Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1431 / 2208
(#) mark.budai válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 22, 2012
Szia! A túl hosszú vezetékezés problémát okozhat. A durva sípolás, gerjedés zúgás mit takar? Csak búg, vagy sípol, vagy mindegyik? A hangerő potit jól kötötted be? Én a trióda rácsa és a GND közé tennék egy 470k ellenállást, a poti kontakthibáit kiküszöbölni. Ha nincs itt ellenállás, kontakthiba esetén a levegőben lóg a rács, és a trióda munkapontja elmászik. Én egyszer véletlen úgy kötöttem be a potit, hogy a csúszkáján volt a bemenet, és a felső pontján pedig az erősítő. Ez is vezethet ilyen problémákhoz.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2012
(#) mc-4 hozzászólása Szept 22, 2012
Sziasztok!

Tökéletes az egyik oldal...
Lekerült a visszacsatolás és kisimult minden.Kell valami fajta vagy így is jó lesz nélküle?
Milyen védelmet (ellenállást) tegyek a kimenő két ága közé, hogy esetlegesen hangfal tönkremenés vagy vezeték kicsúszáskor ne szálljon el az erősítő vége vagy a kimenő.
Fűtés közepelés után is mintha kicsit brummogna, a tápba kellene egy bazi nagy kondi?

Mekkora legyen? Köszi!
Szeretnék majd egy új quad-ot venni mikor kész az egész cuccos.
Márka ár alapján (maximum 150$) mi a sorrend a gyártók között?(hang, élettartam)
KT90 vagy 120 belerakható egy az egybe?
(#) mayky válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 22, 2012
Amikor levetted a visszacsatolást, akkor (ugyanolyan hangerőpoti állásnál) hangosabb lett az erősítő vagy halkabb, vagy nem változott. Normál esetben a negatív (ha negatív) VCS nem okozhat gerjedést. Amikor beköti az ember akkor, visszaesik az erősítés, halkabb lesz ugyanolyan poti állásnál.
(#) mc-4 válasza mayky hozzászólására (») Szept 22, 2012
A hangja nem lett sokkal hangosabb inkább csak tisztább és ez vágott fülbe.
Minden tiszta és jól hallgatható fel tudtam tekerni a hangerőt is nem volt vele gond.
Mikor rajta volt ekkor már nagyon kicsi hangerő adáskor gerjedt és torzított.
Svetlana 6550. De nem az amit Svetlanaként árulnak most, hanem TAD által válogatott. Az anódlemezen téglalap alakú a lyuk.

Ez nem az eredeti.

Vagy ez:

A C logos az igazi

Vagy ez.
Ez már döfi
Van egy olyan érzésem, hogy fordítva volt bekötve az NVCS, csak azért nem vagyok benne biztos, mert amikor én fordítva kötöttem az egyből gerjedt mint az állat. ?)
Electro Hamonix KT90-e ?

Mehet a dolog visszacsatolás nélkül vagy ne hajtsam így?
Vagy kísérletezzek az ellenállással?
Ja és a tápegységben sem melegedett a 330 ohm 10W ellenállás.
Az ára jó.... ennyire nem megy jól és már a fülem is rossz
Fordítva? A com kivezetéshez ment vagy a 4 vagy 8ohm vége a 16ohm-ról meg a visszacsatolás.
Nem tudom, arról még nem olvastam fórumokon. Persze csereszabatosak.
Vannak akik VCS nélkül hallgatják az erősítőjüket. De szerintem azt ki kellene előtte deríteni, hogy a tiéd miért gerjed tőle. A 39 k ellenállás 39k? Nem nézted el és csak egy 39 ohmost tettél bele? A kimenő úgy van elkészítve ahogy a rajzon van? 0-4-8-16 ohmos kimenetekkel? Mert ha így, akkor egy próbát megérne felcserélni anódot anóddal ultralinear-t ultralineárral. tehát az A1-et az A2-vel az UL1-et az UL2-vel. Persze úgy hogy pl. egy kapcsolóval egyből le tudd kapcsolni a VCS-t ha gerjed.
Ha lenne egy oszcilloszkópod, akkor könnyebb lenne a fázishelyességet ellenőrizni.
A COM a földre van kötve és a 16 ohmról ment a VCS ? A hangszóró hova volt kötve ?
(#) Hakkee válasza Hakkee hozzászólására (») Szept 22, 2012
Sziasztok! Kiszedtem a trafót mégiscsak! Rakok fel róla képet. Nem tudom mekkora teljesítményű lehet, nekem kimenőnek kell, hátha elbírja a 100w-ot! Szemléltetés képpen hánytam mellé egy 220-as ventit. Ezeknél hogyan számolandó a vaskeresztmetszet? Megmértem az egyik ágat: 2,5x4,5 cm, ez ugye 11,25 cm2. A két keresztmetszet összeadandó?
A kimenő rajza és kapcsolási rajz alapján csináltam.
A com nem volt testre kötve, a hangszóró a com-ra és a 8ohm-ra volt kötve vagy a 4ohm-ra mikor átraktam a hangfalat hátha az a rossz.
A kimenő trafó kivezetéseit már megforgattam akkor is gerjedt VCS-vel
Igen most kérdés hogy melyik a 1-es és melyik a 2 cső? Általában a rajzon felül lévő cső az egyes, amely anódját a trafórajz szerint alulra kell kötni A1 és a G2(1) rácsát a felső csőnek alulra kellene kötni.
Basszus a COM nincs földre kötve ? Igaz a rajzon sincs, de ha nincs oda kötve akkor nem is működik a VCS.
V3 a fölső cső az van a fehérre és a sárgára kötve a V4 az aló az meg a feketére és a zöldre.
Nézd csak meg a jolidát a com , vagy itt GND kivezetés a földön van.

JOLIDA
Várjál, először testeld a COM-ot.
Akkor most, hogy kikötöttem a kimenőnél miért jobb?
Holnap azonnal kipróbálom, hogy létestelem a COM-ot
Mert valószínűleg a kimenő belső kapacitásán, ami több nF is lehet, pozitív VCS alakult ki. VCS nélkül meg nincs ez. Még dinamikusabbnak is tűnhet, de ez nem teljesen a valóság.
Én ezt a kapcsolást dolgoztam fel, míg egy másikon meg le van testelve
Most tudnám a falba verni a fejem.
A másik dolog, hogy életvédelmi szempontból is földre kell (illene) kötni a szekunder tekercset, mert ha véletlen menetzárlatos (primer-szekunder) lesz a kimenő akkor bizit fogja kiverni (ha van) és nem Téged.
Várj csak... testre vagy földelésre? akkor az alumínium házat és a táp testét is mindent egy potenciálra?
A táp testje, pl. az első puffer negatívja. A jolida-n GND-nek (Ground) földnek hívják. Persze nem az Earth mind Föld bolygó.
Múltkor "pucuka" írta:
Nem kell ehhez külföldi cikk. A védőföldnek, és az erősítő földjének nem szabad galvanikus kapcsolatban lennie. Ha a védőföld az erősítő fém házára van kötve, akkor a háztól a be-, és kimenetek földjeit el kell szigetelni a háztól. A két föld között, csak kapacitív csatolás lehet, az sem túl nagy, max 10 - 22 nF, ami több helyen elosztva helyezendő el. A kis jeleket árnyékolt kábelen kell vezetni, és ügyelni kell arra, hogy csak az árnyékolásnak csak az egyik vége (praktikusan a rács levezető ellenállásának föld vége) legyen földelve.

(#) misi89 válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 22, 2012
én arra gondoltam konkrétan, hogy szólhat ez szépen? mert ha nem akkor nem veszek IC-t. ha meg igen akkor egy OPA..... Ic-ben gondolkodom, bár nem tudom, hogy mivel érhetem el a legkisebb zajt. nem akarok feleslegesen pénzt kidobni. Nekem egy szépen szóló előerősítő kell fülhallgatóhoz megközelítőleg 12V-ról. Van egy fasza 12v, 5v -os kapcsi tápom. nem rosz cucc.
Ebben ha nem haragszol nem nagyon mennék bele. Én úgy csináltam meg, ahogy az Audio Research-ék. Lehet, hogy nem értenek a csöves erősítőkhöz, de nekem tökéletesen megfelel.
De, OK a fémházat nem kösd össze galvanikusan az erősítő áramköri földjével, az COM-ot viszont ide kell kötni és nem a fémházhoz. Ha majd a megépítéskor zajok, zugások lesznek, akkor nagy valószínűség szerint mégis valami kapcsolatot kell létesíteni a fémház és az erősítő földje között. Elképzelhető, hogy egy 22 nF-es kondi is megoldja ezt. Nekem ezzel csak az a bajom hogy ez a kondi szeret feltöltődni és meg is rázhat ha éppen neki érsz mondjuk a fémháznak és a hangszóró kivezetések.
(#) mayky válasza misi89 hozzászólására (») Szept 22, 2012
Szerintem hagy a francba, egy cső nem csinál nyarat, főleg ha az elvárt munkapontjától nagyon messze kell dolgoznia. Kicsit talán olyan mintha egy fél voltos tápfeszültségről működő tranzisztoros erősítőt akarnál építeni.
Következő: »»   1431 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem