Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   41 / 140
(#) audiofeeel válasza silent15 hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Egy doboznyi hulladékot dobtam már ki De amik gatyára vannak égve, azok még csak nem is néznek ki jól...
(#) silent15 válasza audiofeeel hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

A rossz is jó, csak másként, nekem nem lenne szívem még 1 et sem kidobni
(#) audiofeeel válasza silent15 hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Elégett ellenállásokat, tranyókat, biztosítékokat, felpúposodott kondikat dobtál már ki? Hulladékot nem őrizgetek,mert elönt a kacat...
(#) pucuka válasza silent15 hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Nincs sok értelme hibás, tönkrement alkatrészeket őrizgetni. Egyszer szükséged lesz egy olyan alkatrészre, és elfelejted hogy az már nem jó, pl. csöveknél nem mindíg egyértelmű, előveszed, és csak szívat.
(#) silent15 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Nem láttad a polcaim
Minden szépen adatbázis szerűen van tárolva a helyén !!!
(#) silent15 hozzászólása Okt 7, 2012 /

Sziasztok, el szeretnék adni pár csövet itt hirdetésben (nem éppen meggazdagodás céljából jópár cső 300Ft- körül áraztam be de van amit 150ft)
És lenne pár kérdésem, hogy az alábbi csövek menyit érnek (olyan baráti áron)

UY1N
AL4
EABC80
ECC82-83-84-85
EF183
EF184
EL84
PL81

Ezek lennének,,, köszi!
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Szia!
Ezek új csövek?
(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Szia!
Sajnos össze vissza , ha tudnál mondani mindegyikhez egy középárat, megnézem hogy nagyon jó, vagy inkább rosszabb, és aszerint árazom, csak azért kértem segítséget, hogy ne mondjak valami egetrengető buta árat
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Nézz szét aukciós oldalakon az árakat illetően, de használt csövet én nem dobnék piacra, vagy csak tényleg jelképes áron.
(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Szétnéztem, de pl.: a UY1N re ebay en 20 dollárt is kérnek ...
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) bakos13gab válasza silent15 hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Az Ebay-t szerintem nem érdemes alapul venni, mert a magyar piac nem egyenlő vele (most nem a különleges csövekre gondolok).
(#) FordPrefect válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Egyenlőre. Mostanság még csak kiszipkázzák az értékeket, majd a "válság" után megkaphatod többszörös áron.
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 1, 2012 /

Sziasztok!
Ha ECL86-hoz méretezett kimenőtrafóm van, az jól használható EL84-hez is? Az lehet, hogy a teljesítménykülönbség emiatt nem lesz jól érezhető, de kezdetnek az is megteszi, ha az illesztés megfelelő vele. Mindkettő kapcsolás A-osztályú SE, és ha jól tudom, az ECL86 pentóda-része lényegében az EL84 kicsinyített mása...
(#) Gafly válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szólni fog.
(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szia!
Nincs nagy különbség a két cső illesztése (Ra) között. Használhatod, nem is ez a lényeg, ha rádió kimenő transzformátora volt, akkor minőséget ne várj.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) silent15 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Meg mélyeket se
(#) CHZ válasza silent15 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Minőség alatt normális mély átvitel is értendő, ez természetes, szerintem...
(#) lefituta válasza havranarpi hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Az EM4 és EM11, szinte azonos csak a foglalatuk más. Az EM80 az legyezőszerűen nyílik a 87 pedig azt hiszem olyan mint a 84, tehát két oldalról két csík megy össze. Egyébként az is számít mire szeretnéd használni mert az EM4 és 11 az inkább rádióba való mert alul és felül is V alakban nyílik. Alul az erősebb jelre, felül a gyengébbre azaz gyengébb állomásokra.
(#) pucuka válasza lefituta hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Az eltelt pár hónapban valószínűleg megoldódott a problémája, és hozzászólásod több okból okafogyottá vált. Kissé jobban kellene figyelned a dátumokra is.
(#) Gabi hozzászólása Nov 4, 2012 /

Sziasztok,
csővoltmérőt szeretnék építeni, ezzel kapcsolatos néhány kérdésem:
- néhány helyen alkalmaznak késleltetett anód feszültség bekapcsolást, a cső védelme érdekében, hogy amíg nem fűt fel a katód, ne roncsolja a nem felfűtött helyekről az emittáló réteget az anódfeszültség. Érdemes-e ezzel foglalkozni, vagy ez a jelenség nem befolyásolja jelentősen a cső élettartamát?
- egyes kapcsolásokban, viszont direkt aláfűtik a katódot, csökkentett anódfeszültség mellett. Ez nem káros?
- a legtöbb kapcsolásban ECC82-t alkalmaznak, viszont nekem csak PCC189 van. Ez elvileg nem lineáris cső, (ahogy láttam), okozhat-e ez problémát?
(#) bakos13gab válasza Gabi hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Utóbbira nem tudok válaszolni (szerintem nem jó bele, de például a rózsa könyvben van 4db EF80-assal is egy rajz). Az elsőre viszont állíthatm, hogy volt egy két csővoltmérő a kezemben és ilyen késleltetős megoldás nem volt egyikben sem.
(#) 6C4C válasza Gabi hozzászólására (») Nov 4, 2012 / 1

Szia!

A PCC189-et semmiképpen sem ajánlom csővoltmérőbe. Az anódfeszültség-késleltetés régebben "automatikusan" megoldódott, ha a tápegységben közvetettfűtésű ei cső dolgozott, bár a csővoltmérőkben általában alkalmazott kis áramú csövek nem is annyira érzékenyek talán a korai anódfeszültség-megjelenésre... Arról se feledkezzünk meg, hogy egy csővoltmérőt annakidején naponta csak egyszer kapcsoltunk be, aztán egész nap egyfolytában ment... Csövet meg kaptunk a Keravill-ban, ha esetleg idővel megadta magát... A csökkentett fűtőfeszültség/anódfeszültség kisebb rácsáramot igér, ami a nagyohmos bemeneti osztó miatt lehet kívánatos...
(#) lefituta válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2012 / 2

Remélem nem okoztam neked túl nagy gondot a válaszommal. Ha mégis, elnézésedet kérem! Azt hiszem, az én válaszom "havranarpi" hozzászólásához sem volt feleslegesebb mint most a tied!
(#) Gabi válasza 6C4C hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Szia,

köszönöm a választ. Esetleg PCC84 alkalmazása? (Sajnos 3 ezer Ft a különbség a két cső ára között).
(#) pucuka válasza Gabi hozzászólására (») Nov 5, 2012 / 1

PCC84 nem biztos, hogy jó választás. Eredetileg kaszkád kapcsolásra fejlesztették, ahol az alsó cső földelt rácsú kapcsolásban üzemel. Ennek megfelelően a belső árnyékolása az egyik (alsó) csőfél rácsára van kötve. Inkább használj ECC85 -ös csövet, elég sűrűn előfordul, nem hiszem, hogy drága lenne. Jó szélessávú erősítőt lehet építeni vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2012
(#) bakos13gab válasza Gabi hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Ez a 3000Ft az nagyon durva. Ha már itt tartunk, akkor vehetsz az etronic-ból ECC82-est ennyiért (Bővebben: Link). Börzén talán 4-500Ft-ból megúszod. Vaterán is meg tudsz venni olcsóbban ennél bármit. De várjunk csak... 4-5000ért kapsz csővoltmérőt .
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 5, 2012 1 /

Az ECC82 mérőerősítőbe nem igazán jó, a vele elérhető a sávszélesség sem biztos, hogy elég.
De valóban jobb, egy kész műszer megvásárlása.
(#) bakos13gab válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Pár hónapja találtam a méhtelepen egy csővoltmérőt, abból húztam ki ECC82-es csövet, biztos, hogy alkalmaztak bennük ilyet. Nekem van egy EMG 1315/F (Bővebben: Link) és Rhode Schwarz URI messgeräte, amiben pl. ECC40-es cső van. De ha jól emlékszem, már írtam, hogy a Rózsa Sándor Amatőr mérőkészülékek építése című könyvben van egy 4db EF80-assal kivitelezett csoda. ez utóbbi kifejezetten nem drága cső, igaz többségében használtak.
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Erre mondtam, hogy csak 500 kc/s. Ha elég, akkor jó, az ECC40, ECC81, ECC85 vel viszont 10 MHz ig is lehet. Pentódák közül általában a 6AK5 öt használják előszeretettel, műszer egyenirányítónak 6AL5.
(#) Gabi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Köszönöm mindenki válaszát.
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, nem hangfrekvenciás csővoltmérőt szeretnék építeni, hanem csak sima csővoltmérőt (feszültség, ellenállás, esetleg árammérőt.) Váltófeszültséget csak 50Hz-en mérne. (Ismerősnek készülne, retro jelleggel, a régi idők emlékére.)
Ezért gondoltam, hogy a PCC84-nél az árnyékolás=egyik rács nem befolyásolja nagyon a mérést, maximum a hídban azt a rácsot raknám a földre. Ezért gondoltam a PCC189-re is.

Az árak amiket találtam: EF80 900Ft, PCC84 500Ft, ECC82 3500Ft, ECC85 2500Ft. Sajnos ahogy látom, az ECC-k árát eléggé felsrófolták az audio alkalmazások. Börzére én is gondoltam, de használt csővel nem nagyon szeretném építeni.
Következő: »»   41 / 140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem