Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
hello van ez az adatlap amit csatoltam azt szeretném kérdezni hogy ott az utolsó rajzon nem e lehetne elhagyni azt a 4,4 V-s zener diodát ?
Sziasztok!
Van suliba laborból 1 házim,amit assembly-be kell megírni és a "picoblaze" nevű progiba kell futtatni. A feladat ez:Készítsen egy számlálót felhasználva az f1 ~1Hz frekvenciájú jelet. A számláló állapotát a LED-eken jelenítse meg. Már van 1 kész progim ami valamiért nem fut. A progit csatolom mellékletként. Ha valaki csak annyit tudna segíteni,hogy mitől nem fut a progi azt nagyon megköszönném. üdv.: Kovács Róbert ![]()
nem igazán, mert arra a ref fesz miatt van szükség...
ja, és az a zener nem 4,4 hanem 7,4V-os! (ha csak elírtad véletlenül, akkor nem szóltam :yes: )
ok köszi azt meg csak véletlenül írtam el utána meg már nem tudtam javítani. És még egy kérdés én nem 6V-s motorokat akarok használni hanem 7-12 akkor azt mivel tudom álítani ? azzal az ellenálással aminek nincs megadva az értéke ?
A mellékelt kapcsolásban a 2x12V táp nem sok az MM5387-nek? A kondi után már 24 x 1.41, tehát majdnem 34V lesz! Az MM5387 pdf-jét is mellékeltem.
a kimemeti fesz értékét a tápfeszel, ill. a ref zener értékének változtatásával lehet beállítani.
tanulmányozd az adatlapon levő grafikonokat, különösen a 3,4 és a 12, 13 sz. ábrákat. ezekből lehet leolvasni, hogy milyen kimenő feszhez milyen zener érték tartozik. a konkrét kimenő fesz kiszámítását a 388. lapon, a 4. pontban írja le (drive circuit). nincs olyan ellenállás, aminek nincs megadva az értéke (a rajzon) - amire esetleg gondoltál, annak az értéke: 10 ohm.
az adatlapon levő legalsó képen levő szerkezetnek hol van a tápcsatija?
![]() ![]() ![]() ![]()
Na bazz, ez nem semmi, egy német oldalról töltöttem le, de ezt észre sem vettem.
![]() Szóval sorry, érte, de maradjunk az eredeti kérdsemnél.
nem kell érte elnézést kérni
![]() a témához: ha jól tévedek, akkor a rajzon egy 2xegyutas egyenirányító van, tehát a kimenő fesz nem 2x12v, ezért nem lehet gond a feszültséggel. (a harmadik dióda a Q1, Q2 tranyónak szól)
Akkor rosszul gondolom, hogy van különbség a kétféle megoldás között? Rosszul gondolom?
Nem hagyott nyugodni a dolog, kora reggeli forr. gyakorlatként gyorsba öszedrórtoztam egy ilyet, és tényleg 33V mérhető a kondi sarkain, ha az eredeti rajz szerint építem meg. De akkor ez -visszakanyarodva az alpap problémámhoz- rövid úton kinyírná az MM5387-et, nem?
na, akkor most passzolom a kérdést
![]() mielőtt az előző válaszomat megírtam volna, alaposan kutakodtam az emlékeimben - meg a rajzaim között...- tápegység ügyében, de úgy látszik nem voltam elég alapos... ![]() esetleg próbáld meg terhelni a tápot... ![]() találkoztam már elrajzolt kapcsolással, de ismerve a német alaposságot) nem tartom valószínűnek, hogy ennyire elcsesztek volna valamit. az adatlapi tápot megnézve ott is elég furcsa táp - de ott a hálózati fesz 110V! lehet, hogy a te rajzodon is 110 volt lenne a bemenet???
nem, mégsem jó ötlet, hiszen a szekunderen egyértelműen 12V- ot ír...vannak rejtélyes dolgok
![]()
Hát ez az, mert másképp ez a 110V tényleg jó lenne megoldásnak. (Ha a primer oldalon 110V van, akkor a szekunder oldalon 2x6=12V lenne.)
terhelni próbáltad?
egy nagyon elcseszett ötlet...: építsd meg 2x6V- ra és ha úgy nem megy, akkor lehet cserélni a trafót. (tudom, hogy más *****val verem a csalánt, de nincs jobb ötletem)
Még nem próbáltam terhelni, mert még nincs kész. Sajna csak 2x12v-os trafóm van jelenleg, szereznem kell egy másikat.
