Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1429 / 2208
(#) sturbi válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 17, 2012
Jól néz ki, nekem tetszik. Teljesen rendben vannak a sajtos dobozok, és a bútoralkatrészek is (legyen az ember pénztárcakímélő, innovatív a mi korunkban.:laugh. Konkrétan nekem idegen, hogy jobb oldalon van a főkapcsoló (mert én mindig balra rakom), és hogy az elején van a bemenet, dehát gondolom így volt praktikus, és egyszerűbb.
(#) mark.budai válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 17, 2012
Az üveg az tényleg jó lenne. Én az RCA csatik műanyag tartójának mintájára csinálnék egy újat, szép 3mm vastag fából. Biztos nem tölgyből csinálnám, ha nem egyszerre az előlapban vannak a csatik, akkor már üssön el. Szerintem valami vöröses világos barnára pácolt cseresznyefa, vagy juhar nagyon szép lenne.
(#) Szpisti válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 17, 2012
Ez is kitűnő ötletnek látszik! Már jár is az agyam a folytatáson.

Köszi mindenkinek a bíztató szavakat és a tippeket!
(#) mark.budai válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 17, 2012
Örülök, hogy tetszik az ötletem! Amúgy szép kis erősítő ez, gondolom a hangja sem rossz.
Lassan jön a tél, én is ráhajtok a csöveseimre, nincs is annál jobb dolog, mint hazaérve bekapcsolom az erősítőt, érzem a csövek melegét, és hallgatom a jobbnál jobb zenéket.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
(#) crapgame hozzászólása Szept 17, 2012
Na ezt lessétek meg!

Meg az árát!!!
(#) mark.budai válasza crapgame hozzászólására (») Szept 17, 2012
Gyönyörű. De az ára is. Én sem adnám olcsóbban. Akárki akármit mond, lehet túlzás, lehet parasztság, de aki ilyet vesz, annak úgy sincsenek anyagi gondjai. Ez a termék nem magyaroknak lett tervezve. Az amerikai középszint teteje, aki igényes a zenére, megteheti, hogy egy ehhez az erősítőhöz méltó láncot építsen fel. Mert ugye az erősítő a legutolsó dolog, ami befolyásolja a kapott hangot. Mi meg nem veszünk ilyet készen, mert magunknak megcsináljuk. Az országban talán párszáz ember lehet, aki nem foglalkozik elektronikával, és csöves erősítője van. Persze rá kell érni hallgatni is, mert minek a drága cájg, ha nem tudod hallgatni. Ez semmiképp nem a munkás ember kategóriája. Talán mi sem a zenehallgatás miatt csináljuk, hanem az építés öröme miatt. De a hobbi az erről szól. Bocs az offért, de ez szerintem ide illik. Igaz nem készítés, de a csöves erősítőhöz, és a minőségi zenehallgatáshoz igencsak kapcsolódik.
(#) crapgame válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 17, 2012

Idézet:
„Ez a termék nem magyaroknak lett tervezve.”

Csak most látom, hogy az eladó egy Thököly úti bolt...
(#) Szpisti válasza crapgame hozzászólására (») Szept 17, 2012
Azááámbizony Érdemes elolvasni a termékleírást!
A szálak Mo-ra vezetnek : tubeguru.hu

Itthon készült és mellesleg kerékpáralkatrészekkel kereskedik

Tán csak nem ismeri itt valaki ???
(#) küzmös Gergely hozzászólása Szept 17, 2012
Nos mikor összeraktam az EL34SE-t. Utolsó ellenőrzés ként megnéztem a csövek fütőszálát ellenállás mérővel. (Tudom ezzel kellett volna kezdeni..) ECC82 ok.. majd mérem az EL34-et (2-7-es) Azt hittem nem jól érintkezik a csőfoglalat.. vagy az a vacak multi,és azért nem jelez.. de nem.. Úgyhogy a próba elmarad.. Ráadásul a rádióimban vannak csak ilyen csövek.. ez volt az egyetlen amit külön találtam a sok televíziós cső közt. Hogy mégis építsek valami "csövest" gyorsan,így fogtam egy tv-panelt (Videoton Fortuna TA-672-ocu),és gyorsan rátettem a tápra (240V,290V) próbából hogy mit produkál. A PCL-t képkimenőtrafóval 12,6V/300mA-rel fütöm. Nos tv-s kapcsolás.. messze elmarad az általam épített SE kapcsolástól. Valahogy nem olyan teljes a hangkép..

P1090294.JPG

(#) crapgame válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 17, 2012
Jó volna ha ismerném, de nem.
Valahogy kiénekelném belőlük a kapcsolási rajzot és gyorsan közzétenném. Nesztek.

Még nem tettem le teljesen a 6c33c projektről.
Bár ebben az esetbe teljes a káosz. Olvasgatva a fórumot, még azt sem tudom, hogy milyen meghajtócsövet kellene elé betenni. Mindenki mást mond.
Az egyenirányításról nem is beszélve
(#) mc-4 válasza crapgame hozzászólására (») Szept 17, 2012
Egy jó kis rajz az nem ártana...
Amit múltkor linkeltem abban mi a kanyar?
(#) mayky válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 17, 2012
Szerintem CIROKL is megcsinálná ha nagyon akarná. Egy-két dolgot kellene talán csináltatnia pl a feliratos előlapot. Másik dolog, ha valaki 1,5 milliót kér egy erősítőt annak olyannak kell lennie, hogy ne lehessen belekötni. pl. a trafóburkolatok lekerekített részeinél lévő illesztési rés. Akkor a mezei villanyszerelési rézvezetékek, a nyáklapból készített forrlécek, a "nem is tudom hogyan berögzített" elko. Szóval másfél millióért azért profibb munkát kellene csinálni. Az hogy a tükrös látványelem giccses-e vagy sem ez már a kisebb dolog. Szóval nem azt mondom, hogy rossz, csak ekkora összegért többet várnék el.

Persze lehet ennél jóval drágábban is 6sz33sz SE-t venni.

LAMM
(#) kolbika hozzászólása Szept 17, 2012
kicsit sok érte.....................Ő a sajátom privibe elmondom mit is tud...A design az én érdemem.Az St.
Szerintem egyértelmű ki is lehet
Kizárt hogy ez a milliós cucc milliókat érjen...(szubjektív)
(#) crapgame válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 18, 2012
Nekem még meredek.
Igyekszem szem előtt tartani a tudásom szintjét, és annak megfelelő munkába belevágni. Ha nem tenném akkor csak kókányolnék valamit, ami úgysem működne, igyekszem tanulni ahol lehet.

Pl. az általam belinkelt alap EL84-es rajzban az RC szűrés helyett az LC-t javasoltátok.
Mekkora legyen a folytó?
És még arra is kiváncsi lennék, hogy miként határozható meg annak az értéke?
(Hány H-s, milyen magos, milyen vastag huzalból, stb. Ezt honnan lehet tudni?)

el84se.gif

(#) frekivalto hozzászólása Szept 18, 2012
Sziasztok.

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Összeraktam ezt az előelősítőt, pontosabban impedancia illesztőt. 6n6p csővet használok. A katódkövetőben a nyugalmi áram nem akarodzik annyi értékre beállni, mint szeretném. 10mA körüli áramra számítottam, de csak 2mA lett a vége.
Tápfesz jelenleg 300VDC az anódon. Katódon kb. 17-18VDC-t mérek (ez kevés, olyan 70VDC kellene). így a számított érték kb. 2mA.
Bemenet letestelve.
Tina jól szimulálja, de a fizika erősebb
Mit rontottam el, mire nem számoltam.

Köszönettel, Péter
(#) Szpisti válasza frekivalto hozzászólására (») Szept 18, 2012
Sőt Szergejev szerint nem 70 hanem 150V-nak kellene ott lennie!
Cső biztos jó? Bekötése? Ellenállások értékek? Sok mindent nem lehet elrontani itt...
(#) frekivalto válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 18, 2012
Valóban nem bonyolult kapcsolás, ugyanezt építettem meg. annyi,h 160 helyett 150 ohm, 6,2K helyett 6,6K van bent.
A csövek vadi újak. Egyszer légszerelve építettem meg, ott is ezeket mertem. Aztán összeraktam panelen, hátha gerjedt.... Sajnos ugyanaz a helyzet.
A cső bekötését átnéztem, a csatolt rajz alapján kötöttem be.

Javaslat?
(#) frekivalto válasza frekivalto hozzászólására (») Szept 18, 2012
Hazaérve megmértem a cső fűtését. 6,3V és 0,7A. Ezek jó értékek. Ezek szerint csőfoglalat elkötés sem lehet, mert akkor nem tudtam volna cső áramot mérni. Innentől kezdve újra átnéztem a bekötéseket, nem találtam hibát.

(#) silent15 válasza frekivalto hozzászólására (») Szept 18, 2012
A csövet cserélted már ki másikra?
(#) mc-4 hozzászólása Szept 18, 2012
Sziasztok!
A 6BL7 csőnek mi a szovjet/orosz megfelelője?
(#) p_istvan válasza frekivalto hozzászólására (») Szept 18, 2012
Szervusz!
R1 - R2-öt nem cserélted fel?
(#) sturbi válasza frekivalto hozzászólására (») Szept 18, 2012
Mit értesz azon, hogy "bemenet letestelve"? Csatolókondi nélkül ennek nem testelhető a bemenete, mert részben kisöntölöd a munkaellenállást.
Ha a rajzod szerint (csatolókondi nélkül) letesteled a bemenetet, akkor a rácselőfeszt 5,98 Kohm állítja be 150 ohm helyett, ha így van, nem csoda ha nem folyik rajt elég áram.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
(#) frekivalto válasza sturbi hozzászólására (») Szept 18, 2012
Igazad van, jól mondod, köszönöm.
Időközben én is rájöttem. Szabadon hagytam a bemenetet, és így rögtön helyre állt a rend. Figyelmetlen voltam !!!
Egyenáramúlag le kell választani a bemenetről a hangerő potit, így a kondi nem hagyható ki!!!
A poti "0" állásban letesteli a bemenetet.

Köszönöm mégegyszer a segítséget!

Tapasztalat, véleménye van Valakinek arról, hogy melyik a jobb választás "hangilag"?
Impedancia illesztő ebben a felállásban, 2 kondi van a jelútban.
Vagy klasszikus katódkövető, melyen csak a kimeneten van kondi?

Köszönöm. Péter
(#) frekivalto válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 18, 2012
Köszönöm,többször is megnéztem. Időközben megoldodott a probléma. Köszönöm a segítségedet.

Üdv.
(#) mc-4 hozzászólása Szept 18, 2012
Sziasztok!
A 6BL7 csőnek mi a szovjet/orosz megfelelője, vagy mivel lehet helyettesíteni?

Köszi!
(#) sturbi válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 18, 2012
Azért kanyar van abban is. A 6C33C-nek, ha meg van vezérelve, 200 K rácslevezető nudlimókus (dupla nudlimókus...áthúzva). Nem nehéz rádöbbenni, hogy 220 mA nyugalmi áram 600 ohm anódoldali terhelésnél kb. 11,7 W leadott teljesítményre elég rácsárammentesen. A 22 W úgy mérhető, hogy a cső 90 W-ot disszipál, mert a rácselőfeszt beállítja (lecsökkenti) saját magának (könnyedén leküzdve a 200 K-rácslevezetőn keresztül odavezetett feszkót), és rendesen beleszalad rácsáramba...
Ettől persze még príma a kapcsolás, érdemes megépíteni, de nem érdemes 20 W-al kergetni tartósan.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
(#) mc-4 válasza sturbi hozzászólására (») Szept 18, 2012
Találtam PP belőle 30W-al, furcsa is volt az SE 20W.
Szombaton kezelésbe veszem a 6H8C-t is, remélem sikerül jól beállítani.
(#) gabor80 hozzászólása Szept 19, 2012
Sziasztok!
Még egyszer leírom a, hátha tud vki segíteni nekem a dologban:
Vettem egy kis csöves fejhallgató erősítőt. A csövek: 6n1p a meghajtó, 6n8c a végfok, otl-es.
Érdemes lenne ezt upgradelni valamilyen helyettesítő csőre (6sn7, Ecc88 stb.) hangminőség szempontjából?
A másik hogy ezeket közvetlen ki lehet cserélni vagy bütykölgetni kell hozzá?
Esetleg más csőalternatívára is kíváncsi lennék, hátha tud vki olyan helyettesítőt ami még jobb minőségű az említett (6sn7, Ecc88) csöveknél (neten ezeket találtam helyettesítőknek elsőre)?
Köszi
(#) Szpisti hozzászólása Szept 19, 2012
Sziasztok!
Nos felkerültek az üveglapok a sajtosdobozokra !
Köszönöm még egyszer azoknak akik a tippet adták.
EL84pp
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
(#) Orbán József válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 19, 2012
Őszintén gratulálok, nagyon csecse lett. A rajzáról, adatairól egy utalást, ha lehetne.
Engem az tart kissé vissza a PP-től, hogy a válogatott végcsövek jól elbújtak előlem.
Következő: »»   1429 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem