Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   176 / 378
(#) reloop válasza Klaymen hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Szia! Mielőtt összekötnéd, olvasd el innen a Tápellátás című fejezetet.
(#) Klaymen válasza pucuka hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Köszönöm a gyors segítséget! Ezt értem s már meg is tettem. A 30V-ot meg is kaptam, a gond csak az, hogy két féle összekötés esetén is megkapom ezt. Ugyebár mindkét esetben az egyik tekercs kezdetét kötöm össze a másik tekercs végével. A másik esetben is, csak felcserélve... A kérdésem csak az, hogy számít e ez? Baj ha nem jól kötöm? Lehet e egyáltalán rosszul kötni, ha végeredményben megkapom a 30V-ot?
(#) Klaymen válasza reloop hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Szia!
Aha *** ! Ez tetszik, hasznos infó! Most tanulni fogok asszem, köszi! Mindjárt elolvasom, csak most előzetesen. Azért linkelted, mert lehet jobb lenne 2 külön graetz-es tápot használnom s annak meg mindegy ugye, hogy hogyan kötöm a tekercset... ?
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012

Reméltem, hogy érdekes olvasmány lesz Király Tibor írása. A tekercs kivezetések tetszőleges bekötése, csak járulékos haszon.
(#) Klaymen válasza reloop hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Elolvastam az írást, nagyon hasznos! Nagyon köszi! Legközelebbi végfok építésnél biztosan így járok el. A jelen eset azonban más. Egy USB-s DAC-ot kéne táppal ellátni. Helyesbítek, a graetz, puffer és szűrés rajta van a nyákon már sajnos. Ami egy graezt-es megoldás, de már így van, illetve az is igaz, hogy itt nincs akkora áramfelvétel, de mondjuk a sima, zajmentes táp itt sem ártana. De ez van. Ezen nem akarok módosítani. Ezért kéne kiderítenem, hogy mégis hogy lenne helyes bekötni a trafó szekundereit. Ezt külön tekercseltettem. Szívás.
(#) hobbiforg válasza pucuka hozzászólására (») Okt 2, 2012 /

Köszönöm szépen.
Ez jóval magasabb frekvencia, mint amire tippeltem. A kimenőtrafókból gondoltam, hogy 20 kilohertz, az biztos. De nem számítottam ekkora értékre.
Még egyszer, köszi.
(#) hobbiforg hozzászólása Okt 2, 2012 /

Azt még megkérdezném, hogy van egy 240 V -on 50 Hz 250 Wat-os transzformátorom.
Elképzelhető, hogy a frekvencia fokozásával jóval nagyobb teljesítmény is kivehető belőle?
Áttekercselés után, természetesen. Egy invertert szeretnék összehozni.
Köszi.

Járj el pucuka válasza szerint.
(#) jani1987 hozzászólása Okt 7, 2012 /

A Videók menüpont alatt volt egy videó, amiben mi magunk készíthetünk saját igényeinknek megfelelő trafót. Csavarozott lemeznél nem gond a szétszedés. De mi a helyzet a ragasztottal? Azt hogyan kell megbontani?
(#) ricsippi hozzászólása Okt 8, 2012 /

Sziasztok!

Kérnék egy kis segítséget tőletek!Trafóval kapcsolatban!
Két kérésem lenne!
Van egy trafóm amely szekunder oldalán 35 AC feszt mérek ennek a kimenetnek az ellenállása 1,8 ohm!
Az lenne a kérdésem hogy akkor ez a trafó hány VA-s lehet mert amit eddig számoltam valahogy kicsit túlzás!
Nem tudom hogy lehet megállapítani illetve kiszámolni!
A másik!Néztem erősítőket ilyen egyszerűbbeket és volt olyan amelynek tápfeszültség ellátásához + - GND kivezetésű trafó kell!
Ennek mi a hivatalos neve egy szaküzletben?Toroid transzformátor vagy hogy kérjem?

Köszönöm a segítséget! Üdv:ricsippi
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) pucuka válasza ricsippi hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Az, hogy egy trafóval mekkora teljesítményt lehet átvinni, azt elsősorban a vasmagkeresztmetszet határozza meg. Amit adatokat megadtál, abból nem lehet megmondani. Ebből a két adatból csak annyi derül ki, hogy van egy 30 V -os feszültség generátorod, aminek a belső ellenállása 1,8 ohm. (ha elhanyagoljuk a szekunder tekercs induktivitását) Amit számoltál az rövidrezárt esetben érvényes, ennyit vesz fel a hálózatból ezesetben a trafó. Valószínűleg nem sokáig, mert egy trafónak ez nem üzemi állapota, nem erre méretezték.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szia! Ha még nem nyűtted szét; Felforralás néhány percig vízben (hidegen beletenni!), kesztyűvel széthúzás, vagy kromofágban áztatás, oldott réteg letúrás, próbahúzás, ismétlés, amaddig kell. Sajnos a belső rétegek nehezen puhulnak. A legtöbb zománchuzal kibírja a kromofágot (újrahasználható). Ferritet nem feszegetni, törik!
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) HA3GX hozzászólása Okt 13, 2012 /

Sziasztok,

S51-es Simson 6V-os töltőtekercs menetszámára lennék kíváncsi.

Köszönöm!
(#) StMiklos válasza hobbiforg hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Nem, ezeknek a vasaknak a vesztesége növekvő frekvencia használata mellet nagyon megnövekszik, tehát nem használható.
Nézz meg egy 400W-os PC tápot mekkora vas van benne, de miből?
Olyan anyagból, amit arra terveztek, 30-100kHz-re, azért lehet kicsi..
Üdv: StMiklos
(#) kovpi hozzászólása Okt 13, 2012 /

Sziasztok!
Örököltem egy 400W-os HPS lámpa szettet.

Tekercs
400W,
50Hz,
4,6A,
hullámhossz 0,4,
delta t: 75K
tw: 130

Gyújtó : 75W-400W-os T-rex gyújtó (http://www.mixvill.hu/1/products/345)
kőkori relé,

mindez egy dobozba szerelve egy műszerész által.

A vezetékek szarráégtek a relénél, a tápkapcsolónál, meg a tekercs kivezetésénél, úgyhogy a relé kiiktatása mellett újra akarom kábelezni az egészet, emiatt több kérdésem is lenne.

A tekercsen 3 kivezetés van:
230~
240~
Gy
A 240~re volt bekötve a fázis, nem értem hogy miért, jobb lenne valamiért ezt a kivezetést használni?

Sodrott vagy tömör vezetéket lenne jobb használni?
Milyen átmérőjűt?
(#) Flatlander hozzászólása Okt 16, 2012 /

Sziasztok

Tekerni szeretnék majd egy toroidot,szerintem olcsóbban jövök ki ha én csinálom és nem csináltatok.Azlenne a kérdésem hogy szükségem van pl 2x valahány voltra azt hogy tekerjem fel?Fele az egyik oldalra fele a másikra? vagy folyamatosan körben? kell még pár kisebb feszültség is de azt már csak a végén körben rátekerem,de a nagyobb áramú részt nemtudom hogyan tekerjem ebben kérnék segítséget.
(#) Directors hozzászólása Okt 17, 2012 /

Sziasztok!

Mekkora lehet ennek a trafónak a teljesítménye?
Elszeretném adni de butaságot nem szeretnék írni róla.
Hiperszil vasmagja van ha jól tudom.
A szekunder tekercsek vastagsága 1,8mm.
2×30V-os a szekunder tekercse.

(#) granpa válasza Directors hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Szia! Kb. 100-120VA. 3A-es áram sűrűséggel.
(#) mindenes válasza granpa hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Szia.
Ekkora méretekkel és ilyen dróttal nem kevés az egy kicsit? Én kb. a dupláját mondtam volna VA ban..
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
(#) erbe válasza Directors hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Úgy 400 és 630 VA között lehet a teljesítménye a hűtés függvényében.
(#) granpa válasza mindenes hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Bocs, véletlenül kétszer osztottam (fejben) 4-gyel! Kb. 540VA.
(#) mindenes válasza Lacko12 hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Szia. Ha aktuális a kérdésed még, utána nézhetek a primer bekötésnek ugyanis hoztak hozzám egy erősítőt amiben egy ugyan ilyen trafó teljesít. Üdv.
(#) Directors válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Köszönöm és neked is granpa.
(#) majerlaszlo hozzászólása Okt 17, 2012 /

üdv! Kapcsoló üzemű trafó készítéshez szülségem lenne poliészter szalagra, vagy egyéb jól szigetelő vékony anyagra. Hol lehet ilyet kiskerben / könnyen hozzájutható helyen beszerezni?
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 21, 2012 /

Sziasztok!

Az alábbi traforol mi a véleményetek?
Ez lenne a hiperszil?
Ha 115V-on 55VA-es akkor 230-on mire lehet szamitani?
(#) ujfalusi válasza majerlaszlo hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Ugyan nem jók a képek, de ez SU hipersil. Ha 115V-on 55VA akkor 230-on is 55VA meg 400V-on is.
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Ahogy olvasgatom, ez a
Idézet:
„Kitamura Kiden”
orvosi és audiofil cuccokat gyárt.
Maga az R magos trafó is egyben elég jó cucc.
Kíváncsi lennék az előnyeire/hátrányaira.
Toroiddal szemben?
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

Másképpen tekercselik mint a toroidot. Rápattintják a két félből álló üres csévetestet, majd ezt a vasmagon forgatják, és így tekercselik fel a huzalokat. Ezt a primer és szekunder oldalon egyaránt megteszik. Mágneses tulajdonságai hasonlóak a toroidhoz, de így nagyobb érintésvédelmi biztonság érhető el (ami nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne a toroidokkal, csak a szabvány régi, és nehezen fejlődik).
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 21, 2012 /

A kérdés csak az, hogy egyben van-e a mag mint a toroid esetében, vagy pedig ketté van vágva mint a "hiperszil". Az előnye és hátránya is ebben van. A vasnak jobb ha egyben van, viszont akkor nem lehet szétszedni és csévét tenni rá, tehát sokkal bonyolultabb megtekerni (valamit valamiért). Hogy a huzalt hogy teszik rá az pedig csak részletkérdés. A toroid ebből a szempontból jobb, mert ott teljes hosszában végig van tekerve a vas, ennél pedig több mint a fele üres.
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 21, 2012 /

Köszönöm a véleményeket!

Szóval egy toroid akár még pl egy erősítőben jobb célt is szolgálhat.

Még annyi kérdésem van, hogy ha ez a két tekercs ugyanaz a típus, akkor össze lehet őket kötni, hogy szimmetrikus trafót csináljak belőlük?
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
Következő: »»   176 / 378
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem