Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia Józsi!
A video kommentjében megtalálsz pár adatot és a forrás (rajz) elérhetőségét. Ha többre vagy kíváncsi, nyugodtan kérdezz konkrétan. A végcsövek itt nem olyan kényesek a párba válogatásra, ezek sincsenek pároztatva, mégis teljesen szimmetrikus a jel. Ez ne tartson vissza Köszönöm a gratulát!
Sziasztok! Találtam egy ős orosz Rekord tévében hálózati trafót, ami egy két csévés hiperszil. Kérdésem, hogy ilyen típusú trafóból lehet kimenőt csinálni? Tudnék hozzá még egy ugyanolyat szerezni.
Help! Help!
Idézet: „az általam belinkelt alap EL84-es rajzban az RC szűrés helyett az LC-t javasoltátok. Mekkora legyen a folytó? És még arra is kiváncsi lennék, hogy miként határozható meg annak az értéke? (Hány H-s, milyen magos, milyen vastag huzalból, stb. Ezt honnan lehet tudni?) ”
Szia, ha elég nagy hozzá lehet, édesapámnak is van egy hipersziles kimenővel rendelkező csövese.
Szia! Elméletileg igen; kettőt köpeny formában összeraksz. Mekkora teljesítményű(ek)/nem ismerem a Rekordot(sem)/, és mekkorához (mihez) szeretnéd? Közepes teljesítménynél csak egyet-egyet (sztereóhoz) használsz, de lánc típusúként.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Szerintem egyenlőre ne ezen görcsöljél, hogy mekkora és milyen fojtó.
Csináld meg a rajzod szerint CRC szűréssel, és ha építesz sasszit neki, hagyjál helyet egy fojtónak is. Ha esetleg kevésnek bizonyulna a szűrés ilyen formában, akkor még kísérletezhetsz a fojtóval. Magam részéről kicsit pazarlásnak tartom a csöves egyenirányítást is egy 3-4W-os erőlködőnél a plusz fűtés és nagyobb anódfesz miatt. Nekem egy hasonló EL84SE félvezetős egyenirányítással és fojtó nélküli szűréssel teljesen brummentes . De az öreg csőszakik bizonyára tudnak ellenérveket, és nyomós indokot a fojtó alkalmazása mellett. Engem is érdekelnének ezek az érvek egy ekkora kis végfoknál -esetleg kipróbálnám. Egyébként szokták ajánlani ilyen helyre a kisebb teljesítményű csöves rádiókból/tévékből kitermelt gyengébb minőségű kimenők primerjének fojtóként való alkalmazását.
Ezt hogyan kell érteni? A sztereóhoz a 2 db- ból összerakott "C" mag két szélére 1-1 csatorna fojtója?
Kimenőről volt szó... C-core tipusúnak hívják, mikor 2 fél C-nek a két oszlopára tekerik a tekercseket. Ha ügyesen elossza a tekeréskor a primer/szekunder féltekercseket, nagyon jó DCR értékeket lehet elérni . Nekem az egyik legjobb négyszögátvitelű kimenőm ilyenre készült. Az is orosz (bolgár?) vasra tekeredett. Gyárilag így néz ki
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Ahogy "Szpisti" is írta: kimenő, és egy cséve (dupla széles), egy oldalon (lánc). DCR-re nem is gondoltam, meg így (lánc) egyszerűbb. Két ilyen; két csatorna.
Crapgame-nek kellene fojtó. A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Oooops! Nagymértékben elnéztem a dolgot, én a fojtóra gondoltam, így aztán különösen értelmetlenre sikerült a feltevésem.
Elnézést.
Seráfütty: örülnénk, ha csak ilyen tévedések lennének itt a fórumon.
Mit lehet azért még kapni? Gondolom mos, főz, takarít?
Kicsit keverednek a dolgok. A " lánc" típusú trafókat is kétfeléképp lehet tekerni:
1. Két elosztott tekercs a két egyenes vasmagrészen. Szerintem ilyen Szpisti-jé is, csak nem látszik, mert egy csévének néz ki, noha rejtetten kettő. Ilyen pl. a LUNDAHL is. 2. A lánc csak egyik egyenes szakaszán van egy hagyományosan felépített tekercselrendezés. Neves japán szakik is alkalmazzák.
Így van lásd Yamamoto
Ha valakinek kell GU50-hez foglalat, írjon privátban.
Sziasztok! Hát ezt még bővebben ki kell tárgyalni, ahogy olvasoma hozzászólásokat. Hétvégén megpróbálom megmérni a trafót, de még be van építve a tévébe! Nem lett volna szívem kiszedni, dehát a szükség! Egy ravel vr102-t szeretnék utánépíteni!
A DCR szimmetria nem garantálja azt hogy jó is lesz a négyszögátvitel. Ezeket a méréseket egy olyan erősítő produkálta aminek így alakulnak az egyenáramilag mért tekercs ellenállásai:
A) 280,5=144,8+135,7 B) 280,1=144,6+135,5 Tehát 9 ohm eltérés van. mérések 100Hz, 1kHz 10 kHz, 20kHz 40 Khz, 80 kHz A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Szia Mayky!
Lehet hogy félreérthetően írtam, nem is arra akartam utalni hogy ettől jó a négyszögátvitel - csak véletlen egybeesés hogy az sem lett rossz. Viszont amit linkeltél tényleg szép szegletes - kicsi tetőesés, semmi belengés. Ha nem titok, milyen összeállításból lehet ilyent kihozni ? Nekem ez a mostani El84pp messze nem tud ilyen szépet De a kitöltési tényezőt ugye nem az erősítő változtatta ?
Úgy tűnik igaz, az ilyen négyszögjel hallgathatatlan huzamosabb ideig...
Csak semmi álszerénység, hagynám levágatni bárki ujját egy ilyen minőségért.
Azt azért tudni kell, hogy egy jó négyszögjel átvitel még nem garancia a jó hangra. Pl. a GU50 PP-m kvázi hasonló eredményket produkál mint a PCL82PP, de mégis szebben zenél. Itt már valószínűleg a damping faktor játszik, mert egy ilyen bivaly (kimenő M102B-n) kevésbé érzékeny arra, hogy milyen doboz van rákötve, meg milyen bonyolult hangváltóval kell megbirkóznia.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Kedves kollégák!Azt szeretném kérdezni,kérni hogy esetleg valakinek nincs e eagle-be való noval foglalatú elektroncső (lib) alkatrész mappája?Előre is köszönöm!
Sziasztok. A csatolt rajzról szeretném kikérni véleményeteket. Működőképes e ezen kapcsolás? Véleményeteket várrom. Köszönöm.
Szép estét mindenkinek!
El kell mesélnem hogy jártam, mert talán lehet belőle tanulságot levonni. Még júniusban első próbálkozásképp megépítettem ezt a kapcsolást. A paneltervet elkértem a szerzőtől, mert erre bíztatott a leírásban. Kicsit át kellett szabnom a saját alkatrészeimhez. Ha érdekel valakit, alul csatoloma paneltervet (két verzió!). Összeraktam, és elsőre megszólalt. Csereberéltem a kimenőket mindenféle tv-rádióból kitermelttel, majd saját tekerésűt is készítettem. Lényeg hogy ECC83-at tettem bele elsőre, azt javasolja a leírás. Szólt vele, de 1W-nál több nem igen csavarodott ki belőle trióda módban. Aztán találtam a dobozaimban pár E88CC-t és hoppá! megizmosodott mindjárt. El is könyveltem magamban hogy ez jobb lesz ide, és úgy is hagytam, félretettem . Most jön a sztori második része. Most hogy elkészült az EL84pp, ebben is ECC83 a meghajtó cső. Ment is vele szépen - nade! mondom most majd meg is táltosodik ha E88CC kerül bele! Hát nem így történt. Azzal meg se moccant. Mondjuk gyanús is volt hogy nem pislákol egyáltalán a fűtése. Pont a napokban volt róla szó, hogyan van az ECC sorozat fűtése : ki van vezetve a 4-5 és 9 lábakra a fűtés - 9-es a közös. Most közelebbről megnéztem az E88CC bekötését is, és ott meg csak a 4-5 lábak kapják a fűtést - így fűti párhuzamosan a 2 csőfelet. Gondolom a tapasztaltabbak már vigyorognak - nekem a single ended meghajtásában az ecc83 megkapta (hibásan bekötve) a 4-5 lábra a 6,3V-ot, azaz mindkét csőfél 3,1V-al lett csak fűtve!!! Érdekes módon durva különbség mégsem volt észrevehető azon kívül, hogy a kimenő teljesítmény (gondolom a meghajtás erőtlensége miatt) kisebb volt. Nos ezért volt nekem dögösebb" az e88cc meghajtással ) -mert az megkapta párhuzamosan a rendes fűtést. Szóval a tanulság : jobban oda kell figyelni a részletekre is... Elnézést ha hosszú voltam, nem blogolni készültem - de így kerek a történet. Ja és mellékelem az ecc83 meghatáshoz átrajzolt paneltervet is. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Én ugyan nem használom az Eaglet, de Itt mintha lennének ilyesmik...
Lefelé görgetve van olyan hogy radio tubes, meg még jópár csővel kapcsolatos fájl. Nézz bele hátha ! Igaz ez nem .lib hanem lbr kierjesztésű... A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012
Elvileg igen. De az OS51 megérdemelne egy erősebb meghajtást.
sziasztok. szerintetek megéri ezt YAHA megépíteni? 12AX7-em van elfekvőben.
a kérdésem az lenne, hogy van értelme egy ilyen erősítőnek? milyen lehet a hangja? milyen jelleget kölcsönöz a hangnak a cső egy fejhallgató erősítőben?
Hogy megéri-e? Gondolom nem anyagi megfontolásból kérdezed, mert ilyen szempontból nem egy nagy beruházás.
Gyakorlás, kísérletezés szempontjából egészen biztosan megéri. Azt írja a szerző, hogy a cső miatt kellemes "meleg" a hangja. Az más kérdés hogy ilyen tápfesz mellett nem is találsz görbét ezekhez a csövekhez amit felsorol - elvileg nem a leglineárisabb tartományban dolgozik a cső. Mégis sok fejhallgató erősítő, gitár előfok rajz található ilyen 12V körüli tápfesz alkalmazásával. A variációk sora végtelen, hisz azt írja lehet az anódellenállással kísérletezni 200K-tól lefelé trimmerrel. A tápot is lehet esetleg nagyobbra választani, ha találsz régebbi nyomtató tápot ami 30V körül tudja a 3-400 mA-t, azzal is próbálkozhatsz. Az NJM sorozatú IC-k elég régi fejlesztésűek, elég zajosak. De bekötésre azonos az NE5532 vagy TL072, 062, 082 és hasonló korszerűbb típusokkal, ezért érdemes foglalattal megoldani a beültetést. A kimenő áramot a fejhallgatód impedanciája szabja meg, ha 32 vagy nagyobb Ohmos, a kimeneti előtét ellenállás növelésével megkímélheted a tönkremeneteltől a buffer fokozatot - legfeljebb halkabban fog szólni. Az egészben az a legszebb, hogy nem kell óvakodni a magas anódfesz miatti áramütéstől, így nyugodtan taperolhatsz mindenfelé. Most én is valami hasonlón töröm a fejem, mert megáldott az ég egy 800 Ohmos Philips elektret (elektrosztatikus?) fülessel. Neki kell 1V az átlagos hangnyomáshoz, és 5V a maximálishoz. Ha lesz időm összedobom ezt a kis "játékos" verziót, és beszámolok mire jutottam. Természetesen konzerves dobozba fog kerülni szintúgy! Vagy valaki már túl van egy hasonlón???
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást építettem meg, egyelőre csak egy rugós táblán, vezetékezve (nyákot csak akkor készíteném el, ha így már működik). A táp és a kimenő hiányos Melodyn rádióból származik, a cső pedig egy szintén használt, ismeretlen okból félretett ECL86-os. Mindenesetre rendesen felfűt, más részét pedig nem láttam izzani. Átnéztem mindent, nem találtam elkötést. Viszont amikor áramot adok neki, akkor bemelegszik, majd durván gerjed, zúg és sípol a hangszóró, zenéből semmit nem hallani... Biztosan én rontottam el valamit, vagy lehet ez csőhiba, esetleg a kapcsolás valamilyen ismert problémája? |
Bejelentkezés
Hirdetés |