Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   75 / 139
(#) s3toraph válasza szitko hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Ezt de benéztem... Meg kell még szoknom hogy szaggatott vonallal van aláhúzva ha valami link, nem pedig másik színnel kiemelve.
Oké, bár még nem foglalkoztam e-bay-el.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
(#) s3toraph válasza icserny hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Majd csak beletanulok és elmaradnak a láma kérdéseim.

Oké körülnézek.
(#) DecebaL válasza s3toraph hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Szerintem felejtsd el az analóg szenzorokat. Ha mégis analóg mellett döntesz akkor jól meg kell szűrni, többszöri minta vételézés kell. Én mikor analóggal kísérleteztem 128 mintát vettem a 32 legkisebbet és 32 legnagyobbat elvetettem és a maradék 64-nek vettem az átlagát és így sem voltam megelégedve.
Egy vezetékessel szenzorral próbálkozz (DS18x20) nagyon sok előnye van pl. a proci egy lábára akár 10 szenzort is felfűzhetsz, és elég stabil a tizedes megjelenítés is.
(#) szitko válasza DecebaL hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Nekem van pár TC1047A, meg Mvalami9700 analóg szenzorom, és elég pontosnak bizonyultak. Bár relatív a pontosság, mert két multival ellenőriztem a mért értéket, de a multik sem pontosak, mert a két multi között is volt eltérés (pár tized).
(#) DecebaL válasza szitko hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Nem is a pontossággal van bajom hanem, hogy annyi macera van hogy stabil legyen a tizedes kijelzés ne "ugráljon". Lehet ha nem a beépített A/D -re kötném a szenzort hanem valamilyen 12 bites vagy nagyobb A/D-t használnék akkor nem kéne annyi mintavételezés, rendezés meg átlagolás. De lehet, hogy csak én bénázok így az A/D-val.
A digitális szenzorban már benne van AD átalakítás hardveresen és nem kell vele vesződni, hanem vesződni kell mással .

Mondjuk ebben igazad van, de én úgy vagyok vele, hogy pl. otthonra, lakás hőmérőnek, bőven jó az analóg. Ha pl. egy laborba kellene a hőmérő, akkor már tényleg egy komolyabbra volna szükség. Amit most csinálok kazántermosztátot, abban is analóg szenzorok kerülnek. Kit érdekel, hogy egy fokkal több vagy kevesebb a víz hőmérséklete a kazánban. Mindenesetre az biztos, hogy a digitális szenzorok stabilabbak, de van ezekből is olyan, hogy mikor a pontosságra utaló adatokat néztem az adatlapban, csak ámultam, (+-1.1fok).
(#) kissi válasza szitko hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Szia!

Szerintem a digitális szenzorok fő előnye az, hogy az adott helyen megtörténik az átalakítás, az adatok továbbítása már a jóval kevésbé zajérzékeny digitális jelekkel történik. Másik nagy előny, hogy intelligens eszközként címezhetőek, ezért egy vezetéken több érzékelő is csücsülhet, ami nem elhanyagolható ~ 50-100 m kábelnél !
A pontosság sokszor nem probléma ( szoftverből könnyen kalibrálható ), a lényeg a mérés reprodukálhatóságán van, ott meg nem olyan rosszak az "alacsony" áru digitális hőmérők sem!

Steve
(#) DecebaL válasza kissi hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Engem érdekelne az a digitális egy vezetékes összeköttetés ami 50-100 m között használható.
Nekem sehogy sem sikerült 25-30 m fölé tolni a távolságot.
Milyen szenzorról van szó?
(#) szitko válasza kissi hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Áá. Félre ne értsetek, én nem a digitális szenzorok ellen vagyok. Sőt... szerintem egyszerűbb a program megírása, a szenzor lekezelése, mint az analógé, és a uC fogyasztása is kevesebb. Én csak azt mondom, hogy néha mérlegelni kell, hogy hova mit használunk, és mire van szükségünk. Pl. a már említett kazánvezérlőhöz én sajnálom, és túlzásnak érzem a $17-os I2C-s szenzort, ezért nem is fogom felhasználni hozzá.
Idézet:
„~ 50-100 m kábelnél !”

De azért azt tegyük hozzá, hogy ekkora távolságra már egy marék plusz alkatrész is kell,nem csak a szenzor meg a uC.
(#) DecebaL válasza szitko hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Milyen analóg szenzort használsz?

TC1047A, MCP9700A, TMP36. Ezekből van itthon. Fénymásolókból bontottam. De van I2C-s és SPI-s is de azok típusát nem tudom. (nem vagyok otthon, dolgozom) Azt tudom, hogy az i2c-s szenzort amikor próbáltam, 40cm-es kábellel, már nem működött.
(#) szitko hozzászólása Szept 18, 2012 /

Egy kicsit más téma.
Valahol olvastam, hogy ha csak annyit írunk egy fordítóba, hogy pl. "char", akkor ez "signed"-nek veszi a fordító. Tehát 8 bites -128 - 127. Viszont most olvasom az "IAR C/C++ Compiler
Reference Guide" könyvecskében (234. oldal), hogy itt "unsigned"-nek számít. Akkor most, hogy is van ez? Vagy csak valamit félreértelmezek?
(#) kissi válasza DecebaL hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Szia!

A DS18S20-as nekem működik ilyen távolságon...

Szitko :
Idézet:
„De azért azt tegyük hozzá, hogy ekkora távolságra már egy marék plusz alkatrész is kell,nem csak a szenzor meg a uC.”
Azért nem kell nagy összegre gondolni !

DS18S20 ~ 500 Ft --> 2,5 $ !!

Steve
(#) DecebaL válasza kissi hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

kissi:
Hát nekem 25-30 a max pedig a felhúzó ellenállásnak trimert tettem be, hogy tudjam módosítani az értékét a távolság függvényben de 30 méter fölött se 18B20 se 18S20 nem működött. Kábelnek meg CAT7 használtam. Már több mindenkitől hallottam, hogy 50-100 m -ről is olvassák de sajnos nekem nem jött még össze.

szitko:
Most próbáltam ki CCS-el ha "char" -nak definiálom akkor +127 -128, csak akkor megy +127 fölé ha unsigned char -ként definiálom. IAR -nincs fent a gépemen azzal nem tudom kipróbálni pedig kipróbálnám, tehát nem tudom hogy értelmezi. Ha tényleg unsignednek értelmezi akkor megszokásból elég nagy bakikat lehet elkövetni.

Ba...us! A könyv nem hazudik. Unsigned-nek definiálja ha csak símán "char"-t írok. Kipróbáltam "char mennyi = 200"; Lefordítja.
Idézet:
„bool 8 bits 0 to 1 1
char 8 bits 0 to 255 1
signed char 8 bits -128 to 127 1
unsigned char 8 bits 0 to 255 1
signed short 16 bits -32768 to 32767 2
unsigned short 16 bits 0 to 65535 2
signed int 16 bits -32768 to 32767 2
.....”

Most már tényleg össze vagyok keveredve. Akkor ezért nem mennek a programjaim a CCS-ben.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Idézet:
„ha csak annyit írunk egy fordítóba, hogy pl. "char", akkor ez "signed"-nek veszi a fordító.”
Fordítási (illetve projektbeállítási) opció, hogy signed vagy unsigned legyen a char alapértelmezett típusa. Mivel ez a beállítás kilistázott forráskódban nem látszik, célszerűbb a szabványos fix szélességű egésztípusokat használni (jelen esetben uint8_t). Így mindenkinek egyértelműbb és valamivel hordozhatóbb a kód.

Beállítás: IAR Project/Options/C/C++ compiler menüpont -> Language2 lapon
(#) Kovabe hozzászólása Szept 18, 2012 /

Sziasztok nem ide tartozik de van valaki akit tudna segiteni egy ASM program modositásában?
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Köszi!
Megtaláltam a beállításokban, alapban unsigned-nek állítja. De miért nem tűnt ez fel eddig? Eztán akkor használom a szabványos jelölést, akkor tán nem lesz baj.
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Szept 18, 2012 / 1

CCS 5.20.1 esetén így lehet definiálni az ADC kalibrációs adatait:

1. Az msp430g2553.cmd állományban ki kell egészíteni a "Calibration Data in Info Mem" szekciót az alábbi sorokkal:
  1. CAL_ADC_25T85         = 0x10EA;
  2. CAL_ADC_25T30         = 0x10E8;
  3. CAL_ADC_25VREF_FACTOR = 0x10E6;
  4. CAL_ADC_15T85         = 0x10E4;
  5. CAL_ADC_15T30         = 0x10E2;
  6. CAL_ADC_15VREF_FACTOR = 0x10E0;
  7. CAL_ADC_OFFSET        = 0x10DE;
  8. CAL_ADC_GAIN_FACTOR   = 0x10DC;

2. Az msp430g2553.h állományt is ki kell egészíteni a következő sorokkal:
  1. SFR_16BIT(CAL_ADC_25T85);
  2. SFR_16BIT(CAL_ADC_25T30);
  3. SFR_16BIT(CAL_ADC_25VREF_FACTOR);
  4. SFR_16BIT(CAL_ADC_15T85);
  5. SFR_16BIT(CAL_ADC_15T30);
  6. SFR_16BIT(CAL_ADC_15VREF_FACTOR);
  7. SFR_16BIT(CAL_ADC_OFFSET);
  8. SFR_16BIT(CAL_ADC_GAIN_FACTOR);

Csatoltam egy mintaprojektet, ami msp430g2553-ra van beállítva, s szoftveres UART módban 9600 bit/s-mal küldi ki a kiolvasott paraméter táblát, majd periodikusan az ADC-vel mért értékeket ( Az A5 (P1.5 láb) analóg bemenetre 0 - 3,5 V közötti jelet vigyünk. Emellett megmérjük a fél tápfeszültséget (Chan 11) és a belső hőmérő jelét (Chan 10).).
(#) DecebaL hozzászólása Szept 19, 2012 /

Szoftveres UART -on fogadok 10 bájtnyi adatot.
Hogyan tudom karakterlánccá alakítani?
Én az alábbiak szerint oldottam meg. Van valami más hatékonyabb elegánsabb megoldás?
  1. unsigned char tx,i;
  2. unsigned char txs[10];
  3.  
  4. for (i=0;i<10;i++;)
  5. {
  6. tx=getc();//8 bit beolvasása
  7. txs[i]=tx;
  8. }

A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
(#) szitko hozzászólása Szept 23, 2012 /

Sziasztok.
Számítási zavarba estem!
  1. for(i=0; i<t; i++)
  2.     __delay_cycles(1000);

Ez a ciklus 1MHz-en, ugye 1ms-os késleltetés csinál. Ha 8MHz akarom ugyanezt, akkor 125000-et kell megadni? 16MHz-en, meg 62500000-öt?
Vagy rosszul gondolom?
(#) balux33 válasza szitko hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Szia!
Szerintem ha 8x gyorsabb az órajel akkor 8x több várakozás kell vagyis 8000 és ugyanígy a 16Mhz-nél 16000.
Lehet hogy én is rosszul gondolom, de nekem így logikus, és a periódusidőből is így jön ki :
t=(1/f)*delay_cycles
(#) icserny válasza balux33 hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Idézet:
„Szerintem ha 8x gyorsabb az órajel akkor 8x több várakozás kell”
Így van. Jól látható ez ezen az oldalon a 3_2 és a 3_3 programok összehasonlításával.
(#) szitko válasza balux33 hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Köszi.
Akkor valamivel jól összekeverem a dolgot. De mivel...

jav. Szuper. Máris normálisan megy a program.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
(#) Dudus hozzászólása Szept 24, 2012 /

Sziasztok!

Nincsen valakinek véletlenül SD image-e Audio Capacitive Touch BoosterPack -hoz? Sikerült a kártyát elhagynom és a bootimg.bin nélkül nem indul el.

A TI-től próbáltam letölteni, de én vagy "csekélyértelmű" vagyok vagy nincs kirakva...

Előre is köszönöm!

Üdv.
(#) icserny válasza Dudus hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Elvileg ezen az oldalon érhető el, de valahogy mégsem... Szerintem levelezz velük, mert rossz helyre mutat a Get software gomb linkje!
(#) Dudus válasza icserny hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Igen eddig jutottam én is.

Köszönöm!
(#) Dudus válasza Dudus hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Példaértékű hozzáállás!

A mai levelem után pár órával telefonon hívott egy Hölgy a Textas-tól, és ígéretet tett a hiba javítására, addig is elküldi a kért file-t . Bár itthon is ilyen gyorsan rendeződne minden.
(#) vicsys válasza Dudus hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Bizony! A TI rettentő korrek, én csak csupa jót tudok mondani róluk!
(#) icserny hozzászólása Szept 25, 2012 /

Miközben várjuk a Stellaris EK-LM4F120XL LaunchPad-ot:
Van képünk hozzá!
És még egy képünk...
Ezenkívül van néhány oktató videó is (a lap aljára görgetve).
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
Következő: »»   75 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem