Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Környezeti zaj csökkentése
Témaindító: Villanypasteur, idő: Feb 10, 2009
Témakörök:
Sziasztok!
Léteznek munkavédelmi, elemes üzemelésű, mikrofonnal és erősítővel ellátott fejhallgatók, amik a környezeti zajokat ellenfázisban sugározzák a fülbe, így csökkentve a fülbe jutó környezeti zajokat. Hasonló - de természetesen fixen elhelyezett hangszórós - megoldást keresek zajos főútra néző szobára, bár a megvalósítás jellege miatt (míg a fejhallgatós megoldásnál gyakorlatilag mindegy a helységen belüli elhelyezkedés, egy hangszórós rendszernél elvileg a helység egy bizonyos pontján lehet csak kielégítő eredményt kapni) eléggé szkeptikus vagyok. Tud valaki valami bíztatóval szolgálni? Kösz előre is.
Hűűű! Az ötlet nagyon jó! Például hálószobában ideális. Mi is főút mellett lakunk, nyáron elviselhetetlen!
Hali
Tippem szerint nem csak hogy egy adott ponton, de csak egy adott irányból érkező zajra működne, konkrétan valahogy úgy, hogy a szerkezet közted és a zajforrás közt helyezkedne el (máskülönben lehet te már előbb meghallod a zajt, mint a zajcsökkentő). Persze ha nem síri csend a cél, akkor elég az ágy és az ablak közé rakni, már az is sokat segíthet. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy míg egy egyenes mentén a zaj és az ellenhullám kioltják egymást, ettől az egyenestől eltérve már akár erősítés is felléphet. Lehet hogy nyugodtan alszol az ágyadban éjszaka, de amikor kimész WC-re akkor sípolást vagy mély búgást hallasz egy elhaladó busz nyomán... (vagy eltörik a kristálypoharad a polcon )
Véleményem szerint ez ilyen esetekben nem működne! Legalább is én úgy tudom, hogy egyenlőre ilyen működő dolgok csak állandó monoton zajok kiszűrésére vannak! Pl. Toyota azt hiszem aki próbálkozik ilyenekkel. Menet szél, gördülési zaj, meg az újabbakban figyelik a motor fordulatot és azt pedig előre ismeri a dolog. Nekem is van egy ilyen fülhallgatóm bár érdemben még nem sikerült kipróbálnom! Van rajta egy kapcsoló, de különbséget nem igen hallani. Ki kéne próbálni mondjuk repülőn, de hát...
Újra elővettem ezt a fülest és utána néztem neten, nagy kamu! Plusz hangot kever a zenébe ami elnyomja a külső zajt!
Potosabban nem elnyomja, hanem kinullázzal! (tudod, inteferencia!)
Igen abban az esetben, ha kenne rajta mikrofon, de mivel nincs...
Ebben igazad van.
Persze attól függ, hogy milyen kategóriás füles ez. ha 40K HUF++ akkor valószínűleg nem kamu, csak te nem vettél észre valamit. De mondjuk mondtad is, hogy nem ér semmit a "szűrés" szóval...
Hello. én is hallotam erröl, és valaki valamilyen kapcsolási rajzot nem tudna?
elöre is köszönöm!
Kérem, valaki...elektrotechnika tanárom azt mondja nem nehez cucc csak egy negetiv vissza csatolason alapuló egyszerű kör kell.de még véletlen sem hajlandó elárulni, kérem valaki segitsen.(tulajdon keppen arra a célra kellene hogy egy mikrofonnal vennem a környezeti zajokat fix allasbol es azt negativba forditassal annak a hangnak az ellentetet kiadni ez alltal kioltana az eredeti hangot, persze tudom hogy megfelelő szögbol müködne csak, de mondom fix állásbol menne.)
Szevasztok mesterek!
Aktív zajvedelem témakörben szeretnék segítséget kérni,ha valaki foglalkozott már a temával, vagy épített már ilyen készüléket,esetleg rajza,ötlete van, kérem ossza meg velem és a fórumtársakkal.
igen,elnézést kérek, nem voltam elég körültekintő.
Megnéztem a topikot de sajnos kevés az infó,azt gondoltam van valakinek konkrét elképzelése,megoldása.Utcazajt kellene kiszűrni.
Akkor most zajzár kell, vagy szűrő? Mert a kettő nem ugyanaz.
Pontosítok, éjszaka csendet szeretnék.
Az elektrotechnika tanárod annyira naiv a témához, mint Jules Verne volt a holdutazáshoz és ezt nem bántásból mondom.
TV-ben már láttam egy ilyen "csendágyút". Speciális mikrofonok, egy nagy teljesítményű számítógép, és 16db egy sorban elhelyezett hangszó alkotta a rendszert.
Valóban elektronikai fórum és a kérdés megválaszolása is vaskos elektronikai tudást igényel!
Senki sem tud valami elfogadható - kivitelezhető megoldást? A téma nagyon fontos lehet azoknak akik zajos helyen kénytelenek élni! Vannak itt jó tudású társak segítsünk egymásnak! Sajna nekem nincs jó ötletem, ellenfázis azonos amplitúdóval, talán egy helyen ér valamit, de a részletekben lakik...
Próbált vki ilyet házilag csinálni? Kipróbáltam, zseniális.
Csak éppen rohadt drága. QuietComfortŽ 15
Szeretnék építeni egy aktív zajvédő áramkört.
Lehet venni is, csak nagyon drága: Bővebben: Link Sztereo, a beszédet, apróbb zajokat szépen hallani a fültokban. Amikor lövés dörren, abban a pillanatban vág, süket csend. Érdekes érzés, mintha érezném a hangnyomást a tokon belül is, mégsem hallok semmit. Valószínűleg ellenfázisban ad ki valamilyen hangot. Első lépésként ezt talán el is lehetne hagyni, elég lenne, ha nagy hangnyomásra kikapcsolna az erősítő. Egy alap Peltor fültok is jól csillapít, ez az ellenfázisú móka jóval bonyolultabb elektronikának tűnik. Tudnátok tanácsot adni, milyen mikrofon, milyen erősítő lenne alkalmas a feladatra? Köszönöm: Levente A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2012
Nem, csak a külső mikrofon, és a hallgató között, (ami rendesen el van szigetelve a külvilágtól) egy dinamika kompresszoros, vagy limiteres erősítő van. A fázisos dolog, az széles sávban nem igazán kivitelezhető, meg esetenként állítgatni kéne az erősítéseket.
Hogyan lehetne aktív zajcsökkentést építeni a fejhallgatómba?
(lényege, hogy a külső zajokat [pl. buszon] egy ellenzaj generálásával kioltja, és csak a tökéletes, zajmentes zene jut el a fülemig) Találtam egy kapcsolást (nem tudom, hol, azért nem szúrom be); de az elég bonyolultnak nézett ki. Esetleg IC-vel? Bővebben: Link Ötletek? A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |