Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   56 / 270
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Az előbb kimaradt, a csavar is műanyag, csak az előtte alkalmazott funkciójában sok időt eltöltve besárgult. A nyelv, ami a fejbe van öntve, az meg lágy pvc.
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

A válasz kicsit összetett Noé-tól kezdem én is.
Rengeteg gyári gépet megnéztem és minden PI-nek volt egy közös mechanikai vonása.
A fejben fix, többnyire vastag kábel van. A csatlakozó többnyire mindig valamilyen spéci méregdrága típus. A fejet és a kábelt is megröntgeneztettem egy ismerősömmel.

Ami a lényeg: Minden PI gép abszolut kereső, a fej és a nyél alsó szakasza nem tartalmazhat fém alkatrészt. Az érzékenység drasztikusan romlik ha fém van a fej közelében folyamatosan...

Jó példa erre egy barátom gyári Pulse Star 2 gépe.
A fej és nyél csatlakozásánál lévő műanyag csavar eltört rakott bele egy 6-os vascsavart, na onnantól a gép használhatatlan lett majdnem.

A PI gépek igénylik a jó minőségű kéteres árnyékolt kábelt, az erek keresztmetszete nem lehet kisebb mint 0,35 mm2. A fejbe fixen kell csatlakoznia nem lehet csatlakozó mert egyrészt átmeneti ellenállása van, (fontos) kontakthiba forrása, másrészt az is fém.
Ha előtét ellenálás kell az a fejben legyen lehetőleg.
Az irodalmak nem térnek ki rá de adott ellenálású és induktivitású tekercshez tervezik a gépeket, ez fontos.

Ha ettől eltér egy utánépített gép, máris megváltozik a működés. A teljesítmény FET lehetőleg minél kisebb D-S ellenálású, minél nagyobb feszültségű és áramú legyen.

Amit leírtál, hogy szeretnél elérni azt a kicsi gépem tökéletesen tudja.

Hozzáteszem egy PI vagy mélykeresőnek készül vagy nem. Ha mélykereső akkor alacsony frekvencia, nagy impulzus áram és feszültség, nagy tekercsel párosítva.
Nagyon jó lesz, de lassú és apró tárgyakra érzéketlen.
Ha megváltoztatod kissé a működési paramétereket és kompromisszumos fejet készítesz akkor egy köztes géped lesz. A végmélység csökken de jobban reagál kis tárgyakra. Nekem ilyen fejnek a 35cm vált be.
Ezzel kb 290cm ig lát a gép, 1Ft-ost cirka 10-15cm-ről tud.
Apró tárgyakat félkörömnyi repesz, épp csak jelez vagy elhagyja, attól függ milyen mélyen van. Ha sok "csavar" van egy harctéren kupacban szétszórva akkor jól érzékelhető a "szórt" jel.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Aug 25, 2012 /

Ha alacsony a működési frekvencia, akkor kevésbé érzékeny az apró szórt tárgyakra.

Ha azt szeretnéd hogy apró tárgyakra, jól jelezzen, érzékeny legyen a lepkefingra is, szétválassza a tárgyakat fizikai hely szerint, akkor a fej 25cm-nél nagyobb nem lehet, ez is határ eset.
A működési frekvencia PI gépeknél szokatlanul magas kell legyen, 4-5KHz !!! A fej induktivitása és ellenállása is jóval magasabb kell legyen mH-s tartomány.
Létfeltétel a mintavőben a legkisebb vezérlőáramú FET.
A két FET fizikai csatolásban legyen a hőkompenzálás miatt. Minél közelebb legyen a vezérlő áramkörhöz és az első műv.e. kimenetéhez. Lehető legrövidebb vezetékmintázat. A mintavevő impulzusok digitális osztással készüljenek ne analóg módon.

Az első műv.e. válogatni kell az adott géphez, a működési frekvencia miatt. Nem mindegy mit raksz 100Hz-hez és 4-5kHz-hez.
A mintavevő alkatrészei 1ezred pontosságon belül fussanak. A differenciálóban még azonos értékre is válogatni kell őket az azonos ágakban.
Bármilyen PI gép, a pufferkapacitás minimum 2200µF de javasolt a 3300uF.
Nagyáramú mélykeresőkben 10.000µF a minimum.

Nem mindegy az érzékenység szabályozó és a hanggenerátor sem.

A kicsi gépem első variációjában 50-60cm volt a maximum amit el tudtam érni. Átalakítottam az érzékenység szabályozót, 20cm javulás.
Kidobtam a hanggenerátort, újat terveztem és a géphez igazítottam. 30cm volt a nyereség.
Alkatrészeket cseréltem, IC-ket változtattam, vezetékmintázatot ujraterveztem, meg sok apró egyebet, ez is 20cm-t hozott.
Végül a kezdeti 50cm-ről 130cm lett a végeredmény.

A végmélység nekem egy levegőtesztet jelent, ami negatívan csal. Negatív azért mert levegőben egy 1Ft-ost 20cm-ről jelez a gép, de pl nedves földben (erdő) 25cm ugyanez az érték.

A teszt egyszerű: a 4m2 garázskaput nézem meg a géppel. Ez akkora nagy fémtárgy ami a természetben nem fordul elő. (na jó néha van harckocsi) Ezt veszem a gép keresési végmélységének, de etalon tárgyakkal is tesztelni szoktam.
Ha megnézted a linket akkor láthatod.
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Kissé elbeszéltünk egymás mellett, úgy látszik. Az érzékenység dolog most jelen esetben nem érdekel. Engem csakis a gép gyorsítása érdekel. Rengeteg nagyon szemetes, de jó helyem van, olyasmi, mint a videón. Ezekkel az a baj, hogy gazosak és gyalázatosak. Az IGSL az igazat megvallva nem szereti, ha ütlegelem a fejét, és a nagy fű és gaz is ad fals jeleket. De a PI ezt remekül tűri. Csak, mint említettem tetű. Mitől lesz mondjuk egy Delta, vagy egy HH, esetleg egy PS-G csipp-csipp, és nem víííííjúúú-víííjúúú-vííííííííííí?
Egy másik dologra visszatérve. Ha egy PI gép egy bizonyos mennyiségű fémet nem tud kihangolni, az érzékenység mindennemű romlása nélkül, akkor az nem jó gép. Volt, aki úgy próbálta ki a gépet, hogy egy teszttárggyal megnézte a távolságot levegőben. Majd beledobott a földön fekvő fejbe egy vasdarabot. Megvárta, míg a gép kihangolja, majd ugyanazzal a teszttárggyal még egy próba. Ha ez miatt az érzékenység csökkent volna, még mindig az én gépem lenne. Mi lenne egy mélykeresővel, ha megfogod a keretet a kezedben, a készüléket a nyakadba veszed, és a készülék érzéketlen lesz saját maga miatt. Külön ember kellene ahhoz, hogy a készüléket vigye?
Valamikor még én is kijelentettem, hogy a PI abszolút. Mára már nem ezt mondom, mivel a fejbe bizonyos méretű, anyagú, és formájú fémet rakva növekszik az impulzus csúcsfeszültsége. Még neves gyártó is alkalmazza. Érdemes lenne némelyik gyártó fejét megröntgenezni.
(#) Petike13 hozzászólása Aug 26, 2012 /

Tisztelt fórumtársak! A korábban megépített ClonePI-1 készülékem Bővebben: Linkután, felbuzdulva úgy gondoltam, hogy megépítem annak továbbfejlesztett változatát a ClonePI-2-t is. A panel elkészült, külső próba alkatrészekkel fel is lett élesztve. Működik üzemszerűen, de sajnos rajtam kívülálló okok miatt soha nem fog teljesen elkészülni. Így a kész, beültetett és élesztett panelt felajánlom megvételre, alkatrészárban (5.000.- Ft, a kijelző nem tartozéka, az próba berendezés.). Ha valakit érdekel, írjon. Üdv.
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Ok így már értem mit szeretnél.

Az általad felsorolt gépekkel az a baj hogy kivétel nélkül mélykeresők, nagy fejhez vannak tervezve, és ami a legnagyobb probléma, a mintavevő áramkör analóg.
Értem alatta hogy preciziós időzítővel mennek és a fejimpulzus lecsengéshez képest tologatod az első mintavevő kapujelét. A másik hiba, nem fet hanem kapcsoló IC végzi a mintavételt, 4016 vagy 4066. Ezért lassuak a gépek a felsoroltakon kívül.
Én a problémát megkerültem, az analóg időzítőt ami a kapuimpulzust képezi, egyszerűen eldobtam. Kiszámítottam az optimális késletetést az első és a második kapuimpulzusnak, majd ezt egy digitális osztóval állítottam elő az órajelből, és ez az osztó adja a fej fet-jének az impulzust is. Így szorosan kapcsolódnak egymáshoz, a jelek, nincs mászás, ami egy analóg időzítőnél bármikor fennáll az alkatrészek hőfokának mászása függvényében.
Az érzékenység szabályzása nem itt hanem jóval hátrébb történik, a DC visszaállító fokozat után. Persze ez a fokozat is nullázva van ezért nagy az érzékenység, ráadásul e fokozat kimenete vezérli a gép önnullázó áramkörét is... a hagyományos treshold áramkört is átalakítottam poti nincs, maximális érzékenységre van beállítva.

Az általad leírt hangsor a gép nagyméretű feje és a fentebb leírt tervezési gondok miatt van.

Azokkal a gépekkel sosem fogod elérni amit szeretnél, ahhoz egy teljesen más koncepciójú gép kell. Hozzáteszem ha 1m/s a fej sebessége akkor esélytelen elérni ezt a gép válaszideje miatt. PI gépekkel nem lehet kaszálni, de abban a tempoban amit a videón is használtál, gond nélkül megoldható.

Lehet hogy igazad van, de én eddig nem ezt tapasztaltam, gyári gépeknél sem. Az emlitett Pulse Star is veszit az érzékenységéből pedig kinullázza magát. Hja és cirka 400 ezer Ft-os gép, szóval nem épp a gagyi kategoria. Egyébként a gyári ajánlása szerint sem viszik a keretet, hanem maguk után húzzák a földön.
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Idézet:
„A másik hiba, nem fet hanem kapcsoló IC végzi a mintavételt, 4016 vagy 4066.”

A 4066-ban is csak FET kapcsol. 40 MHz a max kapcsolási frekvenciája. Egyformák benne a FET-ek és jó a termikus kapcsolat közöttük.

Idézet:
„Az általad leírt hangsor a gép nagyméretű feje és a fentebb leírt tervezési gondok miatt van.”

20-as fejjel próbálkozom. Mindegy, kár ezen vitatkozni, szerintem a PI gép képtelen gyorsnak lenni.
De megnéznék egy videót a Te gépedről, olyan földön, ahol négyzetméterenként van 20 jel minimum. Amíg nem látok egy ilyen PI gépet, addig nem igazából vagyok meggyőzhető, hogy tudják az én óhajomat.
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Aug 26, 2012 /

Tudom hogy FET van az IC-kben, működés szempontjából mégsem mindegy IC vagy FET.

A kicsi gépemben nekem is 4066 dolgozott... amíg ki nem cseréltem két speciális FET-re.... meg is van az eredménye.

Tökmindegy, akár 5cm-es fejet is tehetsz rá... ugyanazt a gépet használod... erről beszélek. Kis fejhez MÁS ELEKTRONIKÁJÚ GÉP IS KELL. NEM ELÉG CSAK A FEJET VÁLTOZTATNI.

Videóval sajnos nem szolgálhatok, de ha pesti vagy eljöhetsz és kipróbálhatod a gépet itt a kertben.
Sajnos 2003-ban leégett a tetőszerkezet minek folytán tele van mindenféle fémmel szögekkel a kert, még talán több is van m2-enként mint 20....

Hidd el nem a levegőbe beszélek, több mint 10 éve csak PI gépekkel foglalkozok, több mint 20 különfélét megépítettem belőlük, és akkor a gyáriakat amiket módom volt kipróbálni, nem is emlitettem.
(#) szucs_g válasza Petike13 hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Pedig igqazán szépre sikerült! Tesztelted? Az enyém smd-s verzió, de sajnos elég instabil. Különböző fémek esetében teljesen labilisan viselkedik. Egyedül az aranygyűrüm esetén jelez stabilan, így "aranykeresőnek" hívom.
(#) mateatek hozzászólása Szept 11, 2012 /

Készítettem egy fióksöprő-hulladékhasználó TGSL-t. Fanyél, kiszuperált merevlemez-ház, sok bontott alkatrész. Jól használható gép, habár az IGSL után kissé fapados.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012

sdc10487.jpg

(#) kiralysa hozzászólása Szept 11, 2012 /

Gratula jól néz ki.
(#) Vackor válasza arion hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Sziasztok!

Bocs, ha újoncként beleszólok!

Annyira azért nem teljesen mindegy, hogy IC vagy FET. Egyes kereskedelmi kapcsolások kifejezetten dual-FET-re épülnek ebben a pozícióban. A 4066 nem rossz éppen, bár inkább olcsósága miatti piaci megoldásnak tartom.

Némileg növelheti a sebességet az órajel növelése (pl. Baracuda) és a delay-time megfelelő beállítása is.

Mechanikus sebességnövelésre jelenleg téglalap alakú keresőtekercs építését tervezem. Ez a téglalap alak átmenet az elliptikus és a bigfoot tekercsek között. Felerősítése a rövidebb oldal közepén lenne. Terveim szerint a használaton kívüli tekercs felhajtható a szár mellé, mint pl. a Vallon tekercse.

Így kompaktabb, könnyebben szállítható, de meg kell oldani a koax hajlítgatásból adódó problémákat és a keresés közben a tekercs fix, fémmentes rögzítését is. Jelenlegi terv kb. 395x190mm-es tekercs szürke 1/2"-os PVC-csőben, PUR-habbal kiöntve.

Nagyon nem lesz egyszerű játék, azt tudom. Ha az elektronika kész van, akkor még csak kb. a cél 1/3-áig sem jutottam. Utána jön a türelemjáték a tekerccsel, pedig ez csak egy PI.

PI-detektoroknál sokszor elfelejtik a csillapító ellenállást is belőni a bekábelezett tekercshez, pedig ezen is sok múlik.

(#) mateatek válasza Vackor hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Idézet:
„de meg kell oldani a koax hajlítgatásból adódó problémákat”

Ha ragaszkodsz az árnyékolt kábelhez, akkor vannak a piacon nagyon hajlékony, de vastag belső erű mikrofon kábelek. Mivel az ér és az árnyékolás rengeteg vékony huzalból van sodorva, fonva, jól bírják a hajlítgatást és rézből vannak, tehát az ellenállásuk is jónak mondható. A szigetelése szilikon gumi, tehát az is jól hajlik.
(#) micimacko hozzászólása Szept 20, 2012 /

Üdvözlet Mindenkinek!
Elakadtam egy kicsit egy EQUINOX készítésével. A képen látható rajzot próbáltam megépíteni. Az IC5 3-as lábán szépen a leírásban szereplő jel megvan, de a T4 kollektorán már nincs jel...Sőt: ar R28 (10k) bázis felőli lábán sem jelennek az impulzusok. T4-et néztem, jó, de cseréltem is. a 10k pedig valóban 10k... Ha csak a T4 emittere és bázisa van csak beforrasztva, akkor is ez a helyzet... Van valami ötlete valakinek?
Köszönöm!
Szép estét!
(#) proli007 válasza micimacko hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Hello!
Ha a C10 150nF-os kondit rövidre zárod, akkor akár egyszerűen műszerrel is mérheted a jelet, az 555 kimenete és a tranyó bázisa között. Vélhetően szakadás van az 555-10kohm között.
üdv! proli007
(#) micimacko válasza proli007 hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Szia!
Köszönöm a segítséged!
Megmértem az IC 6-os lába és a T4 bázisa között az ellenállást:9,98K mérhető. Vezetősávot "kicsipogtattam"IC lábtól ellenállás lába tövéig, hogy a forrasztást is ellenőrizhetem, meg az IC foglalatot, de szakadást nem találtam. Holnap még egyszer alaposan átnézem...

Szép estét, jó pihenést!
MM
(#) proli007 válasza micimacko hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Hello!
Ha az 555 3-as kimenete magas szinten van, akkor a bázis-emitter között, 600..650mV értéket kell mérned.
üdv! proli007
(#) mateatek válasza micimacko hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Ónhíd, vagy nyákhiba miatt bázis-emitter zárlat?
(#) micimacko válasza mateatek hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Köszönöm!
Mindent átnéztem, semmi. Kicseréltem a T4-et egy bontott példányra, valamint a FET-et (pontos típusa nem volt olvasható, ez is valami bontott darab), és lett impulzus. Új FET és tranyók beszerzése után folyt köv.
A T4 műszerrel mérve jó, de ha már 20 mA-t kell kapcsolnia, már nem megy. Ráadásul mind a 10 db gyári új így viselkedik, csak azt nem tudom már, hogy hol vettem, de hogy selejtes széria, az biztos.
Nagyon köszönöm mindkettőtök eddigi segítségét!
Szép estét!
MM
(#) Sanyesz5 hozzászólása Szept 24, 2012 /

Sziasztok!
A kérdésem a következő lenne, lehet nem teljesen idevág, de bízom benne hogy választ kapok.
Van egy gyári keresőm, (white's m6) ami bekapcsoláskor ellenőrzi az elemeket.
Számszerűen kiírja a feszültséget. Elméletben kellene e lenni benne valamiféle fesz szabályzó ic-nek, áramkörnek?
Mert ami ennek ellent mond új elemekkel, 12 voltot kiírja, határozottan hangosabb, a kezdő csippanás magasabb, és érzékenyebbnek tűnik a gép.
Gondolkodtam zselés akkura való átalakításra, mert a tölthető elemek ugye csak 1,2 voltosak.
Viszont addig nem vágnék bele, amíg nem tudom ezekre a választ, előre is köszönöm!!
(#) Polly válasza mateatek hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Tényleg jól néz ki ez a készülék ,valami adatod,rajzod van róla ?, én is szeretném megépíteni !
(#) mateatek válasza Polly hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

A geotech1.com oldalán minden adatot megtalálsz róla, TGSL, azaz Tesoro Golden Sabre Light néven. Egyszerű, megbízható gép. Jó a vasszűrése, nem szed vele az ember fia szemetet. Az alap fejjel 30 centiről stabilan jelez egy 20 forintost. Kis mókulással ez javítható 40 fölé.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2012
(#) Polly válasza mateatek hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Köszi a gyors választ ! megkeresem .
(#) HA3GX hozzászólása Okt 9, 2012 /

Sziasztok.

Pár éve találkoztam valamelyik börzén egy idősebb Úrral, aki egy egyszerű oszcillátort használ nagyobb fémtárgyak keresésére. Régen volt, de ha jól emlékszem egy nagyobb fazékmagra tekercselt, rátett egy vagy több neodímium mágnest, majd ahogy közelítette egy fémhez úgy változott az oszcillátor frekvenciája. Magát az elektronikát nem láttam, de az elmondása igaz lehetett? Meg is hallgathattam, olyan 500-600Hz-en szólt, de fém közelégen hallható volt a változás. Hasonló kapcsolást ami ilyen elven működik talált már valaki?
(#) (Felhasználó 1542) hozzászólása Okt 11, 2012 /

Sziasztok!
Pi keresőt szeretnék építeni. Melyiket javasoljátok? Hammerhead: Link
Pic-es: Link
Vagy esetleg Silverstar?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
(#) Ge Lee válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szerintem amiről te beszélsz azok a BFO elven működő keresők. Van egy fix frekvenciájú oszcillátor, meg egy másik aminek a keresőtekercs is eleme és hasonló frekvencián működik. Ha ehhez fémet közelítesz elhangolódik, és mivel mindét oszcillátor jele bele van vezetve egy keverőbe, a különbségi jel hallhatóvá tehető. Tehát az egyik rezeg mondjuk 100kHz-en, a másik meg 101kHz-en. Ekkor hallasz egy folyamatos 1kHz-es jelet, ami a fém közelségének függvényében fog változni.
Létezik a 2-3 tranzisztoros megoldástól a több IC-vel megvalósítotton keresztül elég sokféle, gyerekjátéknak jó, másra nem nagyon. Gugli->BFO detector, képek.
Lehet hogy működőképes a dolog egyetlen hangfrekin működő oszcillátorral is, de az érzékenysége az előzőtől is rosszabb, gyerekjátéknak is gyenge.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

A Silverstar nem PI hanem IB elvű.
(#) mateatek válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

A Hammernek is van PIC-es változata, ha jól tudom. Ha azt csinálod, akkor mindkét óhajod teljesül.
(#) (Felhasználó 1542) válasza mateatek hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Az egyszerűbb felépítés miatt gondoltam a mikrokontrollerre.
Én csak segítek egy illetőnek.Eddig egy bfo -t készített el amit én élesztettem.Korábban nem volt páka a kezében. Egy jól használható pi keresőt szeretne lehetőleg kis alkatrésszámmal.
(#) Cavalier válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Hammerhez jó, ha van szkóp a beállításhoz, bár nekem is sikerült belőni simán egy multiméterrel is, a finomhangoláshoz kéne talán a szkóp.. Viszont hammer nyákom van még 1-2 darab, ha érdekel. Viszonylag sok alkatrészből áll, de jól dokumentált, átlátható.

Vannak még különböző Clone PI fajták is, AVR-el, az is jó lehet, karakteres LCD-vel mennek. Ha már kontroller, inkább arra mennék rá, több szolgáltatást tud adni.
Következő: »»   56 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem