Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Szia! Mielőtt összekötnéd, olvasd el innen a Tápellátás című fejezetet.
Köszönöm a gyors segítséget! Ezt értem s már meg is tettem. A 30V-ot meg is kaptam, a gond csak az, hogy két féle összekötés esetén is megkapom ezt. Ugyebár mindkét esetben az egyik tekercs kezdetét kötöm össze a másik tekercs végével. A másik esetben is, csak felcserélve... A kérdésem csak az, hogy számít e ez? Baj ha nem jól kötöm? Lehet e egyáltalán rosszul kötni, ha végeredményben megkapom a 30V-ot?
Szia!
Aha *** ! Ez tetszik, hasznos infó! Most tanulni fogok asszem, köszi! Mindjárt elolvasom, csak most előzetesen. Azért linkelted, mert lehet jobb lenne 2 külön graetz-es tápot használnom s annak meg mindegy ugye, hogy hogyan kötöm a tekercset... ? A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
Reméltem, hogy érdekes olvasmány lesz Király Tibor írása. A tekercs kivezetések tetszőleges bekötése, csak járulékos haszon.
Elolvastam az írást, nagyon hasznos! Nagyon köszi! Legközelebbi végfok építésnél biztosan így járok el. A jelen eset azonban más. Egy USB-s DAC-ot kéne táppal ellátni. Helyesbítek, a graetz, puffer és szűrés rajta van a nyákon már sajnos. Ami egy graezt-es megoldás, de már így van, illetve az is igaz, hogy itt nincs akkora áramfelvétel, de mondjuk a sima, zajmentes táp itt sem ártana. De ez van. Ezen nem akarok módosítani. Ezért kéne kiderítenem, hogy mégis hogy lenne helyes bekötni a trafó szekundereit. Ezt külön tekercseltettem. Szívás.
Köszönöm szépen.
Ez jóval magasabb frekvencia, mint amire tippeltem. A kimenőtrafókból gondoltam, hogy 20 kilohertz, az biztos. De nem számítottam ekkora értékre. Még egyszer, köszi.
Azt még megkérdezném, hogy van egy 240 V -on 50 Hz 250 Wat-os transzformátorom.
Elképzelhető, hogy a frekvencia fokozásával jóval nagyobb teljesítmény is kivehető belőle? Áttekercselés után, természetesen. Egy invertert szeretnék összehozni. Köszi.
A Videók menüpont alatt volt egy videó, amiben mi magunk készíthetünk saját igényeinknek megfelelő trafót. Csavarozott lemeznél nem gond a szétszedés. De mi a helyzet a ragasztottal? Azt hogyan kell megbontani?
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget tőletek!Trafóval kapcsolatban! Két kérésem lenne! Van egy trafóm amely szekunder oldalán 35 AC feszt mérek ennek a kimenetnek az ellenállása 1,8 ohm! Az lenne a kérdésem hogy akkor ez a trafó hány VA-s lehet mert amit eddig számoltam valahogy kicsit túlzás! Nem tudom hogy lehet megállapítani illetve kiszámolni! A másik!Néztem erősítőket ilyen egyszerűbbeket és volt olyan amelynek tápfeszültség ellátásához + - GND kivezetésű trafó kell! Ennek mi a hivatalos neve egy szaküzletben?Toroid transzformátor vagy hogy kérjem? Köszönöm a segítséget! Üdv:ricsippi A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
Az, hogy egy trafóval mekkora teljesítményt lehet átvinni, azt elsősorban a vasmagkeresztmetszet határozza meg. Amit adatokat megadtál, abból nem lehet megmondani. Ebből a két adatból csak annyi derül ki, hogy van egy 30 V -os feszültség generátorod, aminek a belső ellenállása 1,8 ohm. (ha elhanyagoljuk a szekunder tekercs induktivitását) Amit számoltál az rövidrezárt esetben érvényes, ennyit vesz fel a hálózatból ezesetben a trafó. Valószínűleg nem sokáig, mert egy trafónak ez nem üzemi állapota, nem erre méretezték.
Szia! Ha még nem nyűtted szét; Felforralás néhány percig vízben (hidegen beletenni!), kesztyűvel széthúzás, vagy kromofágban áztatás, oldott réteg letúrás, próbahúzás, ismétlés, amaddig kell. Sajnos a belső rétegek nehezen puhulnak. A legtöbb zománchuzal kibírja a kromofágot (újrahasználható). Ferritet nem feszegetni, törik!
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
Sziasztok,
S51-es Simson 6V-os töltőtekercs menetszámára lennék kíváncsi. Köszönöm!
Nem, ezeknek a vasaknak a vesztesége növekvő frekvencia használata mellet nagyon megnövekszik, tehát nem használható.
Nézz meg egy 400W-os PC tápot mekkora vas van benne, de miből? Olyan anyagból, amit arra terveztek, 30-100kHz-re, azért lehet kicsi.. Üdv: StMiklos
Sziasztok!
Örököltem egy 400W-os HPS lámpa szettet. Tekercs 400W, 50Hz, 4,6A, hullámhossz 0,4, delta t: 75K tw: 130 Gyújtó : 75W-400W-os T-rex gyújtó (http://www.mixvill.hu/1/products/345) kőkori relé, mindez egy dobozba szerelve egy műszerész által. A vezetékek szarráégtek a relénél, a tápkapcsolónál, meg a tekercs kivezetésénél, úgyhogy a relé kiiktatása mellett újra akarom kábelezni az egészet, emiatt több kérdésem is lenne. A tekercsen 3 kivezetés van: 230~ 240~ Gy A 240~re volt bekötve a fázis, nem értem hogy miért, jobb lenne valamiért ezt a kivezetést használni? Sodrott vagy tömör vezetéket lenne jobb használni? Milyen átmérőjűt?
Sziasztok
Tekerni szeretnék majd egy toroidot,szerintem olcsóbban jövök ki ha én csinálom és nem csináltatok.Azlenne a kérdésem hogy szükségem van pl 2x valahány voltra azt hogy tekerjem fel?Fele az egyik oldalra fele a másikra? vagy folyamatosan körben? kell még pár kisebb feszültség is de azt már csak a végén körben rátekerem,de a nagyobb áramú részt nemtudom hogyan tekerjem ebben kérnék segítséget.
Sziasztok!
Mekkora lehet ennek a trafónak a teljesítménye? Elszeretném adni de butaságot nem szeretnék írni róla. Hiperszil vasmagja van ha jól tudom. A szekunder tekercsek vastagsága 1,8mm. 2×30V-os a szekunder tekercse.
Szia! Kb. 100-120VA. 3A-es áram sűrűséggel.
Szia.
Ekkora méretekkel és ilyen dróttal nem kevés az egy kicsit? Én kb. a dupláját mondtam volna VA ban.. A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
Úgy 400 és 630 VA között lehet a teljesítménye a hűtés függvényében.
Bocs, véletlenül kétszer osztottam (fejben) 4-gyel! Kb. 540VA.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
Szia. Ha aktuális a kérdésed még, utána nézhetek a primer bekötésnek ugyanis hoztak hozzám egy erősítőt amiben egy ugyan ilyen trafó teljesít. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
üdv! Kapcsoló üzemű trafó készítéshez szülségem lenne poliészter szalagra, vagy egyéb jól szigetelő vékony anyagra. Hol lehet ilyet kiskerben / könnyen hozzájutható helyen beszerezni?
Sziasztok!
Az alábbi traforol mi a véleményetek? Ez lenne a hiperszil? Ha 115V-on 55VA-es akkor 230-on mire lehet szamitani?
Ugyan nem jók a képek, de ez SU hipersil. Ha 115V-on 55VA akkor 230-on is 55VA meg 400V-on is.
Ahogy olvasgatom, ez a
Idézet: orvosi és audiofil cuccokat gyárt.„Kitamura Kiden” Maga az R magos trafó is egyben elég jó cucc. Kíváncsi lennék az előnyeire/hátrányaira. Toroiddal szemben?
Másképpen tekercselik mint a toroidot. Rápattintják a két félből álló üres csévetestet, majd ezt a vasmagon forgatják, és így tekercselik fel a huzalokat. Ezt a primer és szekunder oldalon egyaránt megteszik. Mágneses tulajdonságai hasonlóak a toroidhoz, de így nagyobb érintésvédelmi biztonság érhető el (ami nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne a toroidokkal, csak a szabvány régi, és nehezen fejlődik).
A kérdés csak az, hogy egyben van-e a mag mint a toroid esetében, vagy pedig ketté van vágva mint a "hiperszil". Az előnye és hátránya is ebben van. A vasnak jobb ha egyben van, viszont akkor nem lehet szétszedni és csévét tenni rá, tehát sokkal bonyolultabb megtekerni (valamit valamiért). Hogy a huzalt hogy teszik rá az pedig csak részletkérdés. A toroid ebből a szempontból jobb, mert ott teljes hosszában végig van tekerve a vas, ennél pedig több mint a fele üres.
Köszönöm a véleményeket!
Szóval egy toroid akár még pl egy erősítőben jobb célt is szolgálhat. Még annyi kérdésem van, hogy ha ez a két tekercs ugyanaz a típus, akkor össze lehet őket kötni, hogy szimmetrikus trafót csináljak belőlük? A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |