Fórum témák
» Több friss téma |
Ha jól látom, KH, és HH rádióvevő építhető belőle. Antennaként egyszerű, "hosszú drót" antennát lehet használni, mint a detektoros rádióknál. Nem ismerem a készletet, a leírása is elég szűkszavúan általános, de a vételi sávokból gondolom ferrit antenna is van venne, és lehet, hogy semilyen külső antenna nem kell hozzá.
Közép, pláne hosszúhullámra meglehetősen nagyméretű lenne az a három elemes Yagi. Még egy falusi ház kertjében sem férne el, talán egy tanya mellett.
Bocs! Ez így igaz de én azt hittem FM -ről van szó.
Csakhogy az antennát vételi sávra (HH, KH, RH, URH stb.) építjük, és nem modulációs módra (AM, FM stb.).
Sziasztok!
Van esély egy 180km-re lévő helyi rádióadót fognom házi készítésű antennával élvezhető minőségben? Alföld révén kimagasló domborulatok nem zavarnak be. Elég lenne ha az antenna erre az adóra lenne hangolva.
A kimagasló domborulatok nem zavarnak be ugyan, de a föld gömbölyű, és ez az ami bezavar. 100 MHz körül a terjedés már alig megy túl a látóhatáron, ami helyi adóknál a kis adóantenna magasság miatt elég kicsi, kb. olyan 30 - 40 km, ráadásul a kisugárzott teljesítmény sem túl nagy. (ezért helyi adó) Csak példának, a szentesi adó (gerincadó) antennája 110 m magasan van, a kisugárzott teljesítmény 100 kW, az ellátott terület kb 60 km, 100 km -ről esetenként, jó, és magas antennával lehet fogni.
Egyébként nagyobb távolságoknál a domborulatok inkább segíteni szoktak a reflexiók révén, mint ártani. Kisebb távolságoknál okozhatnak vételi problémákat, mikor a közvetlen, és a reflektált jel kioltja egymást. Mindezekkel együtt nem sok esélyed van befogni, még akkor sem, ha 4 - 16 Yagi antennából különösen nagy nyereségű antennafalat készítesz, magas árbócra szerelve.
Értem, köszönöm. Legalább nem töröm magam tovább rajta
![]()
Sziasztok. Antennát szeretné késziteni,hogy a Class Fm-et tudjam hallgatni Dunaszerdahelyen. A rádióm antenna-csatlakozója 300 ohmos. Köszönöm a segitséget.
Ha ez neked megfelel: Annak idején, amikor nálunk A Petőfin és a Bartókon kívül mást nem lehetett hallgatni, az is 60 km-re volt tőlünk, rendszeresen hallgattam Zágrábot, (507 km országúton, légvonalban sem lehet a 3/4-énél kexesebb), kiváló sztereo minőségben, egy a tetőre kihelyezett t illesztésű félhullámú dipol antennámmal.
Ha jól emlékszem az én antennám CCIR sávra 180 centiméter fesztávú volt, és szögletes idomokból, csavarozással raktam össze. A Yagi sem lehet sokkal jobb, ilyen méretek mellett a sima dipol is elég nagy darab. Hallottam én is a homokról, melegítésről, kell hozzá még sablon is, de nekem berogyott a csövem, és többé nem foglalkoztam ilyennel. Vagy tömörből készítettem vagy négyszög idomból a dipoljaimat.
Találtam a pincében egy dipolt. Ezt hogyan kapcsoljam a rádiómra? 300 ohmos a csatlakozó. Segítsetek.
Keress a .net .en antennát az URH műsorszóró sávra, megépíteni amúgy is babrás, olcsóbban jössz ki, ha megveszed, és jobb is lesz. Már a 20 mm átm alucsövek beszerzése sem egyszerű. A levezetéshez használj 300 ohmos szimmetrikus kábelt. a gyári antennáknál a dipól fejében van egy szimm-asszimm átalakító, azt ki kell venni.
Egyszer raktam fel rajzot ilyen antennáról ide valamelyik antennás topikba, de nem találom.
mire volt eredetileg? A mérete megfelelő? Egyébként 300 ohmos szimmetrikus szalagkábelt egyszerűen rákötheted a dipól két végére, a másikat a rádióba. Régen voltak ilyen csatlakozók, de mostanában nem találkoztam ilyenekkel.
Az átalakító a balun? Egyszerű kéteres kábel nem jó?
Valami htalmas antennáról szedtem le. Lehet tv antenna volt...
Más néven: szimmetrizáló transzformátor(balun
![]()
Kéteres kábel nem jó, és a dipól mérete is számít, mert az is frekvencia függő. a szalagkábel tápvonal, aminek a hullámimpedanciája (300 ohm) pont illeszkedik az antenna és a vevő közé. a kéteres kábel pedig nem erre a célra készült, más szempontokat kell kielégítenie, ezért nem felcserélhetők.
Az antenna és a vevő is 300 ohmos. Miért kellene impedancia átalakító?
Amikor én utoljára vettem szalagkábelt, 4 FT volt még métere, a koaxé meg 50. Csak azt nem tudom, lehet-e még kapni? a padlásunkon lehet még ilyet guberálni, igaz ilyen idős korban mind koszos, töredezett.[off][/off]
Ki mondta, hogy kell? Csak mert kérdezik, hogy mi az az izé...balun?
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
Köszönöm a valaszokat. Mar megcsinaltam-hangszórókabellel. Szól,gyengén.De ha megfogom az antennát,akkor gyönyörűen szól.hmmm.....
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
Bocsánat, azt hittem,hogy a talált cuccokból lehet vmi hatékonyat összehozni. De mégsem. Inkabb veszek,mert nekem ez bonyolult.
Ráadásul, az sem mindíg balun. A balun trafó tápvonalból készül, és gyakorlatilag csak az UHF sávban használatos (legalábbis a gyári antennákban) a tápvonalak méretei miatt. A VHF sávban inkább egy egyszerű transzformátort használnak, kisebb, és olcsóbb is.
Gyerekel hogy lehet egy teljesen egyszerű antennát kèszíteni?
Milyen frekvenciákra?
Egy viharjelzohöz kellene nem tudom a frekit mennyi
Fogsz egy jó hosszú drótot, minél hosszabbat, és kifeszíted két magas pont között, pl. két kémény, vagy egy kémény, és egy oszlop között. A vezeték végeit a kikötésnél el kell szigetelni. A levezető drót villámvédelméről gondoskodni kell, szikraközzel, és patronnal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |