Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   87 / 155
(#) gronee hozzászólása Szept 2, 2012 /

Csak én már nem vagyok "kezdő",és már a "csodálatos jelenségek" is elmúltak,Építettem már kb egy tucat detektorost,de mint említettem már rájöttem közben
(#) pucuka válasza gronee hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

És, megtudhatjuk, hogy mire jöttél rá közben? Hátha mások is tanulhatnának belőle.
(#) gronee hozzászólása Szept 3, 2012 /

A bifiláris tekercselés mire jó?
(#) Gyantáscin válasza gronee hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Ha nagyon egyformának kell lenni két tekercsnek, ha nagyon szoros csatolást kívánunk elérni két tekercs között, vagy ha pl. huzalellenállás készítésekor az a cél, hogy a feltekert huzalnak minimális legyen az induktivitása.
(#) pucuka válasza gronee hozzászólására (») Szept 3, 2012 / 1

Kétféle módon lehet bifilárisan tekercset készíteni. A lényege, hogy egyszerre két szállal tekerjük, így két azonos induktivitású tekercset kapunk. ha szembe kapcsoljuk sorosan, akkor induktivitás mentes lesz a tekercselés, ennek akkor van jelentősége, ha pl. ellenállás huzalt tekercselünk, és nem akarjuk, hogy induktivitása is legyen. A másik felhasználási módja, ha mindenben szimmetrikus, de különálló tekercset kívánunk készíteni, fázisfordító, vagy híd áramkörök számára.
[/off]Bocs, nem tudom törölni[/off]
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2012
(#) A.Norbi hozzászólása Szept 4, 2012 /

Sziasztok!Kipróbálnám a detektorosom elektroncsővel,mert azt hallottam,hogy jobban szól vele...milyen csövet használjak,amihez hozzá is lehet jutni?Állítólag van valami olyan cső,aminek 12V kell csak,az például jó lenne
(#) debiansix válasza A.Norbi hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Szia, mire gondolsz? Akkor mar nem lenne detektoros.
(#) A.Norbi hozzászólása Szept 4, 2012 /

Azt tudom,csak kipróbálnám,persze ha jobban működne akkor maradna És a dióda helyére egy egyenirányító csövet.Ezt olvastam valami angol weboldalon,de csak ennyi derült ki a szövegből...
(#) Gyantáscin válasza A.Norbi hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Tág lehetőség van a kísérletezésre, mert vannak csövek, amelyekbe többek között be van építve a demoduláció céljára alkalmas dióda EBF, PABC betűjelűek, de ha a vazérlőrács-katód bármelyik kisteljesítmányű cső esetében használható diódaként. ECC 82, 83, EF 80,86.
(Azért emlegetem ezeket a csöveket, mert ezek esetleg régi rádióból, TV-ből kibányászhatók, nem kell érte pénzt adni)
Ha gondolod, keress meg szkájpon, (vargapet) egyszerűbben tudunk beszélni, mint itt a fórumon, ráadásul ez itt a detektoros topic, nem biztos, hogy teljesen ide illik az elektroncsövek boncolgatása.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) Gyantáscin hozzászólása Szept 4, 2012 /

Van itt http://www.lessmiths.com/~kjsmith/crystal/dtest.shtml egy érdekes angol nyelvű oldal. Kár, hogy a a diódák karakterisztikájának a minket érdeklő szakasza nem nagyon látható. Tartalmaz viszont elektroncsöves dióda karakterisztikákat is.
(#) A.Norbi hozzászólása Szept 5, 2012 /

Köszi!Megnézem,hogy tudok-e valamelyikből szerezni.Viszont most nézem hestore.hu-n a csöveket,és van egy GZ34S nevű dióda.Az jó lenne nekem?
(#) pucuka válasza A.Norbi hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Talán jó is lehetne, de az hálózati egyenirányító dióda. De ahogy Gyantáscin mondja, vannak olcsóbb (akár ingyen is lomizható) csövek, és ráadásul jobbak is erre a feladatra.
De ez nem kristály, hanem vákum dióda, és ez a topik nem az a topik.
(#) gronee hozzászólása Szept 10, 2012 /

Zseb detektorosom Elég induktivitás van ezen a pár meneten is ami a(z üreges) ferrit hengeren van,szép tisztán,hangosan szól a 3000Ohm-os fülessel.
(#) Vales válasza gronee hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Nagyon Jó kis készülék, igazán nagy ötlet, gratulálok!
(#) gronee válasza Vales hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Köszi.
(#) oregbeatsuhanc válasza A.Norbi hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Szerintem az igazi klasszikus cső az EABC80, mert ebből később csöves URH-t is lehet építeni. A B jelű kettős dióda lesz benne az aránydetektor.
(#) _BiG_ válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Szept 12, 2012 / 1

Idézet:
„A B jelű kettős dióda lesz benne az aránydetektor.”

Pont nem. A kettős diódából maximum diszkriminátort lehetne építeni (az aránydetektornál antiparallel a két dióda). De ez pont arra alkalmatlan, mert az EABC80 kettős diódája nem egyforma két félből áll!
Az egyik diódája "erősebb", pont olyan, mint a másik, szimpla dióda a csőben.
Így a két külön diódából (az egyformákból!) lehet aránydetektort csinálni.
A kettős dióda gyengébbik fele szolgál egyébként az AM-detektornak a készülékekben.
Már ha fel nem cserélik a kettőt és csodálkoznak, hogy miért nem lehet tiszta FM-vételt beállítani...
(#) Gyantáscin hozzászólása Szept 12, 2012 /

Remélem, nem csúszok ki a topicból, ha még egy okosságot elengedek a csöves témában. Az általam beidézett angol nyelvű lapon a szerző említi, hogy miközben hálózati egyenirányító diódát használt detektorként, észrevette, hogy a fűtés kikapcsolása után néhány másodperccel felhangosodott a vétel, utána persze teljesen megszűnt.
Az lehet az oka, hogy a csöves diódáknál a nulla anódfeszültséghez, nem nulla anódáram tatozik, mivel a katódból kilépő elektronok egy része eléri az anódot. A katód hőmérsékletének csökkenésekor valószínűleg egy, a legjobb érzékenységet adó pont. Így érdemes kísérletezni a fűtőfeszültség változtatásával és akár hálózati egyenirányító csöveket is kipróbálni - már akinek van ilyen.
(#) Antennaman válasza gronee hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Szia!
Írtad, hogy jó hosszú az antennád. Szerintem főleg annak köszönhető, hogy jó hangosan szól a fejhallgatód, valamint a hallgató nagy "érzékenységének". Ugyanis ránézésre tele pakoltad a kis vevőt nem éppen rezgőkörnek való tekercsekkel. Gondolok itt a fojtó tekercsnek való cső vasmagra és a Hangfrekvenciás kis trafóra, melyek legtöbbször elnyelik a Rádiófrekvencia nagy részét. Tehát tényleg igen jó antennád lehet. Pár szóban leírnád, milyen megoldású milyen hosszú, magas stb. ?
Üdv.
(#) Gyantáscin hozzászólása Okt 3, 2012 / 1

Nem nagyon pörög mostanában a topic
Újfent - némi egyszerűsítéssel - közreadom kedvenc rádióm kapcsolását, hátha kedve szottyan valakinek utánépíteni. Kíváncsi lennék másoknak a tapasztalataira.
Mivel a hangolókondenzátor két szektora sorba van kötve, nem lövünk nagyon mellé, ha az induktivitást a forgó kapacitásának a felét figyelembe véve méretezzük.
Jó, ha a hallgató minél nagyobb impedanciájú. Érdemes még a 2000 ohmos hallgató impedanciáját is feltranszformálni pl. egy csengőreduktor primer tekercsével olyanformán, hogy a hallgatót a 110 V-os kapcsokhoz, a készüléket meg a 220 V-os kapcsokhoz csatlakoztatjuk. A tekercs minél nagyobb jóságú, pl. ferritre tekert litze legyen.

Eddig még egyik kapcsolással sem sikerült ilyen érzékenységet és szelektivitást elérni. Az esti órákban a csatolókondenzátor teljesen kiforgatott állapotában is tíz egynehány állomás fogható.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2012

Szelektiv.jpg

(#) Vales válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Hoppá! Talán ez a detektoros az újpesti betonban, az erkélyen elférő antennával is beröffenne? Ha lesz egy kis időm, energiám, akkor kipróbálom. Diódának pedig van néhány D9V-m.
(#) compaqamplifier válasza Vales hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

Umszkiba mi is hallgatunk detektorosat, szóval kell hogy működjön.
(#) gronee válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Sya Gabi! Az ferrit henger de írtam amúgy is,itt nincs semmiféle méretezés Abból dobbáltam össze amim volt.
(#) Gyantáscin válasza Vales hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Még az is megtörténhet, de akkor az az antenna és a föld közé kapcsolt kondenzátor szektort nem javasolnám bekötni, helyette az induktivitást kéne a szokásosnál jóval nagyobbra venni.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Okt 15, 2012 / 1

Rádióamatőr barátom detektorosát mutatom meg, ami egyszerű leágazásos tekercses detektoros. Nem a kapcsolási rajza az érdekes, miért mutatom, hogy hogyan lehet egy huzal potenciométerből némi fúrás- faragással sokállású kapcsolót készíteni.
(#) Gyantáscin válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Azért a tekercs is említésre méltó
(#) Vales válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Nagyon Jó Munka!
A kosárfonás-tekercs különösen tetszik!
(#) gronee válasza Gyantáscin hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Mi célt szolgál a kosárfonás?
(#) Kera_Will válasza gronee hozzászólására (») Okt 21, 2012 / 5

A tekercs szórt önkapacitását csökkenti.
Az ideális alkatrész csak azzal az egyetlen fizikai tulajdonsággal rendelkezik amivel szeretnénk hassználni, számolni a rendszerben.
Mivel minden valós alkatrész tartalmaz egyébb szórt paramétereket is.
Megfelelő gyártástechnológiával ezek a járulékos szórt paraméterek csökkenthetők.

Jelen esetben a tekercsnek van soros ohm -os összetevője mivel a huzalnak van ellenállása ez minden menetszám után összeadódva növekszik.
Ezenkívűl önkapacitással is rendelkezik.Miért hiszen ez tekercs?A kapacitás miből is áll?

A kapacitás nem más mint 2 egymáshoz közeli vezető ami el van egymástól szigetelve.
Értéke függ a vezetők méretétől , köztük lévő távolságtól, a szigetelő anyag dielektromos értékétől.Távolság növekedésével csökken, felület növekedésével növekszik a kapacitás azonos dielektromos tulajdonságú szigetelő esetén.

Nézzünk meg 1 szoleinod tekercset miként jön létre nála a szórt kapacitás.
A szoleinod nem más mint 1 egyenes henger alakúra feltekert egymástól elszigetelt menetekből álló tekercsek.
A kapacitása pedig a szorosan egymás mellé tekert menetek között lévő vezetők és a köztük lévő szigetelő anyagból jönnek létre.
Igaz 1 2 menet esetén nem nagy értékű. De sok sok menet után ezek az elemi kis kapacitások értéke összeadódik.
Kosárfonás esetén kevesebb úton , így kisebb felületen futnak egymással szorosan párhuzamosan a vezetékek.Ebből adódóan kisebb lesz az önkapacitásuk.
Az önkapacitás rontja a tekercs jóságát mivel a párhuzamos kondenzátor rövidzárként viselkedik RF szempontból söntöli az induktivitást , a kialakítandó rezgőkör rezonancia frekvenciáját is elhúzza ... stb.
(#) gronee válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Ez kielégítő válasz volt,na ez igen , köszi szépen!!!!!
Következő: »»   87 / 155
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem