Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia Józsi!
A video kommentjében megtalálsz pár adatot és a forrás (rajz) elérhetőségét. Ha többre vagy kíváncsi, nyugodtan kérdezz konkrétan. A végcsövek itt nem olyan kényesek a párba válogatásra, ezek sincsenek pároztatva, mégis teljesen szimmetrikus a jel. Ez ne tartson vissza ![]() Köszönöm a gratulát!
Sziasztok! Találtam egy ős orosz Rekord tévében hálózati trafót, ami egy két csévés hiperszil. Kérdésem, hogy ilyen típusú trafóból lehet kimenőt csinálni? Tudnék hozzá még egy ugyanolyat szerezni.
Help! Help!
Idézet: „az általam belinkelt alap EL84-es rajzban az RC szűrés helyett az LC-t javasoltátok. Mekkora legyen a folytó? És még arra is kiváncsi lennék, hogy miként határozható meg annak az értéke? (Hány H-s, milyen magos, milyen vastag huzalból, stb. Ezt honnan lehet tudni?) ”
Szia, ha elég nagy hozzá lehet, édesapámnak is van egy hipersziles kimenővel rendelkező csövese.
Szia! Elméletileg igen; kettőt köpeny formában összeraksz. Mekkora teljesítményű(ek)/nem ismerem a Rekordot(sem)/, és mekkorához (mihez) szeretnéd? Közepes teljesítménynél csak egyet-egyet (sztereóhoz) használsz, de lánc típusúként.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Szerintem egyenlőre ne ezen görcsöljél, hogy mekkora és milyen fojtó.
Csináld meg a rajzod szerint CRC szűréssel, és ha építesz sasszit neki, hagyjál helyet egy fojtónak is. Ha esetleg kevésnek bizonyulna a szűrés ilyen formában, akkor még kísérletezhetsz a fojtóval. Magam részéről kicsit pazarlásnak tartom a csöves egyenirányítást is egy 3-4W-os erőlködőnél a plusz fűtés és nagyobb anódfesz miatt. Nekem egy hasonló EL84SE félvezetős egyenirányítással és fojtó nélküli szűréssel teljesen brummentes . De az öreg csőszakik bizonyára tudnak ellenérveket, és nyomós indokot a fojtó alkalmazása mellett. Engem is érdekelnének ezek az érvek egy ekkora kis végfoknál -esetleg kipróbálnám. Egyébként szokták ajánlani ilyen helyre a kisebb teljesítményű csöves rádiókból/tévékből kitermelt gyengébb minőségű kimenők primerjének fojtóként való alkalmazását.
Ezt hogyan kell érteni? A sztereóhoz a 2 db- ból összerakott "C" mag két szélére 1-1 csatorna fojtója?
Kimenőről volt szó... C-core tipusúnak hívják, mikor 2 fél C-nek a két oszlopára tekerik a tekercseket. Ha ügyesen elossza a tekeréskor a primer/szekunder féltekercseket, nagyon jó DCR értékeket lehet elérni . Nekem az egyik legjobb négyszögátvitelű kimenőm ilyenre készült. Az is orosz (bolgár?) vasra tekeredett. Gyárilag így néz ki
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Ahogy "Szpisti" is írta: kimenő, és egy cséve (dupla széles), egy oldalon (lánc). DCR-re nem is gondoltam, meg így (lánc) egyszerűbb. Két ilyen; két csatorna.
Crapgame-nek kellene fojtó. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Oooops! Nagymértékben elnéztem a dolgot, én a fojtóra gondoltam, így aztán különösen értelmetlenre sikerült a feltevésem.
Elnézést.
Seráfütty: örülnénk, ha csak ilyen tévedések lennének itt a fórumon.
![]() Mit lehet azért még kapni? Gondolom mos, főz, takarít?
Kicsit keverednek a dolgok. A " lánc" típusú trafókat is kétfeléképp lehet tekerni:
1. Két elosztott tekercs a két egyenes vasmagrészen. Szerintem ilyen Szpisti-jé is, csak nem látszik, mert egy csévének néz ki, noha rejtetten kettő. Ilyen pl. a LUNDAHL is. 2. A lánc csak egyik egyenes szakaszán van egy hagyományosan felépített tekercselrendezés. Neves japán szakik is alkalmazzák.
Így van lásd Yamamoto
Ha valakinek kell GU50-hez foglalat, írjon privátban.
Sziasztok! Hát ezt még bővebben ki kell tárgyalni, ahogy olvasoma hozzászólásokat. Hétvégén megpróbálom megmérni a trafót, de még be van építve a tévébe! Nem lett volna szívem kiszedni, dehát a szükség! Egy ravel vr102-t szeretnék utánépíteni!
A DCR szimmetria nem garantálja azt hogy jó is lesz a négyszögátvitel. Ezeket a méréseket egy olyan erősítő produkálta aminek így alakulnak az egyenáramilag mért tekercs ellenállásai:
A) 280,5=144,8+135,7 B) 280,1=144,6+135,5 Tehát 9 ohm eltérés van. mérések 100Hz, 1kHz 10 kHz, 20kHz 40 Khz, 80 kHz A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Szia Mayky!
Lehet hogy félreérthetően írtam, nem is arra akartam utalni hogy ettől jó a négyszögátvitel - csak véletlen egybeesés hogy az sem lett rossz. Viszont amit linkeltél tényleg szép szegletes - kicsi tetőesés, semmi belengés. Ha nem titok, milyen összeállításból lehet ilyent kihozni ? Nekem ez a mostani El84pp messze nem tud ilyen szépet ![]() De a kitöltési tényezőt ugye nem az erősítő változtatta ? ![]()
Úgy tűnik igaz, az ilyen négyszögjel hallgathatatlan huzamosabb ideig...
![]() Csak semmi álszerénység, hagynám levágatni bárki ujját egy ilyen minőségért.
Azt azért tudni kell, hogy egy jó négyszögjel átvitel még nem garancia a jó hangra. Pl. a GU50 PP-m kvázi hasonló eredményket produkál mint a PCL82PP, de mégis szebben zenél. Itt már valószínűleg a damping faktor játszik, mert egy ilyen bivaly (kimenő M102B-n) kevésbé érzékeny arra, hogy milyen doboz van rákötve, meg milyen bonyolult hangváltóval kell megbirkóznia.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Kedves kollégák!Azt szeretném kérdezni,kérni hogy esetleg valakinek nincs e eagle-be való noval foglalatú elektroncső (lib) alkatrész mappája?Előre is köszönöm!
Sziasztok. A csatolt rajzról szeretném kikérni véleményeteket. Működőképes e ezen kapcsolás? Véleményeteket várrom. Köszönöm.
Szép estét mindenkinek!
El kell mesélnem hogy jártam, mert talán lehet belőle tanulságot levonni. Még júniusban első próbálkozásképp megépítettem ezt a kapcsolást. A paneltervet elkértem a szerzőtől, mert erre bíztatott a leírásban. Kicsit át kellett szabnom a saját alkatrészeimhez. Ha érdekel valakit, alul csatoloma paneltervet (két verzió!). Összeraktam, és elsőre megszólalt. Csereberéltem a kimenőket mindenféle tv-rádióból kitermelttel, majd saját tekerésűt is készítettem. Lényeg hogy ECC83-at tettem bele elsőre, azt javasolja a leírás. Szólt vele, de 1W-nál több nem igen csavarodott ki belőle trióda módban. Aztán találtam a dobozaimban pár E88CC-t és hoppá! megizmosodott mindjárt. El is könyveltem magamban hogy ez jobb lesz ide, és úgy is hagytam, félretettem . Most jön a sztori második része. Most hogy elkészült az EL84pp, ebben is ECC83 a meghajtó cső. Ment is vele szépen - nade! mondom most majd meg is táltosodik ha E88CC kerül bele! Hát nem így történt. Azzal meg se moccant. Mondjuk gyanús is volt hogy nem pislákol egyáltalán a fűtése. Pont a napokban volt róla szó, hogyan van az ECC sorozat fűtése : ki van vezetve a 4-5 és 9 lábakra a fűtés - 9-es a közös. Most közelebbről megnéztem az E88CC bekötését is, és ott meg csak a 4-5 lábak kapják a fűtést - így fűti párhuzamosan a 2 csőfelet. Gondolom a tapasztaltabbak már vigyorognak - nekem a single ended meghajtásában az ecc83 megkapta (hibásan bekötve) a 4-5 lábra a 6,3V-ot, azaz mindkét csőfél 3,1V-al lett csak fűtve!!! Érdekes módon durva különbség mégsem volt észrevehető azon kívül, hogy a kimenő teljesítmény (gondolom a meghajtás erőtlensége miatt) kisebb volt. Nos ezért volt nekem dögösebb" az e88cc meghajtással ![]() Szóval a tanulság : jobban oda kell figyelni a részletekre is... Elnézést ha hosszú voltam, nem blogolni készültem - de így kerek a történet. Ja és mellékelem az ecc83 meghatáshoz átrajzolt paneltervet is. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Én ugyan nem használom az Eaglet, de Itt mintha lennének ilyesmik...
Lefelé görgetve van olyan hogy radio tubes, meg még jópár csővel kapcsolatos fájl. Nézz bele hátha ! Igaz ez nem .lib hanem lbr kierjesztésű... A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Elvileg igen. De az OS51 megérdemelne egy erősebb meghajtást.
sziasztok. szerintetek megéri ezt YAHA megépíteni? 12AX7-em van elfekvőben.
a kérdésem az lenne, hogy van értelme egy ilyen erősítőnek? milyen lehet a hangja? milyen jelleget kölcsönöz a hangnak a cső egy fejhallgató erősítőben?
Hogy megéri-e? Gondolom nem anyagi megfontolásból kérdezed, mert ilyen szempontból nem egy nagy beruházás.
Gyakorlás, kísérletezés szempontjából egészen biztosan megéri. Azt írja a szerző, hogy a cső miatt kellemes "meleg" a hangja. Az más kérdés hogy ilyen tápfesz mellett nem is találsz görbét ezekhez a csövekhez amit felsorol - elvileg nem a leglineárisabb tartományban dolgozik a cső. Mégis sok fejhallgató erősítő, gitár előfok rajz található ilyen 12V körüli tápfesz alkalmazásával. A variációk sora végtelen, hisz azt írja lehet az anódellenállással kísérletezni 200K-tól lefelé trimmerrel. A tápot is lehet esetleg nagyobbra választani, ha találsz régebbi nyomtató tápot ami 30V körül tudja a 3-400 mA-t, azzal is próbálkozhatsz. Az NJM sorozatú IC-k elég régi fejlesztésűek, elég zajosak. De bekötésre azonos az NE5532 vagy TL072, 062, 082 és hasonló korszerűbb típusokkal, ezért érdemes foglalattal megoldani a beültetést. A kimenő áramot a fejhallgatód impedanciája szabja meg, ha 32 vagy nagyobb Ohmos, a kimeneti előtét ellenállás növelésével megkímélheted a tönkremeneteltől a buffer fokozatot - legfeljebb halkabban fog szólni. Az egészben az a legszebb, hogy nem kell óvakodni a magas anódfesz miatti áramütéstől, így nyugodtan taperolhatsz mindenfelé. Most én is valami hasonlón töröm a fejem, mert megáldott az ég egy 800 Ohmos Philips elektret (elektrosztatikus?) fülessel. Neki kell 1V az átlagos hangnyomáshoz, és 5V a maximálishoz. Ha lesz időm összedobom ezt a kis "játékos" verziót, és beszámolok mire jutottam. Természetesen konzerves dobozba fog kerülni szintúgy! Vagy valaki már túl van egy hasonlón???
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást építettem meg, egyelőre csak egy rugós táblán, vezetékezve (nyákot csak akkor készíteném el, ha így már működik). A táp és a kimenő hiányos Melodyn rádióból származik, a cső pedig egy szintén használt, ismeretlen okból félretett ECL86-os. Mindenesetre rendesen felfűt, más részét pedig nem láttam izzani. Átnéztem mindent, nem találtam elkötést. Viszont amikor áramot adok neki, akkor bemelegszik, majd durván gerjed, zúg és sípol a hangszóró, zenéből semmit nem hallani... Biztosan én rontottam el valamit, vagy lehet ez csőhiba, esetleg a kapcsolás valamilyen ismert problémája? |
Bejelentkezés
Hirdetés |