Viszont azóta találtam egy másik oldalt, ahol ugyan erről van szó. Bővebben: Link Itt a leírásban már nem 2x12, hanem 2x8, vagy 2x10V-ról van szó. Habár németül nem beszélek, csak angolul, de ez elég egyértelmű: "Sekundärwicklung mit 2 x 8 V~ bis 10 V~ verwendet..."
akkor sztem egyértelmű a helyzet. német barátaink kissé figyelmetlenek voltak, és "megszokásból" elírták a szek feszültséget amikor 12V- ot írtak - szerintem...
megnéztem a linket, és bár a németet én sem nagyon vágom (fene beléjük, hogy nem tanulnak meg tisztességes nyelven - az angol nekem is jobban megy...), de egyértelmű a helyzet, annál is inkább, mert külön felhívja a figyelmet, hogy az IC tápja max 26V lehet!
más:
arra gondoltál, hogy ez az óra az életben nem lesz pontos (még a leggyengébb kvarcórákét sem nagyon fogja elérni), mivel a hálózati freki nem igazán tekinthető referenciának...
A 35-ös láb (50/60hz input) nálam egy kvarc oszcillátorról megy majd, (3.27Mhz leosztva) mert csak így lesz szerintem is elég pontos.
csak izgat a téma :yes:
két megoldási ötlet: 1./ mindent hagysz úgy, ahogy van, de beteszel egy stab IC- t a tápfesz kimenetére és máris van tetszés szerinti feszültséged 2./ ha már egyszer csak 2x12v- os trafód van, akkor egyszerűen csak az egyik felét használod. (természetesen az egyenirányítást eir kockával kell ekkor megoldani...) nagyon hülye ötletek?
sziasztok,
...nem tudom mi van velem, de az elektronikának az a 'rádiós' része is el kezdett édekelni... Szeretnék megismerkedni a technikákkal... am,fm és nem csak a sugárzás elve érdekelne... hanem a kapcsolások is, hogy mi miért meg minek és hogyan ![]() és nagyon köszi, ha tudnátok linkelni olyan oldalakat, ahol ez jól össze van szedve vagy valami pédéefesített vagy déjévéúsított könyvet. (sok infóval találkozni,de mind csak egy-egy részlet, ami kevés, hogy összeálljon a kép)
Hello, pl itt is van anyag a műszaki ismeretek c. fejezetben...
Ezt nem tudom én sem. Az adtalap szerint így néz ki:
pin 28: Vss pin 29: Vdd pin 23: Output Common Source Én az MM5387 helyett S1998-ból akarom építeni, ez elvileg majdnem ugyan az, csak közös anódos, az MM már kifutott típus, beszerezhetetlen Ennek a kapcsolása is ott van, EZEN Link az oldalon alul. Hogy igazából mire való a 23-as láb OCS-e, azt nem tudom. A német rajzon ide kötik a trafó közepét.
"if Vss=24V to 26V then OCS=Vss" - innentől a helyzet egyértelmű
![]()
Hali mindenkinek! Lenne egy kérdésem. Hogy tudok egypólusú kétállású 12v-os relét építeni? A hőkapcsolóhoz kellene. Remélem valaki tud segíteni mert nagyon fontos lenne. A segítséget előre is köszönöm!
jól gondolom, hogy egy olyan reléről lenne szó, amelyik az egyik impulzusra bekapcsol és ha kap még egy impulzust, akkor meg ki?
Sziasztok!
Lesz valami baja a kocsinak, ha rákötök egy Ledes fordulatszámmérőt a kocsi tarfójának "1"-es (ez megy a megszakítóhoz, vagyis ez a jel)kivezetésére? ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |