Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   304 / 1210
(#) beigli767 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Hello!
A PIC és a MAX232 között megcseréltem a bekötést ahogy mondtad, valószínűleg figyelmetlenség volt, de az adó illetve a vevő fel/lehúzó ellenállásokat nem nagyon értem, legalábbis a kapcsolási rajzok amiket gugliban találok, 90%-ban nem tartalmazzák, ahol meg láttam, ott lehúzó ellenállás van azt hiszem az adó oldalon.
(#) kissi válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Szia!

45-47-es sorok ( aszinkron üzemben vagy, nem szinkronizálsz semmihez, "csak" jönnek a jelek ):
azt mondja, hogy ilyenkor a magas vagy alacsony szintnek legalább 30 ns-nak kell lennie, illetve a periódusnak legalább ennek okán 60 ns-nak --> 16,6 MHz ( ez a garantált max. sebesség ) !

Steve
(#) kissi válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Szia!

45-47-es sorok ( aszinkron üzemben vagy, nem szinkronizálsz semmihez, "csak" jönnek a jelek ):
azt mondja, hogy ilyenkor a magas vagy alacsony szintnek legalább 30 ns-nak kell lennie, illetve a periódusnak legalább ennek okán 60 ns-nak --> 16,6 MHz ( ez a garantált max. sebesség ) !

Steve

Szerk.: ez valamiért 2x ment ( törlési lehetőséget nem látok!)?!
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
(#) Hp41C válasza beigli767 hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Szia!
Ép azt írtam, hogy belső ellenállásokkal rendelkezik az eredeti max323 a leírása alapján. Sajnos a Texas Instruments adatlapon nem írják le egyértelműen. A panel tervezésekor egy -egy ellenállás helyet kellene hagyni nekik, ha olyan másodgyártott típus kerülne bele, amiben nincs meg a belső, be lehessen ültetni.
(#) Kovabe válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Szia sajnos ez tényleg igy van de nekem nem JDM volt igy nem biztos hogy a tied is megromlott. Más dolog hogy mire szeretnéd használni mindennapos programozás vagy csak havonta egyszer. Mert nekem a propic lassu is volt mint a fene amikor még müködött mig a pickit pörög mint a bugocsiga illetve a másik nagy elönye az USB csatlakozo mert ugyebár az uj gépeken már nincs párhuzamos vagy soros port.
Üdv Kovács
(#) n_yálastrubadúr válasza kissi hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Köszi. Kicsit többre számítottam. Akkor kell egy külső előosztó. De melyik diszkrét ic tud mondjuk 100mhz-es nagyságrendű jelet osztani. Én a 74ls196-ot találtam 70Mhz-el.
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Szia!
TMR0: Kapcsold be az előosztót és máris 50MHz -ig használhatod. A cikkek között is van egy 50MHz -ig működő frekvencia mérő.
MB501L: (Lomex kemény 10Ft -os tétel) 1.1GHz -ig működő 64 - 65 vagy 128 - 129 -cel osztó áramkör. Az osztásviszona két bemenettel állítható. Google keresés a prescaler szóra...
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Azt a mindenit. azonnal megnézem. Köszi!
(#) Ideiglenes hozzászólása Szept 17, 2012 /

Nem tudom, ki mennyire használja a gputils csomagot, de ha valaki egyáltalán nem, akkor is érdemes egy kicsit a fejlesztők oldalára egy pillantást vetni. Remek kiegészítéssel bővítették, ami a programozók számára nagyon hasznos segítség:

Információk a PIC mikrovezérlőkről

Kellemes csemegézést! ( Meglepő, milyen fekete bárányok vannak a sorban. ) Talán nem csak kezdőknek...
(#) Tom-ee válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Pont ez a bibi, nekem lehet, hogy a havi 1 is sok lesz. Ezért kerestem minél egyszerűbb, olcsóbb égetőt, hogy alkalmanként azért legyen valami, de nem ebből fogok megélni. Most pl. ezt a villogót szeretném összehozni úgy, hogy ne csak próbapanelon működjön (bár most épp ott sem akar, mint említettem), ebből lesz 2, aztán egy darabig semmi. Van egy régi gépem is hozzá, másra nem is használom, erre pont jó. (meg majd cnc-t vezérelni, ha összeáll )
Úgy veszem ki a szavaidból, te azért előrébb vagy ezzel a programozósdival, mint én; nincs véletlen egy teszt programod PIC12F629-hez, vagy 16F84-hez? Valami olyanra gondolok, hogy megnyomok egy gombot, felvillan egy led, vagy ilyesmi, semmi túlbonyolítás, semmi sallang... 16-oshoz volt régebben, de most, hogy kell, még véletlen se találom. Pedig ezzel le tudnám tesztelni a programozót, ha 12-eshez van a cucc, akkor az IC-t is... Túrom a google-t, de ilyenkor nem jön szembe semmi...
(#) Kovabe válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Szia megkeresem mert nekem volt valami hasonlom amivel teszteltem a tudásom (mindhiába semmit nem tudok) és az müködött is. Te miben irod a programot? Én tudás hiányában flowcode-t probálgatom mert egyszerü és átlátható.
Amit én hibáztam az különben a belsö kvarc beállitási hiba volt illetve az MCLR felhuzoellenálás hiba volt meg a watchdog volt rosszul beállitva. Ezeket nézd át lehet hogy belefutottál.
Üdv Kovács
(#) vicsys válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Csatolok egy hex-et 12F629-re. Belső oszciról ketyeg és kell egy 10kohm-os felhúzó az MCLR-re. A GP2-es lábra (5) akassz egy ledet egy soros 330 ohm -mal, a testre. A led mp-es ütemben villog.

main.hex

(#) Tom-ee válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

A helyzet az, hogy nem tanultam programozást, így csak kész dolgokkal tudok kezdeni valamit. Vicsys kolléga gyorstalpalóját szeretném átnézni, de jelenleg el vagyok havazva a melóhelyen, nem fogok odajutni egyhamar. Viszont érdekel a dolog, valamilyen szinten biztos beleásom magam, a kérdés csak a mikor.
(#) Tom-ee válasza vicsys hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Nagyon köszönöm, rövid úton ki is próbálom.
(#) vicsys válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Majd szólj, hogy mire jutottál.
(#) Tom-ee válasza vicsys hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Hát, egyelőre úgy fest, hogy az égetővel lesz valami, 3 IC-t próbáltam, egyiket sem tudtam felprogramozni. Felismeri, lefut a folyamat, de visszaellenőrzésnél már nem egyeznek a tartalmak... (Watt-féle égetőm és szoftverem van, újra át kell néznem mindent)
Köszönöm az eddigieket.
(#) silent15 válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Szia, ha a chipcadban vetted , oda beviszed és megnézik.
(#) vilmosd válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Amikor be van kapcsolva a kodvedelem, akkor csinal ilyet. Kapcsold ki a kodvedelmet az egetesnel.
(#) Kovabe hozzászólása Szept 17, 2012 /

Sziasztok egy hülye kérdés: van valaki aki ért az ASM-hez mert van egy programom és az egy.................ért sem tudok rájönni hogy mi a baja a tetünek.
(#) Hp41C válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 17, 2012 / 1

Szia!
MpLab szimulátorával lépésenként hajthatod végre a programot, töréspontot tehetsz egy utasításra, stb. Egy kis ügyeskedéssel még bemenő jelet is tudsz a lábakra adni (Stimulus). A választ logikai analizátoron nézheted. Ha problémám van egy programmal, és is a szimulátorral nézem meg...
(#) Kovabe válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 17, 2012 /

Szia köszi már esek is neki a cuccnak.
(#) Tom-ee válasza vilmosd hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Igazad lehet, erről olvastam valahol... Viszont programozási ismereteim jelenleg még nincsenek; hogyan kell ezt kivitelezni?
(#) Tom-ee hozzászólása Szept 18, 2012 /

Sikerült kikapcsolnom a kódvédelmet. Visszaellenőrzés rendben, viszont a jelenség ugyanaz: dugaszolós próbapanelon 3-4-5 alkalommal tápot kell adni-elvenni az IC-nek, hogy elinduljon. Ha elindul, szépen fut a program. (megvan az ütemes villogás) A programozó tehát elvben működik.
(#) pjg válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

A quartz jól van programozva?
(#) Kovabe válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Ezekszerint csak szerncsés vagy a programozoval. Grat a kitartásodhoz
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Szept 18, 2012 /

Szép estét!
Az hiba forrás lehet ha a pic rb7 és rb6 lába egy lcd 6.7.bitjén van a Pickit 2- vel együtt. Mert nem naygon sikerül inicializálni magát.
(#) icserny válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Debug módban? Akkor nincs RB6/RB7 I/O funkció!
(#) tomat5 hozzászólása Szept 18, 2012 /

Sziasztok.

Jól gondolom, hogy a pickit2-vel nem fogom tudni programozni a 18f26k80 pic-et?
(#) n_yálastrubadúr válasza icserny hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Relase módban az Mplaban a Pickit2- vel égetem a programot közben rajta at LCD. De nem akarja. Ilyenkor a Pickit a Data & Clock lábakat hol tartja?
(#) Kovabe válasza tomat5 hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Jólsejted. Csak pickit3 jó hozzá.
Következő: »»   304 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem