Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kémia óra vízbontás (durranógáz fejlesztése)
Lapozás: OK   70 / 87
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Fel lehet használni a kipufogógázok energiáját.
1. Turbóval helyreállítani a kisebb sűrítési teljesítményigényű motor sűrítését(pl 12-es geometriai sűrítési arány, turbóval csak 7)
2. A turbóra generátort szerelni, és áramot termelni a HHO-generátorhoz. A kipufogógázok energiája úgyis csak veszteséghővé alakulna a hangtompítóban.
(#) szsrobert válasza Reggie hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Nem fér bele az ujjad a konnektorba, ezért nem tudod bedugni.
(#) szsrobert hozzászólása Okt 2, 2012 /

Kell egy több kW-os 3fázisú villanymotor, egy tengelykapcsoló, és egy motor a HHO-üzem teszteléséhez.
A 3F motor elindítása után csatlakoztatjuk a tengelyét a tengelykapcsolón keresztül amotor főtengelyéhez.

Előnye:
1. Az áramfelhasználásból következtethetünk rá, kb. mekkora a motor belső súrlódásának teljesítményigénye.
2. Nem kínozzuk az indítómotort, akkut.
3. A motorba durranógázt adagolva vizsgáljuk, hogyan csökken a HHO-gázmennyiség növelésére a motor üzemanyagigénye.
4. Optimalizálunk, keressük a legjobb hatásfokhoz tartozó munkapontot.
5. Szinkron fordulat felett akár még áramot is táplálhatunk a hálózatba.
(#) tápláló válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

A motor optimalizálással maximálisan egyetértek.Ha a gyujtást ott hagytam a HHO-s üzemnél ahol normál benzin üzemnél volt,szinte semmi sem történt.Ha 0.2mm-re állítottam az előgyujtást,akkor jelentkezett a fogy.csökkenés és a "táltosodás".Ha HHO nélkül üzemelt a motor ugyanezzel a beállítással,be sem akart idulni.
(#) Szpisti válasza tápláló hozzászólására (») Okt 3, 2012 /

A katalizátoros autókban pedig a komputer átverésével lehet előidézni a fogyasztás csökkentést.
A lambda szonda jelét be kell vinni egy kis áramkörbe, és a mért értéket kicsit meghamisítva kell visszavezetni az adagolót vezérlő elektronikába.
Mert HHO hozzákeverése esetén a keveréket kevésbé dúsnak érzékeli a szonda, ezért igyekszik többlet üzemanyagot porlasztani. Ennek az "átverésnek" a mértékét egy jól megcsinált efie vezérlővel ügyesen lehet szabályozni. Így ugyanazt a motorteljesítményt érhetjük el kevesebb üzemanyag adagolásával.
Ezért ha katalizátoros autóba kerül a HHO bontó, azt enélkül az elektronika nélkül nem tudjuk elég hatásosan alkalmazni.
(#) szsrobert hozzászólása Okt 4, 2012 /

Érdekes dolgot tapasztaltam ma. A váltakozó áram is gázt fejlesztett az elektrolitból.

Elektrolit: Nátriumkarbonát. Trafó 700VA, 230/33V.

Először egyenirányítással és kondenzátorral próbáltam, a feszültség 48V körül volt. A pozitív elektród rozsdamantes acél, a negatív egy rézdrót volt. Érdekes, hogy az elektrolit felszínétől kb. 1cm-re volt alegnagyobb az áramerősség, lentebb mártva csökkent.

Ha a rézdrótot kiemeltem az elektrolit felszíne fölé(gyakorlatilag a habot elektrolizálva), rövid idő alatt jelentős mennyiségű hő keletkezett. Ki kell mérni a felhasznált áram, és a keletkezett hőenergia viszonyát.

Próbaképpen kiiktattam az egyenitrányító graetzet, és ekkor tapasztaltam, hogy váltakozó áramnál is fejlődik valamiféle gáz. Furcsa...

Innen jött az ötlet: http://jlnlabs.online.fr/cfr/index.htm
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2012
(#) szsrobert válasza tápláló hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Igen. Több helyen olvastam a neten, hogy a felső holtpont közeli gyújtás a legelőnyösebb HHO-hoz.
Az is lehet, hogy létezik ideális löket, furat, fordulatszám a HHO energiájának maximális hasznosításához.
(#) Reggie válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Ez teljesen nyilvanvalo. Miert ne fejlesztene? Az egyenaramnal az elektrodak szerepei allandoak: egyik a katod, masik az anod. Valtakozo aramnal viszont mindket elektroda felvaltva anod es katod. Ugyan olyan gaz fejlodik, csak felperiodusonkent az is valtozik, hogy az oxigen es hidrogen melyik elektrodnal all elo. A hatasfoka mindenbizonnyal joval rosszabb az egyenaramuhoz kepest, mert a tertoltes kapacitast folyamatosan fel kell tolteni es ki kell sutni, raadasul a szigeteloket teljesen at kell polarizalni.
(#) bandi1980 hozzászólása Okt 5, 2012 /

Sziasztok!

Valahol olvastam, hogy metanolból alacsony áram felhasználásával is lehet hidrogént fejleszteni. Ez nem lehetne egy jó megoldás? Nem lenne gazdaságosabb?
(#) tápláló válasza bandi1980 hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Szevasz!
Ha ezt az utat választod kétszeresen -sőt sokszorosan -rossz.A metanol magában is szépen ég-minek bontanád szét?A metanolt elő kell állítani,hogy szétbonthasd-ott már irdatlan energíát befektettek.A metanol pénzbe kerül-a víz nem(legalábbis az eső).A metanolból a bontás után visszamaradó anyaggal mit csinálsz?Stb,stb.
Ezt az ötletet inkább felejtsd el!
(#) Bassmester válasza tápláló hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Hali!
Én is olvastam anno egy metanolos cikket valahol, de ott a bontási feszültség csökkenéséről volt csak szó, alacsonyabb áramról nem...
Más: ammónium-hidroxiddal (szalmiákszesz) próbálkoztál már?
ITT olvastam róla, Merrick-gáz néven emlegetik.
(#) tápláló válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Szevasz!
Ha arra gondolsz,hogy adalékként-fagyásgátló téli üzemre-akkor igen.Egyébként nincs értelme mint elektrolitot használni,csak úgy mint bár mi mást esővíz ,vagy deszt.víz helyett.Bár ez utóbbi sem az igazi,mert a deszt.víz előállítása is foszilis energia hordozó elégetésével jár.Az esővizet meg maga a természet állítja elő a saját,visszaforgatható tiszta energiájával.Én kezdettől fogva esővizet használok oldószerként (elektrolit alap)e mellett próbáltam ioncserélt és deszt vizet is,SEMMI külömbséget nem tapasztaltam a gázhozam,vagy az MMW között.Akkor minek használjam azt ami pénzbe kerül-no meg energiába- az előállítása?A szalmiákszesz pénzbe kerül-az esővíz nem.Az esővíz bontásakor semmi más káros anyag nem keletkezik-a szalmiákszesznél igen.Soroljam még?
(#) Reggie válasza tápláló hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Ha nem tapasztaltal kulonbseget az esoviz es desztviz gazhozamaban az problema. Regen is savanyitottak a vizet elektrolizishez, mivel a desztillalt viznek joval kisebb a vezetokepessege.

Ha a hatasfokot szeretned novelni, akkor valami katalizatort kene hasznalni. A platina draga, de vannak mas anyagok is.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2012
(#) Reggie hozzászólása Okt 6, 2012 / 1

Hidrogen elektrod(abra): Bővebben: Link

(#) tápláló válasza Reggie hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

A tökéletes desztillált víz vezetőképessége gyakorlatilag nulla.A tökéletes esővízé is.A bontóban használt esővízhez vagy desztillált vízhez minden esetben adalékot adnak.Ez lehet nátriumhidroxid,kálium hidroxid,nátriumkarbonát.Ezek bármelyike használatos,atöménység határozza meg a vezetőképességet.Remélem okosabb lettél-mármint a vízbontás terén...
(#) Reggie válasza tápláló hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Sajnos ezt is rosszul tudod. Az esoviz jobban vezet a desztillaltnal, mert teli van szennyezodessel es enyhen savas is. Szobahomersekleten a desztillalt viz vezetokepessege 5..6 *10^-8 (Ohm*cm)^-1 a disszociacio miatt. Ha szeretned szivesen elmagyarazom mi az a disszociacio.
Ebben a topicban nem valoszinu, hogy okosabb leszek.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) Bassmester válasza Reggie hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Hali!
Pontosan hogyan kell értelmezni a táblázatot? Adott anyagnál minél magasabb a görbe, annál alkalmasabb katódnak? Palládium, vagy platina lenne a legjobb? Ha pl ezüstözött lemezt használnék (vagy esetleg a sokkal drágább aranyozottat) katódnak, akkor javulhatna a hatásfok?
Az "elérhető" fémek közül talán a nikkel még szóba jöhetne? Ezüst dróttal már kísérleteztem, katódnak (hidrogén elektród) jó, de anódként nem bírja az elektrolízist.
(#) Szpisti válasza Reggie hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Bizonyára magas fokon érted a szakmádat és elismerem tudásodat.
De akkor most legyél szíves elmagyarázni, mi köze van a disszociatív adszorbciónak meg a csereáramnak a vízbontáshoz, a durranó gáz fejlesztéshez?
Mert amiről Te beszélsz, az a katalizátorokkal, a termelt hidrogén és egyéb energiahordozók elégetésének hatásfokával kapcsolatos.
Ha jól gondolom akkor Bassmester pedig a bontóban használatos elektródák anyagával kapcsolatosan érdeklődött.
Egyébként a bontók lemezanyagául mindenhol a 316L jelű króm-acél ötvözetet javasolják.
Itt egy Link a témával kapcsolatban - mármint amiről Te beszéltél.
(#) Reggie válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 7, 2012 / 1

Igen, minnel magasabb annal jobb. Ezert is hasznalnak a PEM cellakban platina elektrodot es tobbek kozott ezert ilyen draga.

Értem, bár én nem PEM cellában gondolkozom, hanem szimpla elektrolizáló cellában.
A megfizethető és házilag is galvanizálható anyagok közül talán a nikkel tűnik még hatékonynak igaz jócskán a "nagyok" alatt...
Szerinted volna értelme rézlemezt nikkelezni? Ez még költséghatékonyan és szépen megoldható, az aranyozás viszont már húzosabb...
(#) Reggie válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 7, 2012 / 1

A vizbontassal is kapcsolatos, ugyanis ezeknel a katalizatoroknal nem kell akkora tulfeszultseget alkalmazni. A platinaelektrodos vizbontasnal az idalis feszultseg 1.55V. Ennek az a nyilvanvalo elonye, hogy csokken a vesztesseg es no a hatasfok.

Az ionizacios cserearam nagysaga azt is meghatarozza, hogy a forditott folyamatnal(elektrolizis), mekkora extra tulfeszultsegnel tortenik katodos hidrogenlevalas. Ezert is hasznalnak vizes elektrolitu akkumulatoroknal(pl. olom sav akkumulatorok) alacsony cserearamu femeket(mint peldaul olom/cink), hogy ne induljon meg a hidrogenfejlodes.
(#) Reggie válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 7, 2012 / 1

A PEM cellat csak peldanak mondtam.
A felsorolt femeknel csak arra kell vigyazni, hogy vizben ne korrodaljanak. Azt tudom, hogy a nikkel elektrodot lugos kozegben hasznaljak. Ertelme biztos van, mert csokkentheted a tulfeszultseget.

Köszi, erre voltam kiváncsi.
Már egy jó ideje kísérletezem szárazcellákkal, de van egy határ amin nem lehet átlépni az MMW értékkel, holott a kívánt hatásfok még messze nem az igazi. Ki fogom próbálni a nikkelezést, aztán majd beszámolok az eredményről amennyiben kimutatható lesz a különbség egy sima savállós cella és a nikkeles között. Nem ígérem holnapra a technológiai berendezkedés velejárói miatt, de mostantól rajta vagyok a témán.
EZ a leújabb cellám, ígéretes darab, de még van mit tökéletesíteni rajta. A nikkelezett lapokat is ilyenbe fogom belepakolni.
(#) Reggie válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Hat igen, sajnos a vizbontasnal igazan jo eredmenyeket 100-200 bar nyomason lehet elerni.
Szep a vizbontod, gratula!

Köszi. Csak az egyszerűen kivitelezhető dolgok foglalkoztatnak, ezért a nyomott vizes technológia nálam nem pálya
(#) Szpisti válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Gratulálok, ha ez tényleg 13A hatására buzog, akkor elég jó hatásfokkal dolgozik már a rendszered.
Ennél nagyobb hatásfokot titánlemezes cellával tudnál elérni, de az kicsit drága befektetés lenne. Itt azt írják, 2-3xos a gázképződés, és a csúnya rákkeltő és mérgező barna bevonat így nem képződik a savállóhoz képest.
(#) Reggie válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Fura, a szakirodalom szerint a titan cserearama kisebb mint az olome, aminek szinten nem tul jo. Raadasul szerintem az orthohidrogen kozvetlen eloallitasa csak rontja a hatasfokot.
(#) svgyula válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Szia! Azt kérdezem hogy miért nem tudom megnézni amit belinkeltél nekem kidobja hogy "sajnáljuk ez egy privát videó"?
(#) svgyula válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Csak egy rövid információ a titánról ami ötvözője a 316TI nek. A bontóban galvanizálódik vagyis kioldódik a fémből és szigetelőként (szennyezve) lerakódik a másik lemezen és lecsökken a teljesítmény felvétel és a gáztermelés........... A sima 316-os lemez jobb hosszútávon sőt a KO33 is nagyon megbízható a vezetőképessége pedig jó. Nálam megbízhatóan barnulás nélkül működött.
(#) tápláló válasza svgyula hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Tudnál-e infót adni arról,honnan származik ez a "kioldódik"információ?
Azért kérdem,mert az én bontómban 316Ti anyag van,és kb két éve megy,nem barnul,nem romlik a teljesítménye,a felületén még csak nyoma sincs bármi féle elváltozásnak-tehát,ha az infód helytálló,akkor én izéltem el valamit,de nagyon!!!
Következő: »»   70 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem