Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió antenna készítése

Témaindító: luluzulu, idő: Dec 7, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 6
(#) pucuka válasza baraszava hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Ha jól látom, KH, és HH rádióvevő építhető belőle. Antennaként egyszerű, "hosszú drót" antennát lehet használni, mint a detektoros rádióknál. Nem ismerem a készletet, a leírása is elég szűkszavúan általános, de a vételi sávokból gondolom ferrit antenna is van venne, és lehet, hogy semilyen külső antenna nem kell hozzá.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Közép, pláne hosszúhullámra meglehetősen nagyméretű lenne az a három elemes Yagi. Még egy falusi ház kertjében sem férne el, talán egy tanya mellett.
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Bocs! Ez így igaz de én azt hittem FM -ről van szó.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Csakhogy az antennát vételi sávra (HH, KH, RH, URH stb.) építjük, és nem modulációs módra (AM, FM stb.).
(#) forgital hozzászólása Júl 18, 2012 /

Sziasztok!
Van esély egy 180km-re lévő helyi rádióadót fognom házi készítésű antennával élvezhető minőségben? Alföld révén kimagasló domborulatok nem zavarnak be. Elég lenne ha az antenna erre az adóra lenne hangolva.
(#) pucuka válasza forgital hozzászólására (») Júl 18, 2012 /

A kimagasló domborulatok nem zavarnak be ugyan, de a föld gömbölyű, és ez az ami bezavar. 100 MHz körül a terjedés már alig megy túl a látóhatáron, ami helyi adóknál a kis adóantenna magasság miatt elég kicsi, kb. olyan 30 - 40 km, ráadásul a kisugárzott teljesítmény sem túl nagy. (ezért helyi adó) Csak példának, a szentesi adó (gerincadó) antennája 110 m magasan van, a kisugárzott teljesítmény 100 kW, az ellátott terület kb 60 km, 100 km -ről esetenként, jó, és magas antennával lehet fogni.
Egyébként nagyobb távolságoknál a domborulatok inkább segíteni szoktak a reflexiók révén, mint ártani. Kisebb távolságoknál okozhatnak vételi problémákat, mikor a közvetlen, és a reflektált jel kioltja egymást.
Mindezekkel együtt nem sok esélyed van befogni, még akkor sem, ha 4 - 16 Yagi antennából különösen nagy nyereségű antennafalat készítesz, magas árbócra szerelve.
(#) forgital válasza pucuka hozzászólására (») Júl 18, 2012 /

Értem, köszönöm. Legalább nem töröm magam tovább rajta és próbálkozom a neten hallagtni.
(#) Karcsiiik hozzászólása Okt 4, 2012 /

Sziasztok. Antennát szeretné késziteni,hogy a Class Fm-et tudjam hallgatni Dunaszerdahelyen. A rádióm antenna-csatlakozója 300 ohmos. Köszönöm a segitséget.
(#) fecameca válasza forgital hozzászólására (») Okt 4, 2012 / 1

Ha ez neked megfelel: Annak idején, amikor nálunk A Petőfin és a Bartókon kívül mást nem lehetett hallgatni, az is 60 km-re volt tőlünk, rendszeresen hallgattam Zágrábot, (507 km országúton, légvonalban sem lehet a 3/4-énél kexesebb), kiváló sztereo minőségben, egy a tetőre kihelyezett t illesztésű félhullámú dipol antennámmal.
(#) fecameca válasza Jengo hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Ha jól emlékszem az én antennám CCIR sávra 180 centiméter fesztávú volt, és szögletes idomokból, csavarozással raktam össze. A Yagi sem lehet sokkal jobb, ilyen méretek mellett a sima dipol is elég nagy darab. Hallottam én is a homokról, melegítésről, kell hozzá még sablon is, de nekem berogyott a csövem, és többé nem foglalkoztam ilyennel. Vagy tömörből készítettem vagy négyszög idomból a dipoljaimat.
(#) Karcsiiik hozzászólása Okt 4, 2012 / 1

Találtam a pincében egy dipolt. Ezt hogyan kapcsoljam a rádiómra? 300 ohmos a csatlakozó. Segítsetek.
(#) pucuka válasza Karcsiiik hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Keress a .net .en antennát az URH műsorszóró sávra, megépíteni amúgy is babrás, olcsóbban jössz ki, ha megveszed, és jobb is lesz. Már a 20 mm átm alucsövek beszerzése sem egyszerű. A levezetéshez használj 300 ohmos szimmetrikus kábelt. a gyári antennáknál a dipól fejében van egy szimm-asszimm átalakító, azt ki kell venni.
Egyszer raktam fel rajzot ilyen antennáról ide valamelyik antennás topikba, de nem találom.

mire volt eredetileg? A mérete megfelelő? Egyébként 300 ohmos szimmetrikus szalagkábelt egyszerűen rákötheted a dipól két végére, a másikat a rádióba. Régen voltak ilyen csatlakozók, de mostanában nem találkoztam ilyenekkel.
(#) Karcsiiik válasza pucuka hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Az átalakító a balun? Egyszerű kéteres kábel nem jó?

Valami htalmas antennáról szedtem le. Lehet tv antenna volt...
(#) fecameca válasza Karcsiiik hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Más néven: szimmetrizáló transzformátor(balun Szimmetrikus 300-ról 75 ohm aszimmetrikusra, és viszont. De csak akkor kell neked, ha koaxxal akarod levinni.

Kéteres kábel nem jó, és a dipól mérete is számít, mert az is frekvencia függő. a szalagkábel tápvonal, aminek a hullámimpedanciája (300 ohm) pont illeszkedik az antenna és a vevő közé. a kéteres kábel pedig nem erre a célra készült, más szempontokat kell kielégítenie, ezért nem felcserélhetők.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Az antenna és a vevő is 300 ohmos. Miért kellene impedancia átalakító?
(#) fecameca válasza Karcsiiik hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Amikor én utoljára vettem szalagkábelt, 4 FT volt még métere, a koaxé meg 50. Csak azt nem tudom, lehet-e még kapni? a padlásunkon lehet még ilyet guberálni, igaz ilyen idős korban mind koszos, töredezett.[off][/off]
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Ki mondta, hogy kell? Csak mert kérdezik, hogy mi az az izé...balun?
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

URH antenna Itt találhatsz némi irodalmat.

Köszönöm a valaszokat. Mar megcsinaltam-hangszórókabellel. Szól,gyengén.De ha megfogom az antennát,akkor gyönyörűen szól.hmmm.....

Figyelj, kábel kábel nem mindegy, antenna antenna sem. Ekkora erővel egy darab drót is megteszi. Illesztetlenség akkor is ugyanúgy lesz, és ha megfogod, vagy elmész mellette, bezajosodik, vagy éppen megjavul. Az legalább olcsóbb. Akkor miért kértél tanácsot, ha magad is meg tudod gányolni?

Bocsánat, azt hittem,hogy a talált cuccokból lehet vmi hatékonyat összehozni. De mégsem. Inkabb veszek,mert nekem ez bonyolult.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Ráadásul, az sem mindíg balun. A balun trafó tápvonalból készül, és gyakorlatilag csak az UHF sávban használatos (legalábbis a gyári antennákban) a tápvonalak méretei miatt. A VHF sávban inkább egy egyszerű transzformátort használnak, kisebb, és olcsóbb is.
(#) baracklekvár hozzászólása Aug 14, 2013 /

Gyerekel hogy lehet egy teljesen egyszerű antennát kèszíteni?
(#) pucuka válasza baracklekvár hozzászólására (») Aug 14, 2013 1 /

Milyen frekvenciákra?
(#) baracklekvár válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Egy viharjelzohöz kellene nem tudom a frekit mennyi
(#) baracklekvár válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

(#) pucuka válasza baracklekvár hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Fogsz egy jó hosszú drótot, minél hosszabbat, és kifeszíted két magas pont között, pl. két kémény, vagy egy kémény, és egy oszlop között. A vezeték végeit a kikötésnél el kell szigetelni. A levezető drót villámvédelméről gondoskodni kell, szikraközzel, és patronnal.
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem