szép napot!

* Bocs de eltévedtél, ez itt a hobbielektronika fóruma, nem a Google .
(#) Adani hozzászólása Aug 21, 2012 /

Üdv mindenkinek!

Van egy használtan vásárolt Technics RS-232 típusú magnódeckem, kazetták digitalizálásra használom. Két kazettás darab a jobb oldali B egység oda-vissza játszós, forgófejjel. Felvenni is csak ez tud. Az A egység csak lejátszani tud és csak egy irányban.
Eleinte a B egységét használtam digitalizálása, ugye ez a része az oda-vissza játszós, így magára lehetett hagyni ameddig le nem járt a kazetta. Néhány kazetta után megadta magát úgy, hogyha normál irányban indítottam el a lejátszást (->) akkor az orsó nem csévélte a szalagot, így kikapcsolt mielőtt szalagbegyűrés lett volna. Megnéztem a gumigörgőket, rendben vannak, forognak, sőt előrecsévélésnél is gond nélkül forog az orsó, nincs baj ( szemből nézve a jobb oldali), lejátszásnál nem megy. Hátrafelé (<-) lejátszásnál sincs gond. Ezután áttértem az A egység használatára, mondván forgatni kell a kazettát, de legalább működik. Nem tudom ,hogy ez hiba-e vagy nem, de az A egységnél nem működik a fordulatszámláló sem, de ez mellékes. Alig egy órája meghalt az A egység is, ugyan a hiba, digitalizálás közben vettem észre, hogy lekapcsolt, pedig még nem ért véget az oldal. Egyik pillanatról a másikra. Ugyanaz a hiba, csévélés megy minden irányba a lejátszás nem, nem forog az orsó, ha érintkezőt nyomva elindítom kazetta nélkül akkor sem forog, sőt akkor is leáll.

Tudtok ajánlani egy szervizt Budapest (Örs vezér tere) közelében, ahol meg tudják nézni lehet-e még kezdeni valamit, ill. van valami tippetek mitől lehet? Szét még nem szedtem, egyelőre használom a B egységet digizésre hátrafele, ameddig így még működőképes, van elég sok digitalizáslásra váró kazetta, ami sürgős azokat előre vettem és ameddig lehet még csinálom.

Magát a decket 4.000-ért vettem használtan, többet nem is akarok rákölteni, de könnyen lehet ,hogy csak valami filléres baja van, amit egy szaki percek alatt helyrehoz. minden ötletet várok. Köszönet minden válaszért.
(#) zolika60 válasza Adani hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szerintem a hajtószíj nyúlt meg. Persze szétszedés nélkül nem derül ki. Sajnos szervizt nem tudok, de keress valakit aki szétmeri szedni.
(#) Adani hozzászólása Aug 21, 2012 /

Szétszedni én is szét merem, azért félek ,hogy összerakni már nem tudom. És mit csináljak ha a hajtószíjjal van baj? Honnan szerzek másikat?
(#) Lüke Aladár hozzászólása Szept 6, 2012 /

Hello!

AIWA R450-el kapcsolatban lenne pár gondom ill. kérdésem. Nem régen kaptam, szegény nyakig kosz volt de egy alapos takarítás után kiderült, hogy gyakorlatilag karcmentes. Belül viszont nem olyan jó a helyzet: Beteszem a kazettát, a motor elindul megpróbálja mindkét irányba lejátszani de a szalag nem mozdul. Kézzel megmozgattam a lendkereket, így egyszer elindult a lejátszás. A kazetta viszont csak úgy jön ki, ha kézzel leengedem a fejet (a lendkerék forgatásával). Az ékszíj elég laza. Ha kicserélem, megjavul? Hogy lehet úgy szétszedni a mechanikát, hogy csak az ékszíj jöjjön le, egyéb dolgok ne repüljenek szét? Van hozzá valahol/valakinek szervízdokumentáció vagy hasonló?
(#) szabjan válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 6, 2012 / 1

A képen látható motor rögzítő lapot kell csak lecsavarni. Ne aggódj úgy nem megy szét semmi.
http://maxdat.dyndns.org/_keszulek%20belsosegek/Aiwa%20AD-R450/AIWA...08.jpg
A lendkerék kihúzásánál vigyázz, mert lehet rugó és csúszóalátét is rajta. Nehogy a mechanika belsejében landoljon. Erre egy jó módszer ha hátára állítod a megnót és lefele húzod ki a lendkereket.
Ha azt mondod, hogy egyben van még a szíj, akkor vedd ki és mivel már nem használható semmire vágd el nyugodtan és mérd meg a teljes hosszát. Számold vissza az átmérőjét.
Most meg nem mondom neked mi az eredeti átmérője, de ha nem találsz semmit akkor vonj vissza 5-8% ot az átmérőből. Látni fogod milyen valós átmérők vannak a közelében.
Szíjakat itt találsz nagyobb mennyiségben:
http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=lapsz%EDj&sm=2&ls=20&lp=5#list
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
(#) Lüke Aladár válasza szabjan hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Az ékszíjat kivettem, ki is cseréltem. Pörget mindkét irányban, a visszafelé lejátszás tökéletesen működik. Ha a "normál" irányba indítom el, a jobboldali orsó nem forog. Érzékeli is, hogy a szalagot csak letekeri ezért leáll. Valószínűleg valami mechanikai gondja lesz. Hol keressem? Eddig csak olyan problémáról hallottam, hogy a pörgetés nem megy de nekem a lejátszással van gondom és csak az egyik irányba. A fej is szépen forog.
(#) szabjan válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Ójajj.
Volt 450-esem,de még a 90 es években. Sajnos nem emlékszem már a mechanikájára, kéne egy kép a mechanikáról. HA emlékeim nem csalnak két közlő gumikerék adja át a szalagfeszítést a felcsévélő orsóknak. Az biztos, hogy ki kell emelni a mechanikát egyben a gépből és úgy a mechanika elejéhez hozzáférsz. Ha megy balra rendesen akkor nem lesz nehéz dolgod a hiba felderítésében. Ott szokott hiba lenni a három ágú rugó öregedése illetve gyengülése. HA nézed majd akkor érteni fogod miről írok.
Vezetékekre nagyon vigyázz, készíts képet a mechanikáról és a vezetékek helyéről.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
(#) Lüke Aladár válasza szabjan hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Tessék, itt egy kép a szerkezetről. Én egyébként a két orsó közti kis kerékre gyanakszom, de fogalmam sincs, hogy azt hogy lehet cserélni ha egyáltalán azt kell.
(#) mp3maker válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 7, 2012 / 1

Azért nem működik, mert a jobb oldali szalag húzó tengelyről hiányzik egy kis gumigörgő(amikor kihúztad a lendkereket leesett) A két "orsó" közötti "kis keréknek"csak a gyors csévélésnél van szerepe.
(#) lac08 válasza megott hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

A SINI rém drága.
Miért nem a HQ Elektronikánál vásárolsz kinn Angyalföldön. Mindent tartanak és eléggé barátiak az áraik.
(#) lac08 válasza Adani hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Egyértelműen kuplunghiba.
(#) Lüke Aladár válasza mp3maker hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

A szalagot lehúzza, és hang is van közben csak a jobb oldali orsó nem tekeri fel ezért pár mp. múlva megáll a lejátszás.
(#) mp3maker válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 8, 2012 / 1

Értem, hogy mi a probléma.Hasonlítsd össze a két szalaghúzó tengely tövét, a bal oldali tövénél van egy kis "gumigörgő" a jobb oldalinál nincs meg(látszik az általad fel tett képen)

R450.JPG

Következő: »»   47 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem