Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt de benéztem... Meg kell még szoknom hogy szaggatott vonallal van aláhúzva ha valami link, nem pedig másik színnel kiemelve.
Oké, bár még nem foglalkoztam e-bay-el. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
Majd csak beletanulok és elmaradnak a láma kérdéseim.
Oké körülnézek.
Szerintem felejtsd el az analóg szenzorokat. Ha mégis analóg mellett döntesz akkor jól meg kell szűrni, többszöri minta vételézés kell. Én mikor analóggal kísérleteztem 128 mintát vettem a 32 legkisebbet és 32 legnagyobbat elvetettem és a maradék 64-nek vettem az átlagát és így sem voltam megelégedve.
Egy vezetékessel szenzorral próbálkozz (DS18x20) nagyon sok előnye van pl. a proci egy lábára akár 10 szenzort is felfűzhetsz, és elég stabil a tizedes megjelenítés is.
Nekem van pár TC1047A, meg Mvalami9700 analóg szenzorom, és elég pontosnak bizonyultak. Bár relatív a pontosság, mert két multival ellenőriztem a mért értéket, de a multik sem pontosak, mert a két multi között is volt eltérés (pár tized).
Nem is a pontossággal van bajom hanem, hogy annyi macera van hogy stabil legyen a tizedes kijelzés ne "ugráljon". Lehet ha nem a beépített A/D -re kötném a szenzort hanem valamilyen 12 bites vagy nagyobb A/D-t használnék akkor nem kéne annyi mintavételezés, rendezés meg átlagolás. De lehet, hogy csak én bénázok így az A/D-val.
A digitális szenzorban már benne van AD átalakítás hardveresen és nem kell vele vesződni, hanem vesződni kell mással .
Mondjuk ebben igazad van, de én úgy vagyok vele, hogy pl. otthonra, lakás hőmérőnek, bőven jó az analóg. Ha pl. egy laborba kellene a hőmérő, akkor már tényleg egy komolyabbra volna szükség. Amit most csinálok kazántermosztátot, abban is analóg szenzorok kerülnek. Kit érdekel, hogy egy fokkal több vagy kevesebb a víz hőmérséklete a kazánban. Mindenesetre az biztos, hogy a digitális szenzorok stabilabbak, de van ezekből is olyan, hogy mikor a pontosságra utaló adatokat néztem az adatlapban, csak ámultam, (+-1.1fok).
Szia!
Szerintem a digitális szenzorok fő előnye az, hogy az adott helyen megtörténik az átalakítás, az adatok továbbítása már a jóval kevésbé zajérzékeny digitális jelekkel történik. Másik nagy előny, hogy intelligens eszközként címezhetőek, ezért egy vezetéken több érzékelő is csücsülhet, ami nem elhanyagolható ~ 50-100 m kábelnél ! A pontosság sokszor nem probléma ( szoftverből könnyen kalibrálható ), a lényeg a mérés reprodukálhatóságán van, ott meg nem olyan rosszak az "alacsony" áru digitális hőmérők sem! Steve A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
Engem érdekelne az a digitális egy vezetékes összeköttetés ami 50-100 m között használható.
Nekem sehogy sem sikerült 25-30 m fölé tolni a távolságot. Milyen szenzorról van szó?
Áá. Félre ne értsetek, én nem a digitális szenzorok ellen vagyok. Sőt... szerintem egyszerűbb a program megírása, a szenzor lekezelése, mint az analógé, és a uC fogyasztása is kevesebb. Én csak azt mondom, hogy néha mérlegelni kell, hogy hova mit használunk, és mire van szükségünk. Pl. a már említett kazánvezérlőhöz én sajnálom, és túlzásnak érzem a $17-os I2C-s szenzort, ezért nem is fogom felhasználni hozzá.
Idézet: „~ 50-100 m kábelnél !” De azért azt tegyük hozzá, hogy ekkora távolságra már egy marék plusz alkatrész is kell,nem csak a szenzor meg a uC.
Egy kicsit más téma.
Valahol olvastam, hogy ha csak annyit írunk egy fordítóba, hogy pl. "char", akkor ez "signed"-nek veszi a fordító. Tehát 8 bites -128 - 127. Viszont most olvasom az "IAR C/C++ Compiler Reference Guide" könyvecskében (234. oldal), hogy itt "unsigned"-nek számít. Akkor most, hogy is van ez? Vagy csak valamit félreértelmezek?
Szia!
A DS18S20-as nekem működik ilyen távolságon... Szitko : Idézet: Azért nem kell nagy összegre gondolni !„De azért azt tegyük hozzá, hogy ekkora távolságra már egy marék plusz alkatrész is kell,nem csak a szenzor meg a uC.” DS18S20 ~ 500 Ft --> 2,5 $ !! Steve A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
kissi:
Hát nekem 25-30 a max pedig a felhúzó ellenállásnak trimert tettem be, hogy tudjam módosítani az értékét a távolság függvényben de 30 méter fölött se 18B20 se 18S20 nem működött. Kábelnek meg CAT7 használtam. Már több mindenkitől hallottam, hogy 50-100 m -ről is olvassák de sajnos nekem nem jött még össze. szitko: Most próbáltam ki CCS-el ha "char" -nak definiálom akkor +127 -128, csak akkor megy +127 fölé ha unsigned char -ként definiálom. IAR -nincs fent a gépemen azzal nem tudom kipróbálni pedig kipróbálnám, tehát nem tudom hogy értelmezi. Ha tényleg unsignednek értelmezi akkor megszokásból elég nagy bakikat lehet elkövetni.
Ba...us! A könyv nem hazudik. Unsigned-nek definiálja ha csak símán "char"-t írok. Kipróbáltam "char mennyi = 200"; Lefordítja.
Idézet: „bool 8 bits 0 to 1 1 char 8 bits 0 to 255 1 signed char 8 bits -128 to 127 1 unsigned char 8 bits 0 to 255 1 signed short 16 bits -32768 to 32767 2 unsigned short 16 bits 0 to 65535 2 signed int 16 bits -32768 to 32767 2 .....” Most már tényleg össze vagyok keveredve. Akkor ezért nem mennek a programjaim a CCS-ben. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
Idézet: Fordítási (illetve projektbeállítási) opció, hogy signed vagy unsigned legyen a char alapértelmezett típusa. Mivel ez a beállítás kilistázott forráskódban nem látszik, célszerűbb a szabványos fix szélességű egésztípusokat használni (jelen esetben uint8_t). Így mindenkinek egyértelműbb és valamivel hordozhatóbb a kód.„ha csak annyit írunk egy fordítóba, hogy pl. "char", akkor ez "signed"-nek veszi a fordító.” Beállítás: IAR Project/Options/C/C++ compiler menüpont -> Language2 lapon A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
Sziasztok nem ide tartozik de van valaki akit tudna segiteni egy ASM program modositásában?
Köszi!
Megtaláltam a beállításokban, alapban unsigned-nek állítja. De miért nem tűnt ez fel eddig? Eztán akkor használom a szabványos jelölést, akkor tán nem lesz baj.
CCS 5.20.1 esetén így lehet definiálni az ADC kalibrációs adatait:
1. Az msp430g2553.cmd állományban ki kell egészíteni a "Calibration Data in Info Mem" szekciót az alábbi sorokkal:
2. Az msp430g2553.h állományt is ki kell egészíteni a következő sorokkal:
Csatoltam egy mintaprojektet, ami msp430g2553-ra van beállítva, s szoftveres UART módban 9600 bit/s-mal küldi ki a kiolvasott paraméter táblát, majd periodikusan az ADC-vel mért értékeket ( Az A5 (P1.5 láb) analóg bemenetre 0 - 3,5 V közötti jelet vigyünk. Emellett megmérjük a fél tápfeszültséget (Chan 11) és a belső hőmérő jelét (Chan 10).).
Szoftveres UART -on fogadok 10 bájtnyi adatot.
Hogyan tudom karakterlánccá alakítani? Én az alábbiak szerint oldottam meg. Van valami más hatékonyabb elegánsabb megoldás?
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Sziasztok.
Számítási zavarba estem!
Ez a ciklus 1MHz-en, ugye 1ms-os késleltetés csinál. Ha 8MHz akarom ugyanezt, akkor 125000-et kell megadni? 16MHz-en, meg 62500000-öt? Vagy rosszul gondolom?
Szia!
Szerintem ha 8x gyorsabb az órajel akkor 8x több várakozás kell vagyis 8000 és ugyanígy a 16Mhz-nél 16000. Lehet hogy én is rosszul gondolom, de nekem így logikus, és a periódusidőből is így jön ki : t=(1/f)*delay_cycles Idézet: Így van. Jól látható ez ezen az oldalon a 3_2 és a 3_3 programok összehasonlításával. „Szerintem ha 8x gyorsabb az órajel akkor 8x több várakozás kell”
Köszi.
Akkor valamivel jól összekeverem a dolgot. De mivel... jav. Szuper. Máris normálisan megy a program. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
Sziasztok!
Nincsen valakinek véletlenül SD image-e Audio Capacitive Touch BoosterPack -hoz? Sikerült a kártyát elhagynom és a bootimg.bin nélkül nem indul el. A TI-től próbáltam letölteni, de én vagy "csekélyértelmű" vagyok vagy nincs kirakva... Előre is köszönöm! Üdv.
Elvileg ezen az oldalon érhető el, de valahogy mégsem... Szerintem levelezz velük, mert rossz helyre mutat a Get software gomb linkje!
Példaértékű hozzáállás!
A mai levelem után pár órával telefonon hívott egy Hölgy a Textas-tól, és ígéretet tett a hiba javítására, addig is elküldi a kért file-t . Bár itthon is ilyen gyorsan rendeződne minden.
Bizony! A TI rettentő korrek, én csak csupa jót tudok mondani róluk!
Miközben várjuk a Stellaris EK-LM4F120XL LaunchPad-ot:
Van képünk hozzá! És még egy képünk... Ezenkívül van néhány oktató videó is (a lap aljára görgetve). A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |