Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Környezeti zaj csökkentése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Villanypasteur hozzászólása Feb 10, 2009 /

Sziasztok!

Léteznek munkavédelmi, elemes üzemelésű, mikrofonnal és erősítővel ellátott fejhallgatók, amik a környezeti zajokat ellenfázisban sugározzák a fülbe, így csökkentve a fülbe jutó környezeti zajokat. Hasonló - de természetesen fixen elhelyezett hangszórós - megoldást keresek zajos főútra néző szobára, bár a megvalósítás jellege miatt (míg a fejhallgatós megoldásnál gyakorlatilag mindegy a helységen belüli elhelyezkedés, egy hangszórós rendszernél elvileg a helység egy bizonyos pontján lehet csak kielégítő eredményt kapni) eléggé szkeptikus vagyok. Tud valaki valami bíztatóval szolgálni? Kösz előre is.
(#) DuMatyi válasza Villanypasteur hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Hűűű! Az ötlet nagyon jó! Például hálószobában ideális. Mi is főút mellett lakunk, nyáron elviselhetetlen!
(#) Vandor76 válasza Villanypasteur hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Hali

Tippem szerint nem csak hogy egy adott ponton, de csak egy adott irányból érkező zajra működne, konkrétan valahogy úgy, hogy a szerkezet közted és a zajforrás közt helyezkedne el (máskülönben lehet te már előbb meghallod a zajt, mint a zajcsökkentő).
Persze ha nem síri csend a cél, akkor elég az ágy és az ablak közé rakni, már az is sokat segíthet.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy míg egy egyenes mentén a zaj és az ellenhullám kioltják egymást, ettől az egyenestől eltérve már akár erősítés is felléphet. Lehet hogy nyugodtan alszol az ágyadban éjszaka, de amikor kimész WC-re akkor sípolást vagy mély búgást hallasz egy elhaladó busz nyomán...
(vagy eltörik a kristálypoharad a polcon )
(#) bladika válasza Villanypasteur hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Véleményem szerint ez ilyen esetekben nem működne! Legalább is én úgy tudom, hogy egyenlőre ilyen működő dolgok csak állandó monoton zajok kiszűrésére vannak! Pl. Toyota azt hiszem aki próbálkozik ilyenekkel. Menet szél, gördülési zaj, meg az újabbakban figyelik a motor fordulatot és azt pedig előre ismeri a dolog. Nekem is van egy ilyen fülhallgatóm bár érdemben még nem sikerült kipróbálnom! Van rajta egy kapcsoló, de különbséget nem igen hallani. Ki kéne próbálni mondjuk repülőn, de hát...
(#) bladika válasza bladika hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Újra elővettem ezt a fülest és utána néztem neten, nagy kamu! Plusz hangot kever a zenébe ami elnyomja a külső zajt!
(#) FElici válasza bladika hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Potosabban nem elnyomja, hanem kinullázzal! (tudod, inteferencia!)
(#) bladika válasza FElici hozzászólására (») Feb 10, 2009 /

Igen abban az esetben, ha kenne rajta mikrofon, de mivel nincs...
(#) FElici válasza bladika hozzászólására (») Feb 11, 2009 /

Ebben igazad van.
Persze attól függ, hogy milyen kategóriás füles ez. ha 40K HUF++ akkor valószínűleg nem kamu, csak te nem vettél észre valamit.
De mondjuk mondtad is, hogy nem ér semmit a "szűrés" szóval...
(#) Linker92 hozzászólása Máj 25, 2009 /

Hello. én is hallotam erröl, és valaki valamilyen kapcsolási rajzot nem tudna?
elöre is köszönöm!
(#) Linker92 hozzászólása Máj 29, 2009 /

Kérem, valaki...elektrotechnika tanárom azt mondja nem nehez cucc csak egy negetiv vissza csatolason alapuló egyszerű kör kell.de még véletlen sem hajlandó elárulni, kérem valaki segitsen.(tulajdon keppen arra a célra kellene hogy egy mikrofonnal vennem a környezeti zajokat fix allasbol es azt negativba forditassal annak a hangnak az ellentetet kiadni ez alltal kioltana az eredeti hangot, persze tudom hogy megfelelő szögbol müködne csak, de mondom fix állásbol menne.)
(#) bajtaig hozzászólása Szept 17, 2009 /

Szevasztok mesterek!
Aktív zajvedelem témakörben szeretnék segítséget kérni,ha valaki foglalkozott már a temával, vagy épített már ilyen készüléket,esetleg rajza,ötlete van, kérem ossza meg velem és a fórumtársakkal.
(#) bajtaig válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

igen,elnézést kérek, nem voltam elég körültekintő.
Megnéztem a topikot de sajnos kevés az infó,azt gondoltam van valakinek konkrét elképzelése,megoldása.Utcazajt kellene kiszűrni.
(#) steelbird válasza bajtaig hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Akkor most zajzár kell, vagy szűrő? Mert a kettő nem ugyanaz.
(#) bajtaig válasza steelbird hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Pontosítok, éjszaka csendet szeretnék.
(#) highand válasza Linker92 hozzászólására (») Szept 17, 2009 /

Az elektrotechnika tanárod annyira naiv a témához, mint Jules Verne volt a holdutazáshoz és ezt nem bántásból mondom.
(#) varttina válasza bajtaig hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

TV-ben már láttam egy ilyen "csendágyút". Speciális mikrofonok, egy nagy teljesítményű számítógép, és 16db egy sorban elhelyezett hangszó alkotta a rendszert.
(#) bajtaig válasza Massawa hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Ez elektronikai fórum "haver" !
(#) proba válasza bajtaig hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Megfelelő ablak sokat segít.
(#) walter válasza bajtaig hozzászólására (») Nov 19, 2009 /

Valóban elektronikai fórum és a kérdés megválaszolása is vaskos elektronikai tudást igényel!
Senki sem tud valami elfogadható - kivitelezhető megoldást?
A téma nagyon fontos lehet azoknak akik zajos helyen kénytelenek élni!
Vannak itt jó tudású társak segítsünk egymásnak!
Sajna nekem nincs jó ötletem, ellenfázis azonos amplitúdóval, talán egy helyen ér valamit, de a részletekben lakik...
(#) Feri007 válasza Villanypasteur hozzászólására (») Máj 4, 2010 /

Próbált vki ilyet házilag csinálni? Kipróbáltam, zseniális.
Csak éppen rohadt drága.
QuietComfortŽ 15
(#) leveste hozzászólása Szept 24, 2012 /

Szeretnék építeni egy aktív zajvédő áramkört.
Lehet venni is, csak nagyon drága:
Bővebben: Link

Sztereo, a beszédet, apróbb zajokat szépen hallani a fültokban.
Amikor lövés dörren, abban a pillanatban vág, süket csend.
Érdekes érzés, mintha érezném a hangnyomást a tokon belül is, mégsem hallok semmit.
Valószínűleg ellenfázisban ad ki valamilyen hangot.
Első lépésként ezt talán el is lehetne hagyni, elég lenne, ha nagy hangnyomásra kikapcsolna az erősítő. Egy alap Peltor fültok is jól csillapít, ez az ellenfázisú móka jóval bonyolultabb elektronikának tűnik.
Tudnátok tanácsot adni, milyen mikrofon, milyen erősítő lenne alkalmas a feladatra?

Köszönöm:
Levente
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2012
(#) pucuka válasza leveste hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Nem, csak a külső mikrofon, és a hallgató között, (ami rendesen el van szigetelve a külvilágtól) egy dinamika kompresszoros, vagy limiteres erősítő van. A fázisos dolog, az széles sávban nem igazán kivitelezhető, meg esetenként állítgatni kéne az erősítéseket.
(#) anc01 hozzászólása Jan 6, 2013 /

Hogyan lehetne aktív zajcsökkentést építeni a fejhallgatómba?
(lényege, hogy a külső zajokat [pl. buszon] egy ellenzaj generálásával kioltja, és csak a tökéletes, zajmentes zene jut el a fülemig)

Találtam egy kapcsolást (nem tudom, hol, azért nem szúrom be); de az elég bonyolultnak nézett ki.
Esetleg IC-vel? Bővebben: Link
Ötletek?
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem