Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   296 / 782
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Ez az 1400W milyen trafóval volt?
120uH Azt hogy csináljam meg? Lehet csak toroiddal lehet megoldani. Az egyik felére a primer tekercs, a másik oldalra meg a szekunder.
1-2V esés az tökéletes lenne.
Van egy M2TNc toroidom Ae:2,95 az is jó lehet nem?

Most beszéltem egy cimbimmel éppen lehet kapok tőle egy nagyon bika trafót meg két ilyen fetet és akkor már 4 lesz.
A trafó elvileg EE55 és duplán vannak. Tehát 4db félmag van benne. Az egy 2400W-os tápból való.
(#) Zupp87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Majd kipróbálom. Külön fojtóid voltak? Vagy egy közös magon?
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

E55-el. 120uH? Saccra egymás mellé tekered a csévén a primert és a szekundert úgy, hogy maradjon köztük 2-3mm. Gyűrűn nem tudom mekkora szórást lehet elérni, azokkal spórolok amíg van E magom.
Az E55-ön átment az 1800W-is, de arra már nem emlékszem hogy mennyire volt meleg. Sőt a hegesztőmet is E55-el próbáltam ki, 120A-el simán hegedültem vele, persze akkor már irtó meleg volt.
(#) Ge Lee válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Kipróbáltam így is úgy is, ugyanaz volt a végeredmény. Az volt a durva, hogy még a 2uH-s légmagos fojtókkal is ezt csinálta, csak kevésbé.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 18, 2012 /

Egyre jobban afelé hajlok, hogy kéne egy ilyen hegesztőt építeni.

Van esetleg egy komoly rajzod és egy terved hozzá? Persze magánban. Ne itt offoljunk vele.
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 19, 2012 /

Az előbb még azt írtad hogy nem akarsz. Ott van a rajzom a topikjában, keress rá. Mondjuk azon kell még eszközölni egy két apróbb módosítást, de azok is le vannak írva. Ha valami nem tiszta akkor majd kérdezel.
(#) Zupp87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Kipróbáltam én is, egy AT tápot alakítottam át önrezgőre, szimmetrikus kimenettel, a trafójának 12V-os tekercseit használtam. 260V-os áramkorlátos DC tápról élesztettem: a + és a - között terhelve, 0,8A szekunder áramnál 43,7V-ot, 2,7A-es terhelőáramnál 42,7V-ot mutatott a műszerem. (Ekkor a tápból 500mA-t vett fel 263V mellet).
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Tehát én nem tapasztaltam se a feszültségesést, se a fojtó melegedését. Viszont tudni kell azt, hogy nem shottky-t, hanem az olcsóbb, régebbi PC tápokban a 12V-nál használt PR3004-es, 3A-es, 150ns-os diódát használtam, abból tudtam gyorsan hidat összerakni. Lehet, hogy emiatt nem alkotott rezgőkört a fojtókkal? Mert a te eseted rezonanciagyanúsnak tűnik.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
(#) voodoo hozzászólása Szept 20, 2012 /

Hello!

Egy kapcsolási rajz szerint amit szeretnék építeni tápot 2kw E55 jelű trafó van. Nekem az lenne vele a bajom, hogy feleslegesen nagy teljesítmény lenne szóval kissebb trafó is megtenné 800-1000W is, nem tudom milyen csévére fér rá, mivel a max magasság ami a dobozban elférne 34mm. Mit ajánlotok?
Van egy toroid ferrit magom. Lehetne ezzel pótolni?

ferrit.jpg

(#) cimopata válasza voodoo hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Jó lesz!
(#) voodoo válasza cimopata hozzászólására (») Szept 20, 2012 /

Értem.
Oldal metszet felől nézve óra járásával megegyező irányba elkezdem a huzalokat feltekerni rá akkor ugyan úgy hozzá képest melyik lesz a másik tekercs eleje és vége (mivel 2 szekunder lesz rajta)? Ezeket össze kéne kössem.

(#) Zupp87 válasza voodoo hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

A két szekundert érdemes bifilárisan tekerni, és az egyik szekunder kezdetét a másiknak a végével összekötni. A primerhez képest nincs jelentősége elvileg a szekunder tekercsvégeknek (a graetz egyenirányítás miatt, mivel nincs közvetlenül AC visszacsatolás a tekercsről, csak az optón keresztőül van DC visszacsatolás a primer oldalra), az a lényeg, hogy a szekunderek jól legyenek egymással összekötve
(#) Zupp87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Kipróbáltam hálózatról is, kb. 8W alapterhelésen (amit 4db 100 ohmos ellenállattal adtam neki) 55,4V, 2A-nyi terheléssel pedig 51,8V. A primer pufferelés okozta hullámosság miatt nagyobb ez a feszültségesés, mint stabil DC tápról. Viszont továbbra sincs az a probléma, amit te tapasztaltál.
(#) voodoo válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Valahogy így gondolod?
(#) cimopata válasza voodoo hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

"másként" lesz a jó.
(#) voodoo válasza cimopata hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Van még egyéb csínja-bíjna a toroid tekerésnek amire feltételen oda kell figyelni? Menet arány vastagságok? Mekkora huzalból érdemes csinálni a sodronyt? Perpill 0.4 es van kéznél....
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Igen. Ugyanis, így lesz a legkisebb a szórási induktivitás a két szekunder között. Ennek az a lényege, hogyha az egyik dióda a kimeneten kezd lezárni, mert megváltozik a szekunder feszültség iránya, a másik azonnal bekapcsol. Tehát, egy rövid ideig mindkét dióda vezet. Ebből az következik, hogy a kimeneten ( mondjuk a közös katódokon ) nulla lesz a feszültség, tehát, ennyi ideig nem jut feszültség a kimenetre. Ezalatt az idő alatt az eddig vezető szekunder tekercs szórási induktivitásának elkezd csökkenni az árama, a másik tekercsé pedig nőni fog. A végeredmény az, hogy a másik tekercs vezeti az összes áramot. Ha a szórási induktivitások nagyok a két szekunder között, akkor lassan kommutál át az áram az egyik diódáról a másikra. Tehát, ez nagy kieső feszültség-idő területet fog eredményezni. Ugye, ez annál nagyobb, minél nagyobb a vezetett áram. Tehát, nagy szórás esetén nagyon fogja ejteni a feszültségét a táp.
A két tekercs közti szigetelésre azért ügyelni kell! Normál esetben elég a zománcozás, de ne legyen sérült.
(#) emmzolee válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Miért mondjátok mindig hibásan, hogy bifiláris tekercs? Nem értem.

A bifiláris tekercs ilyen:

Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 46585) válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Hm... mindíg tanul az ember. Akkor mit mondjunk helyette? Együtt tekert huzalok? Nos, kis nyelvújítás, honosítás, vagy valami jöhet...

( De az az igazság, hogy én 40 éve így tudom... nem lehet, hogy a wiki tudja rosszul? )
(#) mex válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Idézet:
„A bifiláris tekercs olyan tekercs, amelyet két huzal párhuzamos tekercselésével készítünk”

A mondatnak ez a része helytálló, a többi nem. Mi van például, ha sima mezei lemezelt trafót kettő hajszálra egyforma szekunderrel kívánok elkészíteni? Marad a bifiláris tekerés, tehát egyforma menetirány, menetszám, stb. A tekercskivezetéseket pedig lehet párhuzamosítani, de lehet sorosan is kapcsolni, így egy középkivezetésű tekercset kapok. Mindössze csak a kezdet-vég viszonyokat kell helyesen értelmezni, és láss csudát-bizony folyik az áram...
Vikinek meg szólni kéne..
Bocs Katt, gondolhatod nem neked akartam címezni.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) proli007 válasza mex hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Hello!
A jó öreg TESLA már csak tudta mi is az, nem?
üdv! proi007
(#) (Felhasználó 46585) válasza mex hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Egyébként, van trifiláris, meg quadrofiláris is... sőt, több.
(#) mex válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Többfiláris?
(#) (Felhasználó 46585) válasza mex hozzászólására (») Szept 22, 2012 /

Ja-ja. Legyen mondjuk: multifiláris...
(#) Gránátalma hozzászólása Szept 23, 2012 /

Sziasztok!
Gyors válaszra lenne szükségem.
Asus netbook töltőjének a bedugója beletört a gépbe.
Szereztem helyette egy másikat de a zavarszűrőtől nem nagyon fér. Kérdés: Le vághatom-e a zavarszűrőt a kábelről, vagy többet ártok vele mint használok?

Most 230as hosszabbítóból tettem bele toldást, de nem az igazi. Egyrészt ronda, másrészt zárlatot kaphat elég könnyen ha megtörik.
(#) DJ Tacki hozzászólása Szept 23, 2012 / 1

Bár ez itt szerintem off-topik...
Ha zavarszűrő alatt a töltő DC oldali kimenetén a műanyagba öntött ferrit-magot érted, akkor nyugodtan levághatod. Nélküle is gyönyörűen elmegy. Ha pedig ragaszkodsz hozzá, akkor vagy a gyáriról lefejtve a műanyagot vissazteheted, vagy egy másik, megfelelő méretű ferrit gyűrűn átbújtatva a kábelt hasonló eredményt érhetsz el.
(#) Gránátalma válasza DJ Tacki hozzászólására (») Szept 23, 2012 /

Rendben, köszönöm szépen a segítséget. Akkor levágom, hogy legyen hely.

(#) Izeg. hozzászólása Szept 23, 2012 /

Szaisztok!
Félhidas kapcsitápban mi célt szolgál a trafó primerével sorbakötött kondi( ATX tápokban ez egy-két mikrós szokott lenni)?Feltétlen szükséges-e ez?Valamint ha szükséges, akkor mekkora legyen az kb egy 1000W-os tápba?
Előre is köszönöm.
(#) Zupp87 válasza Izeg. hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Hagyományos félhidas AT és ATX tápokban is megvan. A vezérlés az alkatrészek esetleges szórása miatt előfordulhat, hogy asszimetrikus lesz picit, így DC komponens kerülhet a trafóra, amitől a vas betelítene. Ennek leválasztását szolgálja az az 1-2 mikrós kondi. Értékét úgy kell megválasztani, hogy reaktanciája a kapcsolófrekvencián kb. 0 legyen, tehát azon a frekin rövidzárat jelentsen. Persze ehhez hozzájön még a kondi ESR értéke.
(#) Izeg. válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm!
Sokat segítettél!
Következő: »»   296 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem